El dossier

Els casos de demència al món es podrien triplicar en tres dècades

El nom­bre per­so­nes afec­ta­des per demència a tot el món gai­rebé es tri­pli­carà en les pro­pe­res tres dècades, pas­sant dels 57 mili­ons del 2019 a 153 mili­ons el 2050, degut prin­ci­pal­ment al crei­xe­ment i a l’enve­lli­ment de la població. És una de les con­clu­si­ons de l’estudi Glo­bal Bur­den of Dise­ase, el pri­mer que pro­por­ci­ona esti­ma­ci­ons de pre­visió per a 204 països i ter­ri­to­ris de tot el món, publi­cat a The Lan­cet Public Health.

L’estudi també ana­litza qua­tre fac­tors de risc de la demència –taba­quisme, obe­si­tat, alt nivell de glu­cosa a la sang i baix nivell edu­ca­tiu– i des­taca l’impacte que tin­dran en les tendències futu­res. Per exem­ple, es pre­veu que les millo­res en l’accés a l’edu­cació redu­ei­xin la pre­va­lença de la demència en 6,2 mili­ons de casos a tot el món per al 2050, però això es veurà con­tra­res­tat per les tendències pre­vis­tes en matèria d’obe­si­tat, hiper­glucèmia i taba­quisme, que s’espera que donin lloc a 6,8 mili­ons més de casos de demència.

Els autors des­ta­quen la neces­si­tat urgent de posar en marxa inter­ven­ci­ons adap­ta­des a nivell local que redu­ei­xin l’expo­sició als fac­tors de risc, jun­ta­ment amb la inves­ti­gació per des­co­brir trac­ta­ments eficaços que modi­fi­quin la malal­tia i nous fac­tors de risc modi­fi­ca­bles per reduir la càrrega futura de la malal­tia.

“El nos­tre estudi ofe­reix pre­vi­si­ons millo­ra­des sobre la demència a escala mun­dial i naci­o­nal, cosa que ofe­reix als res­pon­sa­bles polítics i als experts en salut pública noves pers­pec­ti­ves per com­pren­dre els fac­tors que impul­sen aquests aug­ments, basant-se en les millors dades dis­po­ni­bles” afirma l’autora prin­ci­pal, Emma Nic­hols, de l’Ins­ti­tut de Mètrica i Ava­lu­ació Sanitària (IHME) de la Uni­ver­si­tat de Was­hing­ton, als Estats Units. Aques­tes esti­ma­ci­ons poden ser uti­lit­za­des pels governs per asse­gu­rar-se que els recur­sos i el suport estan dis­po­ni­bles per a les per­so­nes, els cui­da­dors i els sis­te­mes de salut a nivell mun­dial. “Al mateix temps –con­ti­nua–, ens hem de cen­trar més en la pre­venció i el con­trol dels fac­tors de risc abans que donin lloc a la demència. Fins i tot els avenços més modes­tos en la pre­venció de la demència o en el retard de la seva pro­gressió dona­rien nota­bles divi­dends. Per tenir el major impacte, neces­si­tem reduir l’expo­sició als prin­ci­pals fac­tors de risc a cada país. En la majo­ria dels casos, això sig­ni­fica ampliar els pro­gra­mes locals de baix cost que donen suport a die­tes més salu­da­bles, més exer­cici, dei­xar de fumar i un millor accés a l’edu­cació. I també sig­ni­fica con­ti­nuar inver­tint en recerca per iden­ti­fi­car trac­ta­ments eficaços per atu­rar, alen­tir o pre­ve­nir la demència”.

La demència és actu­al­ment la setena causa de mort al món i una de les prin­ci­pals cau­ses de dis­ca­pa­ci­tat i dependència entre la gent gran, amb uns cos­tos glo­bals el 2019 esti­mats en més d’un bilió de dòlars. Tot i que la demència afecta prin­ci­pal­ment les per­so­nes grans, no és una con­seqüència ine­vi­ta­ble de l’enve­lli­ment. Una recerca de la revista The Lancet publi­cada el 2020 va sug­ge­rir que fins al 40 per cent dels casos de demència es podrien pre­ve­nir o endar­re­rir si s’eli­minés l’expo­sició a 12 fac­tors de risc cone­guts: baix nivell edu­ca­tiu, hiper­tensió arte­rial, dis­ca­pa­ci­tat audi­tiva, taba­quisme, obe­si­tat a la mit­jana edat, depressió, inac­ti­vi­tat física, dia­be­tis, aïlla­ment social, con­sum exces­siu d’alco­hol, trau­ma­tis­mes cra­ni­als i con­ta­mi­nació atmosfèrica.

L’estudi pre­diu que el major aug­ment de la pre­va­lença es pro­duirà a l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana ori­en­tal, on s’espera que el nom­bre de per­so­nes que viuen amb demència aug­menti en un 357%. De la mateixa manera, al nord d’Àfrica i l’Ori­ent Mitjà, es pre­veu que els casos crei­xin un 367%.

Per con­tra, el menor aug­ment en el nom­bre de casos de demència es pro­jecta a la regió d’Àsia-Pacífic d’alts ingres­sos, on s’espera que el nom­bre de casos creixi en un 53%, amb un aug­ment par­ti­cu­lar­ment petit al Japó (27%). En aquesta regió, s’espera que el risc de demència per a cada grup d’edat dis­mi­nu­eixi, cosa que sug­ge­reix que les mesu­res pre­ven­ti­ves, inclo­ses les millo­res en l’edu­cació i els estils de vida salu­da­bles, tenen un impacte impor­tant. A l’Europa occi­den­tal s’espera que el nom­bre de casos de demència aug­menti un 74%, pas­sant de gai­rebé 8 mili­ons el 2019 a gai­rebé 14 mili­ons el 2050.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor