El dossier

Sostenibilitat i innovació per promoure el turisme esportiu

El Congrés Mun­dial de Turisme Espor­tiu WSTC21 va tan­car la seva pri­mera edició, cele­brada al Palau de Con­gres­sos Olym­pic de Llo­ret de Mar els dies 25 i 26 de novem­bre, amb una aposta per la sos­te­ni­bi­li­tat i la inno­vació com a opor­tu­ni­tats per incre­men­tar aquest tipus de mer­cat turístic. Les con­clu­si­ons van anar a càrrec de Narcís Fer­rer, direc­tor de l’Agència Cata­lana de Turisme, que des­ta­car la importància del turisme espor­tiu en la reac­ti­vació del turisme mun­dial post pandèmia, gràcies a la seva gran capa­ci­tat d’adap­tació en aquesta nova nor­ma­li­tat, a la importància dels espais out­door i a la neces­si­tat que tenen les per­so­nes de cui­dar la seva salut física i emo­ci­o­nal.

També es va res­sal­tar la importància de gene­rar major siner­gia en el binomi turístic i espor­tiu, amb el com­promís entre ins­ti­tu­ci­ons i una bona gestió que inclo­gui governs, enti­tats (tant públi­ques com pri­va­des) i ins­ti­tu­ci­ons de dife­rents rangs. Al mateix temps, la diver­si­tat i la inclusió com a eix de desen­vo­lu­pa­ment i el rol de les comu­ni­tats locals es plan­te­gen com claus d’èxit del turisme espor­tiu del futur.

Durant el Congrés es va refle­xi­o­nar sobre la con­tri­bució del turisme espor­tiu al fet que els turis­tes siguin més cons­ci­ents a par­tir del com­promís indi­vi­dual. Moti­var el canvi en la cul­tura del viatge i acon­se­guir arri­bar a un turisme cons­ci­ent i rege­ne­ra­tiu esdevé un gran repte. Pel que fa a les tendències de la demanda del turisme espor­tiu, es va emfa­tit­zat el pes del turista espor­tiu ama­teur. Les noves deman­des recla­men unes pro­pos­tes turísti­ques adap­ta­des a la seva experiència com a turista espor­tiu. S’han iden­ti­fi­cat nous tar­gets com el solo tra­ve­ler, els viat­ges de famílies, els mul­ti­ge­ne­ra­ci­o­nals i els viat­gers que bus­quen experiències immer­si­ves.

Inno­vació

La inno­vació es va con­si­de­rar el fac­tor de com­pe­ti­ti­vi­tat més impor­tant per a les nos­tres des­ti­na­ci­ons i experiències espor­ti­ves. En el congrés es van poder pre­sen­tar pro­pos­tes en l’àmbit tec­nològic que ampli­fi­quen l’experiència de l’atleta i dels seus acom­pa­nyants, apor­ta­ci­ons sobre intel·ligència arti­fi­cial i noves enti­tats que acce­le­ren els can­vis com per exem­ple els hubs d’inno­vació.

Un altre ele­ment des­ta­cat és el de la oste­ni­bi­li­tat, que es plan­teja com a repte i que va ser l’eix trans­ver­sal durant tot el Congrés. Es va refle­xi­o­nar sobre la inte­gració dels grans esde­ve­ni­ments en les estratègies de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble de les des­ti­na­ci­ons, en els hàbits de con­sum turístic, en la rege­ne­ració dels nos­tres ter­ri­to­ris a l’hora de desen­vo­lu­par un turisme espor­tiu més cons­ci­ent i les opor­tu­ni­tats que l’esport genera en la miti­gació del canvi climàtic.

Tendències en la comer­ci­a­lit­zació

Segons es va con­cloure en aquesta tro­bada, la comer­ci­a­lit­zació en el turisme espor­tiu és un model com­plex i variat degut a la diver­si­tat de canals de dis­tri­bució, de tipo­lo­gia d’empre­ses i segons l’ori­en­tació a cli­ent final o a la inter­me­di­ació. El rol de la tec­no­lo­gia i la digi­ta­lit­zació mar­ca­ran el canvi en les estratègies de màrque­ting i dis­tri­bució en els pro­pers anys.

Final­ment, es va des­ta­car que la recerca en el camp del turisme espor­tiu ha mos­trat que és molt rica. En el Congrés es van pre­sen­tar 11 inves­ti­ga­ci­ons des d’uni­ver­si­tats de països tan diver­sos com Japó, USA, Irlanda, Por­tu­gal, Espa­nya, Croàcia, Bra­sil i la Polinèsia. Els eixos amb major interès va ser la sos­te­ni­bi­li­tat dels esde­ve­ni­ments espor­tius, la tec­no­lo­gia i els nous sis­te­mes de gover­nança.

L’esde­ve­ni­ment, orga­nit­zat per l’Agència Cata­lana de Turisme, del Depar­ta­ment d’Empresa i Tre­ball, i per l’Orga­nit­zació Mun­dial del Turisme (OMT), amb la col·labo­ració del Patro­nat de Turisme de Costa Brava i l’Ajun­ta­ment de Llo­ret de Mar per mitjà de Llo­ret Turisme, va des­ta­cat per les seves xifres de par­ti­ci­pació. 600 ins­crits van seguit el congrés, 400 en la moda­li­tat pre­sen­cial i 200 t online. En total van ser 61 par­ti­ci­pants estran­gers pro­vi­nents de 21 països, com Estats Units, Canadà, Argen­tina, Finlàndia o Suïssa, entre altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor