El dossier

Ucraïna: gènesi de la nova globalització

Un any i pocs dies després de la invasió russa d’Ucraïna, el conflicte segueix ben viu i ha provocat un canvi sobtat en la globalització que havíem conegut a partir del desembre del 1991

PRIMERS SÍMPTOMES
El 2007 ja van arribar els primers símptomes que, o bé s’ajustaven aspectes estructurals de la globalització, o bé aniríem cap a un nou model
EL CONTRAPÈS REAL
La potència que aspira a ser el contrapès real dels Estats Units en la nova globalització és la Xina VIRATGE RADICAL Ucraïna ha virat cap a les tesis profundament antirusses i prooccidentals de l’oest del país
EL COST DEL CONFLICTE
Ucraïna sortirà d’aquesta guerra, ben probablement, amb l’amputació d’una part del seu territori oriental
UN DUBTE VERSEMBLANT
Sempre ens quedarà el dubte de si la globalització era millor que la nova globalització. O potser era menys pitjor?

La guerra d’Ucraïna l’ha fet sal­tar pels aires. I sense pos­si­bi­li­tat de tor­nar enrere. La glo­ba­lit­zació que vam conèixer a par­tir del desem­bre del 1991 ja forma part de la pape­rera de la història. La feli­ci­tat perpètua amb què des del món occi­den­tal vam asso­ciar l’inici de la glo­ba­lit­zació, se’ns ha aca­bat. Aque­lla nova etapa que ens pensàvem que no tenia límits pro­duc­tius i que era immune a fan­tas­mes que pogues­sin qüesti­o­nar l’hege­mo­nia abso­luta dels EUA en la gestió i el domini mun­dial, ja no exis­teix.

Libe­ra­lit­zació econòmica i libe­ra­lit­zació política a dojo havien estat la recepta màgica de la glo­ba­lit­zació fins al febrer del 2022. La seva salsa espe­cial havia estat l’aper­tura de nous mer­cats pro­ce­dents dels antics països comu­nis­tes o, fins i tot, de la mateixa Xina comu­nista que havia adop­tat un model capi­ta­lista d’estat per no que­dar-se enrere. Però això ha que­dat fre­nat en sec i, de fet, des­in­te­grat. Durant aquests anys, els EUA han ges­ti­o­nat la glo­ba­lit­zació amb una inne­cessària pre­potència i uni­la­te­ra­li­tat, acom­pa­nya­des d’un menys­preu cap al der­ro­tat de la guerra freda i, en alguns casos, fins i tot amb dosis d’humi­li­ació inne­cessàries. I, sobre­tot, amb des­en­certs estratègics.

De fet, el 2007 ja van arri­bar els pri­mers símpto­mes que, o bé s’ajus­ta­ven aspec­tes estruc­tu­rals de la glo­ba­lit­zació, o bé aniríem cap a un nou model. El pre­si­dent rus, Vladímir Putin, va recla­mar durant la Con­ferència de Segu­re­tat de Munic que el pastís de la glo­ba­lit­zació es repartís també amb la Fede­ració Russa. No pas per som­nis filo­co­mu­nis­tes. Putin no en vol saber res de l’etapa soviètica. Ni ara ni mai més. Ara bé, amb un únic matís com és el mite de la uni­tat naci­o­nal anti­fei­xista que va supo­sar la gran guerra patriòtica (1941-1945). Aquest mite li ha ser­vit per iden­ti­fi­car com a nazis les auto­ri­tats ucraïneses actu­als. Un argu­ment ben des­en­cer­tat. No només perquè ha estat un autèntic brin­dis al sol, sinó perquè ha gene­rat una certa bana­lit­zació d’allò que va supo­sar la lluita soviètica al camp de bata­lla de la Segona Guerra Mun­dial. Putin mira real­ment cap a l’etapa de l’Imperi de la Rússia tsa­rista. Pere el Gran i Cate­rina II són els seus refe­rents. Per això ha acu­sat i acusa Lenin i els bol­xe­vics de ser els pro­mo­tors del naci­o­na­lisme ucraïnès que, de manera arti­fi­cial, ha aca­bat por­tant a la cre­ació d’un estat inde­pen­dent –Ucraïna– i a ero­si­o­nar de manera anti­na­tu­ral els llaços històrics entre rus­sos i ucraïnesos des de l’etapa dels tsars.

La reacció dels EUA a la petició del 2007 va ser la de ten­sar més la corda. No esta­ven dis­po­sats a cedir ni un mil·límetre. La con­creció en va ser una acció ofen­siva: més expansió de les fron­te­res de l’OTAN cap a l’est d’Europa fins a arri­bar a les fron­te­res rus­ses. Això incom­plia, una vegada més, els acords ver­bals entre Mikhaïl Gor­bat­xov –dar­rer pre­si­dent soviètic– i James Baker –secre­tari d’Estat dels EUA– de no ampliar les fron­te­res de l’OTAN més enllà de la reu­ni­fi­cada Ale­ma­nya. Un nou menys­preu, i inne­ces­sari, cap a qui tenia l’orgull ferit i –agradi o no– dis­po­sava de l’arse­nal nuclear més ampli a escala mun­dial. Entre altres qüesti­ons, perquè el 1994 les auto­ri­tats de Kíiv van cedir a Mos­cou el seu arma­ment nuclear here­tat de l’etapa soviètica, a canvi que aquest dar­rer garantís el res­pecte a les fron­te­res d’Ucraïna tal com esta­blia el Memoràndum de Buda­pest. Però tot­hom va tirar pel dret. A veure qui la podia fer més grossa. I des del febrer del 2022 en tenim les con­seqüències.

La res­pon­sa­bi­li­tat

Uns i altres han estat res­pon­sa­bles d’aquesta guerra, direc­tes i indi­rec­tes. Òbvi­a­ment el grau de res­pon­sa­bi­li­tat no és el mateix, ni de bon tros, en un cos­tat i en l’altre. Però el cert és que han dina­mi­tat la glo­ba­lit­zació. La nova glo­ba­lit­zació ini­ci­ada el febrer del 2022 ens situa en un esce­nari mun­dial de com­pe­ti­ti­vi­tat i tensió per­ma­nent, almenys a curt ter­mini. Això és sinònim d’ines­ta­bi­li­tat i això afecta, pri­mer, l’eco­no­mia, i segon, l’esta­bi­li­tat geo­política mun­dial. Els EUA faran –com ens estan demos­trant a Ucraïna– tot allò que cal­gui no només per man­te­nir la seva hege­mo­nia uni­po­lar mun­dial en l’àmbit polític, econòmic, social, cul­tu­ral i mili­tar que va obte­nir el 1991, sinó fins i tot per inten­tar accen­tuar-la.

I, per la seva part, la Fede­ració Russa s’ha des­fet del paper ter­ci­ari que se li havia ator­gat durant la glo­ba­lit­zació. El petroli, el gas i altres hidro­car­burs rus­sos, sumats a la poten­ci­ació de la seva indústria mili­tar –no pas en la qua­li­tat de la infan­te­ria de l’exèrcit de terra, com estem veient en aquesta guerra– i a un pro­fund naci­o­na­lisme com a ele­ment iden­ti­tari que superés el des­con­cert de la des­a­pa­rició d’un estat en què havia sigut l’ens direc­tor des del 1922 com era la Unió Soviètica, han estat les claus de la Rússia puti­nista. També la seva influència garan­tida sobre els estats veïns asiàtics antics mem­bres de la Unió Soviètica, de vega­des de manera més o menys diplomàtica i d’altres per la via mili­tar. I amb Bie­lorússia al seu cos­tat. A més, dis­po­sar d’una Xina com a bon soci comer­cial i polític, sense dei­xar de banda una influència al nord d’Àfrica amb esce­na­ris com els de Síria, són una bona garan­tia. Fins on podrà arri­bar? S’ha de veure, però de moment ja ha acon­se­guit sepul­tar la glo­ba­lit­zació.

Per la seva banda, qui aspira a ser el con­trapès real dels EUA en la nova glo­ba­lit­zació és la Xina. La Fede­ració Russa queda clar que no ho acon­se­guirà. Sor­tirà massa des­gas­tada d’aquesta guerra, pri­mer pel que fa a la capa­ci­tat d’esta­blir ali­an­ces amb altres estats, ja que els EUA s’han encar­re­gat amb encert de for­jar un fort cordó sani­tari que l’aïlli de tot allò que sigui pos­si­ble. I, en segon lloc, tec­nològica­ment ha demos­trat que no està a l’altura espe­rada. El seu exèrcit no ha estat al nivell d’una ofen­siva que s’espe­rava molt més ràpida i efec­tiva. En bona mesura hi ha aju­dat la mas­siva ajuda mili­tar dels EUA i els seus socis euro­peus a Ucraïna. Però també el fet que a la seva tec­no­lo­gia, tot i estar a un bon nivell, li cal­dria fer una passa més per poder aspi­rar al lloc que, poten­ci­al­ment, sí que pot ocu­par la Xina, que sí que té pos­si­bi­li­tats en aquests camps. I, a més, el seu espai natu­ral d’influència directa és sobre Àsia, un esce­nari que no és el pri­o­ri­tari per als EUA.

En defi­ni­tiva, la guerra d’Ucraïna ha ini­ciat la nova glo­ba­lit­zació o, si ho volem, una nova etapa mun­dial carac­te­rit­zada per la com­pe­ti­ti­vi­tat i l’agres­si­vi­tat per­ma­nent entre els EUA i els seus socis pre­fe­rents envers aquells que aspi­ren a qüesti­o­nar-li fron­tal­ment la seva hege­mo­nia mun­dial, com són la Fede­ració Russa i la Xina. No hem retor­nat als anys de la guerra freda (1945-1991), perquè ara allò que s’enfronta de forma antagònica no són dues ide­o­lo­gies, comu­nisme envers capi­ta­lisme, ja que gai­rebé ningú qüesti­ona el model capi­ta­lista neo­li­be­ral com a motor del món actual. Ni tam­poc es qüesti­ona majo­ritària­ment un model polític libe­ral democràtic com a hegemònic, encara que no necessària­ment cal apli­car-lo arreu (començant per la mateixa Xina). Però sí que estem immer­sos en un clima, en un ambi­ent, en una atmos­fera, de guerra freda. Hem recu­pe­rat les des­con­fi­an­ces mútues a escala mun­dial. I, amb les des­con­fi­an­ces, des del febrer del 2022 i cada vegada més, una esca­lada de la mili­ta­rit­zació dels estats. La cul­tura de la con­fron­tació s’està recu­pe­rant com en els anys ante­ri­ors al 1991. I, a més, hem vist com els con­flic­tes armats són pos­si­bles en l’espai geogràfic cen­tral del fun­ci­o­na­ment mun­dial... sem­pre que no sigui en sòl dels EUA, perquè això afec­ta­ria la seva capa­ci­tat econòmica i mili­tar.

con­tracció dels mer­cats

Una altra rea­li­tat a què ens hem d’anar acos­tu­mant amb la nova glo­ba­lit­zació és a la con­tracció dels mer­cats, amb vetos a les com­pres i ven­des de pro­duc­tes en funció de la pro­cedència. Això suposa, d’entrada, inflació per­ma­nent per a les eco­no­mies esta­tals i, sobre­tot, per a la but­xaca dels ciu­ta­dans. Bé, no de tots, perquè a les grans empre­ses encar­re­ga­des del negoci energètic i d’arma­ment, en totes les seves dimen­si­ons, els sur­ten els bene­fi­cis per les ore­lles, tant als EUA, com a la UE, com a la Fede­ració Russa o la Xina. Per a elles és un win-win en tota regla. I, evi­dent­ment, mer­cats que en per­den uns i en gua­nyen d’altres. Les empre­ses dels EUA que explo­ten amb tècni­ques de fracking el gas liquat –una garan­tia més que ajuda a con­so­li­dar la crisi climàtica– cap a Europa, estan sal­tant d’ale­gria.

La nova glo­ba­lit­zació, però, no només ha can­viat la lògica del fun­ci­o­na­ment mun­dial on, per cert, l’ONU segueix tenint el mateix paper simbòlic que ha anat osten­tant des de la seva fun­dació a mit­jans del segle pas­sat (alguns fins i tot s’atre­vi­rien a dir que no ha pas­sat d’un paper folklòric). De fet, la nova glo­ba­lit­zació ha arran­cat, pre­ci­sa­ment, arran de la rede­fi­nició de les rela­ci­ons de fun­ci­o­na­ment entre dos estats, la Fede­ració Russa i Ucraïna.

Els llaços històrics, cul­tu­rals i ter­ri­to­ri­als entre ambdós s’han tren­cat. I de manera per­ma­nent. Com a mínim a curt i mitjà ter­mini. L’agressió mili­tar russa ha con­fi­gu­rat una Ucraïna que majo­ritària­ment ja només mira cap a l’Europa cen­tral i occi­den­tal. La Ucraïna occi­den­tal, aque­lla que històrica­ment va estar sota les fron­te­res de Regne de Polònia i Lituània, poste­ri­or­ment de l’Imperi aus­tro­hon­garès i després de Polònia, però que va ser incor­po­rada a Ucraïna arran de la victòria soviètica en la Segona Guerra Mun­dial, ha gua­nyat la par­tida. Ucraïna ha virat cap a les tesis pro­fun­da­ment anti­rus­ses i pro­oc­ci­den­tals de l’oest del país, la part que històrica­ment havia estat més sepa­rada de la resta del ter­ri­tori ucraïnès i que cor­res­pon a la part menys extensa del país. El millor exem­ple: tones i tones de lli­bres edi­tats a la Fede­ració Russa o lli­bres edi­tats a Ucraïna en llen­gua russa estan sent abo­cats en con­te­ni­dors durant les dar­re­res set­ma­nes. La major part dels ucraïnesos han deci­dit tallar els llaços, començant pels cul­tu­rals, amb Rússia. I això s’està acom­pa­nyant d’una relec­tura del pas­sat que busca fur­gar, i si cal defor­mar, ele­ments de dife­ren­ci­ació entre uns i altres del pas­sat per cons­truir el pre­sent i el futur. Per exem­ple, expli­quen per què dar­re­ra­ment Zelenski ha dema­nat que la Fede­ració Russa aban­doni aquest nom i se l’ano­meni “Fede­ració de Mos­cou” o, en la seva deri­vada, “Moscòvia”. I que l’antic pre­si­dent rus, Dmi­tri Medvédev, hagi recla­mat que Ucraïna s’ano­meni “Reich de porcs de Ban­dera”, en referència al naci­o­na­lista ucraïnès col·labo­ra­ci­o­nista nazi en la Segona Guerra Mun­dial.

El futur d’ucraïna

Ucraïna sor­tirà d’aquesta guerra, ben pro­ba­ble­ment, amb l’ampu­tació d’una part del seu ter­ri­tori ori­en­tal. Putin no es pot per­me­tre que no sigui així. Una guerra de des­gast com aquesta ha d’apor­tar-li algun bene­fici. Qui té més números per aca­bar en aquesta lògica són les regi­ons –pro­ba­ble­ment no de forma com­pleta– de Donetsk i Lugansk, a banda de garan­tir que Cri­mea segueixi for­mant part de la Fede­ració Russa. Zelenski, a més, haurà d’afron­tar com recons­tru­eix el país. Els cops que està rebent la seva xarxa d’infra­es­truc­tu­res, espe­ci­al­ment energètiques són un greu pro­blema. I no obli­dem que Ucraïna viu des de fa mesos de les injec­ci­ons finan­ce­res dels EUA i la UE, que no seran infi­ni­tes. Tard o d’hora s’aca­ba­ran, però no ens estra­nyem que puguem veure una mena de pla Blinken –en honor a l’actual secre­tari d’Estat dels EUA–, que emuli el pla Mars­hall de fa ja uns quants anys, i que va supo­sar injec­ci­ons milionàries dels EUA a l’Europa occi­den­tal, amb la con­tra­par­tida gens menor de garan­tir els mer­cats euro­peus per als pro­duc­tes agrícoles i indus­tri­als de l’Oncle Sam. Al cap i a la fi, s’haurà de fomen­tar un model de recons­trucció econòmic postbèl·lic que garan­teixi la incidència i el bene­fici econòmic per als EUA de manera estruc­tu­ral. I en això, Was­hing­ton hi té la mà tren­cada.

L’altre gran pro­blema per a Ucraïna és i serà la vola­ti­li­tat de les seves fron­te­res ori­en­tals. Es fa difícil, molt difícil, pen­sar que Mos­cou accep­tarà unes fron­te­res qual­se­vol. I que Ucraïna les podrà man­te­nir, siguin les que siguin, sense tenir pre­sent el record amenaça del febrer del 2022. Si la nova glo­ba­lit­zació implica una tensió per­ma­nent a escala mun­dial, a petita escala està garan­tit el mateix esquema entre Ucraïna i Rússia. L’aposta ucraïnesa per rela­xar aquesta pressió en favor dels seus interes­sos és l’entrada a l’OTAN. I que l’aliança, ergo els EUA, ges­ti­oni la seva defensa mili­tar envers Mos­cou. Una fórmula que és la més via­ble que s’acabi con­so­li­dant, atès l’ajut obert dels EUA i l’OTAN a Ucraïna. Però aquesta és pre­ci­sa­ment la fórmula que ha estat un dels des­en­ca­de­nants de la guerra d’Ucraïna. Sem­bla difícil, per tant, que Putin ho accepti de bon grat, tot i que no li que­darà cap més remei. Was­hing­ton i Brus­sel·les no han arri­bat fins aquí, com tam­poc ho ha fet ell, per no gua­nyar alguna part del pastís.

Qui hi perd més amb aquest esce­nari? Ucraïna, sens dubte. Ja ho hem expli­cat. I la tragèdia és encara més gran si tenim pre­sent els pro­ble­mes demogràfics que se li pre­sen­ten al país a curt i a mitjà ter­mini. Estem par­lant d’una gene­ració del país amenaçada psi­cològica­ment per la pos­si­bi­li­tat de l’esclat d’una nova guerra, a la qual cal sumar els morts al camp de bata­lla, les morts de civils, els crims de guerra que s’hagin pogut come­tre –des dels epi­so­dis de Butxa fins a depor­ta­ci­ons de població–, que s’han de sumar als de l’emi­gració de sec­tors clau del país: per­so­nal for­mat en l’àmbit acadèmic, científic, empre­sa­rial i admi­nis­tra­tiu. Com es pot recons­truir i recu­pe­rar d’una guerra un país amb una part dels sec­tors clau de l’apa­rell esta­tal i de la soci­e­tat civil min­vats?

Un altre aspecte que caldrà tenir pre­sent és com rea­va­luar les rela­ci­ons que els actu­als diri­gents ucraïnesos han evi­den­ciat que no han sabut ges­ti­o­nar de manera efi­ci­ent i, en bona mesura, han infra­va­lo­rat: quina és la capa­ci­tat de pressió del seu veí i, sobre­tot, el fet que aquest veí seguirà estan pre­sent per­ma­nent­ment a l’altre cos­tat de la fron­tera, sigui quina sigui.

el futur de rússia

Per la seva part, és igual­ment cert que la Fede­ració Russa està per­dent una part qua­li­ta­ti­va­ment sig­ni­fi­ca­tiva de població. Es tracta d’una part de la gene­ració que ja ha nas­cut després de l’etapa soviètica o que tenia una curta edat en el moment de l’inici de la glo­ba­lit­zació. Una gene­ració per a qui les penúries dels anys noranta del segle pas­sat i els sacri­fi­cis que es van dema­nar a la població per con­fi­gu­rar un nou estat els que­den lluny, massa lluny. Com també el dis­curs de la gran guerra patriòtica per jus­ti­fi­car la guerra d’Ucraïna. Són cons­ci­ents del valor que van posar sobre la taula la gene­ració de la Segona Guerra Mun­dial, n’estan orgu­llo­sos, però això no els porta a com­bre­gar amb una Rússia puti­nista que ha vist com no ha pogut con­tro­lar aquesta frac­tura gene­ra­ci­o­nal. I, com en el cas d’Ucraïna, bona part són joves que havien de con­fec­ci­o­nar la base de l’estat i la soci­e­tat en els pro­pers anys. El talent no ha fugit mas­si­va­ment de la Fede­ració Russa, però sí una part.

I a banda d’això tenim els morts i ferits de l’exèrcit rus. Les xifres estan sent molt més ele­va­des del que es podia pen­sar. I això no només afecta la moral de la població. De fet, l’exèrcit rus ha estat el gran per­de­dor d’aquesta guerra. Ja ho podem afir­mar ara. Acabi com acabi, s’ha evi­den­ciat que no ha tin­gut una capa­ci­tat d’eficiència màxima a curt ter­mini i que ha reque­rit l’ajut d’orga­nit­za­ci­ons més o menys para­mi­li­tars, com el Grup Wag­ner, per acon­se­guir alguns avenços sig­ni­fi­ca­tius. Pot fer això que Putin cai­gui? Molt difícil. El puti­nisme va esta­bi­lit­zar econòmica­ment, política­ment i soci­al­ment el país després de la caòtica etapa Ielt­sin. Per a molts rus­sos i rus­ses, Putin és garan­tia d’esta­bi­li­tat. Una dot molt pre­uada en la men­ta­li­tat russa.

Vist tot això, sem­pre ens que­darà el dubte de si la glo­ba­lit­zació era millor que la nova glo­ba­lit­zació. O pot­ser era menys pit­jor? En qual­se­vol cas, allò inqüesti­o­na­ble és que ha arri­bat per que­dar-se. I no per un breu període de temps. Ucraïna, però, és qui n’està rebent els cops per totes ban­des.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.