El dossier

Aules per a tothom

El model d’escola inclusiva aprovat el 2017 va arribant a les aules per atendre les necessitats de tot l’alumnat, però el món educatiu i les famílies denuncien lentitud i falta de recursos

TRENCAR AMB EL PASSAT
“El model inclusiu que promou el decret del 2017 trenca amb el model d’escolarització diferenciada que s’aplicava fins aleshores”
ELS OBSTACLES
“Les reticències que podem trobar cap a l’escola inclusiva com a model hi són tant a l’escola ordinària com a l’educació especial”
EL PAPER DELS CEE
“Una de les claus de volta és el paper que han de tenir els centres d’educació especial (CEE) que hi ha a Catalunya”
LES XIFRES DE L’ALUMNAT
“A Catalunya hi ha uns 30.000 alumnes amb necessitats educatives especials en centres ordinaris i uns 8.000 en centres d’educació especial”

El setem­bre del 1983, ara fa just qua­ranta anys, totes les esco­les cata­la­nes esta­ven a punt per a l’inici del nou curs esco­lar. D’entre totes, una va obrir les por­tes no només al nou curs, sinó també a una nova manera de con­viure als cen­tres. L’escola El Mar­galló de Vila­nova i la Geltrú (Gar­raf) va for­mar part d’una prova pilot amb què, per pri­mera vegada, alum­nes amb alguna dis­ca­pa­ci­tat física o intel·lec­tual s’incor­po­ra­ven a l’escola ordinària. L’experiència també es va aca­bar apli­cant a les esco­les Eladi Homs de Valls (Alt Camp) i Can Pal­mer de Vila­de­cans (Baix Llo­bre­gat). De les tres, l’escola vila­no­vina era la que assu­mi­ria el repte més gran, ja que la ciu­tat havia optat per tan­car el cen­tre d’edu­cació espe­cial que tenia fins ales­ho­res, de manera que la com­ple­xi­tat de l’alum­nat que va estre­nar El Mar­galló era més gran.

Josep Maria Raventós for­mava part d’aquell pri­mer equip direc­tiu (després en va ser el direc­tor en dues eta­pes dife­rents) i recorda com a ter­cer de primària van arri­bar alum­nes que mai abans havien estat esco­la­rit­zats. Els alum­nes que tenien alguna dis­ca­pa­ci­tat en aquesta escola van arri­bar a ser una ter­cera part del total. “En un pri­mer moment, hi havia pors entre els pares, tant els que tenien fills amb alguna dis­ca­pa­ci­tat com els que no, però van des­a­parèixer quan van veure la reacció posi­tiva dels seus fills”, diu Raventós. L’experiència con­creta que es plan­te­java a l’escola no va tenir con­tinuïtat, però sí que va ser el punt de par­tida d’un model que durant els anys vui­tanta i noranta del segle pas­sat es va ano­me­nar d’inte­gració i que ara s’ha tor­nat a trans­for­mar per ser inclu­siu.

Quasi trenta-cinc anys després de l’experiència d’El Mar­galló, el decret de l’atenció edu­ca­tiva a l’alum­nat en el marc d’un sis­tema edu­ca­tiu inclu­siu de la Gene­ra­li­tat del 2017 va supo­sar un nou canvi de para­digma que fa replan­te­jar molts aspec­tes de l’edu­cació a Cata­lu­nya. Sis anys després de la seva apro­vació, el govern de la Gene­ra­li­tat es referma en el seu com­promís per un sis­tema i una edu­cació inclu­siva, men­tre són majo­ria les veus del món edu­ca­tiu i de les famílies que denun­cien la len­ti­tud amb què es des­plega el decret i la falta de recur­sos per fer-lo pos­si­ble.

El decret 150/2017 esta­bleix que tot l’alum­nat s’ha d’esco­la­rit­zar a l’escola ordinària, bus­cant la cohesió social i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats en l’apre­nen­tatge. I no menys impor­tant, també diu que “excep­ci­o­nal­ment” els pares poden sol·lici­tar l’esco­la­rit­zació dels fills en un cen­tre d’edu­cació espe­cial “quan es tracta de dis­ca­pa­ci­tats greus o seve­res”. En el fons, la plena incor­po­ració dels alum­nes amb neces­si­tats edu­ca­ti­ves espe­ci­als a l’escola ordinària va ser la gran nove­tat del decret, que també parla dels alum­nes amb neces­si­tats específiques de suport edu­ca­tiu i de neces­si­tats soci­o­e­conòmiques o cul­tu­rals. Per a tot l’alum­nat esta­blei­xen mesu­res i suports de tipus uni­ver­sals, addi­ci­o­nals o inten­sius (com els suports inten­sius d’edu­cació espe­cial), amb una àmplia xarxa de ser­veis i per­so­nal d’atenció edu­ca­tiva. Per tant, quan es parla d’edu­cació inclu­siva es fa referència a cadas­cun dels alum­nes i pro­fes­sors de cada cen­tre, per aten­dre una diver­si­tat que pot ser tan àmplia com alum­nes hi ha en una aula, per als que s’ha de garan­tir la seva par­ti­ci­pació i el seu progrés.

Pot­ser no hi ha una­ni­mi­tat, però sí un ampli con­sens sobre el fet que aquest és un bon decret, ben plan­te­jat i estruc­tu­rat. Per a Noemí San­ti­veri, por­ta­veu de la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana per una Escola Inclu­siva, “el decret té les bases per­fec­tes per fer un gran pas enda­vant”. Però a la vegada, aquesta mateixa enti­tat inte­grada per pro­fes­si­o­nals i famílies amb infants amb neces­si­tats espe­ci­als (que va tenir un paper actiu en la redacció del decret) es mos­tra espe­ci­al­ment crítica amb la len­ti­tud del des­ple­ga­ment. “S’avança sense retro­ce­dir, però massa a poc a poc”, con­ti­nua San­ti­veri, que denun­cia falta de lide­ratge per des­ple­gar-lo. La de la pla­ta­forma és una opinió com­par­tida per altres actors del món edu­ca­tiu. També el síndic de greu­ges ha donat un toc d’atenció sobre el des­ple­ga­ment, aler­tant, per exem­ple, dels perills de segre­gació esco­lar que es donen si no es fa cor­rec­ta­ment. La por­ta­veu de la pla­ta­forma des­taca que està demos­trat que el model inclu­siu a les aules reforça valors com el res­pecte entre els alum­nes i no per­ju­dica el seu resul­tat acadèmic.

Falta de recur­sos i de for­mació dels docents per exer­cir la seva feina en aules inclu­si­ves. Aquesta és la queixa gene­ra­lit­zada del món edu­ca­tiu i de les famílies quan es valora el ritme d’implan­tació del sis­tema inclu­siu als cen­tres de primària i secundària de Cata­lu­nya. En aquest sen­tit, el Depar­ta­ment d’Edu­cació de la Gene­ra­li­tat asse­gura que sí que s’està avançant i que l’ampli­ació de recur­sos per a l’edu­cació inclu­siva està entre els seus objec­tius. El dar­rer pres­su­post apro­vat dis­posa d’una par­tida de 591 mili­ons d’euros per a l’escola inclu­siva, un 13% més del que hi havia en l’ante­rior. “Som cons­ci­ents que encara queda camí per recórrer, però s’han fet molts avenços perquè la volun­tat del govern és tre­ba­llar per garan­tir en un futur tan pròxim com sigui pos­si­ble un sis­tema edu­ca­tiu del tot inclu­siu”, res­pon la direc­tora gene­ral d’Edu­cació Inclu­siva de la Gene­ra­li­tat, Laia Asso.

La for­mació dels docents també avança len­ta­ment. A par­tir del decret, s’ha creat la figura dels for­ma­dors d’edu­cació inclu­siva (FEI), equips que fan cur­sos de for­mació als cen­tres edu­ca­tius que ho dema­nen. Són mes­tres a mitja jor­nada que l’altra mitja la dedi­quen a aques­tes for­ma­ci­ons, expli­cant el con­tin­gut del decret, detec­tant les neces­si­tats del cen­tre i plan­te­jant mesu­res uni­ver­sals d’apre­nen­tatge i pro­pos­tes de millora. Elena Mon­fort és mes­tra d’edu­cació espe­cial i una de les divuit FEI que recor­ren els cen­tres que dema­nen la seva for­mació. L’Elena, com la resta de mem­bres d’aquests equips, és pro­fes­sora i sap què passa a les aules. “A nosal­tres ens agrada par­lar de vari­a­bi­li­tat més que no pas de diver­si­tat, perquè totes les per­so­nes són úniques i dife­rents, no podem pen­sar en un per­fil d’alumne mitjà, perquè aquest alumne no exis­teix”, remarca.

Opti­mit­zar recur­sos

Els cen­tres saben que fal­ten recur­sos. La pre­gunta és com orga­nit­zar-los men­tre no n’arri­ben més. Poden ser econòmics, però també de per­so­nal d’atenció edu­ca­tiva, com els edu­ca­dors i auxi­li­ars d’edu­cació espe­cial que donen suport inten­siu a un alumne con­cret. Cal pen­sar en les aules, però sense obli­dar altres acti­vi­tats com el men­ja­dor esco­lar, les colònies, la pis­cina... Cada cen­tre ho fa com creu que és millor i la paraula és fle­xi­bi­li­tat. Si els cen­tres d’edu­cació espe­cial (CEE) s’han d’anar recon­ver­tint com marca el decret, a l’hora de bus­car refe­rents la mirada se cen­tra en comar­ques on no n’hi ha per veure com s’orga­nit­zen. És el que passa al Gar­raf, però també al Sol­sonès.

A secundària, l’ins­ti­tut públic Fran­cesc Ribalta de Sol­sona n’és un exem­ple, amb el camí ini­ciat en favor de l’edu­cació inclu­siva. “La inclusió és incloure tot­hom, tin­gui les neces­si­tats que tin­gui, perquè en el fons tot­hom neces­sita una mica d’ajuda.” Ho diu l’Emma, que estu­dia pri­mer de bat­xi­lle­rat en aquest cen­tre, seguint el curs amb una meto­do­lo­gia adap­tada al seu ritme d’apre­nen­tatge, sobre­tot d’orga­nit­zació. El direc­tor d’aquest ins­ti­tut, Pep Por­redón, asse­gura: “Aquest camí va ser tot un repte tant pel que fa al pro­jecte edu­ca­tiu com a les ins­tal·laci­ons, però teníem clar que ho havíem de fer per donar sor­tida als alum­nes que ja venien de la inclu­siva a primària.” El cen­tre d’edu­cació espe­cial més pro­per es troba a Man­resa, del qual rep algun suport quan és neces­sari. Per als alum­nes amb neces­si­tats espe­ci­als del Sol­sonès, anar a la capi­tal del Bages supo­sa­ria sor­tir de casa a les vuit i no tor­nar fins a les sis.

Ester Balla­briga és ori­en­ta­dora al Fran­cesc Ribalta i té clar que “els recur­sos són els que són”, de manera que s’han d’opti­mit­zar al màxim. Això depèn sobre­tot de poten­ciar la inclusió tant com sigui pos­si­ble dins les aules, afa­vo­rint que tots els alum­nes esti­guin inte­grats en un grup classe. Així, els pro­fes­si­o­nals de suport inten­siu d’esco­la­rit­zació inclu­siva (SIEI) que estan a l’aula poden estar amb l’alumne específic que han d’aten­dre, però quan aquest no ho reque­reix, també poden aten­dre la resta d’alum­nes amb difi­cul­tats d’apre­nen­tatge més lleus. Aquí, l’equip SIEI atén 11 alum­nes d’un total de 520. La codocència, un equip mul­ti­dis­ci­pli­nari potent i aquest suport a l’aula carac­te­rit­zen el seu model.

A primària, l’escola El Mar­galló de Vila­nova i la Geltrú ara ja és un cen­tre ordi­nari, però ha vol­gut man­te­nir l’espe­rit que la va veure néixer. Dels seus 200 alum­nes, 24 reben suport inten­siu. Sem­pre que és pos­si­ble, es poten­cia al màxim la seva presència als grups classe. La seva direc­tora actual és Cris­tina Rojas, que es mos­tra opti­mista i rei­vin­di­ca­tiva a parts iguals. Posa en valor els avenços que asse­gura que hi ha, encara que siguin lents, però admet que la seva és una feina cons­tant de recla­mar més recur­sos “perquè sem­pre hi ha tants forats que mai aca­ben d’arri­bar els neces­sa­ris”. Recent­ment ha acon­se­guit la incor­po­ració d’un logo­peda, i no és un fet menor, ja que els tras­torns en el llen­guatge van a l’alça entre l’alum­nat. Rojas s’afe­geix a la demanda perquè s’imple­menti la figura de la infer­mera esco­lar als cen­tres asse­gu­rant que “de vega­des es donen situ­a­ci­ons a l’aula en què el pro­fes­sor no sap què ha de fer”.

El decret també té en compte els que tenen neces­si­tats soci­o­e­conòmiques. Des de l’escola Gene­ral Prim de Reus, con­si­de­rada d’alta com­ple­xi­tat des de fa tres anys, Marina Piqué, la seva cap d’estu­dis, admet que rea­li­tats com la immi­gració i la matrícula viva fan molt difícil aten­dre tota aquesta diver­si­tat només amb els recur­sos que li arri­ben pel fet de ser cen­tre d’alta com­ple­xi­tat. “Si tot el que diu el decret es complís, a les aules es tre­ba­lla­ria molt bé, però tinc la sen­sació que només s’estan des­ple­gant els aspec­tes que no com­por­ten dotació econòmica”, con­ti­nua. La diver­si­tat en aquesta escola comprèn aspec­tes soci­o­e­conòmics, alum­nes amb TEA, tras­torns de con­ducta i apre­nen­tatge... Per això bus­quen una trans­for­mació edu­ca­tiva amb un dis­seny uni­ver­sal de l’apre­nen­tatge que els per­meti arri­bar a tots els alum­nes. Marina Piqué explica que fins ara tre­ba­lla­ven amb lli­bres de text, “però s’ha vist que això crea mol­tes diferències dins de l’aula quan tens molts nivells dife­rents, perquè no tots els alum­nes poden arri­bar de la mateixa manera als conei­xe­ments que plan­teja el lli­bre”.

La clau de volta

Un altre ele­ment de debat és la mirada i el plan­te­ja­ment que es dona sobre la dis­ca­pa­ci­tat. Toni Cebrià és psi­co­pe­da­gog i tre­ba­lla com a SIEI al Baix Llo­bre­gat. Ell és dels que es mos­tra crític en aquest sen­tit, ja que con­si­dera que el decret “encara es fixa massa en el dèficit i les limi­ta­ci­ons dels infants i no tant en els can­vis que es poden fer al seu entorn per poder asso­lir una escola veri­ta­ble­ment per a tot­hom”. Creu que el decret can­via l’estruc­tura, però no la base. Plan­teja una dinàmica dins les aules en què la interacció entre tots els alum­nes, tin­guin neces­si­tats espe­ci­als o no, sigui real. “Tenir bom­bo­lles [d’alum­nes amb neces­si­tats espe­ci­als] dins l’escola ordinària no pro­voca cap canvi social, i si no pro­vo­quem cap canvi, no sé quin sen­tit té tot això”, es lamenta Cebrià.

I arri­bem a una de les claus de volta de tot ple­gat: el paper que han de tenir els cen­tres d’edu­cació espe­cial (CEE) que hi ha a Cata­lu­nya. Els que defen­sen que el sis­tema ha de ser ple­na­ment inclu­siu, cre­uen que aquests hau­rien de des­a­parèixer tal com s’ente­nen actu­al­ment, i que els seus pro­fes­si­o­nals i recur­sos pas­sin a l’escola ordinària. El decret parla de “diver­si­fi­car l’oferta de ser­veis” d’aquests cen­tres “per esde­ve­nir, a més, cen­tres d’edu­cació espe­cial proveïdors de ser­veis i recur­sos (CEEPSIR) per a les esco­les ordinàries”. El Depar­ta­ment d’Edu­cació té pre­vista per als pro­pers mesos una nova con­vo­catòria que per­metrà que la mei­tat dels CEE de Cata­lu­nya pas­sin a ser CEEPSIR. Però el que crida l’atenció és que, sis anys després de l’apro­vació del decret, el nom­bre d’infants matri­cu­lats en cen­tres d’edu­cació espe­cial no només no s’ha reduït, sinó que ha aug­men­tat, fins i tot a P3. Des del depar­ta­ment, Laia Asso asse­nyala que tot i la seva trans­for­mació “els CEE no des­a­pa­rei­xe­ran per com­plet, sem­pre n’hi haurà alguns per a aquell alum­nat amb dis­ca­pa­ci­tat o malal­ties tan greus o seve­res que reque­rei­xin una inten­si­tat molt ele­vada de suport edu­ca­tiu i sani­tari”.

El que diu el decret és clar, però les reticències que podem tro­bar cap a l’escola inclu­siva com a model, en menor o major mesura, hi són tant a l’escola ordinària com a l’edu­cació espe­cial. Hi ha famílies que con­fien i pre­fe­rei­xen direc­ta­ment els CEE perquè aten­guin els seus fills amb neces­si­tats espe­ci­als. I quan el seu desig no encaixa amb el que deter­mi­nen els equips d’atenció i ori­en­tació pedagògica (EAP) es pre­gun­ten on és el seu dret a esco­llir el que cre­uen que és millor per als seus fills. A Cata­lu­nya hi ha més d’un cen­te­nar de cen­tres d’edu­cació espe­cial, dar­rere dels quals hi ha un dens tei­xit de fun­da­ci­ons i enti­tats sense afany de lucre. No tots tre­ba­llen amb el mateix plan­te­ja­ment. El CEE Joan XXIII d’Olot és un refe­rent per la seva col·labo­ració amb l’escola ordinària des de fa més de quinze anys. El seu direc­tor, Jordi Sunyol, té clar que el camí és aquest i n’és un defen­sor, però el punt d’arri­bada encara el veu molt lluny. Entén que mol­tes famílies con­tinuïn pre­fe­rint els cen­tres d’edu­cació espe­cial i ho atri­bu­eix a dife­rents fac­tors, com ara que no veuen l’escola ordinària sufi­ci­ent­ment pre­pa­rada per aco­llir l’edu­cació espe­cial, “tot i que això no ha de ser un impe­di­ment perquè els CEE no apos­tin per trans­for­mar i col·labo­rar en el canvi i per donar cada cop més i millors opor­tu­ni­tats als alum­nes als cen­tres ordi­na­ris”.

Creu que molts cen­tres ordi­na­ris i docents no se sen­ten pre­pa­rats, que els EAP reben molta pressió en aquest con­text i que “encara hi ha pocs cen­tres que tin­guin pràcti­ques, cul­tu­res i polítiques veri­ta­ble­ment inclu­si­ves”. Molts actors que defen­sen la inclu­siva denun­cien que no són poques les esco­les, i sobre­tot ins­ti­tuts de secundària, que con­vi­den les famílies a por­tar els seus fills als cen­tres d’edu­cació espe­cial argu­men­tant que hi esta­ran més ben ate­sos. Cebrià creu que és aquí quan no es res­pecta el dret de les famílies. “La inclusió hau­ria de ser sinònim de cons­truir, no de patir”, afe­geix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.