El dossier

Òmicron, recombinació genètica amb refredat comú

La vari­ant òmicron té una nova mutació del SARS-CoV-2 que també és pre­sent en el virus del refre­dat comú, el virus d’immu­no­de­ficiència humana i el genoma humà. Això plan­teja la pos­si­bi­li­tat que òmicron sigui el resul­tat d’una recom­bi­nació entre el nou coro­na­vi­rus i aquests mate­ri­als genètics, segons un estudi publi­cat pel cen­tre d’anàlisi de dades de Nfe­rence, amb seu Cam­bridge.

La vari­ant òmicron del virus que causa la Covid-19 pro­ba­ble­ment va adqui­rir almenys una de les seves muta­ci­ons en reco­llir un frag­ment de mate­rial genètic d’un altre virus, pos­si­ble­ment un que causa el refre­dat comú, pre­sent a les matei­xes cèl·lules infec­ta­des, segons aquest estudi.

Aquesta seqüència genètica (inserció: ins214EPE) no apa­reix en cap versió ante­rior del SARS-CoV-2, però és omni­pre­sent en molts altres virus.

En inse­rir aquest frag­ment en si mateix, òmicron podria sem­blar “«més humà”, cosa que l’aju­da­ria a eva­dir l’atac del sis­tema immu­nològic humà, segons ha expli­cat el doc­tor Venky Soun­da­ra­ra­jan, cofun­da­dor i direc­tor científic del cen­tre d’anàlisi de dades Nfe­rence, que va publi­car l’estudi a començaments de desem­bre.

Això podria sig­ni­fi­car que el virus es trans­met més fàcil­ment, men­tre que només causa una malal­tia lleu o asimp­tomàtica, tot i que encara no hi ha prou dades per poder-ho asse­gu­rar i tam­poc se sap del cert si superarà el delta com la vari­ant més pre­va­lent. Pot ser que cal­guin diver­ses set­ma­nes per obte­nir res­pos­tes a aques­tes pre­gun­tes.

Segons estu­dis pre­vis, les cèl·lules pul­mo­nars i gas­troin­tes­ti­nals poden con­te­nir el SARS-CoV-2 i els virus del refre­dat comú simultània­ment. Aquesta coin­fecció pre­para l’esce­nari per a la recom­bi­nació viral, un procés en què dos virus dife­rents que es tro­ben a la mateixa cèl·lula hoste interac­tuen men­tre fan còpies de si matei­xos, gene­rant noves còpies que tenen una mica de mate­rial genètic d’ambdós.

Aquesta nova mutació podria haver ocor­re­gut per pri­mera vegada en una per­sona infec­tada amb tots dos patògens quan una versió del SARS-CoV-2 va reco­llir la seqüència genètica de l’altre virus, segons expo­sen Soun­da­ra­ra­jan i els seus col·legues a l’estudi.

La mateixa seqüència genètica apa­reix mol­tes vega­des en un dels coro­na­vi­rus que causa refre­dats en les per­so­nes, cone­gut com a HCoV-229E, i també en el virus d’immu­no­de­ficiència humana (VIH) que causa la sida. Sud-àfrica, on es va iden­ti­fi­car per pri­mera vegada la vari­ant òmicron, té la taxa d’infecció per virus d’immu­no­de­ficiència humana més alta del món, cosa que debi­lita el sis­tema immu­nològic i aug­menta la vul­ne­ra­bi­li­tat d’una per­sona a les infec­ci­ons pels virus del refre­dat comú i d’altres patògens. En aquesta part del món, hi ha mol­tes per­so­nes en què podria haver pas­sat la recom­bi­nació que va afe­gir aquest con­junt omni­pre­sent de gens a òmicron, segons pun­tu­a­litza Soun­da­ra­ra­jan. “Pro­ba­ble­ment ens vam per­dre mol­tes gene­ra­ci­ons de recom­bi­na­ci­ons que van pas­sar amb el temps i que van por­tar al sor­gi­ment d’òmicron”, afe­geix.

De moment, encara cal més inves­ti­gació per con­fir­mar els orígens de les muta­ci­ons d’òmicron i els seus efec­tes sobre la funció i la trans­mis­si­bi­li­tat. També hi ha altres hipòtesis, com que aquesta nova vari­ant podria haver pas­sat algun temps evo­lu­ci­o­nant en un hoste ani­mal.

Men­tres­tant, les noves tro­ba­lles subrat­llen la importància que les per­so­nes rebin les vacu­nes actu­al­ment dis­po­ni­bles. “Cal vacu­nar per reduir les pro­ba­bi­li­tats que altres per­so­nes immu­no­de­pri­mi­des es tro­bin amb el virus SARS-CoV-2”, insis­teix Soun­da­ra­ra­jan. “Cal com­pren­dre la funció d’aquesta mutació i saber si les cèl·lules hoste huma­nes són explo­ta­des pel SARS-CoV-2 com una ’caixa de sorra evo­lu­tiva’ per a la interacció genòmica entre virus i hoste”, remarca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.