El dossier

El mapa tridimensional més gran del cosmos

L’Instrument Espectroscòpic per a l’Energia Fosca (DESI, per les sigles en anglès) ha completat els primers set mesos d’observació i ha superat tots els estudis anteriors de mapatge tridimensional de galàxies. Transcorreguts només un 10 % dels cinc anys d’observació previstos, DESI ja ha aconseguit crear el mapa més gran i detallat de l’Univers.

Un cop completat el projecte DESI, el mapa tridimensional definitiu —amb un grau de detall sense precedents— ajudarà a estudiar l’energia fosca i a comprendre millor el passat i el futur de l’Univers. Mentrestant, l’impressionant rendiment tècnic de DESI i els èxits que ha assolit estan ajudant la comunitat científica a revelar els secrets de les fonts de llum més poderoses del cosmos.

DESI és fruit d’una col·laboració científica internacional gestionada pel Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Berkeley Lab), del Departament d’Energia dels Estats Units. Hi participen diverses institucions de l’estat espanyol, com ara l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), l’Institut de Física Teòrica (IFT, UAM-CSIC), l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA) i l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC).

L’equip científic de DESI presentarà el rendiment de l’instrument i alguns resultats astrofísics preliminars durant diversos seminaris especials en línia, que també inclouran la presentació de l’estat actual d’altres experiments que lideren la recerca cosmològica.

El projecte DESI es va proposar fa més d’una dècada i la construcció de l’instrument va començar el 2015. Es va instal·lar al telescopi de quatre metres Nicholas U. Mayall, a l’Observatori Nacional Kitt Peak, prop de Tucson (Arizona, Estats Units), i va veure la primera llum a finals del 2019. La pandèmia de COVID-19 va mantenir el telescopi tancat diversos mesos, fins que el desembre de 2020 DESI va tornar a mirar al cel per provar la seva maquinària i el seu programari. El maig de 2021, DESI estava llest per començar les observacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor