El dossier

L’assassinat del Noi del Sucre

El 10 de març del 1923, fa cent anys, uns pistolers van matar a trets els sindicalistes Salvador Seguí i Francesc Comas, uns assassinats que van trasbalsar la societat catalana

LA PRESÓ I EL PERILL
Durant la seva curta vida es va moure sovint entre la presó i la mort. La primera detenció es va produir el 1902, quan tenia només 15 anys
SINDICALISME NOU
Seguí va tenir un paper destacat en el procés de consolidació del sindicalisme modern, que va superar els sindicats d’ofici
SENSE INVESTIGAR
El crim no s’acabaria investigant mai, tal com recordava anys després la seva vídua, Teresa Muntaner, en una entrevista
es va convertir en un homenatge imponent
MANIFESTACIÓ DE DOL
L’enterrament de Francesc Comas, mort al mateix atemptat que Seguí,

Es deia Sal­va­dor Seguí, però tot­hom el conei­xia com el Noi del Sucre. De fet, en el pri­mer míting en què va par­ti­ci­par, quan només tenia 17 anys, ell mateix es va pre­sen­tar amb aquest pseudònim, i en una entre­vista que van fer-li anys després, va reconèixer que se l’havia posat ell mateix. Segons sem­bla, el motiu venia de molt petit, quan aju­dava a ser­vir cafès en una soci­e­tat obrera de Bar­ce­lona. D’ama­gat, es crus­pia els ter­ros­sos de sucre i, quan el van des­co­brir, va que­dar bate­jat per sem­pre més.

Havia nas­cut el 23 de setem­bre del 1887 en una família modesta de Lleida que es va veure forçada a emi­grar a Bar­ce­lona quan ell només tenia 2 anys. La capi­tal del país es pre­pa­rava per aco­llir l’Expo­sició Uni­ver­sal, i milers de ciu­ta­dans emi­gra­ven del camp a la ciu­tat. Un dels seus pri­mers biògrafs, Josep Via­diu, ens el des­criu com “un fer­vent amant del car­rer, de l’agi­tació, del bullici”. Amb només 12 anys, va dei­xar l’escola i es va posar a tre­ba­llar d’apre­nent de pin­tor de parets, una pro­fessió que man­tin­dria durant tota la vida. Els con­tac­tes amb mili­tants obrers i la seva par­ti­ci­pació en mítings, molt precoç, el van apro­par a poc a poc al sin­di­ca­lisme i, més con­cre­ta­ment, al movi­ment àcrata, clara­ment domi­nant entre els obrers cata­lans.

Viure en perill

Durant la seva curta vida es va moure sovint entre la presó i la mort. La pri­mera detenció es va pro­duir el 1902, quan només tenia 15 anys. Va ser amb motiu de la vaga de metal·lúrgics i el van empre­so­nar per haver par­ti­ci­pat en una batussa. També va ser un pole­mista incan­sa­ble. Ens en donen tes­ti­moni els seus arti­cles de rèplica, la seva par­ti­ci­pació en tertúlies i també algun epi­sodi, com el que es va pro­duir l’11 d’agost del 1907. Aquell dia, Seguí es va pre­sen­tar en un míting amb l’ànim de reba­tre unes acu­sa­ci­ons con­tra ell que havien apa­re­gut a El Pro­greso, por­ta­veu dels ler­rou­xis­tes cata­lans, i que l’havien con­duit a la presó. En un arti­cle se l’acu­sava de ser un dels impli­cats en la col·locació de bom­bes. Seguí s’havia pre­sen­tat alguns dies abans a la redacció del diari per dema­nar una rec­ti­fi­cació, però no li van fer cas. Pocs dies després, va enviar una carta a un altre mitjà, El Dilu­vio, i final­ment va amenaçar de pre­sen­tar-se en un míting per forçar-los a dir la veri­tat.

A l’acte, que havia estat con­vo­cat per pro­tes­tar con­tra la cre­ació d’una uni­tat específica de la poli­cia per com­ba­tre el ter­ro­risme anar­quista, hi par­ti­ci­pava Jordi Vinaixa, redac­tor de la publi­cació, i també Emi­li­ano Igle­sias, la mà dreta d’Ale­jan­dro Ler­roux. Només començar, Seguí va dema­nar inter­ve­nir, però li van negar la paraula. Es va man­te­nir una estona a la llotja, però quan Igle­sias va dei­xar anar que les bom­bes havien estat col·loca­des per algun “imbècil” no es va poder con­te­nir i va sal­tar d’una revo­lada fins a l’esce­nari. Lla­vors, es va gene­rar un “ava­lot tre­mendo, durant el quan vole­ia­ren cadi­res per l’aire, hi hagué gar­ro­ta­des i se sentí un tret de revòlver”, tal com expli­ca­ria l’endemà un peri­o­dista que hi era pre­sent. De resul­tes d’aquell tret, va haver-hi un mort, men­tre que Seguí va aca­bar a la presó amb una ferida al cap i un dit tren­cat. A par­tir d’aquell epi­sodi, “Sal­va­dor Seguí esde­vingué popu­lar a tot Cata­lu­nya, men­tre que l’intrús Ale­jan­dro Ler­roux i els seus segui­dors més fanàtics el temien i l’odi­a­ven”, segons expli­cava Pere Foix en un retrat que va fer-li al lli­bre Apòstols i mer­ca­ders. La pica­ba­ra­lla, a més, va coin­ci­dir en un moment de for­tes ten­si­ons entre radi­cals i anar­quis­tes i pocs dies abans que esclatés una llarga vaga al diari El Pro­greso.

Un nou sin­di­ca­lisme

Seguí va tenir un paper des­ta­cat en el procés de con­so­li­dació del sin­di­ca­lisme modern. D’una banda, per la seva aposta per superar les soci­e­tats d’ofici, ben carac­terísti­ques del movi­ment obrer durant el segle XIX, i pas­sar als sin­di­cats únics o d’indústria. I, de l’altra, per par­ti­ci­par de ple en el procés de cre­ació de la CNT, que s’aca­ba­ria con­ver­tint en el sin­di­cat més poderós durant els anys trenta, i també per pro­moure, sem­pre que va ser pos­si­ble, la uni­tat estratègica amb l’altre sin­di­cat majo­ri­tari a Espa­nya, la UGT. En el cas de la rees­truc­tu­ració sin­di­cal, al Congrés que es va cele­brar a Sants el 1918, Seguí va defen­sar amb vehemència que “el sin­di­cat únic és el mitjà més eficaç per poder res­pon­dre a l’actual moment històric i fer pre­val­dre la per­so­na­li­tat del pro­le­ta­riat davant la bur­ge­sia, en aca­bar la guerra”. El crei­xe­ment indus­trial havia estat nota­ble en els dar­rers anys, i les soci­e­tats d’ofici ja no eren ins­tru­ments útils per res­pon­dre a pro­blemàtiques genèriques, com ara la supressió del tre­ball infan­til, l’enca­ri­ment del cost de la vida o la jor­nada de les vuit hores, per citar només alguns exem­ples.

El 1909 va par­ti­ci­par en l’ano­me­nada Set­mana Tràgica, una revolta con­tra la mobi­lit­zació dels reser­vis­tes que va deri­var en una follia anti­cle­ri­cal. No sabem del cert el nivell d’impli­cació que hi va tenir, però segons el seu amic Josep Via­diu es va haver de refu­giar a Gualba, al Vallès Ori­en­tal, on es va allu­nyar de l’acti­vi­tat sin­di­cal durant alguns mesos. L’any següent, però, va par­ti­ci­par en la fun­dació de la Con­fe­de­ració Naci­o­nal del Tre­ball (CNT) i, a poc a poc, va tenir-hi un major pro­ta­go­nisme. El gener del 1915 va ser nome­nat pre­si­dent de la fede­ració del ram de la cons­trucció de Bar­ce­lona i, des d’aquesta, va lide­rar una vaga gene­ral del sec­tor. L’any següent, va ser un dels sig­nants del l’ano­me­nat Pacte de Sara­gossa, a través del qual es va acor­dar una vaga gene­ral de vint-i-qua­tre hores com a pro­testa per l’enca­ri­ment del cost de la vida.

La mobi­lit­zació no va donar cap resul­tat tan­gi­ble, però va tenir una reper­cussió con­si­de­ra­ble. Era la pri­mera vegada que els dos prin­ci­pals sin­di­cats, la UGT i la CNT, empre­nien una acció con­junta. L’experiència es va repe­tir l’any següent, con­cre­ta­ment el 13 d’agost, amb una vaga gene­ral revo­lu­cionària, que es va man­te­nir tres dies. Via­diu, també sin­di­ca­lista, recor­dava que “durant aquells dies, Sal­va­dor Seguí fou un dels qui ana­ven a l’avant­guarda sense rebut­jar cap perill, ani­mava les comis­si­ons que el visi­ta­ven i donava ànims a tots en el com­pli­ment del seu deure d’obrers revo­lu­ci­o­na­ris”. El fracàs d’aque­lla temp­ta­tiva va pro­vo­car un dis­tan­ci­a­ment amb el soci­a­lisme i el repu­bli­ca­nisme cata­la­nista. De fet, al Congrés de Sants que es va cele­brar l’any següent, es va apro­var una reso­lució en què s’afir­mava que “els polítics pro­fes­si­o­nals no poden repre­sen­tar mai les orga­nit­za­ci­ons obre­res”.

Auto­di­dacte

Seguí era auto­di­dacte. El soci­a­lista Gabriel Alo­mar el recor­da­ria anys després de la seva mort com “un bell cas d’eman­ci­pació per­so­nal, auto­e­du­cació i for­mació libèrrima de si mateix”: “Va impro­vi­sar unes ales damunt les seves espat­lles d’ope­rari, i va ele­var-se amb elles sobre la nadiva con­dició.” Es pas­sava hores i hores a la petita bibli­o­teca de la Soci­e­tat de Pin­tors, a la Bibli­o­teca Arús o a l’Ate­neu Enci­clopèdic. Manuel Cru­ells, que va dedi­car-li una excel·lent bio­gra­fia, remarca: “Va intuir [...] la seva ide­o­lo­gia abans de tro­bar-la d’una forma men­tal [...]. L’essència de la seva ide­o­lo­gia, o sigui, la revolta con­tra les injustícies soci­als, fou en ell una reacció natu­ral en con­tem­plar els pro­ble­mes vius i pal­pi­tants que esta­ven en el seu ambi­ent soci­e­tari. Les lec­tu­res, els cor­rents de pen­sa­ment àcra­tes que infor­ma­ven lla­vors el nos­tre pro­le­ta­riat, com que res­po­nien al seu propi tem­pe­ra­ment, el por­ta­ren a accep­tar, tot seguit, els postu­lats ideològics anar­quis­tes.” Les lec­tu­res més o menys orde­na­des es van ali­men­tar a les tertúlies del Cafè Espa­nyol, on es va gra­duar en l’art de la polèmica i la dialèctica. Manuel Escorza, un dels seus com­panys de tertúlies, el recor­dava “sem­pre ple d’opti­misme sobre el futur de la huma­ni­tat”.

No va ser un pen­sa­dor ori­gi­nal, però sí amb unes idees ben clares, que defen­sava amb vehemència. Els seus tex­tos, ana­lit­zats amb detall per l’his­to­ri­a­dor Xavier Díez i aple­gats fa poc en un únic volum, ens dei­xen entre­veure un sin­di­ca­lista que “bar­reja ide­a­lisme i prag­ma­tisme”, amb un subs­trat clara­ment lli­ber­tari i una con­cepció del sin­di­cat com a peça bàsica per orga­nit­zar no només les rei­vin­di­ca­ci­ons dels tre­ba­lla­dors, sinó també la soci­e­tat del futur. En alguns tex­tos es des­mar­cava clara­ment de la violència i defen­sava: “La nos­tra arma no és el punyal ni el revòlver, sinó la vaga [...], l’única arma que tenim” o: “El sin­di­ca­lisme i els atemp­tats soci­als són coses dife­rents, sepa­ra­des i ali­e­nes una de l’altra.” En d’altres, cri­ti­cava ober­ta­ment la Revo­lució Russa: “No és la rea­lit­zació dels nos­tres mètodes, de les nos­tres pràcti­ques, de les nos­tres doc­tri­nes sin­di­ca­lis­tes”, i com a con­tra­pro­posta sos­te­nia que no havia de ser “l’Estat, que són els par­tits polítics soci­a­lis­tes, els qui han de dis­po­sar, els qui han de deter­mi­nar el fun­ci­o­na­ment del nou estat de coses”, sinó més aviat les orga­nit­za­ci­ons sin­di­cals, que “han de tenir la res­pon­sa­bi­li­tat, davant la col·lec­ti­vi­tat, de garan­tir aquells pro­duc­tes indis­pen­sa­bles per al sos­te­ni­ment de la pròpia col·lec­ti­vi­tat”.

Sal­va­dor Seguí era un ora­dor bri­llant, val a dir que molt més dotat per al míting que no pas per a la con­ferència. Pre­ci­sa­ment, un dels moments en què va asso­lir una major popu­la­ri­tat va ser el 19 de març del 1919, en un míting cele­brat a la plaça de braus de les Are­nes. Es trac­tava d’un moment espe­ci­al­ment tens. Feia qua­ranta-qua­tre dies que Bar­ce­lona sen­cera es tro­bava total­ment atu­rada, una vaga que es va popu­la­rit­zar amb el nom de la Cana­denca, i aquell dia els obrers esta­ven con­vo­cats per deci­dir si tor­na­ven o no a la feina. El comitè que havia nego­ciat l’acord amb el govern tenia una veri­ta­ble prova de foc. L’acord era bo, satis­feia totes les rei­vin­di­ca­ci­ons dels vaguis­tes, però hom es mal­fi­ava del govern i alguns sin­di­ca­lis­tes encara no havien sor­tit de la presó. Seguí es va alçar i, amb la seva oratòria pode­rosa, va acon­se­guir convèncer els assis­tents. Un cro­nista, des de les pàgines de La Veu de Cata­lu­nya, va dei­xar constància que quan va inter­ve­nir ell “l’audi­tori va [anar] can­vi­ant de parer, dei­xant-se convèncer per l’ora­dor”. El mateix peri­o­dista, a més, remar­cava que Seguí havia par­lat “en català lite­rari, cons­truint admi­ra­ble­ment les fra­ses i els períodes, i no dient sinó el que es pro­posa dir”.

L’assas­si­nat

Seguí havia estat amenaçat de mort diver­ses vega­des. Pocs dies abans de morir, quan van con­vi­dar-lo a una con­ferència al Cen­tre Empor­danès de Figue­res, va dei­xar anar: “No sé si hi seré, perquè la meva vida penja d’un fil.” Però aquell 10 de març del 1923, fa cent anys, no se’n va sor­tir. No havia de sor­tir, però era dis­sabte i havia de pagar uns tre­ba­lla­dors que arre­gla­ven un pis del seu amic Lluís Com­panys per compte seu. Anava acom­pa­nyat d’un amic, en Fran­cesc Comes, més cone­gut com en Pero­nes. De camí, es van atu­rar en un estanc. Quan en Pero­nes va sor­tir del local i es dis­po­sava a encen­dre una cigar­reta, se’ls van acos­tar tres pis­to­lers. Dos d’ells van dis­pa­rar a l’aire per fora­gi­tar els curi­o­sos, però el ter­cer va dis­pa­rar-li un tret al cap que li va pro­vo­car la mort ins­tantània. En Pero­nes va que­dar mal­fe­rit i es va refu­giar en una car­nis­se­ria. Men­tre el tras­lla­da­ven a l’Hos­pi­tal de la Santa Creu, no dei­xava de geme­gar: “Pobre Noi!” Serien les seves dar­re­res parau­les. El cadàver de Seguí va que­dar estès al terra, cobert amb un sac. Minuts després va pas­sar per allà un sin­di­ca­lista, que va poder com­pro­var que es trac­tava del Noi del Sucre. En poques hores, la notícia va cir­cu­lar per la ciu­tat com un regue­rol de pólvora.

Aque­lla mateixa nit, el gover­na­dor civil, Sal­va­dor Raventós, va aten­dre els peri­o­dis­tes i va decla­rar que no sabia “si es trac­tava d’una bara­lla o d’un atemp­tat”. I, tot seguit, va afe­gir que no con­ve­nia “fer deten­ci­ons a tort i a dret, perquè resul­ta­rien con­tra­pro­du­ents”, unes decla­ra­ci­ons ben cíniques si tenim en compte que els pro­ce­di­ments habi­tu­als de la poli­cia davant de qual­se­vol atemp­tat ten­dien més aviat a dete­nir qual­se­vol sos­pitós. El gover­na­dor tam­poc es va voler pro­nun­ciar sobre l’auto­ria de l’assas­si­nat i va dei­xar anar: “Ignoro si [...] són sin­di­ca­lis­tes del Lliure o bé anar­quis­tes”. De fet, el crim no s’aca­ba­ria inves­ti­gant mai, tal com recor­dava anys després la seva vídua, Teresa Mun­ta­ner, en una entre­vista que va fer-li el peri­o­dista Josep Maria Huer­tas.

A Sal­va­dor Seguí el van enter­rar a pri­mera hora del matí de l’endemà, d’ama­gat. El gover­na­dor civil va jus­ti­fi­car aquesta cele­ri­tat dient que “ningú de la família s’havia pre­sen­tat a recla­mar el cadàver”. En rea­li­tat, quan la família s’hi va pre­sen­tar, cap al mig­dia, Raventós els va dir que “si ofe­rien difi­cul­tats perquè fos enter­rat al nínxol que havien triat, podien con­si­de­rar-les com a vençudes”. L’actu­ació del gover­na­dor civil va pro­vo­car una reacció irada de la gent. Aque­lla mateixa tarda es va for­mar una “impo­nent mani­fes­tació” (en parau­les d’un cro­nista de La Van­guar­dia) que es va diri­gir al govern civil i que no es va dis­sol­dre fins que es va acon­se­guir el com­promís que l’enter­ra­ment del Pero­nes seria anun­ciat degu­da­ment. Les auto­ri­tats no van poder evi­tar que l’enter­ra­ment de Fran­cesc Comas es con­vertís, també, en un home­natge al Noi del Sucre. Es va trac­tar d’un home­natge impo­nent, amb milers de per­so­nes engrui­xint el seguici fúnebre. Aquell dia van enter­rar dos sin­di­ca­lis­tes, però van néixer dos màrtirs.

Autor: Jordi Martí Font (editor) i Xavier Díez (pròleg) Editorial: Lo Diable Gros Any: 2021 EL COLÓS DE L’ANARQUISME
Per primera vegada es recullen en un únic volum tots els textos atribuïts a Seguí: conferències, discursos, articles i cartes.
Autor: Juste de Nin Editorial: Trilita Edicions Any: 2019 EL NOI. VIDA I MORT D’UN HOME LLIURE
A través d’una estructura cinematogràfica, el dibuixant Juste de Nin ens aprova a la vida de Seguí. El darrer llibre de l’autor i una veritable joia.
Autor: Alfons López (dibuixos) i Pepe Gálvez (guió) Editorial: Pagès Editors Any: 2021 8 HORES. EL NOI DEL SUCRE I LA VAGA DE LA CANADENCA
Les vinyetes i els textos ens apropen a una vaga que va tenir Seguí com un dels principals protagonistes.
Autor: Abel Escribano Editorial: El Lokal Any: 2016 DIGUEU QUE PARLA EL NOI DEL SUCRE
Una breu biografia que ens apropa a la vida del Noi del Sucre en el context de la història de Solidaritat Obrera i la Confederació Nacional del Treball.
Autor: Xavier Díez Editorial: Virus Any: 2016 EL PENSAMENT POLÍTIC DE SALVADOR SEGUÍ
L’historiador Xavier Díez, un especialista en el moviment àcrata, ressegueix el pensament de Seguí en temes com ara l’ús de la violència o la qüestió nacional.
Autor: Pere Foix Editorial: Tigre de Paper Any: 2019 APÒSTOLS I MERCADERS
Un llibre clàssic, reeditat per Antoni Estradé i Ariadna Fitó. D’entre els ‘apòstols’ biografiats per Foix hi ha molts sindicalistes anònims i alguns referents, com ara el mateix Seguí.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor