Els termòmetres de la pandèmia i la informació relacionada amb la salut
Les dades que tenen a veure amb la nostra salut es consideren especialment sensibles, però la pandèmia del coronavirus ha deixat clar que es poden recollir i tractar per poder protegir l’interès general
La pandèmia va posar sobre la taula alguns dubtes amb relació al tractament de les dades personals relacionades amb la salut, un tipus d’informació que es considera especialment sensible. Ja des de l’inici va quedar clar que, segons la normativa, la seva protecció no podia servir d’argument per “obstaculitzar o limitar l’efectivitat de les mesures que adoptin les autoritats, especialment les sanitàries, en la lluita contra la pandèmia”, tal com va recordar llavors l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). Així, mesures com el passaport covid han tingut tota la protecció legal necessària per poder-se implementar.
Un tema a part, però, va ser el de la presa de la temperatura de les persones que accedien a establiments i serveis, un cop va acabar el confinament. Primer hi va haver un cert debat sobre si la informació relacionada amb la temperatura s’havia de considerar o no una dada personal. L’AEPD va considerar que sí, que la temperatura corporal és una dada en si mateixa, i que evidentment permet saber si una persona està malalta. I, si es pren en un lloc públic, terceres persones alienes a l’interessat poden tenir aquesta informació de manera injustificada. Per això des del desconfinament es va demanar a les autoritats sanitàries que establissin uns criteris clars, mentre per tot arreu començaven a proliferar els termòmetres pistola. Finalment es va considerar, d’una banda, que prevalia l’interès general i la necessitat de preservar la salut de les persones i, d’una altra banda, que si simplement es prenia la temperatura, però aquella dada no quedava recollida enlloc, no s’estava vulnerant cap dret. En el cas de centres de treball o educatius, també es va considerar necessari prendre la temperatura com una mesura de seguretat per al conjunt del col·lectiu, sempre seguint les recomanacions sanitàries i assegurant que les dades recollides no tindrien cap altre tractament.
Les dades de salut estan considerades com una categoria especial al reglament europeu, i estan especialment protegides. Precisament a finals de l’any passat es va haver de modificar la llei catalana de serveis socials del 2007 per fer possible que els serveis socials i els serveis sanitaris puguin compartir informació de persones ateses en els dos àmbits, per poder-ne millorar l’atenció integrada.