El dossier

Envellir en solitud

Segons dades de l’Institut d’Estadística, prop de 800.000 persones viuen soles a Catalunya, de les quals un 42,5% tenen més de 65 anys

AMB MATISOS
El caràcter de cadascú, els vincles familiars, la xarxa veïnal, les amistats i el suport d’entitats fan que la solitud es visqui amb molts matisos
L’AÏLLAMENT DE LA COVID
Els mesos de confinament per la pandèmia de la covid van representar un trauma per a la gent gran que viu sola
FENOMEN CREIXENT
L’envelliment en solitud és una realitat creixent, tot i que la manera de viure-la és molt diversa i difícilment quantificable

Enri­queta Apa­rici té 95 anys i viu sola en un pis del car­rer Mala­deta, a Nou Bar­ris, a Bar­ce­lona. Es mou amb difi­cul­tat. Fa ser­vir un cami­na­dor a l’inte­rior del seu pis i una cadira de rodes quan surt al car­rer. Des de fa vint-i-tres anys viu sola. En pocs anys de diferència va per­dre el seu marit i la seva mare, que vivien amb ella. Ara només té dos nebots, un dels quals la visita de forma periòdica i fins i tot s’hi queda a dor­mir de tant en tant perquè no vol que es quedi sola, segons ens explica.

L’Enri­queta és una de les 200.000 per­so­nes que viuen soles a Bar­ce­lona, segons les dades del dar­rer padró muni­ci­pal. Més de la mei­tat d’aques­tes tenen més de 60 anys, una xifra que varia en funció del barri. Fa qua­tre anys (2019), l’Informe anual de l’Agència de Salut Pública de Bar­ce­lona, que ofe­ria dades del 2018, asse­nya­lava un màxim històric en el nom­bre de per­so­nes majors de 64 anys que vivien soles. També ofe­ria algu­nes dades qua­li­ta­ti­ves, com ara que el 29,7% dels homes i el 40,5% de les dones arri­ba­ven a finals de mes amb difi­cul­tats i que la per­cepció de la sole­dat era espe­ci­al­ment nota­ble entre les dones: el 16,6% dels homes i el 30,5% de les dones havien tro­bat a fal­tar com­pa­nyia sovint o algu­nes vega­des.

En el con­junt del país, la xifra també és con­si­de­ra­ble. Segons les dades de l’IDES­CAT del 2019, les dar­re­res que exis­tei­xen, hi ha més de 780.000 per­so­nes que viuen soles al con­junt del país, un 42,5% de les quals tenen més de 65 anys. L’enve­lli­ment en soli­tud és una rea­li­tat crei­xent, aquí i arreu del món, tot i que la manera com es viu és molt diversa i difícil­ment quan­ti­fi­ca­ble. El caràcter de cadascú, l’espai on es viu, els vin­cles fami­li­ars, la xarxa veïnal o les amis­tats, el suport d’enti­tats com la Fun­dació Amics de la Gent Gran, la Creu Roja o d’admi­nis­tra­ci­ons com els ajun­ta­ments o els con­sor­cis de ser­veis soci­als, fan que aquesta rea­li­tat es vis­qui amb molts mati­sos, gai­rebé impos­si­bles de con­te­nir en una estadística freda i fins i tot en una enquesta com les que es publi­quen regu­lar­ment.

Joana Berga viu en uns pisos tute­lats, a l’edi­fici Bal­mes d’Olot. S’hi va tras­lla­dar amb el seu marit fa qua­tre anys, mal­grat les reticències d’ell a aban­do­nar una masia de la Pinya (a la Vall d’en Bas, a la Gar­rotxa) que havien ocu­pat tota la vida. Té un som­riure fàcil, per­ma­nent­ment ins­tal·lat als lla­vis. De fet, només de començar, quan li pre­gun­tem l’edat que té, 84 anys, ja es posa a riure, i ho fa cada vegada (unes quan­tes) que la tracto de “vostè”. Té tres filles, que viuen a la mateixa ciu­tat i la visi­ten diària­ment. Una filla li fa mas­sat­ges, una altra la pen­tina (li costa fer-ho perquè porta diver­ses infil­tra­ci­ons) i l’altra li va a com­prar. També rep el ser­vei de tele­as­sistència, pro­por­ci­o­nat pel Con­sorci d’Acció Social de la Gar­rotxa. A més, hi ha un vigi­lant les vint-i-qua­tre hores del dia a l’edi­fici, que la truca a les onze del matí si no ha donat senyals de vida. La Joana s’aixeca tard, cap a les nou, i després d’esmor­zar, s’entreté mirant la tele­visió o fent qual­se­vol cosa. Quan acaba de dinar –com que “he tre­ba­llat tant”, diu men­tre es posa a riure– fa alguna becaina. A baix, mena un hort i té cura d’alguna jar­di­nera, i també surt a pas­se­jar.

A pocs quilòmetres d’allí, a Besalú, hi viu Del­fina Por­tas, la Fina. Va per­dre una cama fa vuit anys i neces­sita ajuda d’una tre­ba­lla­dora fami­liar del ser­vei d’ajuda a domi­cili del Con­sorci d’Acció Social de la Gar­rotxa per aixe­car-se del llit, fer la higi­ene, esmor­zar i fins i tot fer alguna com­pra o pas­se­jar. En els pocs minuts que par­lem amb ella, però, ens dona pro­ves de la capa­ci­tat per espa­vi­lar-se en les fei­nes més quo­ti­di­a­nes, des d’esten­dre la roba fins a collir qual­se­vol cosa del terra, aju­dada amb unes pin­ces de carn. La Fina rep el ser­vei de tele­as­sistència del Con­sorci –“la meda­lla”, n’hi diu–, i dis­posa d’un altre sis­tema de con­trol ben sor­pre­nent: “Cada vegada que em cau una cosa a terra, per petita que sigui, puja la veïna de baix a veure si estic bé, a com­pro­var si he cai­gut o m’ha pas­sat alguna cosa.” I afe­geix: “De vega­des m’explica que fins i tot segueix cada movi­ment que faig al llit. Els veïns són la meva família.” A més de les tru­ca­des i les visi­tes dels fills, la Fina té l’acom­pa­nya­ment dels veïns i també la d’un volun­tari de Càritas que l’acom­pa­nya a pas­se­jar una vegada a la set­mana.

La Fina no para mai qui­eta. No es queixa de no poder sor­tir al car­rer gaire sovint. De fet, asse­gura que no li agrada gaire anar a pas­se­jar perquè sí, sense cap des­ti­nació; just el mateix que ens diu l’Enri­queta, del dis­tricte de Nou Bar­ris de Bar­ce­lona, que afe­geix: “A mi m’agrada anar al car­rer per alguna cosa, no a pas­se­jar per pas­se­jar.” L’Enri­queta té una per­sona que l’ajuda a banyar-se i en algu­nes tas­ques domèsti­ques. També li por­ten men­jar dos dies a la set­mana a través d’una empresa con­trac­tada per l’Ajun­ta­ment. La resta dels dies con­su­meix men­jar pre­pa­rat, que escalfa al micro­o­nes. Té l’ajuda d’una voluntària que l’acom­pa­nya a fer encàrrecs. Es dis­treu tota sola a casa, tafa­ne­jant a la tau­leta o fent gan­xet i manu­a­li­tats, i asse­gura que hi ha dies que va a dor­mir a la una, tot i que s’aixeca cada matí a les set. “Si no fos perquè estic plena de pròtesis a les cames, estic per­fec­ta­ment bé”, asse­gura. Però, tot seguit, pun­tu­a­litza: “Tinc mol­tes ganes de fer coses, però estic molt enra­bi­ada perquè no les puc fer.”

Una situ­ació molt sem­blant és la que ens explica Núria Puget, que viu en un novè pis al barri del Gui­nardó de Bar­ce­lona. Té una dege­ne­ració macu­lar i només con­serva un 10% de visió. Rep l’ajuda d’una tre­ba­lla­dora social de l’Ajun­ta­ment, que hi va una hora i mitja, dos dies a la set­mana. La tre­ba­lla­dora l’acom­pa­nya al super­mer­cat i l’ajuda a dis­tin­gir els pro­duc­tes que ha de com­prar. També li fa com­pa­nyia, l’ajuda en algu­nes tas­ques pun­tu­als de la casa, com ara esten­dre la roba i algu­nes vega­des l’acom­pa­nya a pas­se­jar. A banda del pro­blema de visió, la Núria té “la mobi­li­tat dels 86 anys”, tal com ens la defi­neix. Fa ser­vir un bastó, però als llocs que coneix es des­plaça sola, sense ajuda de cap tipus. Lluny de que­dar-se reclosa al seu pis, no para de moure’s amunt i avall. Afirma que té la “gran sort de tenir unes magnífiques veïnes a la mateixa escala”, amb qui va a la llar de jubi­lats dos dies a la set­mana a fer gimnàs de man­te­ni­ment. També fa txikung, esti­ra­ments amb rela­xació. Gai­rebé cada tarda rep la visita d’alguna veïna, amb qui apro­fi­ten per gau­dir de les vis­tes, veri­ta­ble­ment espec­ta­cu­lars, amb la Sagrada Família i el mar de fons. De fet, men­tre l’entre­vis­tem, rep una tru­cada d’una veïna que la con­vida a pas­sar la tarda i ens explica una sor­tida que ha pro­gra­mat per anar a cami­nar per la sorra seca de la platja amb les ami­gues del bloc. El seu marit havia tin­gut el suport d’un volun­tari de la Fun­dació Amics de la Gent Gran i, des de fa anys, ella també el té. Quan ha de par­lar d’aquest suport, no té dub­tes: “Tots els amics de la gent gran que he tin­gut jo o amb qui he tin­gut relació són fantàstics, amb una atenció molt per­so­na­lit­zada i un acom­pa­nya­ment molt res­pectuós.” Des de la fun­dació l’aju­den a fer la decla­ració de la renda, a gra­var els lli­bres que vol lle­gir i a qual­se­vol cosa de “pape­rassa”.

Inés Este­ban, que viu al barri de la Bor­deta, just al davant de l’antiga fàbrica de Can Batlló, es va que­dar viuda quan tenia 78 anys (ara en té 88). El seu marit havia estat el pri­mer xicot i la pare­lla de tota la vida. I, amb els ulls bri­llants, con­fessa que va tenir “molt bona sort” i que va ser una per­sona molt feliç. Té plena auto­no­mia, i de tant en tant encara fa el dinar per a la família. També fa de cosi­dora. Els seus fills li tru­quen o li envien un mis­satge cada dia per saber com està o què ha fet durant la jor­nada: “Ja em toca el con­trol!”, afirma men­tre som­riu. Cada dia surt a pas­se­jar: “Em deixo alguna cosa per com­prar, i així m’obligo, perquè l’ordi­na­dor t’enganxa molt”, afirma. Es defi­neix com una per­sona inqui­eta, a qui li agrada aju­dar i escol­tar. No neces­sita suport per fer cap tasca, però cada dime­cres rep la visita d’una per­sona, la Maria, per fer-li com­pa­nyia: “Ini­ci­al­ment no ho volia, perquè pen­sava que hi havia gent que ho neces­si­tava més que jo, però n’estic encan­tada. Estem dues hores fent petar la xer­rada o pas­se­jant.” I afe­geix: “Fins i tot m’he fet amiga de la seva mare i li he fet un calen­dari!” A banda d’aquest acom­pa­nya­ment, la Inés par­ti­cipa de ple en les acti­vi­tats dels Amics de la Gent Gran.

Superar la pandèmia

Els mesos de con­fi­na­ment van repre­sen­tar un trauma per a molts. Per a la gent gran que viu sola, encara més. A l’aïlla­ment quo­tidià s’hi va afe­gir la difi­cul­tat de comu­ni­car-se amb fami­li­ars i amics durant mol­tes set­ma­nes. La Núria ens explica que va tenir la sort de tenir un munt d’audi­o­lli­bres que li grava un volun­tari dels Amics de la Gent Gran. És una lec­tora voraç, i ens ense­nya els dar­rers exem­plar que ha rebut des de l’ONCE, enti­tat de la qual és sòcia. En aquests moments està lle­gint En la pell de l’altre, de Maria Bar­bal. La passió per la lec­tura la com­par­tia amb el seu marit, que va morir fa sis anys. A banda d’escol­tar lli­bres, es pas­sava el dia cami­nant amunt i avall pel seu pis, del safa­reig al men­ja­dor i del dor­mi­tori al balcó. Una de les filles li truca cada nit abans d’anar a dor­mir, com un rellotge. Si vol anar a dor­mir i no li ha tru­cat, ho fa ella.

Rosa Rigall, que viu en una casa, a pocs metres de l’església de Sant Vicenç de Maià de Mont­cal, ens rep ale­gre­ment. És molt xer­raire i con­fessa que ho va pas­sar molt mala­ment durant els mesos de con­fi­na­ment. No té mòbil, ni tam­poc ordi­na­dor i només dis­posa d’un telèfon fix: “Aquests mesos de con­fi­na­ment vaig que­dar aïllada del tot. Els meus fills volien venir, però es tro­ba­ven la poli­cia, els mul­ta­ven i els feien tor­nar. Vaig tenir una pata­cada que no pen­sava pas sor­tir-ne! El pri­mer dia que vaig tor­nar a veure la meva filla feia més mala cara ella que jo.”

Sen­tir-se sola

La Joana, que viu en uns pisos tute­lats a Olot, també es queixa de la pandèmia, que va tras­bal­sar el seu dia a dia: “La gent s’ha acos­tu­mat a estar a casa i no ens comu­ni­quem tant com abans.” La coor­di­na­dora de zona del ser­vei de tele­as­sistència que l’acom­pa­nya, l’Helena, explica que durant els mesos de con­fi­na­ment no podien sor­tir de l’habi­tació i que costa repren­dre les rela­ci­ons soci­als entre les per­so­nes que viuen als pisos tute­lats. La pandèmia (i alguna cai­guda recent), també ha pro­vo­cat que la Joana canviés els hàbits i deixés d’anar a cami­nar diària­ment, tal com feia abans.

L’Enri­queta, la per­sona amb qui hem començat aquest repor­tatge, es mos­tra con­tun­dent quan li pre­gun­tem si li fa res viure sola: “Estic con­tenta d’estar sola!”, ens deixa anar. I afe­geix: “Puc fer el que vull i si tinc una per­sona al davant, sovint em fa la impressió que m’infan­ti­litza. Vull anar a la meva.” Només es queixa dels pro­ble­mes de mobi­li­tat que té: “Si pogués, tre­ba­lla­ria!”, asse­gura. També fa una reflexió més genèrica al vol­tant de la gent gran que viu sola: “De vega­des em por­ten pels bar­ris a par­lar amb la gent gran i totes es quei­xen que no les van a veure, que els fills fan una vida que elles no l’han feta. I jo sem­pre els dic el mateix: «Dei­xeu a la joven­tut, perquè les coses han can­viat!» La Núria, tot i les difi­cul­tats de visió i les com­pli­ca­ci­ons deri­va­des de la mobi­li­tat, asse­gura: “Només puc donar gràcies de la sort que tinc, perquè ni m’avor­reixo ni tinc man­cança per cap de les coses que puc neces­si­tar.” La seva filo­so­fia de vida, que aplica en el seu dia a dia, és molt clara: “Vull fer, sense cap imprudència, totes les coses que pugui fer, encara que sigui esforçant-m’hi, perquè tinc clar que si reculo, si em quedo asse­guda al sofà, cada vegada recu­laré més.”

La situ­ació de la Joana és molt dife­rent, sobre­tot perquè la seva soli­tud és rela­ti­va­ment recent. Feia sei­xanta anys que estava casada i va per­dre el seu marit fa vint-i-un mesos: “Tinc una sen­sació estra­nya. Al meu marit el van ope­rar i va viure vint-i-tres anys més, quan ini­ci­al­ment no hi comptàvem. Però encara avui em trobo que quan vaig a un lloc se’m fa més llarg que abans.” Tot i això, reco­neix que se sent molt ben acom­pa­nyada, tant per la família com pels ser­vei que rep des del Con­sorci d’Acció Social de la Gar­rotxa.

798.000

per­so­nes viuen soles
i més del 40% tenen 65 anys o més.

90.000

per­so­nes més grans de 64 anys viuen
soles a Bar­ce­lona, segons un informe de l’Agència de Salut Pública del 2018, el màxim històric.

VIURE SOL O SENTIR-SE SOL

La psicòloga Lourdes Bermejo descriu la soledat com “una experiència subjectiva que es produeix quan no estem satisfets o quan les nostres relacions no són suficients o no són com esperaríem que fossin”. En tot cas, és molt diferent viure sol que sentir-se sol. Hi ha casos de persones grans que tenen família o viuen en centres residencials, amb molta gent al seu voltant, però que se senten soles perquè no comparteixen aquest vincle íntim o no se senten integrades. Sigui com sigui, hi ha moltes entitats que es dediquen a ajudar les persones grans que viuen soles, com ara la Fundació Amics de la Gent Gran, la Creu Roja o Càritas. I també administracions que impulsen programes d’acompanyament o seguiment a les persones que viuen soles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.