El dossier

JORDI CORNUDELLA

COMISSARI DE L’ANY FERRATER I MARMESSOR DEL SEU LLEGAT LITERARI

“Ferrater no feia cas de modes ni de doctrines”

De pensament lliure, defugint de frens ideològics, i amb una obra poètica que es limita a només tres llibres, Gabriel Ferrater, destaca Jordi Cornudella, “va canviar el rumb de la poesia catalana”

LLIBERTAT DE PENSAMENT
“Estava convençut que tota doctrina ideològica implica una abdicació de la responsabilitat de pensar en favor d’un altre”
VELLESA
“El problema de les mitificacions és que la llegenda amaga el personatge real; només queda la rumorologia”
SUÏCIDI
“La vellesa era una cosa que no l’interessava, ni per la decrepitud mental ni per la decrepitud física”
UNA ICONA
“No és un personatge per tenir-lo penjat a la paret com els pòsters del Che Guevara, però és aquest estil d’icona”
Poeta, crític d’art i de lite­ra­tura, tra­duc­tor, pio­ner en l’ense­nya­ment de la lingüística... Donada la figura polièdrica d’un gran intel·lec­tual com va ser Gabriel Fer­ra­ter, que es com­me­mori ofi­ci­al­ment l’Any Fer­ra­ter no neces­sita cap altra jus­ti­fi­cació.
Hi ha com­me­mo­ra­ci­ons que són més dis­cu­ti­bles i d’altres que són indis­cu­ti­bles. I aquesta és una de les clara­ment indis­cu­ti­bles.
Fer­ra­ter té una obra poètica que es limita a tres lli­bres. Per què són tan impor­tants en la tra­dició con­tem­porània?
El pri­mer lli­bre surt el 1960, el segon el 62, el ter­cer el 66, i el 1968 ja com­pila la poe­sia com­pleta, [a Les dones i els dies] i adeu-siau. Però en aquests tres lli­bres, Fer­ra­ter fa una mena de poe­sia que és com­ple­ta­ment nova en català i, a més, va molt a favor dels cor­rents de l’època. És una poe­sia que de seguida va ser molt accep­tada com un dels camins que el gènere poètic havia de seguir. Va can­viar el rumb de la poe­sia cata­lana en gene­ral. I això té a veure amb tres coses. Una, que la mena de poe­mes que feia Fer­ra­ter no eren els poe­mes poètics, entre come­tes, a què ens havia acos­tu­mat la tra­dició pre­va­lent en la poe­sia cata­lana del segle XX, sinó que esta­ven fets d’una altra manera. D’una banda, eren poe­mes molt pro­saics, molt d’expli­car una història; i, de l’altra, poe­mes que sem­bla­ven fets d’un diàleg, de la parla d’algú que està adreçant-se direc­ta­ment a tu, davant teu mateix. I dues, hi ha una qüestió de llen­gua: Fer­ra­ter s’aparta de la llen­gua poètica con­ven­ci­o­nal i aposta per una llen­gua molt pro­pera als regis­tres orals del català. I en ter­cer lloc, tan impor­tant com els altres, Fer­ra­ter no parla de les coses de què tòpica­ment parla la poe­sia, sinó d’allò que interessa una per­sona nor­mal i cor­rent amb el cap des­pert i el seny ben posat. Parla de les coses que li pas­sen a un, de com s’ena­mora i de com fa l’amor. És una poe­sia molt explícita i que és molt capaç d’interes­sar el lec­tor.
Que s’allunyés dels cor­rents va ser una de les claus?
Ell, en tot el que fa, sem­pre va per lliure. Defensa afer­ris­sa­da­ment no sola­ment el dret, sinó gai­rebé el deure de ser lliure i inde­pen­dent. De pen­sar per compte propi sense que et con­venci la ide­o­lo­gia de ningú, d’escriure allò que real­ment tens ganes d’escriure, de lle­gir allò que vols lle­gir, i de no fer cas de modes ni de doc­tri­nes.
Per al logo­tip de l’Any Fer­ra­ter han triat la frase “Detesto les cases on fa fred i les ide­o­lo­gies”. Tot i els anys tan moguts en què va viure, ell volia esca­par de qual­se­vol fre ideològic. On s’ins­criu, ideològica­ment?
Jus­ta­ment ell no s’ins­criu enlloc. Aquest és el seu mèrit, i va pagar un preu molt alt per fer-ho. Va ser un home que no va tenir pre­ci­sa­ment una vida fàcil en cap sen­tit. Però estava con­vençut que el que defi­neix la intel·ligència és la capa­ci­tat de pen­sar pel propi compte i que qual­se­vol doc­trina ideològica, de la mena que sigui, necessària­ment implica una abdi­cació de la teva res­pon­sa­bi­li­tat de pen­sar en favor d’un altre; dei­xes de pen­sar pel teu compte i adop­tes una idea que et ve com de fora, i ell això no ho accep­tava de cap de les mane­res. Això, natu­ral­ment, en el ter­reny polític, però el mateix en el ter­reny cul­tu­ral, en el lingüístic o amb la crítica pictòrica. Això és enor­me­ment interes­sant en el cas de Fer­ra­ter. La seva obra literària és la poe­sia i això està molt ben con­so­li­dat i esta­blert, però en els altres camps, en tots els altres tex­tos que va pro­duir –quan va fer crítica literària o lingüística–, hi ha dos aspec­tes que no necessària­ment sem­pre hem de valo­rar en el mateix grau. D’una banda, hi ha allò que ens diu d’un deter­mi­nat qua­dre o d’un deter­mi­nat poema, que hi podem estar més o menys d’acord, però de l’altra, hi ha la nete­dat dels ulls amb què es mira aquell qua­dre o la luci­desa i la intel·ligència amb què es mira aquell poema. Encara que no esti­guis d’acord amb l’opinió estètica que tin­gui sobre un qua­dre o sobre un poema, la seva ope­ració men­tal sem­pre és interes­sant, i això passa amb molt pocs autors.
També era un anti­a­cadèmic.
Sí. Més que anti­a­cadèmic, diria que no va ser mai acadèmic, per tant, va anar per fora de l’acadèmia. Les coses sem­pre s’han de posar en el seu con­text històric. La uni­ver­si­tat que a ell li va tocar viure (s’hi va matri­cu­lar per pri­mera vegada en els anys qua­ranta, per estu­diar matemàtiques a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona), no era cap ganga. Era una uni­ver­si­tat amb uns pro­gra­mes bas­tant demen­ci­als i amb un pro­fes­so­rat –tot els que eren bons–, que havia estat espor­gat. No era un pano­rama gaire afa­la­ga­dor. Natu­ral­ment, de pro­fes­sors bons sem­pre n’hi ha hagut, només fal­ta­ria. Ell entra en el món acadèmic del pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari molt tard, el gener de l’any 1969, i hi entra en una pro­va­tura nova que depèn d’una llei que s’havia fet recent­ment, que eren les uni­ver­si­tats autònomes, en què el sis­tema de con­trac­tació del pro­fes­so­rat també era dife­rent. O sigui, entra en una uni­ver­si­tat que ja és una mica dife­rent. A més, els seus alum­nes deien que era un pro­fes­sor molt dife­rent dels altres. Aquest tarannà de no seguir cap doc­trina també implica no seguir cap doc­trina acadèmica. Que fos anti­a­cadèmic, però, no vol dir que després algu­nes de les seves opi­ni­ons o posi­ci­ons sobre, per exem­ple, la història de la lite­ra­tura cata­lana con­tem­porània, no s’hagin con­ver­tit en doc­trina acadèmica, tot i que això ja és en la poste­ri­tat.
L’abril del 1972 es va suïcidar. Havia dit que abans de com­plir els 50 anys ho faria, però per quina raó? No volia fer-se vell?
Ell no va dei­xar escrit cap paper. El que sí que sabem segur és que havia dit, no una vegada, sinó mol­tes, i durant molts anys i a gent molt dife­rent, que no pen­sava pas­sar dels 50 anys; que la vellesa era una cosa que no l’interes­sava, ni per la decre­pi­tud men­tal ni per la decre­pi­tud física. Per què es va suïcidar el 27 d’abril del 1972? No tenim manera de saber-ho. És pro­ba­ble, posats a espe­cu­lar, que es con­ju­gues­sin dos fac­tors. Un, la decisió, que és evi­dent que estava presa, que no arri­ba­ria als 50 anys. Però mal­grat haver-ho deci­dit, el dia que fas els anys pots deci­dir que vols seguir vivint i tirar-ho enrere; o sigui, que això no implica res. I, dos, no crec que fos una decisió gaire pre­me­di­tada en el sen­tit de dir “al dia tal no hi arri­baré”, perquè dos dies abans de suïcidar-se estava anant a bus­car lli­bres de lingüística a la bibli­o­teca de l’Autònoma perquè l’interes­sa­ven per a la gramàtica que estava escri­vint. En algun moment va deci­dir posar en pràctica allò que havia dit. Hi devien coe­xis­tir les raons que sem­pre havia sos­tin­gut: que no volia fer-se vell i, d’altra banda, la decre­pi­tud física, que devia tenir bas­tant a la vora perquè tenia la salut molt cas­ti­gada.
El fet que se suïcidés va con­tri­buir a la seva miti­fi­cació?
Sí, aques­tes coses de seguida atra­uen la gent. Però la miti­fi­cació a ell no li ha fet cap mena de favor, com no en fa cap mai a ningú.
Per què?
No és un per­so­natge per tenir-lo pen­jat a la paret com els pòsters del Che Gue­vara que hi tenia la gent. Però és aquest estil d’icona. Si mires les fotos dels poe­tes cata­lans de començament dels anys sei­xanta, el con­trast amb Fer­ra­ter és bes­tial, perquè ell va amb texans, amb la camisa oberta, amb ulle­res fos­ques... Té un aire de modern i de jove que els altres no tenen. Aquesta imatge una mica icònica ell se l’havia cul­ti­vada. Fer­ra­ter era un senyor nas­cut l’any 1922, però amb els seus alum­nes nas­cuts en els anys qua­ranta o cin­quanta hi tenia un tracte gai­rebé d’igual a igual. Hi ha alum­nes que diuen que anava ves­tit més de jove Fer­ra­ter que ells. Això, sumat al fet del suïcidi, fa molt fàcil la miti­fi­cació. El pro­blema de les miti­fi­ca­ci­ons és que la lle­genda amaga el per­so­natge real i només queda la rumo­ro­lo­gia. Però tot i que en vida només havia publi­cat tres lli­bres de poe­mes, i el quart que els reco­llia, després el seu germà Joan va anar recu­pe­rant papers i els va anar publi­cant. I la seva obra pòstuma, tant pel cantó de la crítica d’art com pel de la crítica literària i la lingüística, ha arri­bat a tenir un pes que, per sort, ha escam­pat les boi­res de la lle­genda.
També hi aju­da­ran el feix de publi­ca­ci­ons que hi haurà coin­ci­dint amb l’Any Fer­ra­ter. Qui­nes des­ta­ca­ria?
Ja ha sor­tit una ree­dició del pri­mer lli­bre de poe­mes, Da nuces pue­ris, amb la nova edi­to­rial del Camp de Tar­ra­gona Peu de Mosca. Està a punt de sor­tir a Obra­dor Eden­dum un recull d’arti­cles sobre pin­tura [L’art de la pin­tura. Notes d’estètica i de crítica], que anirà ple d’il·lus­tra­ci­ons. Ha sor­tit el lli­bre de Marina Por­ras [Donar nous als nens], un lli­bre molt neces­sari perquè ofe­reix una anto­lo­gia de tex­tos assagístics, molt impor­tant per a algú que no cone­gui el pen­sa­ment de Fer­ra­ter, i amb un pròleg molt llarg, en què una per­sona que ve molt després de Fer­ra­ter el des­criu més enllà del mite. I la bio­gra­fia escrita per Jordi Amat [Vèncer la por] és real­ment el lli­bre fona­men­tal de l’Any i ens feia molta falta. Amat s’ha mirat amb molt detall cada fet, ha pro­vat de datar tots els fets de la vida de Fer­ra­ter i ha mun­tat un puzle minuciós, que dona una imatge molt viva de Fer­ra­ter. És una apor­tació de pri­meríssim ordre.
El lec­tor jove coneix Fer­ra­ter? Suposo que un dels objec­tius de la com­me­mo­ració serà fer-lo conèixer al públic jove. Una tasca difícil?
Depèn de la gent jove. La gent jove que són poe­tes, el conei­xen tots. Fer­ra­ter és una peça de pedra picada en la tra­dició poètica recent. Hi ha autors que són molt impor­tants, que necessària­ment tot­hom se’ls mira; que obli­guen a posi­ci­o­nar-se davant d’ells, i Fer­ra­ter és d’aquests. Al marge dels poe­tes, la gent no sap real­ment qui és Fer­ra­ter, tot i que els ha arri­bat una mica la lle­genda. Tam­poc no és que cal­gui que Fer­ra­ter sigui tan famós com Messi, només fal­ta­ria! Però és per això que, com a comis­sari de l’Any Fer­ra­ter, el meu interès és coor­di­nar i donar alta­veu de tots els actes que s’orga­nit­zen arreu del país, que són molts i molt vari­ats, però sobre­tot inci­dir en dos camps. D’una banda, les bibli­o­te­ques. Fer­ra­ter era, abans que res, un grandíssim lec­tor. Es pas­sava la vida lle­gint, i lle­gia per plaer i per ofici. I, a més, era un grandíssim usu­ari de bibli­o­te­ques. No era de tenir molts lli­bres a casa, sinó d’anar a les bibli­o­te­ques a lle­gir. Per tant, la bibli­o­teca és un lloc ideal perquè la figura es difon­gui. I, entre altres acti­vi­tats, hi haurà una expo­sició iti­ne­rant, dis­se­nyada espe­ci­al­ment per a les bibli­o­te­ques, acom­pa­nyada d’un vídeo biogràfic. I l’altre camp en què ens sem­bla que val la pena inci­dir és el de l’ense­nya­ment a secundària. A través del Depar­ta­ment d’Ense­nya­ment farem arri­bar un dos­sier didàctic sobre Fer­ra­ter i un vídeo perquè les esco­les el puguin fer ser­vir.
El munt d’acti­vi­tats d’aquest Any Fer­ra­ter demos­tren que encara aixeca mol­tes pas­si­ons arreu...
Sí, i per a mi, que fa molts anys que em dedico a Fer­ra­ter, és sor­pre­nent. Aquesta explosió que estem veient ara no l’havíem vist mai, i em sem­bla molt sana. Els poe­tes i els crítics lite­ra­ris tots hi tenien trac­tes, amb Fer­ra­ter, però no era tan habi­tual entre els can­tants, per musi­car poe­mes de Fer­ra­ter, o entre la gent del tea­tre, per fixar-se en ell. No sé si perquè la seva figura no era gaire atrac­tiva o perquè cau­sava un res­pecte molt gros. I crec que la gent ha per­dut la por i aquest any hi ha moltíssi­mes pro­pos­tes d’adap­ta­ci­ons musi­cals i tea­trals, i espec­ta­cles de dansa, a par­tir de Fer­ra­ter. Demos­tra que la vigència d’aquesta figura en l’ima­gi­nari de la gent que es dedica al món de la cul­tura és molt gran.

TREBALLANT EN LES SEVES OBRES COMPLETES

Jordi Cornudella (Barcelona, 1962) fa anys que està embrancat en la publicació de l’Obra Completa de Gabriel Ferrater, a Galàxia Gutenberg. “Al setembre sortiran els dos primers volums”, avança, i “en seran uns cinc o sis”. La idea és completar el projecte el 2024, que és l’any del centenari del naixement de Joan Ferraté, el germà de Gabriel. “Les obres completes del Gabriel segueixen una mica el pla que ja havia establert Joan Ferraté”, explica Cornudella. Coincidint amb l’Any Ferrater, doncs, aquest setembre es publicarà una reedició del volum Escritos sobre pintura, “amb l’afegit de tres textos que no hi eren en l’edició anterior, que fa anys que estava exhaurida” i un altre volum que recopilarà els escrits sobre literatura, Papers sobre literatura catalana, “que inclourà algun complement”, com ara un text encara inèdit del 1958, que és un article que va escriure sobre el volum Poesia de Josep Carner, del 1957. La resta de volums inclouran la poesia i l’obra de creació, els escrits sobre art i els escrits sobre lingüística, a més d’un segon volum sobre literatura que, entre d’altres, reunirà els informes de lectura que Ferrater va fer per a diverses editorials i els articles d’enciclopèdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor