El dossier

El Sant Jordi més esperat

El dia del llibre i de la rosa, una de les festivitats més transversals que se celebren a casa nostra, es preveu una jornada d’èxit gràcies a diverses circumstàncies que hi conflueixen

A TARRAGONA, CASTELLERS
La ciutat celebra així la primera de les cites castelleres i recupera la tradició de les actuacions del segle XIX i principis dels XX
SUPERILLA A BARCELONA
Es tracta d’una zona delimitada per Diagonal, Gran Via, Pau Claris i Balmes, amb 200 parades i accés prohibit a tota mena de vehicles

Durant la Set­mana Santa s’han com­pro­vat les ganes i la neces­si­tat de la població de moure’s, de sor­tir, de viat­jar, com si fóssim una beguda carbònica dins d’una ampo­lla i el final de la majo­ria de res­tric­ci­ons a què ens ha obli­gat la pandèmia en els dar­rers dos anys ens fes­sin escla­tar de manera dis­bau­xada. Per això, avui, diada de Sant Jordi, tot i les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques –per desgràcia de pluja–, en ser dis­sabte, pro­ba­ble­ment també hi haurà ganes d’estar al car­rer, gràcies a les faci­li­tats apor­ta­des per la majo­ria d’ajun­ta­ments per ins­tal·lar les para­des de lli­bres i de roses i sense haver de dur mas­ca­re­tes o fer cues per res­tric­ci­ons d’afo­ra­ment.

Repas­sem qui­nes cir­cumstàncies con­cre­tes estan pre­vis­tes a les capi­tals cata­la­nes, començant per Bar­ce­lona, on ja fa mesos que es va anun­ciar la cre­ació d’una superi­lla (que sona a eslògan de cam­pa­nya del PSC, però no ho és), un pro­jecte al qual fa temps que dona­ven vol­tes des de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i des de la Cam­bra del Lli­bre de Cata­lu­nya.

Aquesta superi­lla és una zona en què s’afa­vo­rirà la cir­cu­lació de per­so­nes entre les para­des. Estarà deli­mi­tada per dalt per la Dia­go­nal, per sota per la Gran Via, a la dreta per Pau Cla­ris i a l’esquerra per Bal­mes, tindrà entrada lliure, sense con­trol d’afo­ra­ment, i no hi podran cir­cu­lar cap mena de vehi­cles, inclo­ses bici­cle­tes i pati­nets. “El model de superi­lla ha vin­gut per que­dar-se”, opi­nen Patrici Tixis, pre­si­dent de la Cam­bra del Lli­bre de Cata­lu­nya, i Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cul­tura de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona.

Aquest macro­es­pai aco­llirà unes 200 del total de 300 para­des pro­fes­si­o­nals de lli­bres i roses que hi haurà. Posa­des totes en fila, arri­ba­rien als qua­tre quilòmetres, un nou rècord. Es pre­veu que en unes 170 para­des hi hagi autors sig­nant durant la llarga jor­nada, de 9 a 21 h.

A més, pel que fa a Bar­ce­lona, hi haurà espais pro­fes­si­o­nals a la plaça Uni­ver­si­tat i al pas­seig de Sant Joan, que es recu­pera després de dos anys tan­cat, per al còmic, la novel·la gràfica, la lite­ra­tura infan­til i juve­nil i el públic fami­liar. També tin­dran espais reser­vats a para­des Ciu­tat Vella –que aposta un altre cop per la plaça Reial–, Gràcia, les Corts, Poble­nou, Sant Andreu i Sarrià. A la Ram­bla, la via més tra­di­ci­o­nal per a tota mena de fes­tes, només hi haurà para­des d’enti­tats del dis­tricte i de les lli­bre­ries de la zona, però “en tot cas no estarà mas­si­fi­cada”, segons Marià Marín, secre­tari tècnic del Gremi de Lli­bre­ters.

El que importa és poder anar pel car­rer mos­trant el som­riure, d’acord, però tam­poc sobra fer calaix, que les ven­des de la diada poden arri­bar a ser el 20% dels ingres­sos anu­als de mol­tes lli­bre­ries. El Sant Jordi del 2019, que es pren com a referència de nor­ma­li­tat, es van ven­dre 1,6 mili­ons d’exem­plars i es van fac­tu­rar 22 mili­ons d’euros. Bones xifres.

La Cam­bra del Lli­bre com­plirà amb la tra­dició i farà pública la llista dels lli­bres més venuts, al vol­tant de deu de ficció, deu més de no-ficció, tant en català com en cas­tellà, a més d’unes pri­me­res esti­ma­ci­ons de ven­des. Ho faran al ves­pre, tot i que serà tard i amb les reser­ves habi­tu­als: “Els lli­bres de la llista dels més venuts repre­sen­ten menys del 5% del total de les ven­des... però la farem”, va accep­tar Patrici Tixis, que va negar la rellevància d’una com­pe­tició més folklòrica que rea­lista.

ARREU DEL TER­RI­TORI

Que la festa s’escai­gui en cap de set­mana farà que la cele­bració sigui més alta en deter­mi­na­des comar­ques i que aug­men­tin els visi­tants a Bar­ce­lona. Però com ha decla­rat la pre­si­denta del Gremi de Lli­bre­ters de Cata­lu­nya, M. Carme Fer­rer, “serà una gran festa de país i, en ser dis­sabte, encara millor, perquè la gent que surti a la platja o a la mun­ta­nya també podrà cele­brar-ho a tots els pobles”. Cada muni­cipi ha adap­tat la festa a les seves carac­terísti­ques i dimen­si­ons. A Girona, Mataró, Ter­rassa, Tar­ra­gona, Bada­lona, Lleida i Banyo­les, per exem­ple, s’han acor­dat espais pro­pis per als pro­fes­si­o­nals del lli­bre i de la flor.

A Tar­ra­gona, per exem­ple, tot és a punt, si el temps ho per­met, per cele­brar una diada de Sant Jordi com la d’abans de la pandèmia. La ram­bla Nova repe­tirà com a cen­tre neuràlgic de la festa del lli­bre i la rosa amb l’esta­bli­ment de fins a 118 para­des que esta­ran ober­tes durant tota la jor­nada, des de les nou del matí i fins a les vuit del ves­pre. Algu­nes de les lli­bre­ries de la ciu­tat orga­nit­zen sig­na­tu­res de lli­bres i, com a nove­tat d’enguany, per espa­iar més les para­des i faci­li­tar la cir­cu­lació de la gent, algu­nes es col·loca­ran als trams late­rals de la ram­bla. Així mateix, en altres espais de la ciu­tat s’ubi­ca­ran una vin­tena més de para­des de lli­bres, de roses, d’asso­ci­a­ci­ons i d’enti­tats. La diada es clourà amb l’actu­ació cas­te­llera de les qua­tre colles locals. La ciu­tat recu­pera així i cele­bra la pri­mera de les cites cas­te­lle­res, amb una nove­tat remar­ca­ble. I és que les colles entra­ran a plaça a les 19.30 h i a les 20 hau­ran d’enlai­rar el seu pri­mer cas­tell. A par­tir d’aquí, tin­dran qua­ranta-cinc minuts per fer totes les cons­truc­ci­ons que desit­gin. L’actu­ació aca­barà amb l’enlai­ra­ment dels qua­tre pilars de comiat per part de les qua­tre colles cas­te­lle­res. D’aquesta manera, en el marc de Sant Jordi, Tar­ra­gona exer­ceix de capi­tal cas­te­llera i torna a ser pio­nera recu­pe­rant la tra­dició de les actu­a­ci­ons del segle XIX i prin­ci­pis del XX, en què no es regien per un torn orde­nat de cas­tells rea­lit­zats per cada colla par­ti­ci­pant, sinó que les colles alçaven les cons­truc­ci­ons que volien en el moment en què esta­ven pre­pa­ra­des, sense tenir en compte què feien les altres colles.

A Girona, a última hora, arran de la pre­visió de pluja i a petició del gremi que agrupa les prin­ci­pals lli­bre­ries de la ciu­tat, s’ha deci­dit tras­lla­dar el mer­cat de Sant Jordi, pre­vist ini­ci­al­ment al final del pas­seig de la Devesa (les para­des de les enti­tats i asso­ci­a­ci­ons) i a la Copa (les para­des de lli­bres i roses) al Palau Firal. D’aquesta manera, l’horari d’ober­tura al públic serà de 9 a 21 h i l’entrada serà gratuïta. L’accés es farà per la porta del pas­seig de la Devesa. A la planta baixa, s’hi ubi­ca­ran les para­des del sec­tor pro­fes­si­o­nal del lli­bre i la rosa i, a la pri­mera planta, hi haurà les enti­tats sense ànim de lucre, els cen­tres esco­lars i els par­tits polítics. Durant tota la jor­nada s’han pre­vist acti­vi­tats diver­ses, a més de les tra­di­ci­o­nals sig­na­tu­res de lli­bres per part dels escrip­tors. A les dotze del mig­dia, hi haurà el con­ta­con­tes de l’obra La rínxols dels llaços blaus, a càrrec de Vivim del Cuentu; a la una, una actu­ació musi­cal de DJ Mr. Blond; a les cinc de la tarda, una lec­tura poètica a càrrec d’Edi­ci­ons Tre­men­des; a les sis, un con­cert de Fina!, i a dos quarts de vuit, un con­cert de Tramma.

Pel que fa a Lleida, si res no can­via a última hora, les para­des de lli­bres i de roses es des­ple­ga­ran per l’avin­guda Fran­cesc Macià, men­tre que les para­des d’enti­tats esta­ran repar­ti­des entre la ram­bla Fer­ran i la plaça de Sant Joan. La parada ins­ti­tu­ci­o­nal de la Pae­ria s’ins­tal·larà a la plaça del davant, on la ciu­ta­da­nia serà obse­quiada amb un nou volum d’un opus­cle lite­rari muni­ci­pal de la col·lecció Escata de Drac. Relats de Sant Jordi, que recull cinc nar­ra­ci­ons inèdites noves cada any d’escrip­tors i escrip­to­res de la nos­tra terra.

Torna la lectura de Pla a palafrugell

Després de dos anys de lectura virtual, torna en format presencial la lectura continuada de l’obra literària de Josep Pla, com a acte central de la diada de Sant Jordi a Palafrugell. La lectura se celebrarà el diumenge 24 d’abril de les deu del matí a les dues del migdia al pati de la Biblioteca. Enguany, l’acte commemorarà el centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, i es llegiran els següents textos: Joan Fuster dins Homenots Quarta sèrie (OC XXIX); Notes per a Sílvia (OC XXVI) i Sueca: Sensacions, dins Direcció Lisboa (OC XXVIII). També es mantindrà la lectura virtual a causa de la bona acollida i per donar opció a participar a aquelles persones que no ho poden fer presencialment. Qui hi vulgui participar ha de triar un fragment de Josep Pla i enregistrar-ne la seva lectura en un vídeo horitzontal d’un minut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor