El dossier

Els casos de demència al món es podrien triplicar en tres dècades

El nombre persones afectades per demència a tot el món gairebé es triplicarà en les properes tres dècades, passant dels 57 milions del 2019 a 153 milions el 2050, degut principalment al creixement i a l’envelliment de la població. És una de les conclusions de l’estudi Global Burden of Disease, el primer que proporciona estimacions de previsió per a 204 països i territoris de tot el món, publicat a The Lancet Public Health.

L’estudi també analitza quatre factors de risc de la demència –tabaquisme, obesitat, alt nivell de glucosa a la sang i baix nivell educatiu– i destaca l’impacte que tindran en les tendències futures. Per exemple, es preveu que les millores en l’accés a l’educació redueixin la prevalença de la demència en 6,2 milions de casos a tot el món per al 2050, però això es veurà contrarestat per les tendències previstes en matèria d’obesitat, hiperglucèmia i tabaquisme, que s’espera que donin lloc a 6,8 milions més de casos de demència.

Els autors destaquen la necessitat urgent de posar en marxa intervencions adaptades a nivell local que redueixin l’exposició als factors de risc, juntament amb la investigació per descobrir tractaments eficaços que modifiquin la malaltia i nous factors de risc modificables per reduir la càrrega futura de la malaltia.

“El nostre estudi ofereix previsions millorades sobre la demència a escala mundial i nacional, cosa que ofereix als responsables polítics i als experts en salut pública noves perspectives per comprendre els factors que impulsen aquests augments, basant-se en les millors dades disponibles” afirma l’autora principal, Emma Nichols, de l’Institut de Mètrica i Avaluació Sanitària (IHME) de la Universitat de Washington, als Estats Units. Aquestes estimacions poden ser utilitzades pels governs per assegurar-se que els recursos i el suport estan disponibles per a les persones, els cuidadors i els sistemes de salut a nivell mundial. “Al mateix temps –continua–, ens hem de centrar més en la prevenció i el control dels factors de risc abans que donin lloc a la demència. Fins i tot els avenços més modestos en la prevenció de la demència o en el retard de la seva progressió donarien notables dividends. Per tenir el major impacte, necessitem reduir l’exposició als principals factors de risc a cada país. En la majoria dels casos, això significa ampliar els programes locals de baix cost que donen suport a dietes més saludables, més exercici, deixar de fumar i un millor accés a l’educació. I també significa continuar invertint en recerca per identificar tractaments eficaços per aturar, alentir o prevenir la demència”.

La demència és actualment la setena causa de mort al món i una de les principals causes de discapacitat i dependència entre la gent gran, amb uns costos globals el 2019 estimats en més d’un bilió de dòlars. Tot i que la demència afecta principalment les persones grans, no és una conseqüència inevitable de l’envelliment. Una recerca de la revista The Lancet publicada el 2020 va suggerir que fins al 40 per cent dels casos de demència es podrien prevenir o endarrerir si s’eliminés l’exposició a 12 factors de risc coneguts: baix nivell educatiu, hipertensió arterial, discapacitat auditiva, tabaquisme, obesitat a la mitjana edat, depressió, inactivitat física, diabetis, aïllament social, consum excessiu d’alcohol, traumatismes cranials i contaminació atmosfèrica.

L’estudi prediu que el major augment de la prevalença es produirà a l’Àfrica subsahariana oriental, on s’espera que el nombre de persones que viuen amb demència augmenti en un 357%. De la mateixa manera, al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, es preveu que els casos creixin un 367%.

Per contra, el menor augment en el nombre de casos de demència es projecta a la regió d’Àsia-Pacífic d’alts ingressos, on s’espera que el nombre de casos creixi en un 53%, amb un augment particularment petit al Japó (27%). En aquesta regió, s’espera que el risc de demència per a cada grup d’edat disminueixi, cosa que suggereix que les mesures preventives, incloses les millores en l’educació i els estils de vida saludables, tenen un impacte important. A l’Europa occidental s’espera que el nombre de casos de demència augmenti un 74%, passant de gairebé 8 milions el 2019 a gairebé 14 milions el 2050.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor