El dossier

L’obra del fotògraf Manel Esclusa, a Vic

En el marc del desè ani­ver­sari d’ACVIC Cen­tre d’Arts Con­tem­porànies s’ha orga­nit­zat a la capi­tal d’Osona un home­natge al fotògraf Manel Esclusa (Vic, 1952), con­si­de­rat un dels cre­a­dors més repre­sen­ta­tius de la foto­gra­fia con­tem­porània. Durant més de qua­tre dècades, Esclusa ha rea­lit­zat una prolífica obra mar­cada sobre­tot per l’ús de la llum en espais fos­cos.

L’home­natge s’ha fet amb qua­tre expo­sició –una d’elles ja fina­lit­zada– amb sèries que abas­ten des de les obres dels pri­mers anys de joven­tut fins a les últi­mes peces inèdites fetes durant la pandèmia. La coor­di­nació i la pro­ducció han estat al càrrec d’ACVIC, amb el suport de l’Ajun­ta­ment de Vic, el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i la Fun­dació Banc Saba­dell. El comis­sa­riat ha estat a càrrec de la his­to­ri­a­dora de la foto­gra­fia Laura Terré.

Al Museu d’Art de la Pell, i amb el títol “El lle­gat de la llum. Manel Esclusa”, es pot veure un recor­re­gut extens per les sèries d’aquest autor amb volun­tat antològica. Es podran con­tem­plar des de les pri­me­res sèries dels anys setanta –“Gits”, “Ahucs”, “Els ulls atu­rats”– fins a “Sil·lepsis” la sèrie a la qual l’autor fa un canvi deci­siu en el plan­te­ja­ment del seu tre­ball, endin­sant-se en el món de les ombres. A par­tir d’aquest moment tre­ba­lla amb poca llum, el que l’obliga a fer ser­vir les llar­gues expo­si­ci­ons, en les sèries dels anys 80’ com “Vene­zia” i “Naus”, “Urbs de Nit” i “Aqua­ri­ana”. El trac­ta­ment de les llums de la ciu­tat també forma part de la seva recerca, en les sèries “Aigua­llum”, “La pell efímera”, “A les tan­tes de la nit”, “Soci­e­tat anònima” i les sèries dedi­ca­des a la ciu­tat de Bar­ce­lona, on podem reconèixer els espais amb la càrrega emo­tiva que els imposa la nit. Una de les sèries més expe­ri­men­tals és “Scan­tac”, on l’autor s’endinsa en el seu inte­rior fent ser­vir la tec­no­lo­gia del TAC (Tomo­gra­fia Axial Com­pu­ta­rit­zada). També al Museu de l’Art de la Pell es dedica un espai a la docu­men­tació de la cor­res­pondència que Manel Esclusa manté amb poe­tes i fotògrafs (Víctor Sunyol, Mar­celo Brodsky, Juan Manuel Cas­tro Pri­eto, Cas­sio Vas­con­ce­llos, Pere For­mi­guera, Alberto García Alix, Juan Bufill i Jose Manuel Navia) que té com a resul­tat «una obra comuna i par­ti­ci­pa­tiva» -en parau­les de la comissària de l’expo­sició- una mena de mail-art que uti­litza el cor­reu electrònic com a mitjà de comu­ni­cació».

A les parets del Museu de l’Art de la Pell, les peces es mos­tren acom­pa­nya­des per tex­tos de dife­rents autors que durant la llarga tra­jectòria de Manel Esclusa han apor­tat la seva lec­tura poètica a les foto­gra­fies: Joan Brossa, Koldo Cha­morro, Jean- Claude Lemagny, Ber­nard Plossu, Pierre Bor­han, Albert Roig i Lluís Solà, que ha escrit un text expres­sa­ment per a aquesta mos­tra.

Una segona expo­sició es pot veure a l’Escola d’Art. Amb el títol “El Jardí d’Humus. Manel Esclusa” es pre­senta una selecció d’aquesta sèrie en gran for­mat, ini­ci­ada l’any 1994 i exe­cu­tada durant els anys 2006/2008, amb text de pre­sen­tació de Rosa Oli­va­res. La sèrie, molt colo­rista, repro­du­eix “unes imat­ges de gran for­mat que des­co­brei­xen el dete­ri­o­ra­ment de l’emulsió fotogràfica, amb un joc entre el color, la química i el pai­satge”, explica Terré.

Final­ment, a la seu d’ACVIC es pot veure “Lluna i ombra”, que inclou les sèries més con­tem­porànies, dos de les quals són inèdites fins ara. Per tal de pre­sen­tar-les amb coherència amb la tra­jectòria de l’artista, com­par­tei­xen espai amb dos sèries ante­ri­ors: “Eclipsi”, feta durant els eclipsis solars dels anys 1999 i 2005, i “L’ombra del pai­satge”. Aques­tes sèries vin­cu­la­des per l’expe­ri­men­tació amb la llum reflec­tida i les ombres produïdes sobre pan­ta­lles introduïdes en el con­text del pai­satge. “L’arbre de Mas­fer­rer” i ‘Lluna d’aigua’ són les més recents, ini­ci­a­des durant el temps de pandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor