El dossier

Els nous pastors

Malgrat les dificultats, una nova generació de joves s’incorpora a l’ofici de pastor, alguns seguint la tradició familiar i d’altres a partir de la formació de l’Escola de Pastors i Pastores

UN CANVI ESTIGMATITZAT
Carlos Pont, de Boí, explica que la gent gran interpreta la decisió de fer de pastor “com que baixes un graó”
RELLEU FAMILIAR
Hi ha un percentatge considerable de pastors que no han passat per l’escola i que han formalitzat directament el relleu familiar

Marçal Pla­net va aca­bar fent de pas­tor de forma gai­rebé fortuïta. Fa sis anys, men­tre pas­sava les vacan­ces a la Vall d’Aran, va tro­bar-se un pas­tor que conduïa un ramat de vaques al Sauth deth Pish, un dels sal­tants més emblemàtics de la vall. Era de Mallorca i havia estu­diat a l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res de Cata­lu­nya. La con­versa que van man­te­nir durant gai­rebé tres hores va pro­vo­car que fes un gir coper­nicà en la seva vida, fins ales­ho­res lli­gada a l’atenció a per­so­nes amb diver­si­tat fun­ci­o­nal. En aquell moment, ja tenia deci­dit aga­far-se un any d’excedència per refle­xi­o­nar sobre el seu futur i sem­pre havia sen­tit atracció pel món rural, però a par­tir d’aque­lla topada casual, es va deci­dir final­ment a fer el pas.

Pocs mesos després, va pre­sen­tar la seva sol·lici­tud per ingres­sar a l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res. La reacció del seu entorn fami­liar a aque­lla decisió va ser favo­ra­ble. “En un pri­mer moment, el meu pare es va sor­pren­dre, però temps després estava eufòric”, recorda. La rebuda de la família con­trasta amb la dels amics i cone­guts, que es van moure entre l’escep­ti­cisme i la incre­du­li­tat. En Marçal ho atri­bu­eix a la ignorància: “La major part de la gent no ho entén, bàsica­ment és un pro­blema de des­co­nei­xe­ment. En rea­li­tat, la soci­e­tat està molt allu­nyada del món rural i tam­poc sap dis­tin­gir una ove­lla d’una cabra o una explo­tació inten­siva d’una altra de rama­de­ria exten­siva.” Actu­al­ment, con­du­eix un ramat d’unes cent ove­lles lle­te­res i dotze cabres al Mas la Codina (al terme de les Pla­nes d’Hos­to­les), una finca de gai­rebé 200 hectàrees situ­ada al cor del Parc Natu­ral de la Gar­rotxa.

En Marçal (37 anys) és un de les per­so­nes que en els dar­rers anys s’han incor­po­rat a l’ofici de pas­tor. Una part d’aques­tes per­so­nes s’han for­mat a l’Escola que fun­ci­ona a Rialp (Pallars Sobirà) des de fa catorze anys. Fins a l’any 2021, hi havien pas­sat 217 alum­nes, dels quals 187 van fina­lit­zar els estu­dis, tot i que es fa difícil saber quants s’han dedi­cat real­ment a fer de pas­tors o pas­to­res. Oriol Serra n’és un. Té 28 anys i és fill de Man­lleu. Va estu­diar engi­nye­ria agrícola i durant qua­tre anys va con­duir una finca hortícola a Cabrera de Mar (Maresme). La idea de dedi­car-se al sec­tor pri­mari va caure com una galleda d’aigua freda a casa seva: “Estu­diar per aca­bar fent d’això!”, li van etzi­bar. No va tenir gaire suport, però ell tenia clara la seva aposta i feia temps que donava vol­tes a la idea de dedi­car-se a fer de pas­tor. “Volia tre­ba­llar en con­tacte amb la natura, com ara fent d’agent rural, però vaig veure que el con­tacte directe era molt més diver­tit”, ens diu. L’any pas­sat va com­ple­tar els estu­dis a l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res. Actu­al­ment està fent una subs­ti­tució de baixa per mater­ni­tat al Ser­ra­det de Bar­ne­res, una petita granja d’ove­lles (uns 150 caps) situ­ada al camí de l’Hora de Sant Martí Ses­corts, al muni­cipi de l’Esqui­rol (Osona), que és pre­ci­sa­ment on va fer les pràcti­ques l’any pas­sat. La seva feina no es limita a tenir cura de les ove­lles, sinó que també par­ti­cipa en la munyida, en el procés d’ela­bo­ració dels pro­duc­tes làctics (for­mat­ges, mató o iogurts, entre d’altres) i, fins i tot, en la venda al mer­cat. A l’estiu també va fer pràcti­ques de pas­tor de mun­ta­nya, una experiència que qua­li­fica de “curi­osa”, sobre­tot per les con­di­ci­ons en què es viu i per la feina diària, que “es redu­eix a cui­dar-te a tu i a les ove­lles”. “Alguna nit, però, sents els mas­tins, que no aca­ben de bor­dar, i les ove­lles molt més ner­vi­o­ses, però t’hi aca­bes acos­tu­mant”, ens diu.

Els pas­tors i pas­to­res que han pas­sat per l’escola en fan una valo­ració posi­tiva. En Marçal des­taca el fet de tro­bar-se amb gent que parla el mateix llen­guatge i sent les matei­xes inqui­e­tuds: “És com anar de colònies. Els conei­xe­ments te’ls dona gent que és del món i que hi entén.” En Marçal, però, s’havia pre­pa­rat a consciència abans d’anar fins a Rialp. Es va estar uns mesos amb un pas­tor d’Arenys per poder com­pro­var direc­ta­ment el que hi havia, i quan va anar a l’Escola estava “car­re­gat de pre­gun­tes”. L’Oriol creu que la for­mació que va rebre li va resul­tar prou útil, sobre­tot en l’aspecte teòric. Tot i això, pun­tu­a­litza que per tenir una bona for­mació s’ha de com­ple­men­tar amb la pràctica, “amb anar a tre­ba­llar als llocs”. En el seu cas, a més, tenia la car­rera d’engi­nye­ria agrícola, per la qual cosa reco­neix que “mol­tes coses ja les conei­xia”.

Mireia Masa­lias (29 anys) també va pas­sar per l’escola. Fins ales­ho­res, havia fet de tot, des de tre­ba­llar en càmpings de la Costa Dau­rada fins a con­tro­lar la verema com a admi­nis­tra­tiva de la Coo­pe­ra­tiva de Soli­ve­lla (a la Conca de Bar­berà). És, en parau­les seves, un “cul inquiet”. El 2018 va mar­xar al Piri­neu perquè volia un canvi radi­cal d’aires. Allà va ser on va començar a tenir con­tacte amb la rama­de­ria. En plena pandèmia i reclosa a casa, es va ani­mar i es va ins­criure a l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res. Va ser un any de can­vis: es va que­dar emba­ras­sada, el seu pare es va posar malalt, va tor­nar cap a casa... i es va engres­car a tirar enda­vant un pro­jecte de rama­de­ria. Al seu poble, a Soli­ve­lla, feia prop de cin­quanta anys que no hi havia cap ramat. El dar­rer, segons la memòria oral, era “el típic ramat en què cada veí tenia una cabra i un senyor s’encar­re­gava d’anar-les a pas­tu­rar totes jun­tes”. Ella va haver de començar de zero. Quan va comu­ni­car que volia fer de pas­tora, a casa seva van posar el crit al cel: “No hi ha res més a fer que dedi­car-se als ani­mals!”, li va etzi­bar la seva mare. El seu pare s’ho va pren­dre en broma, però ben aviat es va ani­mar i “ha estat un motor, sense tenir-ne ni idea”. Ara con­du­eix un ramat de 50 caps (entre sega­lles i cor­de­res) i con­fessa: “Actu­al­ment no és la meva feina, és molt més que això. És un estil de vida.”

Lògica­ment, també hi ha nous pas­tors que no han pas­sat per l’escola i que han rebut direc­ta­ment els conei­xe­ments del relleu fami­liar, com ara Gerard Car­dona (30 anys), que viu al poble Rivert, al terme muni­ci­pal de Conca de Dalt (al Pallars Jussà). A casa seva tenen una granja d’unes 600 ove­lles xis­que­tes i 120 cabres. Es tracta d’una explo­tació auto­su­fi­ci­ent, que inclou la sem­bra dels far­rat­ges i el cereal per al bes­tiar, totes de rama­de­ria exten­siva i ecològica. Ens explica que va apren­dre l’ofici a casa i a les esco­les agràries. Des de molt petit tenia clar que es dedi­ca­ria a la rama­de­ria, tot i els con­sells fami­li­ars: “Et diuen que estudiïs una altra cosa, que pro­vis algun altre camí, que les ove­lles sem­pre hi seran.” El seu pare està a punt de jubi­lar-se i, de fet, ens explica que actu­al­ment dedica força més temps a la política que no pas a l’explo­tació fami­liar. És l’alcalde de Conca de Dalt i també el vice­pre­si­dent segon del Con­sell Comar­cal del Pallars Jussà. Tot i haver aga­fat el destí fami­liar, en Gerard es mos­tra con­vençut del camí que va pren­dre: “Aquí tens la lli­ber­tat de ser el teu propi cap, de saber que tre­ba­lles a l’exte­rior, en con­tacte amb la natura. I encara que hi hagi una rutina, en rea­li­tat cada dia és dife­rent. És un model de vida. T’ani­mes a tu mateix i et dius: “Va, aquest any serà millor que l’ante­rior!”

La família de Car­los Orteu també es dedi­cava a la rama­de­ria exten­siva en una explo­tació de Boí, a l’Alta Riba­gorça. Ell, però, se’n va anar a estu­diar a Bar­ce­lona i va tre­ba­llar com a arqui­tecte durant sis anys. Des de molt petit, tant a ell com al seu germà els van ino­cu­lar el virus de la rama­de­ria exten­siva. “Venim d’una tra­dició molt forta de pas­tors, des de l’avi fins al germà. El meu pare ens va incul­car que aque­lla era una forma de vida i que l’havíem de conèixer, tant si ens hi dedicàvem com si no. Quan ets jove, com més t’obli­guen, més et fas enrere i et revol­tes, però amb el pas dels anys, ho agra­ei­xes, perquè és un ofici que si no te l’ense­nyen de petit es fa molt més com­pli­cat que després t’hi vul­guis incor­po­rar.” Cada dis­sabte i diu­menge, anés o no de festa, en Car­los i tota la família es dedi­ca­ven a l’explo­tació. Tot i això, també ha fet alguns cur­sos des­ti­nats a joves agri­cul­tors. Quan va anun­ciar que volia dei­xar l’arqui­tec­tura per dedi­car-se a fer de pas­tor, la sor­presa dels seus amics va ser con­si­de­ra­ble: “Sobre­tot entre la gent gran, que inter­preta el pas com que bai­xes un graó. En el cas de la gent jove, en canvi, és dife­rent, perquè saben que el títol no et garan­teix el futur”, explica.

El seu ramat, de prop de 1.000 caps, bar­reja d’oví i cabrí, és trans­hu­mant, un dels pocs que que­den, i durant l’hivern el tras­lla­den des de Boí fins a Monesma de San Juan, a la província d’Osca. Tot i tro­bar-se amb la infra­es­truc­tura cre­ada, en Car­los va haver de cons­ti­tuir una soci­e­tat amb el seu pare per faci­li­tar el traspàs. No va començar de zero i emfa­sitza: “Admiro la gent que ho fa. La inversió que has de fer és molt gran i s’amor­titza molt a poc a poc. Has de ser molt valent.” El seu dia a dia és dur i varia en funció de l’època de l’any i de l’estat de les ove­lles: “Quan estan parint és un tre­ball enorme. Cada matí, cap a les set, has de revi­sar com estan les ove­lles que han parit. Hi has d’estar molt al damunt i sem­pre vigi­lant que la mare vul­gui les cries. A la tarda por­tes el ramat a pas­tu­rar i també hi estàs molt lli­gat.”

El cas d’Israel Rodríguez és més atípic. Havia estu­diat pro­ducció audi­o­vi­sual, va estar tre­ba­llant de mun­ta­dor de bodes durant uns anys i un bon dia va deci­dir com­prar un ramat d’ove­lles. Reco­neix que ho va fer perquè no tenia res esta­ble i no estava a gust tre­ba­llant en una fàbrica. Es va “llançar a la pis­cina sense saber nedar”, tal com reco­neix. La seva dona li va donar suport incon­di­ci­o­nal, però la resta de la família s’ho va pren­dre a broma, fins al punt que durant mesos va evi­tar par­lar del tema als dinars fami­li­ars. Rebutja una visió bucòlica de la feina de pas­tor: “Jo el que vull és gua­nyar-me la vida amb una cosa que m’agradi.” Ara fa sis anys que exer­ceix l’ofici i intenta explo­tar l’exclu­si­vi­tat: “Dels deu pobles del vol­tat d’Espar­re­guera, soc l’únic que té un ramat d’ove­lles.” Ara li sur­ten els números, tant amb la venda de pro­duc­tes com a través del con­veni que té amb l’Ajun­ta­ment de Coll­bató per al man­te­ni­ment de fran­ges peri­me­trals. L’Israel va apren­dre a pata­ca­des i de bra­cet de l’antic pro­pi­e­tari: “El pri­mer dia el vaig acom­pa­nyar, però el segon em va dir que arri­bava tard i que tragués el ramat tot sol. Va ser un des­as­tre! Les ove­lles van començar a córrer cap on elles volien, el gos no em feia cas i vaig aca­bar esbu­fe­gant.”

El futur

L’Oriol s’ima­gina fent de pas­tor en el futur: “En els pri­mers anys és difícil perquè no tens el teu ramat i has d’anar tro­bant les fei­nes que pots, però m’agra­da­ria fer de pas­tor de mun­ta­nya als estius”, ens explica. En Marçal, que actu­al­ment és llo­ga­ter a les Pla­nes d’Hos­to­les, es mos­tra més pru­dent i diu que “tot és tan com­pli­cat” que no sap si seguirà: “La ren­di­bi­li­tat de les explo­ra­ci­ons, els preus o la sequera són obs­ta­cles com­pli­cats de superar.” Tot i això, des­taca: “M’agrada molt i ho estic gau­dint moltíssim.” Des de fa dos mesos, a més, té un estu­di­ant en pràcti­ques de l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res, Marc Sánchez (21 anys), un noi que, casu­a­li­tats de la vida, vivia al mateix car­rer que ell a Canet de Mar.

En Car­les, que va pas­sar d’arqui­tecte a pas­tor en pocs mesos, té dub­tes sobre el futur: “Quan fas un canvi tan radi­cal sem­pre et plan­te­ges què fas i què faràs, però també és un home­natge al que ha estat la meva família.” Per casu­a­li­tats de la vida, es va ajun­tar la jubi­lació del seu pare amb el nai­xe­ment del seu pri­mer fill: “Em fas­ti­gue­java que el meu fill no conegués el que havien fet el meu pare i el meu avi.” Va ser ales­ho­res quan va renun­ciar al seu futur com a arqui­tecte i es va lli­gar a la feina de pas­tor.

247

estu­di­ants

han sor­tit de l’Escola de Pas­tors i Pas­to­res des de l’any 2009.

58%

de per­cen­tatge
de col·locació d’alum­nes que han pas­sat per l’escola i que ara tre­ba­llen al sec­tor. Un 38% ho fa amb un pro­jecte propi i un 58% per a ter­cers

UN RELLEU COMPLEX

Un dels principals problemes dels nous pastors és l’accés a la terra. Aquesta dificultat s’ajunta, paradoxalment, amb un repte paral·lel: l’envelliment dels pastors existents i del conjunt de la pagesia. Malgrat tot, els traspassos, si no hi ha vincles familiars, són complicats. Des de l’Escola de Pastors i Pastores, fa anys que treballen en un projecte per posar en comú vells i nous pastors, des de la sensibilització i la identificació de les persones que estan a punt de jubilar-se fins a l’acompanyament del procés en cas de concretar-se. Les xifres de traspassos són molt petites, en bona part perquè es tracta d’un procés complicat, tant per les reticències existents com per les complicacions legals. De moment, s’han concentrat a fer xerrades de conscienciació arreu de territori.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor