El dossier

El mapa tridimensional més gran del cosmos

L’Ins­tru­ment Espec­troscòpic per a l’Ener­gia Fosca (DESI, per les sigles en anglès) ha com­ple­tat els pri­mers set mesos d’obser­vació i ha superat tots els estu­dis ante­ri­ors de mapatge tri­di­men­si­o­nal de galàxies. Trans­cor­re­guts només un 10 % dels cinc anys d’obser­vació pre­vis­tos, DESI ja ha acon­se­guit crear el mapa més gran i deta­llat de l’Uni­vers.

Un cop com­ple­tat el pro­jecte DESI, el mapa tri­di­men­si­o­nal defi­ni­tiu —amb un grau de detall sense pre­ce­dents— aju­darà a estu­diar l’ener­gia fosca i a com­pren­dre millor el pas­sat i el futur de l’Uni­vers. Men­tres­tant, l’impres­si­o­nant ren­di­ment tècnic de DESI i els èxits que ha asso­lit estan aju­dant la comu­ni­tat científica a reve­lar els secrets de les fonts de llum més pode­ro­ses del cos­mos.

DESI és fruit d’una col·labo­ració científica inter­na­ci­o­nal ges­ti­o­nada pel Labo­ra­tori Naci­o­nal Law­rence Berke­ley (Berke­ley Lab), del Depar­ta­ment d’Ener­gia dels Estats Units. Hi par­ti­ci­pen diver­ses ins­ti­tu­ci­ons de l’estat espa­nyol, com ara l’Ins­ti­tut de Ciències del Cos­mos de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (ICCUB), l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Espa­ci­als de Cata­lu­nya (IEEC), l’Ins­ti­tut de Física d’Altes Ener­gies (IFAE), el Cen­tre de Recer­ques Energètiques, Medi­am­bi­en­tals i Tec­nològiques (CIE­MAT), l’Ins­ti­tut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), l’Ins­ti­tut de Física Teòrica (IFT, UAM-CSIC), l’Ins­ti­tut d’Astrofísica d’Anda­lu­sia (IAA) i l’Ins­ti­tut d’Astrofísica de Canàries (IAC).

L’equip científic de DESI pre­sen­tarà el ren­di­ment de l’ins­tru­ment i alguns resul­tats astrofísics pre­li­mi­nars durant diver­sos semi­na­ris espe­ci­als en línia, que també inclou­ran la pre­sen­tació de l’estat actual d’altres expe­ri­ments que lide­ren la recerca cos­mològica.

El pro­jecte DESI es va pro­po­sar fa més d’una dècada i la cons­trucció de l’ins­tru­ment va començar el 2015. Es va ins­tal·lar al teles­copi de qua­tre metres Nic­ho­las U. Mayall, a l’Obser­va­tori Naci­o­nal Kitt Peak, prop de Tuc­son (Ari­zona, Estats Units), i va veure la pri­mera llum a finals del 2019. La pandèmia de COVID-19 va man­te­nir el teles­copi tan­cat diver­sos mesos, fins que el desem­bre de 2020 DESI va tor­nar a mirar al cel per pro­var la seva maquinària i el seu pro­gra­mari. El maig de 2021, DESI estava llest per començar les obser­va­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.