El dossier

Economia de guerra

El cost de l’energia es dispara per la dependència europea del petroli i els gas russos. El 16% de les pimes catalanes temen que hauran de tancar

CEREALS
Queda estoc per a com a màxim dos mesos, i els preus s’han disparat, fins a 450 euros/tona en el cas del blat de moro

Rússia és el pri­mer expor­ta­dor mun­dial de gas natu­ral, amb un 18% del total, i el segon de petroli, amb una quota del 10,7%. Sem­bla evi­dent, doncs, que dei­xar de com­prar-li ener­gia, com han deci­dit aquesta set­mana els Estats Units, és una bona manera d’estran­gu­lar-lo econòmica­ment. La Unió Euro­pea (UE) paga als rus­sos 10.000 mili­ons d’euros men­su­als per l’ener­gia que li com­pra (més del tri­ple que fa un any), però no segueix els pas­sos del pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden, i es limita a reco­ma­nar als ciu­ta­dans, en boca de Josep Bor­rell –alt repre­sen­tant per a Afers Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat– que abai­xin la cale­facció per finançar menys la guerra de Putin a Ucraïna.

Els nord-ame­ri­cans poden fan­far­ro­ne­jar perquè són expor­ta­dors nets de petroli i deri­vats, n’impor­ten de Rússia només un 8% del seu con­sum i subs­ti­tui­ran fàcil­ment el que dei­xin de com­prar-li amb més coman­des a l’Aràbia Sau­dita i a Veneçuela, amb qui con­ver­sen per miti­gar les san­ci­ons econòmiques impo­sa­des el 2019. La UE ho té més cru, perquè importa de Rússia el 45,34% del gas natu­ral, el 26,9% del petroli i el 46,7% del carbó que con­su­meix, i això no es pot subs­ti­tuir amb com­pres a altres mer­cats.

Per això, per poder man­te­nir els paga­ments euro­peus dedi­cats a la impor­tació de gas i petroli rus, Gaz­prom­bank no va entrar en la llista de bancs rus­sos que la UE va des­con­nec­tar del sis­tema de trans­ferències SWIFT. El 2 de març, es va pro­hi­bir l’ús d’aquest sis­tema a set bancs rus­sos, en un paquet de san­ci­ons que també tan­cava l’espai aeri als vols rus­sos, pro­hi­bia les transac­ci­ons amb el Banc Cen­tral de Rússia i afe­gia vint-i-sis per­so­nes i una enti­tat a la llista negra de san­ci­o­nats en represàlia pel reco­nei­xe­ment rus de les repúbli­ques de Donetsk i Lugansk. Dimarts pas­sat, els ambai­xa­dors dels vint-i-set van pac­tar un quart paquet de san­ci­ons, que amplia la llista negra d’oli­gar­ques, exclou tres bancs bie­lo­rus­sos del sis­tema SWIFT, aplica mesu­res per limi­tar l’ús de les crip­to­mo­ne­des i res­trin­geix l’expor­tació de tec­no­lo­gia de nave­gació marítima a Rússia.

Els preus de l’ener­gia, que ja s’havien ele­vat amb els estran­gu­la­ments del trans­port per la crisi de la covid, estan pels núvols per la incer­tesa sobre si els euro­peus dei­xen de com­prar als rus­sos, o si aquests tan­quen l’aixeta. El petroli Brent, de referència a Europa, es pagava dilluns a 138 dòlars per bar­ril, el màxim des del 2008; dijous, a l’Estat espa­nyol, el litre de gaso­lina 95 es pagava a 1,802 euros de mit­jana i el gasoil, a 1,677, uns preus impen­sa­bles fa un any, quan cos­ta­ven 1,074 i 0,981 euros, res­pec­ti­va­ment. Pel que fa a l’elec­tri­ci­tat, el megawatt/hora (MW h) es va enfi­lar dimarts en el mer­cat majo­rista fins a un màxim històric de 544,98 euros, mul­ti­pli­cant per sis el preu de fa un any i un 80% per sobre del que es pagava el 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d’Ucraïna.

Els con­trac­tes de futurs del gas natu­ral van tocar dilluns els 345 euros per MW h, quan el dia previ a la invasió russa d’Ucraïna es cotit­za­ven per sota dels 80 euros. La patro­nal cata­lana de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, Pimec, adver­teix que l’incre­ment del preu de l’ener­gia posa en risc 320.000 llocs de feina, i per solu­ci­o­nar-ho reclama des­lli­gar el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica. Al mer­cat majo­rista, pri­mer es casen les ofer­tes de tec­no­lo­gies amb menys cos­tos (hidràuli­ques, reno­va­bles i nucle­ars), i si no es cobreix la demanda entren els cicles com­bi­nats de gas, més cars. El sis­tema és mar­gi­na­lista, de manera que l’última cen­tral que casa preu fixa el preu que cobren totes, fet que genera uns ingres­sos extres per a les cen­trals amb menys cos­tos que es conei­xen com a “bene­fi­cis cai­guts del cel”, que segons Pimec s’enfi­len a 70.970 mili­ons d’euros anu­als a l’Estat espa­nyol. La Comissió Euro­pea (CE) va pro­po­sar dimarts que els estats mem­bres puguin recu­pe­rar part d’aquests bene­fi­cis amb impos­tos tem­po­rals, sem­pre que no siguin retro­ac­tius, amb un poten­cial d’ingres­sos per a les arques públi­ques de 200.000 mili­ons d’euros.

Segons una enquesta ela­bo­rada per Pimec, el 16% de les pimes cata­la­nes asse­gu­ren que si el preu de l’elec­tri­ci­tat i el gas natu­ral no bai­xen hau­ran de ces­sar la seva acti­vi­tat, men­tre que un 62% opina que aquesta situ­ació els afec­tarà de manera pre­o­cu­pant o greu (un 83% en l’hote­le­ria i la res­tau­ració i un 68% en la indústria). Més de la mei­tat de les empre­ses han rebut aug­ments de preu de més del 50% pel que fa a l’elec­tri­ci­tat i de més del 200% pel que fa al gas natu­ral. El 24,5% reper­cu­tirà molt l’enca­ri­ment de l’ener­gia en el seu pro­ducte final.

RELA­CI­ONS COMER­CI­ALS

La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona afirma que l’efecte nega­tiu de la guerra d’Ucraïna sobre el tei­xit expor­ta­dor català “no s’espera que sigui ele­vat, però podria tenir una incidència impor­tant sobre un col·lec­tiu reduït d’empre­ses”. Les expor­ta­ci­ons cata­la­nes a Rússia i Ucraïna van asso­lir l’any pas­sat 659,2 mili­ons d’euros i 151,6 mili­ons d’euros, res­pec­ti­va­ment; en ter­mes rela­tius, són només l’1% del total d’expor­ta­ci­ons de Cata­lu­nya (0,8% a Rússia i 0,2% a Ucraïna). Des­ta­quen les expor­ta­ci­ons de manu­fac­tu­res de con­sum (tèxtil, calçat, joie­ria...) a Rússia, que repre­sen­ten el 2,5% del total de les expor­ta­ci­ons d’aquests béns. Els pro­duc­tes tèxtils repre­sen­ten el 87% del total de les expor­ta­ci­ons de les manu­fac­tu­res de con­sum.

En relació amb les impor­ta­ci­ons, Cata­lu­nya va com­prar el 2021 pro­duc­tes pro­ce­dents de Rússia i Ucraïna per valor de 562,4 mili­ons i 372,2 mili­ons, res­pec­ti­va­ment. El pes de les impor­ta­ci­ons d’aquests dos països va repre­sen­tar l’1% (0,6% pro­ce­dents de Rússia i 0,4% d’Ucraïna). Per cate­go­ria de pro­duc­tes, en el cas de Rússia des­ta­quen les impor­ta­ci­ons de pro­duc­tes energètics (essen­ci­al­ment petroli i deri­vats), que repre­sen­ten gai­rebé el 70% de les impor­ta­ci­ons.

Pel que fa a Ucraïna, el 83% de les impor­ta­ci­ons es con­cen­tren en els pro­duc­tes ali­men­ta­ris, (el 78% d’aquest grup són cere­als i el 16%, olis i grei­xos). En aquest sen­tit, des de la Llotja de Cere­als de Bar­ce­lona, es recorda que Espa­nya, i espe­ci­al­ment Cata­lu­nya, és defi­citària en el proveïment de cere­als bàsics (blat de moro, blat, gira-sol...). El govern d’Ucraïna ha pro­hi­bit fins a final d’any les expor­ta­ci­ons d’ordi i lla­vors de calèndula i colza.

L’asso­ci­ació agrària JARC cal­cula que queda estoc de cere­als per a com a màxim dos mesos, amb l’agreu­jant que el seu preu s’ha dis­pa­rat des que va escla­tar el con­flicte. A la Llotja de Bar­ce­lona, el blat de moro ha pas­sat de cotit­zar a 260 euros/tona a prin­ci­pis de febrer als 450 euros/tona de dilluns pas­sat, un preu que molts rama­ders no poden assu­mir i que en última instància aca­barà reper­cu­tint en els preus finals de la carn i els ous.

Pel que fa al turisme, el crei­xe­ment del nom­bre de turis­tes a Cata­lu­nya pro­ce­dents de Rússia en els qua­tre anys pre­vis a la pandèmia va ser d’un 42% i més intens que a la resta de països del món. Mal­grat aquest avenç, el 2019 el turisme rus, unes 800.000 per­so­nes, sig­ni­fi­cava el 4,1% del total. Aquesta crisi difi­cul­tarà la recu­pe­ració del turisme pro­ce­dent de Rússia, que el 2021 va ser del 7% en com­pa­ració amb el 2019. Aquell any, la des­pesa mit­jana per turista a Cata­lu­nya va ser de 1.100 euros i la dels rus­sos, de 1.494, un 36% més. Res­pecte del total de des­pesa, el 2019 els rus­sos van gas­tar 1.167 mili­ons, un 5,6% del total.

HISTÈRIA AMB L’OLI DE GIRA-SOL

Si fa dos anys, amb el confinament, es va desfermar una bogeria als supermercats per comprar paper higiènic, amb la guerra a Ucraïna s’ha desfermat un fenomen similar amb l’oli de gira-sol, fins al punt que diverses cadenes n’han racionat la venda.

L’organització de consumidors Facua avisa que limitar el nombre d’unitats d’oli de gira-sol és il·legal i que està preparant una bateria de denúncies contra els establiments infractors. L’associació també ha detectat, a més, que les cadenes de distribució “especulen” amb els preus i que els inflen de manera desproporcionada, assegurant que s’han registrat imports de fins a 2,98 euros per litre a l’establiment que ven el producte més car.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor