El dossier

El Sant Jordi més gran

A Barcelona hi haurà tres quilòmetres de recorregut amb parades de llibres i roses, un 17% més que el 2022, i es recupera la Rambla. Serà “el Sant Jordi amb l’oferta més gran de llibres que hi ha hagut mai”

ELS MÉS VENUTS
“Enguany és difícil preveure quins seran els llibres més venuts, però aquests només representen el 5% del total de les vendes”
EN DIUMENGE
“Hi haurà qui aprofitarà que és diumenge per venir a Barcelona. I gent de Barcelona que marxarà fora. Però les vendes hi seran igual”

wEl d’enguany serà el Sant Jordi més gran: hi haurà més para­des de lli­bre­ries i flo­ris­te­ries, dis­po­sa­ran de més espai i s’hi aple­ga­ran més autors que mai sig­nant lli­bres. “Estem tre­men­da­ment il·lusi­o­nats pel Sant Jordi d’enguany”, con­fes­sava Patrici Tixis, pre­si­dent de la Cam­bra del Lli­bre de Cata­lu­nya, a l’Ate­neu Bar­ce­lonès, acom­pa­nyat del pre­si­dent i del gerent del Gremi de Lli­bre­ters, Eric del Arco i Marià Marín, res­pec­ti­va­ment. Aquest crei­xe­ment es donarà a Bar­ce­lona, que per la dimensió i reper­cussió en les ven­des és a la diana de la festa, però també arreu del país: “Hem par­lat molt amb les lli­bre­ries i els ajun­ta­ments del ter­ri­tori i podem cons­ta­tar que la festa tindrà un nivell molt alt a tot Cata­lu­nya. Sense una xarxa capil·lar de lli­bre­ries com la que tenim a Cata­lu­nya, una jor­nada com la del dia del lli­bre seria impos­si­ble d’orga­nit­zar”, deia Èric del Arco.

Les res­tric­ci­ons per la pandèmia ja que­den lluny; res no sem­bla indi­car que es repe­teixi el tem­po­ral de pluja –amb escla­fit inclòs– que l’any pas­sat va afec­tar algu­nes para­des a Bar­ce­lona (i si es produís, s’han adap­tat els pro­to­cols per mini­mit­zar-ne els efec­tes), i la festa del lli­bre i la rosa només haurà de com­pe­tir amb un par­tit de fut­bol: el que el Barça i l’Atlético de Madrid dis­pu­ta­ran el mateix diu­menge 23 d’abril a la tarda. Una coin­cidència, però, que no fa patir gaire el sec­tor de les lle­tres. “Quan es va saber que hi hau­ria par­tit el mateix dia ens va pre­o­cu­par, però després t’ado­nes que al llarg de la història han pas­sat tota mena de coses, per la diada, i veus que el Sant Jordi és molt fort i que pas­sarà per sobre; qui vagi a veure el par­tit pro­ba­ble­ment també pas­sarà a com­prar el lli­bre i la rosa”, argu­men­tava el pre­si­dent del Gremi de Lli­bre­ters. A més, recor­da­ven que l’horari de la jor­nada és de les nou del matí a les nou del ves­pre, i que les dues hores de fut­bol no impe­dei­xen que “quan el par­tit acabi es puguin seguir com­prant lli­bres, i amb més ganes si gua­nya el Barça”, afe­gia Tixis. L’únic neguit per la coin­cidència només té a veure amb la logística, però l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ja l’ha afron­tat. Les pre­vi­si­ons de la Guàrdia Urbana, segons els orga­nit­za­dors de la diada, són que 1 milió de per­so­nes es moguin per la ciu­tat aquest diu­menge de cul­tura i de fut­bol: “Això afecta la logística i pot haver-hi més feina, perquè el dis­po­si­tiu de Sant Jordi és un, i el del fut­bol, un altre.”

De moment, per a la diada d’enguany s’han superat les expec­ta­ti­ves ini­ci­als i tots els números van a l’alça. A Bar­ce­lona, hi haurà 320 para­des (un 11,5% més que l’any pas­sat); l’espai dis­po­ni­ble també aug­men­tarà un 17%, i es pas­sarà dels 2,8 quilòmetres de recor­re­gut amb para­des de l’any pas­sat als 3,3 d’aquest any. A banda, també hi haurà un 25% més de sig­na­tu­res d’autors, de manera que es pas­sarà de les 170 para­des amb autors del 2022 a les 213 que es pre­ve­uen enguany. “Tin­drem l’oferta més gran de lli­bres que hi ha hagut mai per Sant Jordi”, diu Patrici Tixis. L’edició del 2019, que és la dar­rera abans de l’esclat de la pandèmia, va ser la que va aple­gar més para­des de la història. Enguany totes les xifres són supe­ri­ors. I a més dels tres quilòmetres amb para­des, els orga­nit­za­dors recor­den que des del diven­dres 21 les lli­bre­ries podien mun­tar la parada al davant dels seus esta­bli­ments.

Que Sant Jordi cai­gui en diu­menge tam­poc pre­o­cupa ni el Gremi ni la Cam­bra del Lli­bre. “Hi haurà gent que apro­fi­tarà que és diu­menge per venir a Bar­ce­lona. I gent de Bar­ce­lona que mar­xarà fora de la ciu­tat i farà el Sant Jordi arreu de Cata­lu­nya. Això farà que les ven­des variïn de lloc, però hi seran igual. No hi ha pre­o­cu­pació perquè sigui en diu­menge”, referma Del Arco.

LA SUPERI­LLA LITERàRIA

A Bar­ce­lona s’incre­men­ta­ran els espais dedi­cats a la diada de Sant Jordi i es doblarà l’espai a Gràcia, “que és el dis­tricte de la ciu­tat que té més lli­bre­ries per habi­tant”. Enguany es dei­xarà la tra­di­ci­o­nal plaça de la Vila i la zona pro­fes­si­o­nal es tras­lla­darà a Gran de Gràcia, des de la con­nexió amb els Jar­di­nets fins abans de la tra­ves­sera de Gràcia, zona a par­tir de la qual hi haurà enti­tats i comerços fins a la ram­bla del Prat. Aquests can­vis per­me­tran con­nec­tar amb la superi­lla literària del pas­seig de Gràcia i dels car­rers pro­pers, un espai que cons­tarà de nou trams entre pas­seig de Gràcia, Dia­go­nal i Gran Via, que esta­ran tan­cats al trànsit (excepte Aragó i València). També es recu­pe­rarà la Ram­bla, des de Cana­le­tes fins a Fer­ran, i es man­tin­dran la plaça Reial i el pas­seig de Lluís Com­panys, que s’allar­garà des de l’Arc de Tri­omf fins a la Ciu­ta­de­lla i farà de con­nexió amb l’espai específic del pas­seig de Sant Joan, “fet que con­ver­tirà un altre cop Ciu­tat Vella en un cen­tre neuràlgic de la diada”. La plaça de Cata­lu­nya estarà reser­vada als mit­jans de comu­ni­cació. El pas­seig de Sant Joan –un espai que es va recu­pe­rar l’any pas­sat després de dos anys tan­cat a causa de la pandèmia–, estarà dedi­cat al còmic, la novel·la gràfica, la lite­ra­tura infan­til i juve­nil i el públic fami­liar, i aco­llirà més para­des de lli­bres que en els anys ante­ri­ors, “reflex del crei­xe­ment d’aquests gèneres”. “L’any pas­sat es va ven­dre més lite­ra­tura infan­til que ficció, per Sant Jordi, i aquesta dada és impor­tant tant per oferta, com per indústria, com per talent cre­a­tiu, com per futur”, diu Marià Marín, que anun­cia que per a l’any vinent es podria ampliar encara més aquest espai.

Per a qui vul­gui saber exac­ta­ment on es troba una parada deter­mi­nada, el Gremi de Lli­bre­ters de Cata­lu­nya ha creat una relació de tots els para­dis­tes en tots els espais per faci­li­tar-ne la con­sulta. Aquesta infor­mació està dis­po­ni­ble al web del gremi.

A TOT ARREU

La de Sant Jordi és la festa més estesa i popu­lar del país i, més enllà de Bar­ce­lona, s’orga­nitza en gai­rebé tots els pobles i ciu­tats. A Tar­ra­gona, les lli­bre­ries s’aple­ga­ran a la Ram­bla Nova. A Lleida, a l’avin­guda Fran­cesc Macià i a la ram­bla de Fer­ran. A Girona, les lli­bre­ries con­ti­nu­a­ran l’aposta de situar-se a l’espla­nada de la Copa i també tin­dran para­des davant dels res­pec­tius esta­bli­ments durant tot el cap de set­mana. A Bada­lona, des de diven­dres se cele­bra la Fira del Lli­bre, que cul­mi­narà per Sant Jordi. A Man­resa, flors i lli­bres s’emplaçaran al pas­seig, davant del Casino. A Vic, el punt cen­tral serà l’emblemàtica plaça Major. A Ter­rassa, hi ha para­des des de diven­dres a la plaça Vella. A Mataró, la festa ja haurà arren­cat amb la fira de lli­bres a la plaça de Santa Anna. A Amposta, la festa serà a la plaça de l’Ajun­ta­ment i al car­rer Major. A Banyo­les, la zona de lli­bres se situarà a la plaça Major i als car­rers adja­cents. A Cer­da­nyola del Vallès, a més de l’espai que orga­nitza l’Ajun­ta­ment per a enti­tats a la plaça Abat Oliba, les lli­bre­ries tin­dran parada al cos­tat dels seus esta­bli­ments amb un cir­cuit. I així, a tot el país.

Per al pre­si­dent de la Cam­bra, Patrici Tixis, cal des­ta­car “la diver­si­tat d’oferta edi­to­rial que la gent tro­barà arreu de Cata­lu­nya, senyal de la potència cre­a­tiva i indus­trial del sec­tor, que la defi­neix com una de les més impor­tants de la cul­tura, també a escala inter­na­ci­o­nal”.

FAC­TU­RACIÓ

Pel que fa a la fac­tu­ració, la pre­visió és, almenys, igua­lar la del 2022, que va ser de 22,5 mili­ons d’euros: “Si asso­lim les xifres de l’any pas­sat ja serà un èxit”, diu Tixis. Per a ell, però, “el més impor­tant és que tot­hom pugui tro­bar el lli­bre que vol; enguany dis­po­sem d’una gran vari­e­tat d’oferta”. També des­ta­quen l’aug­ment, en un 25%, del nom­bre de para­des on hi haurà fir­mes d’autors: “Aquest nivell no l’havíem tin­gut mai. Això ha estat un repte de logística, i des del punt de vista cul­tu­ral sig­ni­fica una recu­pe­ració abso­luta de la presència de la cre­ació i de l’ofici de lli­bre­ter”, afirma Marià Marín.

És habi­tual fer públic el mateix dia de Sant Jordi la llista dels lli­bres més venuts. Enguany, diuen, fer apos­tes per ende­vi­nar-los serà més com­pli­cat, perquè la jor­nada s’espera literària­ment molt “diver­si­fi­cada” i amb “mol­tes nove­tats”. Del Arco recorda, un any més, que la llista de més venuts que es farà pública el ves­pre del 23 d’abril només repre­sen­tarà un 5% de les ven­des que es fan aquell dia. “El 96% res­tant no apa­rei­xe­ran a la llista.” I una dada final que fa cap­gi­rar la tendència de la resta de l’any: “Si en el mer­cat natu­ral un de cada tres lli­bres que es venen són en català, el dia de Sant Jordi això es trans­forma i més de la mei­tat dels lli­bres que es venen són en català”, segons el res­pon­sa­ble de la Cam­bra del Lli­bre de Cata­lu­nya, l’enti­tat que va ini­ciar la festa ara fa noranta-set anys i que des d’ales­ho­res l’ha orga­nit­zat de forma inin­ter­rom­puda a Cata­lu­nya.

LA FESTA NEIX EL 1926

El dia del llibre el va impulsar la Cambra del Llibre de Catalunya l’any 1926. La primera edició es van organitzar el 7 d’octubre, coincidint amb la festa del Roser. I va ser el 1931 quan es va començar a celebrar el 23 d’abril. “En aquell moment, es va intentar arrossegar tot l’Estat a celebrar-ho, però on més va enganxar va ser a Catalunya”, explica Patrici Tixis. La festa estava relacionada amb la tradició de les roses: “A principis del segle XX, afloren tendències que busquen tradicions de l’època medieval. I a Catalunya teníem, d’una banda, la Renaixença, i de l’altra, la venda de roses era una tradició que se celebrava a la plaça de sant Jaume. Les dues tradicions van fer que esclatés el dia de Sant Jordi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor