El dossier

JOAN CABALL

COORDINADOR NACIONAL D’UNIÓ DE PAGESOS

“La PAC podria ajudar si funcionés bé, però aquí es prenen decisions polítiques”

El Coordinador Nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, vol ser optimista, tot i que és conscient que fan falta canvis per garantir la supervivència del sector. Pagar un preu just és el primer pas, i després cal millorar el sistema de repartiment d’ajuts europeus

FUTUR
“Si no hi ha canvis relativament ràpid, pot ser que la realitat imperi sobre les ganes de tirar endavant”
En aquests moments, quina és la situ­ació de la page­sia a Cata­lu­nya?
Amb dades ofi­ci­als, l’any 2000 hi havia 37.667 pro­fes­si­o­nals de l’agri­cul­tura que cotit­za­ven a la Segu­re­tat Social Agrària, i el 2021 la xifra era de 22.233. En vint anys, hi ha un 40% menys de page­sos pro­fes­si­o­nals. Pel que fa a les incor­po­ra­ci­ons, segons l’Obser­va­tori de Joves de Cata­lu­nya, el 2016 hi havia 398 altes i el 2020, 232. Això és una mit­jana de 250-300 altes a l’any, i ja és bo que hi hagi incor­po­ra­ci­ons, però seria més bo que n’hi hagués mol­tes més. Una altra dada: el 1993, el 24% dels page­sos tenia més de 65 anys. El 2016 repre­sen­ta­ven el 37%, així que cada cop tenim la page­sia més enve­llida. Estem per sota de la mit­jana euro­pea de població agrària activa.
No és un pano­rama opti­mista...
No, i hem de tenir en compte que, a banda de pro­veir d’ali­ments, la nos­tra feina té un altra part molt impor­tant, que és l’equi­li­bri de país. Tota la població està con­cen­trada en pocs nuclis i tenim el que ano­me­nem el rerepaís, amb molta superfície i poca població. Si volem fre­nar l’ano­me­nat des­po­bla­ment de l’àmbit rural hem d’acon­se­guir que la gent que viu allà s’hi gua­nyi la vida i tin­gui ser­veis. El pes que té tot el món agro­a­li­men­tari, tant en pro­ducció com en trans­for­mació, és un pes impor­tant que en els dar­rers anys ha aju­dat que les expor­ta­ci­ons pas­sin al davant de les impor­ta­ci­ons agro­a­li­mentàries, però hem de mirar que a la gent que fa aques­tes trans­for­ma­ci­ons se li pagui un preu just que per­meti que la page­sia de Cata­lu­nya s’hi pugui gua­nyar la vida.
Som un país auto­su­fi­ci­ent pel que fa a pro­ducció ali­mentària?
Som un país que, en aquests moments, tenim un 40% de capa­ci­tat de la nos­tra auto­su­ficiència, però això està mirat en valors econòmics, i hauríem de men­jar molt per­nil i molts préssecs, no toca­ria altra cosa! Ara, amb la guerra, pot­ser es tren­ca­ran alguns para­dig­mes. És cert que en l’aspecte medi­am­bi­en­tal, i per ser més sos­te­ni­bles, pot­ser hau­rem de reo­ri­en­tar algu­nes pro­duc­ci­ons, però el que no tin­dria sen­tit seria des­mun­tar una indústria càrnia que fun­ci­ona per anar-la a mun­tar a un altre lloc.
La pandèmia, i ara també la guerra, ha posat en valor el fet de tenir pro­ducció de pro­xi­mi­tat i, en paral·lel, el sec­tor ha deci­dit sor­tir al car­rer amb la cam­pa­nya La page­sia diu prou.
Sí, perquè el sec­tor està ofe­gat. L’agri­cul­tura cata­lana és majo­ritària­ment agri­cul­tura de mer­cat, i els preus pen­sen molt en la nos­tra eco­no­mia. És cert que hi ha aju­des en alguns sec­tors, però els més dinàmics del mer­cat i els que més pesen no estan sub­ven­ci­o­nats. Lla­vors passa que tenim uns cos­tos massa ele­vats i uns preus massa bai­xos i, per tant, no ens hi gua­nyem la vida. Si aquí hi afe­gim el tema de la guerra, que és con­jun­tu­ral, ens tro­bem amb els pin­sos, els cos­tos energètics i de com­bus­ti­ble dis­pa­rats i la pre­gunta és: si ho tras­lla­dem al con­su­mi­dor, ho podrà pagar si l’IPC ja està dis­pa­rat? És lícit, ètic i lògic que això passi men­tre els inter­me­di­a­ris i la gran dis­tri­bució, que són els que con­ti­nuen manant, tenen grans bene­fi­cis? S’hau­ria de fer alguna política perquè això fos més trans­pa­rent, i si estem en crisi pot­ser s’hau­rien d’estrènyer el cin­turó i no pres­si­o­nar la ciu­ta­da­nia i els pro­duc­tors, als quals se’ls hau­ria de pagar un preu més just.
La llei de la cadena ali­mentària no ho garan­teix, això?
Si s’hagués fet la modi­fi­cació cor­recta ho garan­ti­ria, però es va fer un nyap, i aquesta bata­lla la va tor­nar a gua­nyar la gran dis­tri­bució. Per motius polítics no s’han regu­lat dues coses que cre­iem que era impor­tant regu­lar: la posició de domini (la capa­ci­tat que té un d’influir en les com­pres si con­trola bona part del mer­cat) i la revenda a pèrdues, que vol dir que sem­pre hi ha d’haver una afec­tació en tots els esgla­ons de la cadena i que un no pot aca­bar venent pèrdues per sota del que ha com­prat als dife­rents esgla­ons. Teníem una opor­tu­ni­tat que es va per­dre, i per això ho hem hagut de tor­nar a recórrer, perquè l’únic que sí que s’ha tret és la modi­fi­cació que et feia sig­nar un con­tracte entre pagès i la indústria ali­mentària o la gran dis­tri­bució dient que amb el preu que et paga­ven cobries cos­tos. Hi ha altres coses que es poden fer, com el tema de l’obser­va­tori de preus, que es com­petència del govern català. Si tenim algú que cal­cula de manera objec­tiva els cos­tos, això pot mar­car uns índexs mínims, perquè aquí tenim encara les llot­ges amb men­ta­li­tat ja no del segle XX, sinó del XIX.
Són can­vis clau per a la super­vivència del sec­tor?
Hi ha pos­si­bi­li­tats de fer coses si es vol que el sec­tor agrari sigui un sec­tor que acabi fun­ci­o­nant i no acabi depe­nent de ningú. L’Estat té la pae­lla pel mànec a l’hora de regu­lar, però Cata­lu­nya té com­petència per con­tro­lar, i els dema­nem que con­tro­lin els que fan les coses mala­ment. Després hi ha el tema dels ajuts de la PAC: en l’àmbit euro­peu s’ha fet una reforma, però a l’Estat espa­nyol a l’hora d’apli­car-la es per­ver­teix. Sí que és cert que s’ha dit que es pri­o­rit­za­ria la page­sia pro­fes­si­o­nal –per a nosal­tres tot aquell que no rep almenys un 25% dels seus ingres­sos del sec­tor agrari no hau­ria de rebre ajuts–, però lla­vors ens diuen que a tots aquells que cobren menys de 5.000 euros no se’ls aplica aquesta norma, i això és molta gent numèrica­ment i un 13% del volum d’ajuts. Si s’exclogués tots els que no per­ce­ben un mínim del 25% sense excep­ci­ons cau­rien del sis­tema entre 100.000 i 150.000 per­cep­tors que reben il·legítima­ment ajuts, els ano­me­nats page­sos de sofà, que cobren sense fer res. A França o Ale­ma­nya s’ha fet aquesta depu­ració i, en canvi, a Espa­nya tenim menys superfície de con­reu, però 200.000 per­cep­tors més que a França. La PAC podria aju­dar si fun­cionés bé, però aquí es pre­nen deci­si­ons polítiques en funció dels interes­sos elec­to­rals. Numèrica­ment hi ha més peti­ci­ons d’ajuts a la PAC a la província de Jaén que a tot Cata­lu­nya, i segur que a Jaén hi ha algun ter­ra­ti­nent, però també molts que tre­ba­llen d’altres coses i cobren l’ajut. Però en lloc de ser valents política­ment i arre­glar-ho, he hagut de sen­tir com el número dos del minis­teri diu, tex­tu­al­ment, que tenen un pro­blema a les zones del sud i el lle­vant espa­nyols.
Amb tot el que m’explica, com veu el sec­tor a deu anys vista?
Si ho mirem en decen­nis és cert que hi ha hagut bai­xa­des més for­tes en períodes ante­ri­ors i que ara s’ha fre­nat una mica, també perquè ja estem en per­cen­tat­ges molt bai­xos: el sec­tor agrari no arriba al 2% de la població activa com­pa­rat amb altres sec­tors. Bai­xar molt més quasi que no podem, perquè ens n’aniríem a l’extinció. El futur? Des del 2008 les cri­sis que hi ha hagut han fet aflo­rar un nou tipus de pagès i pagesa, per­so­nes que eren fills o nets de page­sos i als quals la crisi ha fet tor­nar a la page­sia, sobre­tot en comar­ques més de l’inte­rior, on és més difícil tro­bar alter­na­ti­ves. Tot això també ha gene­rat nous plan­te­ja­ments, com el tema de la trans­for­mació o la venda directa, que han permès que apos­tant per la qua­li­tat hi hagi gent que s’hi pugui gua­nyar la vida.
És opti­mista de cara al futur?
Com a diri­gent d’una orga­nit­zació no tinc cap més remei que ser-ho, i pot­ser per con­vicció també ho soc. Ara, una cosa és que siguis opti­mista i hi vegis futur i l’altra és que tots els ele­ments que hi ha sobre la taula et donin pis­tes sobre si això aca­barà fun­ci­o­nant al cent per cent. I si no hi ha can­vis rela­ti­va­ment ràpid pot ser que la rea­li­tat imperi sobre les ganes de tirar enda­vant.
Ara, en lloc del model de page­sia fami­liar, els joves que s’hi posen neces­si­ten molta terra.
Ja fa un parell de dècades que el model d’explo­ració fami­liar ha donat pas a un altre en què, a banda de la moder­nit­zació i la meca­nit­zació, es con­tracta mà d’obra. Cata­lu­nya no és un país per tenir grans exten­si­ons de cul­tiu, i el cereal –que seria el para­digma per por­tar molta terra un sol– tam­poc és un cul­tiu que tin­guem la cli­ma­to­lo­gia per poder fer-ne segons qui­nes pro­duc­ci­ons. Aquí no tenim un ter­ri­tori pla­ner, i de superfícies de rega­diu hi ha les que hi ha, per tant hem d’anar a menys volum de pro­ducció i de més valor afe­git al final. Un camí és l’aposta per la trans­for­mació i la venda directa, ente­nent que amb tot no podem i que si amb una cosa som molt bons hem de fer expor­tació, que és una cosa que no ho hem de dei­xar de fer.
Per garan­tir el futur de la page­sia, la mà d’obra que aporta la immi­gració és clau?
És cert que quan la taxa d’atur baixa del 10% hi ha mol­tes difi­cul­tats per tro­bar gent, sobre­tot en cam­pa­nyes, i hem d’anar a bus­car gent a fora. Una altra cosa és la gent fixa. En tot això de la con­trac­tació també hi ha una nor­ma­tiva estúpida que fa que tin­guis migrants a qui no pots donar feina perquè no tenen papers, i lla­vors els has de fer venir de fora men­tre que els que tens vivint aquí es man­te­nen sem­pre com a il·legals. Ara també tenim una opor­tu­ni­tat amb la gent que s’ha aco­llit d’Ucraïna de donar-los feina tem­po­ral, perquè la millor manera d’estar inte­grat és tenint uns recur­sos econòmics. Sem­pre hem estat un país amb una demanda de gent en aquest sen­tit, i voldríem que gent de fora del sec­tor també s’hi acabés dedi­cant, però costa si s’han de fer grans inver­si­ons. De cara a garan­tir el futur com a sec­tor, també és impor­tant que la vàlua de l’experiència que un pagès acaba tenint després de molts anys de feina no es perdi abans que s’acabi jubi­lant de l’acti­vi­tat agrària. S’hau­ria de poder tras­pas­sar a un jove, llo­gar les ter­res i amb aquest llo­guer trans­me­tre també el seu conei­xe­ment i apre­nen­tatge. Segur que això seria més efec­tiu per incor­po­rar gent, perquè veu­rien que se’n pot treure un ren­di­ment. Perquè tam­poc té sen­tit, per exem­ple, que un que ha de ple­gar deixi buida una granja de porcs i un que ha de començar n’hagi de cons­truir una de nova.

renovables en terreny agrícola

“La darrera amenaça és el tema de les energies renovables. Entenem que és una decisió política, però també una concepció de país, i si el món ecologista de vegades havia estat a favor nostre ara sembla que, com que necessitem energies renovables, la resta tant se val. Si som un país que tenim molt poca superfície agrària útil (només 0,19 hectàrees per habitant de mitjana) això no ens ho podem permetre. I no és incompatible no destrossar terra de conreu amb el fet de tenir energia alternativa. Potser les plaques les hem de posar en zones marginals que no són productives i que tampoc són boscos, que en tenim moltes, a Catalunya. Hauríem de mirar de planificar-ho correctament per intentar no carregar-nos més terra, perquè carregar-se més terra vol dir carregar-se conreu. També hi ha polígons industrials

que no s’han desenvolupat i potser també se’n podrien posar allà. Hauríem de planificar adaptant-nos a la realitat del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor