El dossier

Opinió

TEORIA DE FERRATER

Ferrater i Blai Bonet no podien fer gaire cosa més que riure de la seva derrota, amb la mala llet acumulada d’haver passat molts anys de foscor Era bo fent la seva feina, però no tenia ganes de treure’n partit: no li agradava gestionar ni posar-se al servei de ningú

Als seus dia­ris –Els ulls/La mirada– Blai Bonet escriu sobre Gabriel Fer­ra­ter amb bellesa i dolor. El des­criu “alt, esblan­queït, afuat, una cama a Jeru­sa­lem, una cama a la mar de Cuba, unes ulle­res de mun­tura negra, que tenien totes les diòptries menys una, lent, hiperbòlic, calat foc, ale­gre, escor­xat, amb gràcia per donar i per ven­dre, atu­pat de nai­xença, científic, cuc”. Bonet explica la seva recerca des­es­pe­rada de com­pa­nyia, de com­pli­ci­tat. Diu que bevia “per poder recor­dar, per poder recor­dar molt, tot, i per aug­men­tar d’inten­si­tat”.

Gabriel Fer­ra­ter (Reus, 1922) i Blai Bonet (San­tanyí, 1926) eren de la mateixa gene­ració i eren dos perifèrics a la mateixa Bar­ce­lona per­de­dora: no podien fer gaire cosa més que riure de la seva der­rota, amb la mala llet acu­mu­lada d’haver pas­sat molts anys de fos­cor. Bonet sabia que l’autor de Les dones i els dies no era només el beve­dor simpàtic que escu­rava la nit als bars. Sabia que aque­lla part social de Fer­ra­ter tenia un punt d’impos­tura i que només era un refugi per des­pis­tar la soli­tud. Només ente­nent la llum i la fos­cor de Fer­ra­ter li pots dedi­car una frase com aquesta: “L’amor fa els àngels així: a punta de gani­vet, a des­tra­la­des.” Bonet diu que Fer­ra­ter va viure per escriure la seva obra i que després es va matar. Pen­sar-hi des d’aquí dona un sen­tit de propòsit i trans­cendència molt gran a la seva vida.

Fer­ra­ter i Bonet van ser veïns durant deu anys al car­rer Benet Mateu, entre Sarrià i Pedral­bes. En aque­lla Bar­ce­lona espa­nyola i gas­tada, els dos s’ente­nien d’una manera par­ti­cu­lar. Es tro­ba­ven a La Gota de Oro, el bar del veïnat: “L’amo de la bodega, «ara mateix, senyor Fer­ra­ter», abo­cava la pri­mera tas­so­nada de foc a l’escrip­tor més ferest, més lúcid, més honest, més apas­si­o­nat, més fred, més calent, més pur, més bar­ri­nat, de Cata­lu­nya, «una altra gine­bra», «senyor Fer­ra­ter, sí». Després de deu copes, en Gabriel par­lava amb rigor d’Ausiàs March, de tal i tal vers que tenia tals i tals vari­ants en tal i tal edició de tal i tal segle. Prop de les dotze del ves­pre, s’aixe­cava, «una altra gine­bra, Perico», i no se la bevia. La tenia estreta dins una mà. Se l’enduia per tra­ves­sar de cap a ca seva. Abans d’obrir la porta de La Gota de Oro, es girava cap a nosal­tres. Amb un movi­ment del cap, feres­ta­ment esblan­queït, asse­nya­lava el tassó: «Això és el meu bas­to­net, nois.» Tenia, total, qua­ranta anys i sor­tia de cap al seu estudi, on traduïa obres ale­ma­nyes fins que la claror tren­cava el dia. Vivia així, i era un jove de casa rica.”

Fer­ra­ter, un dels intel·lec­tu­als més ambi­ci­o­sos del segle XX català, no va estar mai del tot còmode amb ell mateix. Va néixer a Reus el 20 de maig del 1922 i els pri­mers trenta anys de vida els va dedi­car a for­mar-se. A casa tenien un bagatge cul­tu­ral fort i una de les millors bibli­o­te­ques de la ciu­tat. No va anar a l’escola fins als 10 anys i va ser un nen ric amb molt temps per lle­gir. Apre­nia en un ambi­ent fami­liar eli­tista que anava molt bé al seu caràcter excèntric. D’ado­les­cent, va pas­sar tres anys a Bor­deus, quan la família s’hi va exi­liar per la guerra, i allà va conèixer de prop la seri­o­si­tat de la cul­tura fran­cesa. Quan va tor­nar a casa defi­ni­ti­va­ment l’any 1945, es va tro­bar el seu món des­truït. L’ima­gi­nari que s’havia cons­truït li va ser­vir per con­te­nir la tris­tor de l’entorn: Fer­ra­ter va apren­dre a lle­gir amb la prosa de Josep Pla dels anys vint, quan era ado­les­cent se sabia de memòria la poe­sia de Car­les Riba, i Josep Car­ner i J. V. Foix li van can­viar la manera de lle­gir. Feia molts anys que estu­di­ava lite­ra­tura euro­pea i ame­ri­cana amb el propòsit, com demostrà a les seves clas­ses, de situar la lite­ra­tura cata­lana en un marc uni­ver­sal, de fer dis­cu­tir els seus poe­tes amb els millors poe­tes del món.

Després del suïcidi del pare l’any 1951, Fer­ra­ter es va tras­lla­dar a Bar­ce­lona i es va haver de gua­nyar la vida per pri­mera vegada. Va ser ales­ho­res quan va començar a tra­duir, que és la feina que el va man­te­nir, encara que de manera precària, els anys següents. Fer­ra­ter va començar la seva car­rera escri­vint sobre pin­tura. La pre­o­cu­pació per l’art plàstic no era cap febrada: s’hi va dedi­car inten­sa­ment durant anys, tal com recu­llen els tex­tos de Sobre pin­tura. També es va dedi­car al món de l’edició, sobre­tot des de Seix Bar­ral. Hi va fer de lec­tor, de mem­bre del comitè edi­to­rial i durant dos anys va ser el direc­tor lite­rari de l’edi­to­rial. El volum Notícia de libros recull els seus infor­mes de lec­tura i ense­nya la manera com tre­ba­llava. La lingüística va ser la seva última obsessió: el 1969 va començar una sèrie d’arti­cles sobre el tema a Serra d’Or, que es recu­llen a Sobre el llen­guatge. A finals dels sei­xanta, es va dedi­car a fer clas­ses a la uni­ver­si­tat. Abans de lli­cen­ciar-se ja havia impar­tit a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona un seguit de con­ferències que es recu­llen a Curs de lite­ra­tura cata­lana con­tem­porània, però va ser a par­tir de la fun­dació de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona que ho va fer regu­lar­ment, com a pro­fes­sor de crítica literària i de lingüística gene­ral.

Fer­ra­ter era bo fent la seva feina, però no tenia ganes ni habi­li­tat per treure’n par­tit: no li agra­dava ges­ti­o­nar, no li agra­dava haver de fer-se l’impor­tant ni posar-se al ser­vei de ningú. No va tenir cap feina esta­ble al llarg de la vida, però això no li va impe­dir dedi­car-se a les matèries que va estu­diar amb una inten­si­tat des­me­su­rada i rigo­rosa, que es veu de seguida que lle­gim els seus tex­tos. Tam­poc va tenir una vida per­so­nal con­ven­ci­o­nal: la relació més llarga que va tenir va ser amb la seva única dona, Jill Jar­rell, amb qui va viure qua­tre anys. Diria que el gran amor de la seva vida va ser Helena Valentí, a qui va conèixer abans que la Jill i que tenia, com ella, vint anys menys que ell. És una de les rela­ci­ons literàries més interes­sants de la lite­ra­tura cata­lana, perquè Valentí és la cul­pa­ble del seu millor lli­bre de poe­sia: Teo­ria dels cos­sos.

Gabriel Fer­ra­ter és pre­ci­sa­ment cone­gut com a poeta i va fer tota la seva pro­ducció en pocs anys. Va ser a finals dels cin­quanta que va començar l’obra que can­vi­a­ria el rumb de la poe­sia cata­lana del segle XX. El 1960, va publi­car Da nuces pue­ris; el 1962, Menja’t una cama, i el 1966, Teo­ria dels cos­sos. Dos anys després, el 1968, va reco­llir els tres lli­bres en un de sol, que és el que avui conei­xem com la seva obra poètica com­pleta: Les dones i els dies. Fer­ra­ter va publi­car el seu pri­mer lli­bre amb gai­rebé 40 anys, sense les inse­gu­re­tats dels escrip­tors que comen­cen joves. Joan Fus­ter va dir que, gràcies a aquesta apa­rició tar­dana, va aparèixer com un home fet i madur, com a poeta i com a per­so­natge. No el van veure créixer i, per tant, no el van poder mani­pu­lar ni cons­truir: se’l van tro­bar com un cop de puny.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor