Habitatge cooperatiu per atraure veïns
COOPERATIVA D’HABITATGES
A més de revertir la corba de població, l’objectiu d’aquestes iniciatives és oferir un casa digna a un preu assequible i evitar que en un futur d’aquests habitatges se’n pugui fer especulacióMarc Roca i la seva família, veïns de Mataró, van decidir que ja en tenien prou de viure a la ciutat. Buscaven la tranquil·litat d’un poble que estigués com a màxim a una hora i mitja del Maresme i, dibuixant aquest radi al mapa, van acabar escollint un municipi a la comarca amb menys densitat de població: Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà. Primer van ser els caps de setmana i quan van veure que era viable s’hi van instal·lar definitivament. Ara ja fa onze anys que viuen al poble i en fa sis que en Marc és al capdavant de l’Ajuntament.
Mal comptats són 230 habitants, però per garantir en un futur la supervivència del municipi l’alcalde creu que s’hauria d’arribar als 300 habitats: “És un objectiu molt ambiciós, però factible al llarg d’una dècada”, diu Roca. Al poble tothom hi és benvingut, però entén que per revertir la tendència no només hi han d’arribar persones expulsades de les zones metropolitanes, sinó que també cal gent que valori la qualitat de vida que ofereixen i que hi arribin amb un projecte de vida sota el braç. Per atraure els de fora, però també per convèncer els joves que no marxin, a més de bons serveis, cal una oferta d’habitatge, i és aquí on ara han posat el focus per aconseguir frenar el despoblament.
Programa pilot
Des de l’Ajuntament han treballat en un parell de projectes complementaris a través dels quals s’aconseguirà posar en oferta una desena de nous habitatges. L’objectiu no és tant facilitar la inversió privada per incentivar noves promocions a preu de mercat, sinó trobar fórmules que, amb l’aval del consistori, permetin una oferta d’habitatge digne a preus més assequibles. Aconseguir això sense el suport d’administracions supramunicipals és impossible –“les administracions petites no tenim recursos econòmics”, recorda l’alcalde–, però ara el seu projecte es podrà tirar endavant perquè ha estat un dels vint escollits pel Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, una prova pilot impulsada pel govern de la Generalitat que disposa de 2 milions de pressupost per repartir entre les propostes triades.
En total, cinquanta-sis municipis de zones rurals es van presentar a aquest programa pilot que té com a objectiu incentivar la rehabilitació del parc immobiliari desocupat dels pobles petits perquè es puguin convertir en primera residència dels interessats a fer-hi arrels. Els projectes seleccionats han estat els de Baix Pallars, Josa i Tuixén, Isona i Conca Dellà, Gallifa, Passanant i Belltall, Rocafort de Queralt, Capafonts, Vallcebre, Pinós, Riner, Ribes de Freser, Vilademuls, Palau de Santa Eulàlia, Planoles, Ciutadilla, Maldà, Llardecans, Almatret, Montmaneu i Prat de Comte, i tots rebran una subvenció directa per rehabilitar edificis perquè siguin habitables.
En el cas de Rocafort de Queralt, la proposta és rehabilitar l’antic consultori mèdic perquè pugui albergar fins a cinc apartaments individuals amb una zona d’espais comuns on hi hauria, també, el local per a les entitats del poble i un espai de coworking. “Els pisos no seran gaire grans i arquitectònicament l’edifici estarà pensat perquè la gent es trobi, perquè se socialitzi”, explica l’alcalde. La idea és que el lloguer sigui d’entre 180 i 200 euros: “Estan pensats per a gent jove que vol viure al poble i necessitaria una inversió important de diners per comprar una casa i rehabilitar-la”, diu Roca.
A 40 metres de l’antic consultori que experimentarà aquesta transformació, hi ha un altre espai municipal, ara en desús. Aquí, també s’hi volen promoure nous habitatges, però en aquest cas la proposta és fer-ho a través d’una cooperativa. Aquests habitatges estan pensats per a nuclis familiars i, a més de revertir la corba de l’envelliment, el que vol l’Ajuntament, que hi posa els terrenys i liderarà la iniciativa, és “oferir una casa digna a un preu assequible i evitar que d’aquests habitatges se’n pugui fer especulació”.
Si la primera part del projecte, la rehabilitació del consultori mèdic, ha rebut el suport del govern català, la proposta en el seu conjunt –presentada com a “Repoblem Rocafort de Queralt”– també ha estat la guanyadora aquest 2021 del Projecte Arrelament al Territori que promou l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Pel fet de quedar en primer lloc rebran 30.000 euros, mentre que el Consell Comarcal del Pallars Jussà i la Cellera de Ter també estaran subvencionats amb 20.000 euros cada un per haver estat els altres dos projectes seleccionats.
MODEL ENERGÈTIC
En el cas de Rocafort de Queralt, aquest model de promoció d’habitatges i la filosofia que hi ha al darrere lliga amb una manera d’entendre el món rural que depèn, també, de promocionar un altre model energètic al municipi. “Aconseguir la sobirania energètica era i és una prioritat”, diu amb contundència l’alcalde, que aposta per l’energia neta i renovable per abastir els equipaments municipals i evitar qualsevol contracte amb les empreses que en tenen el monopoli. La caldera de l’ajuntament funciona amb biomassa i les plaques fotovoltaiques, integrades al paisatge, subministren energia als equipaments municipals. Per poder assumir la inversió s’han buscat fórmules mixtes amb comercialitzadores que han d’acabar revertint en l’abaratiment de la factura dels veïns que les contractin. “Vam començar amb un autoconsum al dipòsit municipal de 16 Kw i després vam plantejar els 60 kw que tenim a la taulada de la pista poliesportiva, explica Roca. Ara s’instal·laran 1.020 plaques al costat del camp de futbol: el poble tindrà també energia de km 0 i podrem tenir carregador de vehicles elèctrics. Aquesta filosofia també és un bon reclam per decidir anar-hi a viure.