El dossier

La visita del geni

Fa cents anys, Albert Einstein, el científic més famós de la història, va visitar el nostre país convidat per la Mancomunitat de Catalunya

POC PREPARAT
Ferran Tallada, un dels divulgadors de la teoria de la relativitat, tenia clar que el país no estava preparat per assimilar els principis d’Albert Einstein
AGENDA SOCIAL
El científic va aprofitar l’estada per mantenir contactes amb alguns dirigents socials, com ara l’anarquista Ángel Pestaña
UN REVOLUCIONARI
La trobada amb Ángel Pestaña va aixecar polseguera. La premsa va recollir que Einstein havia dit que ell “també era revolucionari”
FALTA DE COMPRENSIÓ
No sembla que hi hagués gaire gent que fos capaç d’entendre les explicacions d’Albert Einstein

“22-28 febrer. Estada a Bar­ce­lona. Molt can­sat, però gent ama­ble. Cançons popu­lars, balls, (el bar) Refec­to­rium. Ha estat agra­da­ble!” Aquesta és l’ano­tació que apa­reix al die­tari per­so­nal d’Albert Ein­stein sobre la visita que va fer a Cata­lu­nya fa exac­ta­ment cent anys. En aquell moment, el científic ale­many era tota una cele­bri­tat, un per­so­natge enor­me­ment mediàtic. Dos anys enrere li havien con­ce­dit el Premi Nobel de Física i en feia qua­tre que s’havien con­fir­mat les seves pre­dic­ci­ons sobre la cur­va­tura de la llum de la teo­ria de la rela­ti­vi­tat. Ein­stein havia estat cri­dat pel govern ale­many alguns mesos enrere, però no tenia plaça uni­ver­sitària assig­nada i es dedi­cava a fer con­ferències que aple­ga­ven milers de per­so­nes, dele­ro­ses d’escol­tar-lo. Els dies pre­vis a la visita al nos­tre país, la premsa expli­cava que les xer­ra­des a Berlín s’havien hagut de sus­pen­dre perquè “el públic s’atro­pe­llava per entrar-hi, i el rec­tor de la Uni­ver­si­tat va témer que s’enfonsés el sos­tre de la sala”. L’interès també es va repro­duir a casa nos­tra, i la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya va veure-hi una opor­tu­ni­tat per donar un impuls a la ciència i, al mateix temps, donar publi­ci­tat a la seva obra.

Mal­grat la trans­cendència de la visita, el científic i la seva esposa, Elsa, van arri­bar a Bar­ce­lona gai­rebé d’incògnit. Van fer-ho en tren, a l’estació de França, però ningú va anar a rebre’ls. Ein­stein no havia tin­gut temps d’enviar un tele­grama per con­fir­mar l’hora exacta de l’arri­bada, i ell i la seva dona es van tro­bar sols a l’estació. El des­con­cert va seguir amb l’allot­ja­ment. De fet, ni tan sols sabem del cert en quin hotel van pas­sar la pri­mera nit. Algu­nes publi­ca­ci­ons asse­gu­ra­ven que havia anat a parar a una modesta pensió de la Ram­bla, men­tre d’altres afir­ma­ven que s’havia allot­jat a l’Hotel Colom, a la can­to­nada entre el Pas­seig de Gràcia i la plaça de Cata­lu­nya. També va cir­cu­lar una ter­cera versió, segons la qual el matri­moni es va diri­gir des de l’estació a casa d’Esteve Ter­ra­des, catedràtic d’acústica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i un dels pri­mers cata­lans que es van fer ressò de les apor­ta­ci­ons científiques d’Ein­stein. Ter­ra­des, jun­ta­ment amb Rafael Cam­pa­lans i Casi­mir Lana, qui va con­cre­tar la visita, es van con­ver­tir en els amfi­tri­ons del científic durant la seva estada a Cata­lu­nya. Fos com fos, l’endemà, el malentès es va resol­dre i el matri­moni es va allot­jar a l’Hotel Colom, tal com estava pre­vist ini­ci­al­ment.

A banda d’això, el pro­to­col tam­poc va fun­ci­o­nar exces­si­va­ment bé. L’endemà, quan Albert Ein­stein va anar a l’ajun­ta­ment per salu­dar la màxima auto­ri­tat es va tro­bar que l’alcalde acci­den­tal encara no havia arri­bat i, can­sat d’espe­rar, va dei­xar la seva tar­geta i va mar­xar. Tot i aquests malen­te­sos, la visita va tenir un ampli segui­ment a la premsa de l’època, des dels dia­ris gene­ra­lis­tes fins a les publi­ca­ci­ons més espe­ci­a­lit­za­des. I també a la premsa satírica.

Pocs ente­sos

El científic va impar­tir qua­tre con­ferències. La pri­mera va ser al Palau de la Dipu­tació Pro­vin­cial i va tenir lloc el ves­pre del dia 24. Tot i que el preu per assis­tir-hi era força ele­vat (25 pes­se­tes de l’època), la sala estava plena de gom a gom. Ein­stein hi va entrar escor­tat pel pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat, Josep Puig i Cada­falch. Just al dar­rere de la taula pre­si­den­cial hi havia una pis­sarra i una ban­dera amb les qua­tre bar­res. La pre­sen­tació va anar a càrrec d’Esteve Tar­ra­des, que es va expres­sar en francès i va pre­sen­tar el científic i les tres con­ferències que havia de pro­nun­ciar.

El públic va escol­tar Albert Ein­stein amb un “silenci religiós”, tal com expli­cava un cro­nista des del diari La Van­guar­dia. No sabem la reper­cussió que van tenir les seves expli­ca­ci­ons, però no sem­bla que hi hagués gaire gent que fos capaç d’enten­dre-les, ja fos per la llen­gua en què s’expres­sava (una bar­reja de francès i ale­many difícil­ment com­pren­si­ble) o per la com­ple­xi­tat de la matèria. A banda d’això, alguns peri­o­dis­tes expo­sa­ven una difi­cul­tat afe­gida, les escas­ses habi­li­tats oratòries del científic: “La seva veu apa­gada, sense mati­sos, no deixa entre­veure en cap moment l’emoció a l’hora d’expo­sar els prin­ci­pis amb què ha revo­lu­ci­o­nat la ciència. Més que un con­fe­ren­ci­ant sem­bla un pro­fes­sor que explica la lliçó als seus alum­nes; o més aviat un dei­xe­ble que la recita amb difi­cul­tats. En la par­simònia amb què s’expressa, en les vacil·laci­ons que va mos­trar en algu­nes oca­si­ons, en la difi­cul­tat de tro­bar la paraula pre­cisa per a l’expressió d’una idea, s’ende­vi­nava la doble lluita que havia de man­te­nir, la lluita de qui no té con­di­ci­ons oratòries i la lluita de qui ha de tras­lla­dar les parau­les de la llen­gua nativa a una altra llen­gua que no es domina.” De fet, la com­prensió devia ser tan com­pli­cada que el mateix l’autor d’aquesta crònica es va dedi­car repro­duir una expli­cació enllau­nada de les teo­ries d’Ein­stein més que no pas a resu­mir la con­ferència.

El pro­blema no era només de les capa­ci­tats oratòries de l’il·lus­tre visi­tant. El científic Fer­ran Tallada, un dels divul­ga­dors de la teo­ria de la rela­ti­vi­tat a Cata­lu­nya, tenia molt clar que el nos­tre país no estava pre­pa­rat per assi­mi­lar els ense­nya­ments d’Ein­stein: “En gene­ral, excepció feta dels espe­ci­a­lis­tes, no han tro­bat el públic amb la pre­pa­ració ade­quada per assi­mi­lar els nous con­cep­tes, dei­xant els ànims en sus­pens i plens de tor­bació i desànim.” I atribuïa aquesta difi­cul­tat a l’endar­re­ri­ment de les ciències: “Això es deu a la pecu­liar forma de ser de la cul­tura espa­nyola, com­pa­ra­ble a un con­junt de depar­ta­ments estancs […]. No exis­teix entre nosal­tres, com en altres països, aque­lla cul­tura harmònica, equi­li­brada, hel·lènica que, sense arri­bar a un ampli i com­plet domini de totes les dis­ci­pli­nes (evi­dent­ment impos­si­ble) per­met, això no obs­tant, tenir una noció subs­tan­cial de les matei­xes i seguir-les en les seves evo­lu­ci­ons.” En altres parau­les, que la majo­ria de la població no tenia uns conei­xe­ments sufi­ci­ents per enten­dre els con­cep­tes que expli­cava Ein­stein, ni tan sols els uni­ver­si­ta­ris.

Des de la premsa satírica s’assu­mien aques­tes difi­cul­tats amb humor. L’Esque­lla de la Tor­ratxa, per donar-ne exem­ple, remar­cava que “amb l’Ein­stein passa lo que amb els toros, que tot­hom hi vol enten­dre, sense saber un bor­rall de tau­romàquia”. La publi­cació, a més, iro­nit­zava sobre la teo­ria de la rela­ti­vi­tat i es pre­gun­tava: “No sabem pas per què han fet venir Ein­stein: la seva teo­ria de la rela­ti­vi­tat és cosa tan vella entre nosal­tres com l’anar a peu i la sopa d’all. Aquí tot és rela­tiu: la bona tem­pe­ra­tura de la ciu­tat, la puresa dels ali­ments, l’hon­ra­desa dels aga­be­lla­dors, l’altru­isme dels met­ges, la bona fe dels polítics, la consciència dels amos de casa…. La ciència rela­ti­vista ens ve de lluny i un savi nos­tre ja va dir segles enrere: «Ves­teix un bastó i sem­blarà un senyor.» I no va cobrar res per dir-ho.”

El científic va apro­fi­tar el viatge per conèixer el país. El diu­menge va visi­tar el mones­tir de Poblet i es va atu­rar a l’Espluga de Fran­colí, on es va foto­gra­fiar amb alguns infants del poble. L’endemà es va des­plaçar fins a Ter­rassa; en aquest cas, acom­pa­nyat pel pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya, Josep Puig i Cada­falch. El dimarts, 27 de febrer, va ser rebut de amb solem­ni­tat pel Con­sell de Cent de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. En el seu dis­curs, l’alcalde acci­den­tal va des­ta­car: “La ciència no té pàtria, que és el mateix que dir que per­tany per igual a tots els homes”, i va remar­car, adreçant-se a Ein­stein: “[És] el més sublim repre­sen­tant de la ciència, que és vos­tra, nos­tra i de tot­hom. Per això totes les fron­te­res s’han obert davant vos­tre, per això a tot arreu se us res­pecta, se us aclama i se us admira.” En la rèplica, lle­gida en ale­many i traduïda al català, el científic es va mos­trar com­pla­gut que l’alcalde expressés “una pro­funda enyo­rança cap a una forma més enlai­rada de comu­ni­tat humana, cap a una superació dels odis polítics i naci­o­nals”. Abans d’aque­lla recepció ins­ti­tu­ci­o­nal, Albert Ein­stein va visi­tar dos equi­pa­ments muni­ci­pals: el Grup Esco­lar Bai­xe­ras i l’Escola del Mar, inau­gu­rada l’any ante­rior.

Una agenda social

El científic també va apro­fi­tar l’estada per man­te­nir con­tac­tes amb alguns diri­gents polítics i soci­als. No sabem si va fer-ho a ini­ci­a­tiva pròpia o li van pro­gra­mar, però la qüestió és que es va reu­nir amb el soci­a­lista Rafael Cam­pa­lans i l’anar­quista Àngel Pestaña. En el pri­mer cas, el científic es va mos­trar estra­nyat que Cam­pa­lans es declarés al mateix temps soci­a­lista i naci­o­na­lista. Després de con­viure amb ell i conèixer Cata­lu­nya, però, va mati­sar les seves parau­les, si bé li va fer una reco­ma­nació: “Ara com­prenc i jus­ti­fico el vos­tre para­do­xal soci­a­lisme naci­o­na­lista. Però això no és un naci­o­na­lisme veri­ta­ble! Si em voleu creure, pres­cin­diu d’aquest nom funest.” El naci­o­na­lisme, segons l’ente­nia Ein­stein i molts con­tem­po­ra­nis, tenia con­no­ta­ci­ons con­ser­va­do­res i impe­ri­a­lis­tes. Pre­ci­sa­ment un altre diri­gent soci­a­lista, Manuel Serra i Moret, havia pro­nun­ciat dies abans una con­ferència a l’Ate­neu en què inten­tava demos­trar que “es pot ser un per­fecte soci­a­lista sense menys­prear Cata­lu­nya i ésser naci­o­na­lista fins al moll dels ossos”. Ein­stein també es va entre­vis­tar amb l’anar­quista Ángel Pestaña. I segons expli­cava dies després el por­ta­veu de la CNT, Soli­da­ri­dad Obrera, va pro­nun­ciar-hi un “ele­vat dis­curs”. La tro­bada va aixe­car pol­se­guera. Segons El Noti­ci­ero Uni­ver­sal, el diri­gent anar­quista va infor­mar-lo de la gra­ve­tat de la situ­ació social a Bar­ce­lona, i Ein­stein va dei­xar anar que “ell també era revo­lu­ci­o­nari”. L’endemà va mati­sar aques­tes decla­ra­ci­ons i va reconèixer que havia accep­tat la invi­tació del sin­di­cat, però que havia dit “tot el con­trari del que escri­uen els dia­ris”. I fins i tot va negar que fos un revo­lu­ci­o­nari en el camp científic.

La dar­rera jor­nada d’Albert Ein­stein al nos­tre país es va cloure amb un sopar orga­nit­zat per Rafael Cam­pa­lans, direc­tor de l’Escola Ele­men­tal de Tre­ball de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya. L’endemà, el científic i la seva dona van mar­xar cap a Madrid. Al seu diari per­so­nal, va dei­xar-hi ano­tat: “2 de març. Arri­bada a Madrid. Par­tida de Bar­ce­lona, comiat càlid.” Una referència telegràfica que posava el punt final a la seva estada al nos­tre país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor