El dossier

Elisenda Paluzie

PRESIDENTA DE l’ANC (2018-2022)

“A l’Assemblea sempre hi ha hagut molt debat”

Va ser escollida el 24 de març del 2018, en ple 155. Durant el seu mandat es va mantenir la defensa de la unilateralitat, alhora que la política institucional abandonava aquesta via

ELEMENTS COHESIONADORS
“Al començament de l’Assemblea, el fet de tenir una data i un objectiu molt clars eren elements que cohesionaven”
LA LLISTA CÍVICA
“Està en el full de ruta aprovat pels socis, però s’ha d’analitzar molt a fons si és un element catalitzador i no pas fragmentador”
Vostè va estar qua­tre anys al cap­da­vant de l’Assem­blea. Com defi­ni­ria aquesta etapa?
Els dos pri­mers anys van estar molt mar­cats per les mobi­lit­za­ci­ons en relació amb els pre­sos polítics i l’intent de refer una uni­tat estratègica que no es va acon­se­guir. A la vegada, a l’Assem­blea sí que vam ser capaços de fer una lec­tura de feble­ses i vam tre­ba­llar en uns àmbits en què no s’havia inci­dit mai, par­tint sobre­tot que només amb les mobi­lit­za­ci­ons clàssi­ques i la pressió no asso­li­rem la inde­pendència, que l’Estat espa­nyol és molt més fort que nosal­tres i que hem d’estar més forts i sobre­tot que hem d’afe­blir deter­mi­nats ele­ments molt vin­cu­lats als poders polítics espa­nyols que estan a Cata­lu­nya. Això que vam fer de dife­rent va ser la cam­pa­nya Eines de país, reforçar el sin­di­ca­lisme naci­o­nal, fer can­di­da­tu­res inde­pen­den­tis­tes a les cam­bres, la cam­pa­nya de con­sum estratègic... L’altra pota que vam reforçar és tot el tema de la inter­na­ci­o­na­lit­zació, que pot­ser no s’havia tre­ba­llat prou ni prou a fons en l’etapa prèvia. Sí que s’havien esta­blert assem­blees a l’exte­rior que van fer molta feina d’incidència orga­nit­zant actes amb acadèmics i esta­blint con­tac­tes amb polítics. Però pot­ser des de l’Assem­blea Naci­o­nal no s’havia fet prou incidència directa en orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals com ara les Naci­ons Uni­des i l’Orga­nit­zació per la Segu­re­tat i la Coo­pe­ració a Europa. Algu­nes d’aques­tes coses van ser faci­li­ta­des pel fet que vam esde­ve­nir mem­bres, a finals del 2018 i prin­ci­pis del 2019, de l’orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal UNPO (Unre­pre­sen­ted Nati­ons & Peo­ples Orga­ni­za­tion). Aquests ele­ments mar­quen una certa diferència i són eines que pre­pa­ren per a un altre esce­nari en què esti­guem més pre­pa­rats en l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació i acon­se­guir una decla­ració d’inde­pendència efec­tiva i reco­nei­xe­ments inter­na­ci­o­nals. En canvi, pel que fa referència a la uni­tat estratègica de l’inde­pen­den­tisme, mal­grat el munt d’hores i hores dedi­ca­des a reu­ni­ons entre els tres par­tits i les dues enti­tats grans, no s’ha arri­bat a cap coor­di­nació estratègica de l’inde­pen­den­tisme. La part final de la meva etapa també va estar molt mar­cada per les mobi­lit­za­ci­ons vin­cu­la­des als judi­cis, perquè la part d’estratègia política tam­poc va avançar.
L’ANC sem­pre ha estat un ins­tru­ment molt hete­ro­geni. En la seva etapa com a pre­si­denta es va viure alguna crisi equi­pa­ra­ble a la que hi ha en aquests moments?
A l’Assem­blea sem­pre hi ha hagut molta dis­cussió i molt debat, i de vega­des per coses apa­rent­ment peti­tes. Perquè la gent enten­gui com és l’Assem­blea, els que, com en el meu cas, vam estar un temps en un par­tit polític podem fer la com­pa­ració. Hi ha una direcció política de més de 70 per­so­nes, que té com­petències exe­cu­ti­ves. Una des­pesa de més de 10.000 euros no la pot apro­var ni el tre­so­rer, ni la pre­si­denta, ni el comitè per­ma­nent. L’ha d’apro­var el secre­ta­riat. Això fa que la presa de deci­si­ons sem­pre tin­gui un intens debat i una certa tensió, des de les coses més peti­tes, com ara si cal gas­tar-se tants diners en una cam­pa­nya, fins a les deci­si­ons polítiques més relle­vants. En els qua­tre anys que vaig exer­cir de pre­si­denta de l’enti­tat hi va haver l’aposta per man­te­nir la defensa de la uni­la­te­ra­li­tat i el man­dat de l’1 d’octu­bre, que va tenir unes majo­ries amplíssi­mes i no va gene­rar con­flicte. Però quan calia deci­dir el tema de la incidència en forma de pressió política o la incidència elec­to­ral de l’Assem­blea, hi va haver un debat intens, amb pro­pos­tes de reso­lució dife­rents. Un grup de secre­ta­ris va pre­sen­tar una pro­posta de reso­lució que defen­sava que en les elec­ci­ons del 2021, l’ANC s’hi havia d’impli­car pac­tant amb can­di­da­tu­res o bé anant en llis­tes o bé nego­ci­ant pro­gra­mes i com­pro­mi­sos amb can­di­da­tu­res. La pro­posta no es va apro­var, i set secre­ta­ris que hi havien donat suport, no tots, van dimi­tir. Tot i això, secre­ta­ris que havien estat en èpoques ante­ri­ors des­ta­ca­ven que a la meva hi havia molt bon ambi­ent i que al començament fins i tot hi havia un to molt més fort. Però la prin­ci­pal diferència és que el fet de tenir una data i un objec­tiu molt clars eren ele­ments que cohe­si­o­na­ven. També cal remar­car que l’Assem­blea estava dis­se­nyada pen­sant que seria un ele­ment gal­va­nit­za­dor, dis­rup­tiu i que dura­ria poc perquè s’acon­se­gui­ria la inde­pendència molt ràpida­ment. Però en no ser així es tracta d’una estruc­tura com­pli­cada quan el seu fun­ci­o­na­ment s’allarga molt en el temps.
Quin és el pro­blema actual de l’ANC? Que no hi ha una estratègia con­junta? Un tema de democràcia interna? La intro­missió dels par­tits?
Crec que es tracta d’una com­bi­nació de fac­tors. Crec que van pecar una mica de voler ser massa rígids amb el fun­ci­o­na­ment, no incom­plint els esta­tuts, però fent-ne una inter­pre­tació per orde­nar el debat, i això va influir. En tot cas, l’acti­tud que ha tin­gut el grup crític quan ha ple­gat i la manera com ho ha fet públic, tam­poc és que m’hagi agra­dat gaire, la veri­tat. Crec que s’ha exa­ge­rat. Perquè es tracta de fric­ci­ons que quan les expli­ques són bas­tant poc relle­vants i que esta­ven en el camí de resol­dre’s.
En les con­clu­si­ons del Pacte Naci­o­nal del Movi­ment Civil Inde­pen­den­tista que s’ha acor­dat en la Con­ferència Naci­o­nal es diu que la pota ins­ti­tu­ci­o­nal ha fallat i que per això cal crear un ins­tru­ment nou. Quin hau­ria de ser, aquest ins­tru­ment?
A les con­clu­si­ons del pacte, que vaig poder escol­tar en directe, van reco­llir les apor­ta­ci­ons de tot­hom, fins i tot de visi­ons més alter­na­ti­ves. Sí que hi havia una coin­cidència, i crec que és molt majo­ritària, que la pota ins­ti­tu­ci­o­nal ha fallat moltíssim. Però també es reco­nei­xia que l’octu­bre del 2017 havia fallat la part civil, perquè no va man­te­nir la mobi­lit­zació i no va fer la sufi­ci­ent pressió perquè no se sus­pengués la decla­ració d’inde­pendència. Per tant, hi havia reco­nei­xe­ment de falla­des de tot­hom. En allò que fa referència al front ins­ti­tu­ci­o­nal, es van plan­te­jar dife­rents opci­ons. Quin hau­ria de ser l’ins­tru­ment? S’ha de pen­sar molt i deba­tre molt. I ana­lit­zar molt bé el con­text i els pros i con­tres.
I què pensa de l’opció de la llista cívica? La veu fac­ti­ble de cara a les pro­pe­res elec­ci­ons naci­o­nals?
En el dar­rer full de ruta que va apro­var el nos­tre secre­ta­riat, el març del 2022, després d’estar per­dent el temps durant set mesos, tres mem­bres de l’ANC ja par­la­ven de la idea de la llista cívica i s’ha aca­bat reforçant amb el debat amb esme­nes ter­ri­to­ri­als. Per tant, aquest és l’ins­tru­ment que en aquests moments està en el full de ruta apro­vat pels socis de l’Assem­blea. El que passa és que s’ha de deba­tre molt a fons, s’ha d’ana­lit­zar si real­ment pot ser­vir de cata­lit­za­dor i no pas per ser un ele­ment frag­men­ta­dor, és a dir si ser­vi­ria per tor­nar a pres­si­o­nar i fer avançar els par­tits polítics. S’ha de veure si hi podria haver un abs­ten­ci­o­nisme inde­pen­den­tista enorme que faria per­dre la majo­ria de més del 50% dels vots, i si això ho podria evi­tar. S’ha d’ana­lit­zar a fons i deci­dir si l’Assem­blea l’ha d’impul­sar o només aju­dar a posar-ne les bases i des­vin­cu­lar-se’n total­ment, o bé si ha de tenir una volun­tat de con­trol més directa d’aquest ins­tru­ment. El que tinc molt clar és que no hau­ria de ser un par­tit polític. Ha de ser una cosa molt pun­tual i, per tant, s’ha d’ana­lit­zar si ara és el moment o no d’uti­lit­zar aquest car­tutx.

EL FUTUR DE L’ANC

Elisenda Paluzie defensa que l’Assemblea segueix sent un instrument útil: “El fet de tenir-la o no és molt diferent. Avui per avui, segueix tenint més de 40.000 socis, 50.000 simpatitzants i una xarxa territorial molt extensa. I això és un patrimoni molt valuós, encara que la perspectiva de l’assoliment de la independència sigui més llarga. El que passa és que potser sí que cal reflexionar sobre com està dissenyada, si és la manera idònia tenint en compte que ha de durar més temps. Reformar-la és complicat i es podria fer per intentar fer-la més àgil, però aleshores perdria aquesta capacitat que té per generar debat. L’ANC té una estructura molt participativa, i això és important que es mantingui”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor