El dossier

Ramaderia industrial i gasos d’efecte hivernacle a Catalunya

En el marc de la Set­mana d’Acció con­tra la Rama­de­ria Indus­trial l’orga­nit­zació medi­am­bi­en­tal Gre­en­pe­ace España ha llençat el seu nou informe “Macro­gran­ges, verí per a l’Espa­nya rural. Efec­tes ambi­en­tals de la rama­de­ria indus­trial”, en el qual revela l’expansió des­con­tro­lada de la rama­de­ria indus­trial a Espa­nya i el seu enorme impacte ambi­en­tal.

Entre les prin­ci­pals con­clu­si­ons de l’informe des­ta­quen els més de 910 mili­ons d’ani­mals sacri­fi­cats en 2020 a Espa­nya o que en el període de 2016-2020 la pro­ducció de carn va aug­men­tar un 16,2%, acon­se­guint un total de 7,5 mili­ons de tones en 2020. La pro­ducció d’ali­ments d’ori­gen ani­mal deri­vat d’aquesta immensa caba­nya rama­dera està tenint efec­tes nefas­tos per al medi ambi­ent, cosa que l’anàlisi de Gre­en­pe­ace deixa clar.

Cata­lu­nya des­taca per ser la pri­mera comu­ni­tat autònoma en pro­ducció de carn de porc, amb 1.888.710 tones, i la segona amb major pro­ducció d’ali­ments d’ori­gen ani­mal, només per dar­rere de Galícia, amb un total de 3.139.384 tones al 2019. Amb 8,1 mili­ons de porcs i 650 mil vaques, Cata­lu­nya és la segona comu­ni­tat autònoma amb el major cens de porcí i la quarta quant a cens boví. Mal­grat els pro­ble­mes que d’aquí deri­ven, la caba­nya rama­dera va aug­men­tar un 10% i un 11% res­pec­ti­va­ment per a aques­tes espècies des del 2015. Cata­lu­nya ha estat de les poques comu­ni­tats autònomes que va res­pon­dre molt satis­factòria­ment a la sol·lici­tud d’infor­mació ambi­en­tal de Gre­en­pe­ace, la qual cosa va per­me­tre extreure dades i con­cloure que el 100% de la cria d’aus a Cata­lu­nya és indus­trial, així com el 99,9% del porcí, el 78% del boví, el 43% del caprí i el 34% de l’oví.

Aquesta immensa pro­ducció rama­dera indus­trial té greus con­seqüències ambi­en­tals i que­den clares en ser Cata­lu­nya la comu­ni­tat autònoma amb major gene­ració de gasos amb efecte d’hiver­na­cle pro­vo­ca­des per la rama­de­ria (30% del total). Un altre greu pro­blema que oca­si­ona la rama­de­ria indus­trial és la con­ta­mi­nació de l’aigua per nitrats i Cata­lu­nya és un clar exem­ple del model a no seguir i de com les mesu­res adop­ta­des per fre­nar aquest pro­blema, mal­grat que pio­ne­res en molts casos, com la moratòria a la rama­de­ria indus­trial en els muni­ci­pis afec­tats, són clara­ment insu­fi­ci­ents, ja que des de 2007 en el 62,3% de les mas­ses d’aigua sub­terrànies el con­tin­gut en nitrats ha con­ti­nuat aug­men­tant i en els últims qua­tre anys la con­ta­mi­nació mit­jana per nitrats va aug­men­tar un 45,2%, per la qual cosa des del punt de vista de l’ONG cal fer un pas més, decla­rar una moratòria a tota la comu­ni­tat autònoma i començar a reduir dràsti­ca­ment el nom­bre d’ani­mals en inten­siu.

La Comissió Euro­pea acaba de publi­car el seu informe de segui­ment de la Direc­tiva de Nitrats i ha tor­nat a insis­tir en la gra­ve­tat de la situ­ació remar­cant que és neces­sari “fer més con­tra la con­ta­mi­nació per nitrats” ja que a l’última dècada s’ha avançat més aviat poc. La Comissió asse­nyala clara­ment a la rama­de­ria com la prin­ci­pal res­pon­sa­ble d’aquesta con­ta­mi­nació ja que “és res­pon­sa­ble del 81% de l’apor­tació del nitro­gen agrícola als sis­te­mes aquàtics”. A l’informe es torna a cri­dar l’atenció d’Espa­nya, inclo­ent-la entre el grup de països que s’enfron­ten als majors des­a­fi­a­ments per a afron­tar aquest pro­blema. Segons aquest informe, Espa­nya té “un pro­blema sistèmic pel que fa a la gestió de la con­ta­mi­nació per nutri­ents pro­ce­dents de l’agri­cul­tura” i ha de “adop­tar amb urgència mesu­res addi­ci­o­nals per a acon­se­guir els objec­tius de la Direc­tiva”.

“És inad­mis­si­ble i indig­nant que a Cata­lu­nya mal­grat que la con­ta­mi­nació de l’aigua per nitrats segueixi en aug­ment, es con­tinuï alhora per­me­tent el crei­xe­ment de la caba­nya rama­dera. Aquest pro­blema i la dada que llança avui Gre­en­pe­ace, que Cata­lu­nya és la comu­ni­tat autònoma que més con­tri­bu­eix al canvi climàtic a causa del seu model de rama­de­ria indus­trial, hau­rien de ser més que sufi­ci­ents per a pas­sar a l’acció de manera imme­di­ata i urgent”, ha decla­rat Fer­nando Fernández, coor­di­na­dor de Gre­en­pe­ace a Cata­lu­nya.

Deman­des de Gre­en­pe­ace

L’orga­nit­zació ha inclòs en el seu informe les següents deman­des per posar fi a la rama­de­ria indus­trial i les seves con­seqüències ambi­en­tals:

Posar en marxa una moratòria esta­tal i/o moratòries regi­o­nals a la rama­de­ria indus­trial d’almenys cinc anys: ni explo­ta­ci­ons noves ni ampli­a­ci­ons de les exis­tents.

Reduir gra­du­al­ment la caba­nya rama­dera en inten­siu fins a acon­se­guir un 50% menys al 2030.

Adopció d’una nova regu­lació de nitrats que per­meti reduir almenys un 50% les emis­si­ons de nitro­gen per al 2027, tenint com a referència l’any 1996.

Esta­blir una càrrega rama­dera màxima de 1,5 UBM (uni­tats de bes­tiar major) per hectàrea a nivell pro­vin­cial.

Esta­bli­ment d‘un impost en ori­gen a les emis­si­ons con­ta­mi­nants de la rama­de­ria indus­trial (gasos amb efecte d’hiver­na­cle, nitro­gen, amoníac…).

Pro­hi­bir la publi­ci­tat dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris insos­te­ni­bles, tal com els pro­vi­nents de la rama­de­ria indus­trial, i no salu­da­bles com les carns pro­ces­sa­des i ver­me­lles.

“L’avanç demen­cial de les macro­gran­ges a Espa­nya està pro­vo­cant con­seqüències que tri­ga­ran dècades a rever­tir-se. L’informe que ha pre­sen­tat avui Gre­en­pe­ace mos­tra que actuar ja i posar en marxa mesu­res urgents que posin fre a la rama­de­ria indus­trial i redu­ei­xin el nom­bre d’ani­mals en inten­siu no és una opció, és una neces­si­tat de vital importància que tindrà efec­tes molt bene­fi­ci­o­sos per al clima, la bio­di­ver­si­tat, l’aigua, el benes­tar ani­mal i la vida als pobles”, ha conclòs Fer­nando Fernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.