El dossier

Vellesa maltractada

L’OMS estima que el 15% de les persones grans pateixen algun tipus de maltractament. Només un de cada 24 casos es denuncia. Entitats i experts clamen contra aquesta invisibilitat

ACCIÓ COMUNIITÀRIA
“És una feina de fons i maratoniana de canvis de valors socials. Vol dir pedagogia i acció comunitària a peu de territori”
VISIÓ NEGATIVA
“Associem vellesa a dependència, residència, despeses en salut i li sumem tot d’adjectius, sempre negatius”
POR A QUEDAR-SE SOLS
“A la dependència emocional de la parella o del fill, s’hi suma que la persona que maltracta és la persona cuidadora”
SENSE SABER-HO
“Hauríem de parlar de bon tracte des de les escoles. Molta gent està maltractant sense saber-ho”

De tant en tant, alguna notícia ens esgar­rifa i ens fa reac­ci­o­nar. Avis que moren en residències inten­tant-se des­lli­gar de les cor­ret­ges que els immo­bi­lit­zen. Fills amb algun tipus de tras­torn que agre­dei­xen la mare o el pare. Cui­da­dors que per­den el con­trol... Són casos extrems. La punta de l’ice­berg d’una pro­blemàtica que, mal­grat estar ben defi­nida des de fa trenta anys i dis­po­sar de pro­to­cols d’actu­ació per iden­ti­fi­car-la, con­ti­nua molt més oculta del que cre­iem. L’OMS estima que el 15% de les per­so­nes grans patei­xen algun tipus de mal­trac­ta­ment. Extra­po­lant les xifres, això vol­dria dir, segons cal­cula l’advo­cat Jordi Muñoz, mem­bre d’EIMA, l’Asso­ci­ació per a la Inves­ti­gació del Mal­trac­ta­ment a les Per­so­nes Grans, que a Cata­lu­nya hi hau­ria més de 200.000 per­so­nes grans que estan patint, de forma fla­grant o més sub­til, algun tipus de violència. En canvi, tot i que en els últims anys s’ha fet un esforç de visi­bi­lit­zació, s’estima que només un de cada vint-i-qua­tre casos acaba en una denúncia for­mal als Mos­sos, que l’any 2021 en van regis­trar 1.178 de majors de 65 anys.

Dar­rere d’aquest mal­trac­ta­ment ocult hi ha diver­ses pro­blemàtiques: des de la falta d’estu­dis rigo­ro­sos sobre una rea­li­tat que queda ama­gada a l’inte­rior de les cases, fins a la no existència de lleis específiques ni d’una car­tera de recur­sos públics per fer-hi front. Però hi ha un ele­ment que, en opinió de tots els experts con­sul­tats, ho difi­culta encara més. “Estem fallant com a soci­e­tat. Hi ha molta consciència dels drets d’altres col·lec­tius, LGTBI, dones, infants... fins i tot hi ha mani­fes­ta­ci­ons en defensa dels drets dels ani­mals, però no hi ha acci­ons rei­vin­di­ca­ti­ves per la gent gran”, subrat­lla Muñoz, que con­si­dera que el que va pas­sar durant la pandèmia va ser prou sig­ni­fi­ca­tiu. “Quan es va pro­duir l’assas­si­nat de George Floyd als Estats Units, molts avis esta­ven morint a les residències. La gent es va mobi­lit­zar con­tra el racisme, però no pel dret de les per­so­nes grans”, es queixa Muñoz, que con­si­dera impres­cin­di­ble dur a terme acci­ons de sen­si­bi­lit­zació per cap­gi­rar com­por­ta­ments, alguns de tan sub­tils, que ens fan a tots mal­trac­ta­dors en potència. “L’altre dia sen­tia dir a un home que no dei­xava anar la seva mare al banc. Què vol dir això? Asso­ciem vellesa a dependència, residència, des­pe­ses en salut i li sumem tot d’adjec­tius, sem­pre nega­tius, i així jus­ti­fi­quem molts com­por­ta­ments que con­si­de­rem nor­mals quan estan atemp­tant con­tra l’auto­no­mia i els drets de les per­so­nes.” Par­lar a una senyora gran com si fos una cri­a­tura, sobre­pro­te­gir-la, pot ser mal­trac­ta­ment. I Muñoz recorda que l’eda­tisme, la dis­cri­mi­nació per raons d’edat, està con­si­de­rada la ter­cera causa de dis­cri­mi­nació al món després del racisme i el sexisme.

abús econòmic

Tot i que hi ha un mal­trac­ta­ment molt obvi, que és el vio­lent, amb agressió o ús de la força, n’hi d’altres pro­vo­cats per rela­ci­ons de poder o de con­fiança. I també per omissió en la recepció dels ajuts bàsics neces­sa­ris, com ara men­jar o roba, i la negació dels seus drets, entre els quals el de la capa­ci­tat de deci­dir.

En els últims anys, espe­ci­al­ment a par­tir de la crisi econòmica, Muñoz ha detec­tat un aug­ment dels casos d’abús econòmic per part de per­so­nes que bus­quen avis vul­ne­ra­bles per extor­si­o­nar-los. “Vigi­len que vis­quin sols, aïllats de l’entorn fami­liar; es gua­nyen la seva con­fiança i fan que cada cop depen­guin més d’ells per aca­bar esta­fant-los. És gent que pre­me­di­ta­da­ment busca alguna per­sona gran per apro­fi­tar-se’n, i és un per­fil que va a més.”

En molts casos, però, el mal­trac­ta­dor és un fami­liar. I aquí la inter­venció és més difícil, per la difi­cul­tat que tenen les per­so­nes per denun­ciar un fill o un net que els fa mal. Hi ha pocs estu­dis, però les anàlisis par­ci­als que s’han fet, amb dades dels Mos­sos i d’enques­tes, con­clo­uen que hi ha més dones mal­trac­ta­des que homes. I molts més casos dins de la família que a les ins­ti­tu­ci­ons. El per­fil més habi­tual és el d’una dona gran, de més de 80 anys, que viu amb un fill de mit­jana edat amb pro­ble­mes d’addic­ci­ons. “És una suma de fac­tors. Una pensió petita, baix nivell cul­tu­ral i un gran vin­cle emo­ci­o­nal, que fa que el tema s’enquisti molt i que costa acon­se­guir que surti.”

Alguns d’aquests casos es detec­ten o bé al CAP o bé a ser­veis soci­als, que ja tenen pro­to­cols específics con­tra el mal­trac­ta­ment a la gent gran, però això no vol dir que es resol­guin. “S’ha d’empo­de­rar molt la dona, però neces­sita un acom­pa­nya­ment i al final que la soci­e­tat esti­gui pre­pa­rada per donar res­pos­tes, i no ho està”, es lamenta Muñoz, que denun­cia que fins i tot en els casos que s’acaba denun­ci­ant i aca­ben anant a judici, pot ser que la dona torni a casa amb el mal­trac­ta­dor per falta de recur­sos i també “per falta de sen­si­bi­li­tat de la mateixa admi­nis­tració de justícia, que no deixa de ser un reflex de la soci­e­tat”. Muñoz posa un exem­ple d’això. Un home que va denun­ciar el fill i a qui van citar l’endemà per a un judici ràpid. “El van citar a les nou del matí i el judici no es va cele­brar fins a les qua­tre de la tarda. Durant tot aquest temps el pare va haver d’aguan­tar els retrets del fill que estava amb ell espe­rant la vista oral”, relata.

Una xifra molt petita

El juny pas­sat, coin­ci­dint amb el Dia Mun­dial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Mal­trac­ta­ment a les Per­so­nes Grans, els Mos­sos d’Esqua­dra va aler­tar que el nom­bre de denúncies de l’any 2022 estava crei­xent en relació amb les del 2021. Encara no tenen el balanç final, però tot indica que han aug­men­tat. I tot i així són cons­ci­ents, segons des­taca la cap de la uni­tat cen­tral d’atenció i segui­ment a les vícti­mes del cos poli­cial, Andrea Gar­cia, que “és una xifra molt petita perquè el que arri­ben són els epi­so­dis greus”, però saben que “la rea­li­tat és molt més gran”.

Gar­cia recorre a una enquesta a les per­so­nes grans que es va fer l’any 2016, en què va que­dar palès que “només un 9,3% denun­ci­a­ven situ­a­ci­ons de mal­trac­ta­ment, la qual cosa con­fir­ma­ria que hi ha molts més casos ocults, que han aug­men­tat en els últims anys, sobre­tot després de la pandèmia, perquè la gent està més sen­si­bi­lit­zada”.

Igual que Muñoz, Gar­cia entén que hi ha molts fac­tors que expli­quen les poques denúncies que es pre­sen­ten. “A la dependència emo­ci­o­nal de la pare­lla o del fill, s’hi suma la difi­cul­tat que la per­sona que mal­tracta és la per­sona cui­da­dora. I pen­sen que si denun­cien la per­sona que el cuida els dei­xarà de cui­dar. Tenen por de la represàlia i pre­fe­rei­xen això abans que que­dar-se sols.” Gar­cia con­firma que en gran mesura “són fami­li­ars o cui­da­dors que con­vi­uen amb la víctima”.

La majo­ria de denúncies són per mal­trac­ta­ment físic, “però hi ha constància de mal­trac­ta­ment psi­cològic”, i Gar­cia insis­teix en la importància de pre­sen­tar denúncia “perquè el que no es denun­cia no es pot pro­te­gir”. I també insis­teix en la neces­si­tat que hi hagi recur­sos específics per a la gent gran mal­trac­tada: “Si una per­sona denun­cia una situ­ació de mal­trac­ta­ment i no l’acom­pa­nyem ni li donem una alter­na­tiva, una sor­tida, un lloc on es pugi allot­jar, aca­barà tor­nant amb el seu cui­da­dor, encara que la mal­tracti.” Això sí que obri­ria la porta a més denúncies perquè, diu Gar­cia, “si tu saps que denun­ci­ant aniràs a un lloc on et cui­da­ran, ho faràs perquè el que vols és viure tran­quil”.

La por­ta­veu dels Mos­sos insis­teix en els recur­sos específics “perquè una per­sona gran pot neces­si­tar una cura però també un acom­pa­nya­ment o sen­zi­lla­ment que la tre­guin d’aquell lloc o que el mal­trac­ta­ment marxi i molts cops no s’acon­se­gueix”.

Un telèfon exclu­siu

Els experts dema­nen una llei específica per a la gent gran, més for­mació i sen­si­bi­lit­zació i agi­lit­zar els pro­ce­di­ments judi­ci­als. Josep Carné, pre­si­dent de la Fede­ració d’Asso­ci­a­ci­ons de la Gent Gran de Cata­lu­nya, FATEC, i mem­bre del Con­sell de la Gent Gran de Cata­lu­nya, afe­geix, a més, la neces­si­tat que hi hagi un telèfon d’atenció igual que exis­teix en el cas de la violència mas­clista. “Amb el 112 no n’hi prou”, insis­teix. La Con­fe­de­ración Esta­tal de Mayo­res Acti­vos (CON­FE­MAC) va posar en marxa un telèfon gratuït l’any 2019 i dos anys després havia rebut prop d’un miler de tru­ca­des, el 12% de Cata­lu­nya. El 61% eren dones, i el 74% denun­ci­a­ven casos que s’havien produït en l’entorn fami­liar. Entre les con­clu­si­ons des­taca el fet que hi ha con­duc­tes que es con­si­dera nor­mals quan són mal­trac­ta­ments i que “hi ha una tendència per part de les per­so­nes cui­da­do­res a usur­par la capa­ci­tat de decisió de la gent gran”.

Per això Carné insis­teix que “en lloc de par­lar de mal­trac­ta­ment, hauríem de par­lar de bon tracte, i des de les esco­les, perquè hi ha per­so­nes que pot­ser estan mal­trac­tant sense saber-ho”. Pel que fa a la llei, des­taca que la situ­ació ha millo­rat una mica des que, a ini­ci­a­tiva de la mateixa FATEC, es va acon­se­guir modi­fi­car el Codi Penal perquè alguns com­por­ta­ments dins de la família es con­si­de­res­sin delicte.

pro­to­cols que fun­ci­o­nen

El direc­tor gene­ral d’acció cívica i comu­nitària de la Direcció Social de Drets Soci­als de la Gene­ra­li­tat, Xavier Godàs, no té clar que cal­gui un telèfon específic ni que la pro­blemàtica millori només amb noves lleis. “Fer lleis està bé però sense una política pública és una decla­ració”, asse­gura Godàs, que des­taca que la qüestió del mal­trac­ta­ment fa més de vint anys que es va posar sobre la taula i que alguns muni­ci­pis, com és el cas de Bar­ce­lona, fa anys que l’abor­den. Godàs asse­gura que hi ha pro­to­cols en l’àmbit muni­ci­pal o pro­vin­cial, en el cas de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, per detec­tar pos­si­bles casos. “El rere­fons que cal com­ba­tre és que vivim en soci­e­tats on les per­so­nes grans comp­ten poc o gens i que­den arra­co­na­des a l’àmbit de les rela­ci­ons fami­li­ars”, subrat­lla Godàs, que con­si­dera clau tre­ba­llar per cap­gi­rar aquesta situ­ació “intro­duint el ves­sant comu­ni­tari en els con­trac­tes pro­grama que se sig­nen amb els ajun­ta­ments”. Godàs afirma que això ja s’està fent i que “cada vegada més és el valor d’auto­no­mia el que es posa al damunt la taula”. “És una feina de fons i mara­to­ni­ana de can­vis de valors soci­als. Vol dir peda­go­gia i acció comu­nitària, anar inter­ve­nint a peu de ter­ri­tori per can­viar aques­tes dinàmiques. Si no ho fem el mal­trac­ta­ment serà un fet sem­pre.”

Godàs opina que “no tot són diners i ser­veis”, però l’advo­cat Jordi Muñoz, recorda que el diagnòstic va que­dar clar fa temps –fa referència al Lli­bre Blanc de l’Atenció a la Dependència de l’any 2005–, i adver­teix que el pro­blema es farà més gran en el futur. “El 2050 es cal­cula que el 32% de la població tindrà més de 65 anys. Cal una aposta política en els àmbits legis­la­tiu i econòmic.”

El programa bon tracte de la creu roja

La Creu Roja té un programa per atendre el maltractament a la gent gran. Es va crear l’any 2017 en l’àmbit estatal, amb el nom de Bon Tracte. Inclou tant una part de sensibilització, amb cursos i xerrades, com una d’intervenció i acompanyament, i disposa de 50 voluntaris. A Catalunya, l’any 2021, van atendre 715 persones (160 homes i 555 dones) i l’any passat fins a 866 persones, de les quals 716 van ser dones i 150 homes

El radar de la diputació

Des del 2007, la Diputació de Barcelona treballa en el fenomen dels maltractaments a les persones grans amb els municipis de la demarcació. Dona suport als equips professionals de treball social per detectar casos, avaluar-los i actuar si és necessari, i ajuda a dissenyar guies. Fruit d’aquesta coordinació, l’any 2021 van detectar 582 casos de maltractaments a persones grans (80,6% dones i 19,4% homes). A més, des del 2016 té un protocol de detecció de casos a través del Servei de Teleassistència. L’any 2021 en va detectar 417 de possibles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor