El dossier

Empreses amb impacte social

Busquen el bé comú, donen resposta a necessitats socials i posen les persones al centre. Les empreses socials –que a casa nostra van a l’alça– demostren que hi ha una altra manera de fer economia

FRANCINA ALSINA
“Si volem una transició ecològica justa, l’administració ha de parlar de tu a tu amb l’economia social i solidària” PAULA SANTARÉN “En països com ara Bèlgica i el Regne Unit hi ha una sensibilitat especial cap a negocis
SERGI RUFAT
“Cada any veiem més de 400 projectes d’emprenedors socials, aquesta xifra era impensable fa una dècada” amb impacte social”
JOSEP VIDAL
“El govern està a punt d’aprovar la primera llei catalana d’economia social per articular el sector i donar-li suport”
MÒNICA VILADOT
“Les empreses socials competim amb les altres per la qualitat dels nostres productes i els nostres serveis”

No for­cen els usu­a­ris a con­trac­tar més ser­veis dels que neces­si­ten, infor­men sobre l’impacte social i ambi­en­tal de la seva acti­vi­tat –addic­ci­ons, cibe­ras­set­ja­ment, diòxid de car­boni gene­rat pels ser­vi­dors o mate­ri­als con­ta­mi­nants exis­tents als dis­po­si­tius– i no venen mòbils perquè apos­ten per la reu­ti­lit­zació de ter­mi­nals i infra­es­truc­tu­res per tal que la pet­jada ecològica sigui mínima. És la decla­ració de prin­ci­pis de Som Con­nexió, coo­pe­ra­tiva del Prat de Llo­bre­gat que des del 2015 com­pe­teix amb els grans oli­go­po­lis del sec­tor de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i lluita per “trans­for­mar un model de negoci injust, inso­li­dari i insos­te­ni­ble que mal­tracta les per­so­nes i està exhau­rint els recur­sos del pla­neta”. Des de Man­resa, Kult ha tirat enda­vant ini­ci­a­ti­ves com ara l’edi­to­rial Tigre de Paper i la fira d’idees i lli­bres radi­cals Lite­ral per fomen­tar el pen­sa­ment crític. Àuria Per­fums, una de les divi­si­ons del grup Àuria d’Igua­lada, dona feina a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual i fabrica cosmètica pri­o­rit­zant en tot el procés, des de l’apro­vi­si­o­na­ment de matèries pri­mes fins al packa­ging, cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat i res­pon­sa­bi­li­tat social. Una altra manera de tre­ba­llar, pro­duir, dis­tri­buir i con­su­mir no només és pos­si­ble, sinó que és una rea­li­tat cada cop més sòlida a casa nos­tra.

L’eco­no­mia social i solidària està for­mada a Cata­lu­nya per més de 10.000 empre­ses i enti­tats que donen feina a 180.000 per­so­nes, segons les dades del Depar­ta­ment d’Empresa i Tre­ball. S’hi inclo­uen coo­pe­ra­ti­ves, soci­e­tats labo­rals, cen­tres espe­ci­als de tre­ball, fun­da­ci­ons i asso­ci­a­ci­ons i totes tenen en comú que el seu prin­ci­pal objec­tiu no és el bene­fici econòmic sinó social. El fabri­cant de iogurts de Santa Pau La Fageda, empresa social que s’estu­dia a uni­ver­si­tats i esco­les de negoci de tot el món, és el cas més cone­gut però en tenim exem­ples en tots els àmbits, des de l’ali­men­tació fins a la cul­tura i el tèxtil, pas­sant per la medi­cina, l’ener­gia, l’arqui­tec­tura i la banca. La pandèmia i també l’actual crisi logística i de matèries pri­me­res no només han posat sobre la taula que una altra eco­no­mia és pos­si­ble, sinó que és del tot necessària. El con­sum cons­ci­ent, ètic i de pro­xi­mi­tat gua­nya adep­tes –tot i que la crisi econòmica no ho posa fàcil– i el sec­tor és cons­ci­ent que per apro­fi­tar la con­jun­tura cal inten­si­fi­car les cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació i con­ti­nuar arti­cu­lant i enfor­tint la xarxa. A casa nos­tra hi aju­darà l’apro­vació, en breu, de la pri­mera llei cata­lana de l’eco­no­mia social i solidària.

S’ori­en­ten cap a l’interès gene­ral i el bé comú per acon­se­guir un impacte social posi­tiu, els exce­dents es rein­ver­tei­xen en la cre­ació i el man­te­ni­ment de llocs de tre­ball o el desen­vo­lu­pa­ment d’acti­vi­tats que aju­din a acon­se­guir el seu objec­tiu social, es ges­ti­o­nen i es pre­nen les deci­si­ons de manera democràtica –amb sis­te­mes que per­me­ten incor­po­rar-hi la veu dels dife­rents col·lec­tius que for­men part de l’enti­tat–, estan com­pro­me­ses amb el medi ambi­ent i la igual­tat de gènere... Són alguns dels prin­ci­pis i valors de l’eco­no­mia social i solidària inclo­sos en el docu­ment de bases de la futura llei que ja ha con­sen­suat el govern amb el sec­tor. La norma vol deli­mi­tar clara­ment qui­nes enti­tats s’aixo­plu­guen en aquest parai­gua per poder crear un regis­tre i dotar-les de més eines de pro­moció i reforç. Com explica Josep Vidal, direc­tor gene­ral d’Eco­no­mia Social, el Ter­cer Sec­tor i les Coo­pe­ra­ti­ves de la Gene­ra­li­tat, s’està tre­ba­llant perquè la pro­posta de llei pugui ser apro­vada el pri­mer tri­mes­tre de l’any que ve.

La for­mació, clau

Vidal des­taca que s’ha tre­ba­llat braç a braç amb el sec­tor per ela­bo­rar-la i, entre d’altres, inclourà mesu­res de cre­ació i enfor­ti­ment d’enti­tats, impuls de la inno­vació o sen­si­bi­lit­zació i for­mació. En aquest últim àmbit, el direc­tor gene­ral recorda que el 2016 es va crear el pri­mer màster espe­ci­a­lit­zat en eco­no­mia social i solidària i ara ja el tenen gai­rebé totes les uni­ver­si­tats públi­ques –la dar­rera a sumar-s’hi ha estat la de Girona–, però des­taca que l’objec­tiu últim és que aquesta manera dife­rent de fer eco­no­mia, cen­trada en les per­so­nes i no en el lucre, s’incor­pori a tot el currículum i de manera trans­ver­sal. Pas a pas. De moment es tre­ba­lla amb acci­ons con­cre­tes i més de 7.000 alum­nes de ter­cer i quart d’ESO ja han par­ti­ci­pat en els Iti­ne­ra­ris Edu­ca­tius d’Eco­no­mia Social i Finan­ces Ètiques. Ana­lit­zar l’eco­no­mia com una opor­tu­ni­tat per resol­dre neces­si­tats, simu­lar un pro­jecte col·lec­tiu per apren­dre els prin­ci­pis i valors del coo­pe­ra­ti­visme i acti­var una mirada crítica cap al con­sum són algu­nes de les acti­vi­tats pro­po­sa­des als joves que han par­ti­ci­pat en aquests cir­cuits for­ma­tius, ini­ci­ats durant el curs 2019/2020.

Fa cinc anys que es va posar en marxa el Pro­grama d’Eco­no­mia Social de la Gene­ra­li­tat. Entre el 2016 i l’any pas­sat ha inver­tit més de 65 mili­ons d’euros i ha aju­dat a crear 1.207 empre­ses i 4.750 llocs de tre­ball. Ara es vol anar més enllà: la llei d’eco­no­mia social i solidària esta­blirà nous meca­nis­mes de col·labo­ració publi­co­pri­vada. Així, a més de fixar mesu­res perquè gua­nyi pes en la com­pra pública de béns i ser­veis, plan­teja per exem­ple que les admi­nis­tra­ci­ons cedei­xin infra­es­truc­tu­res i pro­pi­e­tats a aquest tipus de pro­jec­tes pro­duc­tius. El docu­ment de bases de la futura nor­ma­tiva indica també que “les polítiques econòmiques de país han de fomen­tar els valors de l’eco­no­mia social i solidària per avançar cap a una eco­no­mia més democràtica, equi­ta­tiva, solidària, sos­te­ni­ble i femi­nista”, de manera que s’han de reconèixer les orga­nit­za­ci­ons repre­sen­ta­ti­ves del sec­tor com a inter­lo­cu­to­res amb les admi­nis­tra­ci­ons. Per a Fran­cina Alsina, mem­bre de la junta direc­tiva de l’Asso­ci­ació d’Eco­no­mia Social de Cata­lu­nya (Aes­cat), aquest ha de ser un dels punts clau de la futura llei. “Serà una bona eina per posar sobre la taula coses tan bàsiques com la regu­lació de la com­pra pública res­pon­sa­ble o com ens dotem de més recur­sos, però som molt més ambi­ci­o­sos, volem que l’eco­no­mia social i solidària esti­gui reco­ne­guda com un agent soci­o­e­conòmic de pri­mer nivell, perquè, si volem can­viar la manera de fer d’aquest país i anar cap a una tran­sició ecològica justa que de veri­tat generi opor­tu­ni­tats per a tot­hom, l’eco­no­mia social i solidària ha de par­lar de tu a tu amb els dife­rents àmbits de l’admi­nis­tració per poder copro­duir polítiques que siguin real­ment trans­for­ma­do­res”, deixa clar Alsina.

L’Aes­cat està for­mada per les prin­ci­pals pla­ta­for­mes de repre­sen­tació del sec­tor, com ara la Con­fe­de­ració de Coo­pe­ra­ti­ves de Cata­lu­nya, la Fede­ració de Mutu­a­li­tats i la Xarxa d’Eco­no­mia Solidària. Agrupa 7.198 enti­tats, que repre­sen­ten el 2,2% de les empre­ses cata­la­nes. El 62% són coo­pe­ra­ti­ves, segui­des per asso­ci­a­ci­ons i fun­da­ci­ons. Per a Fran­cina Alsina, la pandèmia ha estat un punt d’inflexió perquè “ha demos­trat que no podem con­ti­nuar repro­duint un model econòmic que no res­pon a les neces­si­tats del pla­neta”. Asse­gura que cada cop hi ha més con­su­mi­dors que en són cons­ci­ents però troba a fal­tar cam­pa­nyes públi­ques de sen­si­bi­lit­zació.

De tota manera, els que ja han apos­tat per una altra manera de pro­duir i con­su­mir sos­te­nen que hi ha coses que comen­cen a caure pel seu propi pes. Coo­pe­ra­ti­ves com ara Som Ener­gia i Som Con­nexió tenen cada cop més cli­ents que fugen dels grans oli­go­po­lis, can­sats de veure com la seva fac­tura puja al ritme dels bene­fi­cis que s’empor­ten els acci­o­nis­tes de les mul­ti­na­ci­o­nals del sec­tor. També ha cres­cut l’interès pel con­sum de pro­xi­mi­tat, els pro­duc­tes i pro­ces­sos sos­te­ni­bles, la banca ètica i les fórmu­les alter­na­ti­ves d’accés a l’habi­tatge, com ara la cessió d’ús, en què ningú es lucra a costa d’un dret bàsic com és el de viure dig­na­ment.

Sergi Rufat és soci cofun­da­dor de Tan­dem Social, coo­pe­ra­tiva de con­sul­to­ria espe­ci­a­lit­zada en l’eco­no­mia social i solidària, i remarca el paper clau que té el con­su­mi­dor: “Si el con­su­mi­dor té la consciència, demana un canvi i actua en con­seqüència, és capaç de fer que aquell que pro­du­eix ho faci de manera dife­rent.” De mica en mica, això està pas­sant, com ho demos­tra que a Tan­dem –que també fa cur­sos i tallers– veuen més de 400 pro­jec­tes d’empre­ne­dors a l’any. “Aquesta xifra fa una dècada era impen­sa­ble, això és el reflex que hi ha sen­si­bi­li­tat i el con­su­mi­dor està dema­nant coses dife­rents”, asse­gura Rufat.

de dins cap enfora

De tota manera, el soci cofun­da­dor de Tan­dem deixa molt clar que no n’hi ha prou amb voler tenir un impacte social “cap enfora”, sinó que les empre­ses soci­als també han de ser una eina de canvi “cap endins”, col·locant les per­so­nes en el cen­tre a l’hora d’orga­nit­zar-se, gover­nar-se, dis­tri­buir la feina o pro­cu­rar espais de par­ti­ci­pació i de cures. Un altre dels rep­tes que tenen les empre­ses soci­als, opina, és diver­si­fi­car les fonts d’ingres­sos i no depen­dre tant de les sub­ven­ci­ons i les aju­des. De tota manera, ara s’obre una porta de col·labo­ració publi­co­pri­vada impor­tant, ja que una de les grans línies dels fons euro­peus post­pandèmia, els Next Gene­ra­tion, està vin­cu­lada als objec­tius fun­da­ci­o­nals de la immensa majo­ria d’enti­tats soci­als i solidàries: la sos­te­ni­bi­li­tat. “De fet –refle­xi­ona Rufat–, perquè la tran­sició energètica sigui justa i de futur, no n’hi ha prou amb can­viar com­bus­ti­bles fòssils per reno­va­bles, s’ha d’acom­pa­nyar d’aquesta manera dife­rent de pro­duir i tre­ba­llar, amb les per­so­nes al cen­tre.” El govern espa­nyol acaba d’anun­ciar que un dels plans estratègics en què inver­tirà part dels fons serà per a l’eco­no­mia social i sumarà 800 mili­ons, però, tot i que és una bona notícia, el sec­tor avisa que està en espera dels detalls.

Segons un estudi de fa tres anys de l’Agència per la Com­pe­ti­ti­vi­tat de l’Empresa, Acció, que deli­mi­tava el con­cepte d’empresa social a com­pa­nyies que tin­gues­sin com a missió asso­lir un impacte posi­tiu en la soci­e­tat, rein­ver­tis­sin el 100% dels bene­fi­cis i acon­se­guis­sin més d’un 50% dels ingres­sos a través de la fac­tu­ració, a Cata­lu­nya n’hi ha gai­rebé 300. Més de la mei­tat tenen més de 10 anys de vida, el 70% es dedi­quen a l’àmbit dels ser­veis i estan alta­ment femi­nit­za­des: dos de cada tres tre­ba­lla­dors són dones.

Expansió exte­rior

Segons l’informe, el 45% de les empre­ses soci­als cata­la­nes asse­nya­len les dures con­di­ci­ons comer­ci­als i de mer­cat com un dels prin­ci­pals obs­ta­cles en el seu dia a dia. Per aju­dar les empre­ses a créixer, Acció va posar en marxa el 2016, jun­ta­ment amb la direcció gene­ral d’Eco­no­mia Social i Solidària, el ser­vei Eco­no­mia Social Inter­na­ci­o­nal. Ofe­reix el suport gratuït de les 40 ofi­ci­nes que Acció té repar­ti­des pel món i fins a 120 hores de con­sul­to­ria per­so­na­lit­zada. Com indica Paula San­tarén, con­sul­tora sènior del ser­vei, es va fer aquest ves­tit a mida perquè les empre­ses soci­als tenen “feble­ses i for­ta­le­ses pròpies i també perquè no tenen tants recur­sos dis­po­ni­bles per encar­re­gar un pro­jecte d’inter­na­ci­o­na­lit­zació”. En aquest temps han aju­dat 66 empre­ses a impul­sar un total de 107 pro­jec­tes. En països euro­peus com ara Bèlgica, el Regne Unit i els països nòrdics, explica San­tarén, hi ha una sen­si­bi­li­tat espe­cial cap a pro­duc­tes i ser­veis amb impacte social. El Rosal, obra­dor de gale­tes de Tàrrega que dona feina a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat i altres col·lec­tius vul­ne­ra­bles, és una de les empre­ses que gràcies al ser­vei d’Acció ha començat a ven­dre fora. El seu pro­ducte estel·lar són els arru­gats, obra d’un tre­ba­lla­dor que tenia difi­cul­tats per enrot­llar les neu­les. “Totes les empre­ses bus­quen ara un story­te­lling [mis­sat­ges per con­nec­tar amb el públic] però és que la nos­tra història és real, com mol­tes de les que hi ha dar­rere de les enti­tats de l’eco­no­mia social”, rei­vin­dica Mònica Vila­dot, coge­rent del grup. Fa uns anys, El Rosal va deba­tre si en el packa­ging posava o no en relleu la seva tasca a favor de la inclusió labo­ral i, tot i que rei­vin­dica que les gale­tes com­pe­tei­xen amb les altres per la seva qua­li­tat, va aca­bar tri­ant l’eslògan “Gale­tes bones fetes per bones per­so­nes” per dig­ni­fi­car la feina dels seus tre­ba­lla­dors. Vila­dot, però, creu que les sub­ven­ci­ons per la con­trac­tació de per­so­nal vul­ne­ra­ble són massa bai­xes: “Tota ajuda és poca.”

La coo­pe­ra­tiva llei­da­tana L’Oli­vera, que pro­du­eix vi i oli ecològic a Vall­bona de les Mon­ges i Coll­se­rola, també està pre­sent a l’exte­rior, en aquest cas al Regne Unit, els Països Bai­xos, Ale­ma­nya, Polònia i Suïssa. Dona feina a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat i risc d’exclusió social. La seva pre­si­denta, Dolors Llonch, con­si­dera que s’hau­ria de reduir la burocràcia per poder con­trac­tar de manera més àgil col·lec­tius vul­ne­ra­bles com ara els joves extu­te­lats que tre­ba­llen a la finca de Coll­se­rola Can Calopa.

A la capi­tal cata­lana, Bar­ce­lona Activa té diver­sos pro­gra­mes d’acom­pa­nya­ment a enti­tats de l’eco­no­mia social i solidària i també una incu­ba­dora específica. Actu­al­ment, del con­junt d’empre­ses ate­ses per l’agència pública, el 10% pro­ve­nen d’aquest àmbit. Segons Emília Pallàs, direc­tora exe­cu­tiva de Desen­vo­lu­pa­ment Soci­o­e­conòmic de Pro­xi­mi­tat, l’interès no és només veure “quan­tes en sur­ten de noves, sinó que s’ha de posar èmfasi a con­so­li­dar i fer més for­tes les que hi ha”. En el pla d’impuls de l’eco­no­mia social i solidària 2021-2023 de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, s’iden­ti­fi­quen com a sec­tors estratègics el de l’ener­gia, la mobi­li­tat, la cul­tura i les cures. La idea no és només aju­dar els con­vençuts sinó sumar adhe­si­ons i que no tan sols els con­su­mi­dors sinó també empre­ses de l’eco­no­mia con­ven­ci­o­nal es vagin sen­si­bi­lit­zant i vagin adop­tant els prin­ci­pis i valors de l’eco­no­mia social. No és fàcil però tam­poc impos­si­ble: bufen bons temps per al canvi i s’han d’apro­fi­tar.

Cap a un model energètic renovable i en mans de la ciutadania

MARC ROSELLÓ
“Ara que ja tothom parla
d’energia verda, el repte és decidir quin paper tindrem la ciutadania i si s’equilibraran els interessos econòmics amb el benestar social”

És una de les més conegudes i consolidades a casa nostra però, per si fa falta presentació, Som Energia és una cooperativa de comercialització i producció d’energia verda amb seu a Girona que va néixer el 2010 amb l’objectiu, explica el soci Marc Roselló, de “transformar el model energètic actual cap a un model 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva”. Després de sumar l’any passat més de 9.300 socis, en té actualment 81.350. En la categoria de transició verda, va guanyar fa uns mesos el premi Social Economy Europe, que promou el desenvolupament d’actors de l’economia social que ajuden la societat a afrontar els reptes socials, mediambientals i tecnològics més importants del moment.

Democratitzat i en mans de la ciutadania, així concep la cooperativa el sector energètic. Una manera d’aconseguir-ho és impulsant l’autoproducció i promovent la instal·lació de noves cobertes fotovoltaiques, acostant la producció d’energia al lloc on s’utilitza. L’any passat, gràcies a les compres col·lectives que impulsa a través dels grups locals, es van posar en marxa 1.000 instal·lacions d’aquest tipus. També va entrar en funcionament la planta de Llanillos, finançada amb aportacions voluntàries al capital social, fet que va permetre fer créixer un 21% la producció pròpia d’energia verda. Ha arribat als 24,6 GWh, l’equivalent a l’ús anual de 9.800 llars. La cooperativa, però, no és immune a les turbulències del mercat. A causa de l’alça “insostenible” del preu de l’energia, va haver d’aturar temporalment –fins aquest mes– l’acceptació de noves altes.

Des que Som Energia va néixer, fa 11 anys, les coses han canviat molt. Com reflexiona Roselló: “Han nascut altres cooperatives energètiques arreu, ens costaria trobar una comercialitzadora que en el dia d’avui no ofereixi energia verda en la seva oferta i l’impuls a les renovables sembla més compartit que mai. Tothom parla també de l’autoconsum i l’energia solar, fins i tot les grans companyies elèctriques i petrolieres, que viuen del model fòssil.” De tota manera, “el repte continua sent majúscul, perquè ara s’ha de decidir a quin ritme es fa la transició i quin poder tindrem com a ciutadania organitzada, qui tindrà la propietat i, per tant, qui podrà definir el futur model i si s’equilibraran els interessos econòmics amb el benestar de les persones i del planeta”, assenyala. És per això que un dels grans projectes de la cooperativa és ara impulsar les comunitats energètiques, agrupacions de particulars, entitats, ajuntaments i/o pimes per transformar el seu territori cap a un model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, inclusiu, democràtic i descentralitzat.

SOM ENERGIA Activitat: Energia

Treballadors: 115

Facturació: 84,5 M€

Any de creació: 2010

Melmelades i patés contra el malbaratament alimentari

MIREIA BARBA
“El repte de les empreses socials és escalar els seus models de negoci per ser més accessibles i generar un impacte més gran

Lluitar contra el malbaratament alimentari, garantir el dret a l’alimentació saludable de les persones en risc d’exclusió social i generar oportunitats laborals per a col·lectius vulnerables és el triple objectiu de la Fundació Espigoladors. Es Im-perfect és la seva empresa de transformació alimentària. Al seu obrador de l’Hospitalet de Llobregat elaboren patés i melmelades amb fruites i verdures de proximitat descartades pel circuit comercial per no tenir la forma o la pell que el mercat considera adequades, perquè els preus han caigut massa o perquè hi ha un excedent de producció. Tots aquests aliments anirien a la brossa perquè al pagès no li surt a compte recollir la collita, però la fundació ha recuperat i dignificat l’activitat de l’espigolament, una pràctica mil·lenària que consisteix a arribar a un acord amb el productor i encarregar-se de la recol·lecta, que fa amb l’ajuda de voluntaris. L’obrador també dona a col·lectius vulnerables l’oportunitat que el mercat ordinari els nega. Com explica Mireia Barba, presidenta de la Fundació Espigoladors, treballen a l’obrador fins que estan empoderats i preparats tècnicament i personalment per anar cap a l’empresa ordinària.

Per a Barba, “és cert que hi ha un consumidor que tendeix cap a una compra més conscient però també vivim una època de crisi que fa que molta gent s’hagi d’estrènyer el cinturó”. És per això que sosté que el repte de les empreses socials “és ser capaces d’escalar els seus models de negoci per incrementar l’impacte i també per ser més competitives i, per tant, més accessibles”. Amb aquest objectiu, al setembre Es Im-perfect inaugurarà una nau industrial que li permetrà créixer en volum i també en impacte social i mediambiental.

ES IM-PERFECT Activitat: Alimentació

Treballadors: 15

Facturació: 460.000 €

Any de creació: 2015

Internet, un dret fonamental

LEILA ZAMARRA
“No intentem vendre més productes dels que l’usuari realment necessita i, si té una incidència, l’atenem sempre nosaltres i no una màquina”

Porten “la connectivitat allà on no arriben les grans operadores” perquè creuen que l’accés a internet és un “dret fonamental”. La cooperativa Punt d’Accés va néixer el 2017 però feia anys que els socis impulsors lluitaven per aconseguir que els pobles petits i les masies aïllades del camp de Tarragona no només tinguessin cobertura sinó accés a un servei de telecomunicacions de qualitat. Fa 11 anys, un grup de persones de l’Alt Camp van crear HackLabValls i van començar a cooperar amb la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral de la Fundació Guifi.net. Hi col·laboraven creant infraestructura de xarxa col·locant antenes per ampliar el senyal. “Durant aquells anys vam estendre la xarxa per tot l’Alt Camp i això va permetre que moltes persones compartíssim serveis de telecomunicacions de manera voluntària i col·laborativa”, expliquen els fundadors de Punt d’Accés, que van crear el 2017 per professionalitzar el servei. Actualment, té uns 1.400 clients.

La cooperativa dona servei de fibra òptica i telefonia al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i, com explica Leila Zamarra, sòcia del grup, no es planteja anar gaire més enllà perquè un dels seus objectius és donar un servei de proximitat. Entre els altres fets diferencials, destaca: “Si l’usuari té una incidència, no parla amb algú que està a l’altra punta del món, sinó que l’atenem nosaltres.” I que tenen en compte les necessitats reals de cada client a l’hora de vendre els seus productes: “No intentem col·locar-los més coses de les que necessiten.”

Fa poc més d’un any que Punt d’Accés va obrir botiga física al centre de Valls per “donar vida al barri” i participa en un projecte per desplegar una xarxa compartida de fibra òptica a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Terra Alta. De moment, a Ascó i Flix ja dona servei amb fibra mancomunada, on la propietat és compartida entre operadores, administració, associacions i veïns.

PUNT D’ACCÉs Activitat: Telecomunicacions

Treballadors: 9

Facturació: 448.413 €

Any de creació: 2017

Arquitectura sostenible i transformadora

ARIADNA RODRÍGUEZ
“Volem posar l’arquitectura al servei de la gent, respectant el territori i fent servir materials i tècniques alternatives”

Amb materials sostenibles i respectant tant el propietari com el territori, han ajudat l’Edu a convertir un paller en la seva llar. El dia que van inaugurar Coop d’Era els va explicar que volia construir casa seva amb les seves pròpies mans, fugint del totxo i el ciment, i, com que quadrava del tot amb la filosofia de la cooperativa d’arquitectura que acabaven de crear, van començar a treballar plegats. “Ja hi està vivint i per a nosaltres és un projecte molt especial, hem mantingut en peu els murs i els pilars de pedra i hem fet servir la fusta en el màxim d’espais possibles, fent el disseny de la casa juntament amb l’Edu, que és qui hi havia de viure”, explica Ariadna Rodríguez, una de les cinc sòcies d’aquesta cooperativa amb seu al poble d’Altron, al Pallars Sobirà. En formen part cinc arquitectes i tècnics de la construcció que es van conèixer en tallers i voluntariats en què experimentaven amb procediments i materials alternatius.

“Vam sortir de la universitat frustrats i vam començar a treballar en despatxos on tampoc ens sentíem còmodes –explica Rodríguez– perquè enfocaven l’arquitectura com una activitat elitista que no està al servei de les persones, així que vam decidir crear el nostre propi projecte, que vol posar l’arquitectura al servei de la gent, pensar espais més amables i fer servir tècniques alternatives al formigó, el totxo i l’acer.” De tota manera, la sòcia de la cooperativa deixa clar que, tot i que d’entrada aposten per materials naturals i de proximitat, sobretot la fusta, sempre treballen en funció de les circumstàncies de cada feina i les necessitats i recursos dels clients: “Viure bé ha de ser assequible, així que ens adaptem al poder adquisitiu de cadascú.” A més, sempre posen en la balança tots els impactes. “Si hem d’utilitzar fusta que ha de venir del Canadà, per exemple, valorem si val més fer servir un altre material de proximitat”, exemplifica Rodríguez.

A Coop d’Era entenen l’arquitectura com una eina de transformació social i no només ho apliquen als seus projectes, sinó que volen sensibilitzar la societat, així que un dels seus pilars són els tallers que fan a escoles i fires, per exemple d’urbanisme feminista. Treballen fent xarxa amb els col·lectius existents al territori per conèixer les necessitats i mancances quotidianes de la seva gent i impulsen fórmules alternatives d’accés a l’habitatge com ara la masoveria i la cessió d’ús. També posen molt d’èmfasi en el règim intern de la cooperativa perquè tot estigui repartit de manera solidària, fins i tot si van mal dades: “Tenim una caixa de resistència per a imprevistos i també hem fet papers per responsabilitzar-nos tots cinc si mai passa alguna cosa.”

Coop d’Era ha treballat fins ara només en rehabilitació d’espais però ja té en marxa dos projectes d’obra nova. Sempre posant el territori en primer pla. Van apostar pel Pallars perquè volien reactivar la zona, crear llocs de treball al camp i potenciar el comerç de proximitat i denuncien que l’arquitectura convencional massa cops dona veu i vot en les grans decisions, també urbanístiques, als turistes de cap de setmana i no pas als residents.

COOP D’ERA Activitat: Arquitectura

Treballadors: 5

Facturació: 70.000 €

Any de creació: 2018

Inclusió laboral a través de la moda ‘slow’

MARIE FAYE
“En els cinc anys de vida de la marca de roba Diambaar, hem ajudat a regularitzar la situació de més de 20 persones immigrades

“Els nostres dissenys combinen els colors vius de les teles de l’Àfrica negra, on hem nascut i crescut, amb l’estil cosmopolita de la nostra ciutat d’adopció, Barcelona.” Així presenten la seva marca de roba els impulsors de Diambaar, que vol dir ‘valent’ en wòlof, l’idioma més parlat al Senegal. És un projecte de la cooperativa Diomcoop, que vol donar resposta, “de manera sostenible i duradora”, a les necessitats d’inclusió social i laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat. De fet, la van impulsar fa quatre anys una quinzena d’exmanters a través de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

La marca, que actualment dissenya i produeix des de vestits, camises i dessuadores fins a motxilles o mascaretes, va presentar el 2018 la seva primera col·lecció de moda slow, o sigui, respectuosa amb les persones, els processos i el planeta. Els seus productes es poden trobar a la seva sala d’exposicions de Barcelona i també a la botiga en línia que van obrir fa dos anys. A banda de lluitar contra l’exclusió laboral de les persones migrades, l’objectiu de Diambaar és donar suport als artesans, productors i comerciants africans. Per això la cooperativa compra les teles a Àfrica, tot i que produeix a Barcelona, sempre “oferint un pagament i un tracte just a tots els proveïdors”. Com explica Marie Faye, presidenta de Diomcoop: “Cada dia veiem drames com el dels immigrants que arrisquen la seva vida saltant la tanca de Melilla perquè als seus països d’origen no es generen oportunitats de tenir una feina digna i estable i per això només pensen a venir a Europa”, on la vida és molt més difícil del que pensaven.

El taller de confecció de Diambaar dona feina a vuit persones però en aquests cinc anys n’ha ajudat a regularitzar més d’una vintena. Faye es va pagar la carrera treballant en la venda ambulant, l’única feina que li va oferir la ciutat els primers anys que hi va viure, i ja llavors tenia clar que aquella era una solució “molt perillosa, dura i poc sostenible”. Està molt orgullosa del que ha aconseguit Diambaar, tot i que alerta que molts dels projectes adreçats a col·lectius vulnerables com el seu “es pensen de manera massa assistencial i paternalista”.

DIAMBAAR Activitat: Tèxtil

Treballadors: 8

Facturació: 300.000 €

Any de creació: 2018

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor