El dossier

Viure en la foscor

A Catalunya hi ha 34.197 persones amb disminució visual, de les quals unes 10.000 són cegues que han hagut d’assumir aquesta nova realitat de grans

UN PROCÉS COMPLEX
L’adaptació depèn del caràcter de cadascú i, òbviament, de les circumstàncies en què va perdre la visió
EXEMPLE DE SUPERACIÓ
Les persones que han perdut la visió són un exemple de superació i fan activitats que ni ells mateixos es podien imaginar temps enrere
RECORDS VISUALS
Pere Badia ens explica que unes de les darreres imatges que recorda és dels Jocs Olímpics de Barcelona, que es van fer el 1992
DANI ANGLADA
“Quan vaig perdre la visió, vaig entrar en una depressió profunda, però vaig decidir lluitar”

“No ente­nia la vida sense veure. Fins ales­ho­res, havia por­tat una vida activa. I, de cop i volta, em vaig tro­bar que no sabia com fer per una cosa apa­rent­ment tan sen­zi­lla com anar al lavabo.” Dani Anglada va per­dre la visió fa cinc anys en un acci­dent labo­ral, a quilòmetres de distància de casa seva i en unes cir­cumstàncies extre­ma­da­ment cru­els. En aquell moment, tre­ba­llava a la marina mer­cant, con­cre­ta­ment en un vai­xell que trans­por­tava gas natu­ral del Perú al Japó. Quan els fal­ta­ven unes 500 milles per arri­bar a Hawaii, els van avi­sar, des de la cen­tral, que havien de fer la revisió anual dels extin­tors. En un pri­mer moment, s’hi va resis­tir, perquè no tenia les con­di­ci­ons per poder fer-ho, però final­ment hi va acce­dir. Quan des­mun­tava l’aixeta d’un extin­tor li va explo­tar a la cara, li va obrir el cap sen­cer i li van entrar 12 qui­los de pols. Va viure uns minuts eterns, angoi­xants. No podia veure ni res­pi­rar i amb prou fei­nes va acon­se­guir arri­bar a una pica i nete­jar-se la cara. De seguida, el capità del vai­xell va ado­nar-se de la gra­ve­tat de l’acci­dent i es van diri­gir cap a Hawaii. A par­tir d’ales­ho­res, va patir una epo­peia ine­nar­ra­ble, amb errors cons­tants i inex­pli­ca­bles. No el van eva­cuar imme­di­a­ta­ment, quan final­ment ho van fer el van dei­xar tot sol i el pri­mer oftalmòleg que el va visi­tar li va dir que “no pas­sava res”. Quan van arri­bar a Cata­lu­nya, algu­nes set­ma­nes després, va ini­ciar un peri­ple inter­mi­na­ble d’espe­ci­a­lis­tes amb l’espe­rança que hi hagués una reversió de la seva situ­ació, però va ser deba­des. En la pri­mera visita a la Clínica Bar­ra­quer li van asse­gu­rar que no recu­pe­ra­ria la visió. En un pri­mer moment, va caure en una depressió pro­funda, amb un intent de suïcidi. Després va dei­xar de men­jar i beure, però va tro­bar el suport de la seva mare i, a poc a poc, se’n va sor­tir: “Vaig deci­dir llui­tar”, recorda. I, automàtica­ment, va començar a fer els infor­mes per entrar a l’ONCE, que és on li van donar ajuda psi­cològica i va poder començar de zero: “Vaig apren­dre a dut­xar-me, a ves­tir-me, a fer qual­se­vol tasca quo­ti­di­ana tot sol. Va ser com tor­nar a néixer, però amb més de 30 anys”.

Tot i això, con­fessa: “Encara no ho tinc accep­tat. Es parla d’una mit­jana de deu anys i en porto cinc. En rea­li­tat, la paraula cor­recta no és accep­tar, sinó adap­tar la teva ment a viure en la nova con­dició. Amb una lògica estruc­tu­rada, tu no pots accep­tar mai la ceguesa.” Mal­grat tot, en Dani es mos­tra sorprès de les coses que és capaç de fer sense veure-hi: “Des de fer un pipí de peu fins a cui­nar una crema de car­bassó o nave­gar, tal com ho estic fent”, ens explica. Asse­gura que l’adap­tació depèn del caràcter de cadascú i que no hi ha una recepta única: “S’ha de posar molta pre­dis­po­sició i accep­tar el fracàs i la neces­si­tat d’apren­dre cons­tant­ment.” Actu­al­ment, prac­tica el patí de vela i fins i tot s’ha mar­cat com a objec­tiu tor­nar a gau­dir d’una altra de les seves grans pas­si­ons, la moto­ci­cleta.

L’adap­tació a una ceguesa sobre­vin­guda depèn del caràcter de cadascú i, òbvi­a­ment, de les cir­cumstàncies en què es pro­du­eix. David Mon­toro és engi­nyer químic i tre­ba­llava en una empresa side­ro­me­tal·lúrgica con­tro­lant la pro­ducció i la depu­ra­dora. Fa tretze anys va patir un acci­dent labo­ral, i quan va ingres­sar a Bell­vitge, l’oftalmòleg ja li va dir que no tor­na­ria a veure. Avui ja acu­mula més de vint-i-cinc inter­ven­ci­ons i des de fa un any no veu res. El procés d’adap­tació va ser com­pli­cat. Recorda que quan estava a la uni­tat de cures inten­si­ves li va dir a la seva mare: “No podré veure els meus fills.” Ha tin­gut dues nenes.

Maria Petit (30 anys), en canvi, va per­dre la visió de resul­tes d’un acci­dent de trànsit quan tenia 17 anys, en plena ado­lescència. Coin­ci­deix amb en Dani que “és un fet que no s’assu­meix mai; és un procés molt lent”. Quan va sor­tir de l’Hos­pi­tal de la Vall d’Hebron recorda que li va entrar pànic i li va dir a la seva mare: “Mai més podré tenir pare­lla. No podré fer la selec­ti­vi­tat perquè no podré lle­gir ni escriure. Ni podré sor­tir de festa.” Pocs mesos després, sabia fer anar un ordi­na­dor, havia apro­vat la selec­ti­vi­tat, tenia pare­lla i sor­tia de festa “tots els dies que volia i podia”. Avui, fa una lec­tura opti­mista del procés que li va tocar viure: “Quan par­tei­xes del res i de la cons­ta­tació que la teva vida no tindrà cap tipus de sig­ni­fi­cat i t’ado­nes que no és així, vas esca­lant a poc a poc.” Ara, el seu dia a dia, mareja, amb una agenda labo­ral i lúdica ben atapeïda. De fet, con­fessa que és hiperac­tiva des de petita.

L’adap­tació

Juani Fuen­tes (57 anys) va per­dre la visió quan era molt petita, amb només 9 anys. Feia temps que no s’hi veia bé. Va anar a la Bar­ra­quer “per la quota de pobre” i, en la pri­mera visita, l’oftalmòleg que la va visi­tar li va dei­xar anar, amb molt poc tacte: “Nena, com­pra’t una lupa i aprèn el Brai­lle.” Li van diagnos­ti­car una dege­ne­ració severa de la retina. Actu­al­ment, només dis­tin­geix con­tras­tos, for­mes o llums. L’adap­tació no va ser sen­zi­lla: “Ets petita i no entens res. No saps què passa. La infan­tesa i l’ado­lescència va ser molt com­pli­cada. Ningú pot enten­dre que no hi veus si no duus ulle­res i un bastó.” Recorda que quan que­dava amb algun noi, inten­tava idear alguna estratègia per dis­si­mu­lar: “Arri­bava abans de temps i em feia la dis­treta mirant un apa­ra­dor perquè no s’adonés i fos ell qui vingués a mi i no a l’inrevés.”

Va tenir el suport de la família, però quan tenia 21 anys va conèixer l’ONCE i això li va can­viar el món de dalt abaix: “L’ONCE ha estat cab­dal per redreçar la meva vida. Ha posat llum a la fos­cor, tant en la for­mació, com en l’oci, la cul­tura i l’esport, i en habi­li­tats del dia a dia per viure de la manera més nor­ma­lit­zada i inde­pen­dent pos­si­ble.”

Maha­ma­dou Dam­be­lleh va haver d’assu­mir la seva ceguesa de molt petit. De fet, va néixer amb una dis­ca­pa­ci­tat visual i va per­dre la visió a mesura que es feia gran. Per aquest motiu, explica que no va tenir “cap reacció espe­cial”: “De fet, va ser amb bas­tanta nor­ma­li­tat, ja que era cons­ci­ent que cada vegada veia menys i tam­poc vaig can­viar gai­res coses. Com que sabien que em que­da­ria cec, des de l’ONCE em van ense­nyar com si ho fos des del prin­cipi.”

Pere Badia, en canvi, va per­dre la visió quan tenia 40 anys (ara en té 69) i en el seu cas va ser de manera pro­gres­siva, durant un període de vuit anys. Té una malal­tia dege­ne­ra­tiva, la reti­nosi pig­mentària. Ell mateix remarca que “la sotra­gada” va ser molt forta, però afe­geix que “ajuda una mica que sigui gra­dual”: “És dur, perquè per­dre la visió ho és molt, però tens la pos­si­bi­li­tat de fer-te’n a la idea.” Tot i això, també reco­neix que aquesta pro­gres­si­vi­tat fa que incons­ci­ent­ment “s’ali­menti l’espe­rança”: “Tens amics o cone­guts que han con­ser­vat un mínim de resta visual i pen­ses que pot­ser a tu et pas­sarà el mateix.” Malau­ra­da­ment, però, aquest no va ser el seu cas i ara no veu res, ni tan sols ombres o llums. Ens explica que un dels dar­rers records d’imatge que con­serva és dels Jocs Olímpics de Bar­ce­lona, fins i tot va anar a veure alguna acti­vi­tat dels Paralímpics, però ja amb força difi­cul­tats.

En aquell moment tre­ba­llava d’engi­nyer tècnic tèxtil. Es va haver d’inca­pa­ci­tar i de seguida va tenir clar que s’havia d’afi­liar a l’ONCE. Recorda que hi va anar amb una única obsessió: “Tenia 40 anys i no em veia dei­xant de tre­ba­llar i vivint d’una pensió.” A l’ONCE va fer un curs inte­gral de tres mesos: “Em van ense­nyar de tot: mobi­li­tat, noves tec­no­lo­gies adap­ta­des, a men­jar, a fer la higi­ene per­so­nal... Va ser com tor­nar a començar, com si hagués tor­nat a néixer amb 40 anys.” Pocs mesos després va pas­sar a diri­gir l’agència de l’enti­tat a Mataró, la seva ciu­tat. Actu­al­ment, les acti­vi­tats diàries les fa sense cap tipus d’ajuda: “En aquest aspecte, ni me’n recordo que no hi veig. Ho faig tot automàtica­ment com si hi veiés, perquè ja ha adqui­rit uns hàbits.”

Els obs­ta­cles men­tals

Només començar l’entre­vista, Isaac Padrós, que és cec des de fa vuit anys, ens traça un per­fil psi­cològic. Ho fa a par­tir de la nos­tra veu i de l’encai­xada de mans amb què l’hem salu­dat. Explica que amb la pèrdua de visió ha après a poten­ciar d’altres sen­tits per con­nec­tar amb el seu entorn. En Dani, que va per­dre de visió fa cinc anys i mig, remarca que es troba “en una fase molt més ini­cial”. I ho explica d’aquesta manera: “La ceguesa m’ha donat molta distància amb el món. Em fa sen­tir sol, amb poc con­tacte amb el vol­tant. I això ho intento rever­tir amb el tacte amb la gent. Quan faig una abraçada em faig un retrat de la per­sona: la seva cor­pulència, si és més activa o més sedentària, el tipus de pell i si es cuida o no. Cadascú busca i troba el seu recurs.”

Les per­so­nes amb qui hem par­lat per con­fe­gir aquest repor­tatge són un exem­ple de superació. I fan acti­vi­tats que ni ells matei­xos es podien ima­gi­nar: en Dani prac­tica patí de vela i està aca­bant un màster per començar el doc­to­rat a la uni­ver­si­tat; la Juani par­ti­cipa en un grup de tea­tre i fa res­tau­ració de mobles; en Maha­ma­dou és neda­dor i el seu somni és par­ti­ci­par en uns Jocs Paralímpics, men­tre que la Maria no sem­bla tenir límits i tant la podeu tro­bar fent esca­lada com par­ti­ci­pant en una mitja marató. De fet, quan els par­lem d’il·lus­trar aquest repor­tatge tots ells ens acla­pa­ren amb fotos d’alguna acti­vi­tat sor­pre­nent. En Pere, que havia estat pre­si­dent del Con­sell Ter­ri­to­rial l’ONCE a Cata­lu­nya, ho té molt clar: “Òbvi­a­ment, quan et que­des cec has de renun­ciar a algu­nes coses, però si t’espa­vi­les, si tens constància i ganes de superació, pots seguir fent més coses de les que la gent, en gene­ral, s’ima­gina.”

La volun­tat de no posar-se límits con­trasta amb les difi­cul­tats que tro­ben en el dia a dia. La Juani es mos­tra molt con­tun­dent: “Tot. Des que t’aixe­ques fins que vas a dor­mir. Quan surts al car­rer no saps què et tro­baràs. Si tro­baràs un forat, una tanca o un semàfor sense adap­tar. De fet, sor­tir al car­rer és una cursa d’obs­ta­cles. Surts de casa amb un nivell molt alt de tensió.” La seva per­cepció coin­ci­deix amb la d’en Pere, que fa qua­ranta anys que va per­dre la visió: “S’ha millo­rat molt, però encara hi ha un munt d’obs­ta­cles. Hi ha molta nor­ma­tiva i molt ben feta, però el pro­blema és que no es com­pleix i, a més, tro­bes un munt d’obs­ta­cles ines­pe­rats.” La Maria, per la seva banda, té una llista de greu­ges inter­mi­na­ble: “Les faro­les mal posa­des o tor­tes, el bit­llet de tren que està mal mar­cat, els gra­ons inac­ces­si­bles per a les per­so­nes i els gos­sos, la mega­fo­nia que no fun­ci­ona, les eti­que­tes de pro­duc­tes que no pots lle­gir... I així podríem estar hores i hores.” També es queixa d’alguns taxis­tes de Bar­ce­lona, que “no els dona la gana d’aga­far per­so­nes amb gos­sos guia”i es plany dels obs­ta­cles per acce­dir al món vir­tual: “La tec­no­lo­gia perquè un cec faci de tot hi és, però no interessa als empre­sa­ris. Som un sec­tor molt petit.” I recorda que des del 2010 hi ha en vigor una llei d’acces­si­bi­li­tat, però que encara avui hi ha molts webs que no són acces­si­bles.

El pro­blema no són només les bar­re­res que es poden tro­bar al car­rer o al món vir­tual, sinó també les men­tals. Tots ells ens con­fes­sen que la reacció de la ciu­ta­da­nia, en ter­mes gene­rals, és molt favo­ra­ble, sem­pre dis­po­sada a donar algun cop de mà. “De vega­des, massa”, ens diu la Juani. I recorda el cas d’una vegada en què una per­sona es va estar espe­rant una bona estona fins que va cre­uar el car­rer. Mol­tes vega­des la gent no sap com reac­ci­o­nar: “Quan vaig pel car­rer i em trobo obs­ta­cles, hi ha per­so­nes que volen aju­dar-me, però no saben com fer-ho. També em veuen atu­rat en un semàfor i no saben que nosal­tres tenim un sis­tema sonor per poder saber si està verd o ver­mell i venen a avi­sar-me de quan puc pas­sar”, ens explica en Maha­ma­dou. De fet, alguns d’ells, com l’Isaac, es dedi­quen a anar per les esco­les a fer xer­ra­des per cons­ci­en­ciar els infants. En Pere, que fa anys que està vin­cu­lat a l’ONCE, remarca: “La gent de vega­des peca d’excés. No saben com diri­gir-se a una per­sona cega. T’empe­nyen, t’aga­fen pel dar­rere... Hi ha molt bona volun­tat, però també molt des­co­nei­xe­ment.”

34.197

dis­ca­pa­ci­tats visu­als,

a Cata­lu­nya segons dades de l’Ides­cat.

10.123

per­so­nes afi­li­a­des a l’ONCE,

de les quals, 5.382 són dones (un 53,17%), men­tre que 4.741 són homes (un 46,83%).

L’AJUDA DE LES NOVES TECNOLOGIES

Pere Badia, que havia estat president del Consell Territorial l’ONCE a Catalunya, destaca: “No m’hauria pensat mai que utilitzaria un ordinador o un telèfon mòbil sense veure-hi.” Les noves tecnologies s’han convertit en un instrument extraordinàriament útil per a les persones cegues. Enviar correus electrònics, entrar a webs... Malgrat això, destaca que no totes estan adaptades, tot i que “cada vegada n’hi ha més”. Encara avui, però, les persones sense visió troben importants problemes a l’hora de fer activitats quotidianes a través d’internet, com ara comprar o fer gestions en línia amb serveis habituals per a altres ciutadans (asseguradores, agències de viatges, etc.). D’entre els obstacles que troba en el món tecnològic, destaca que hi ha “pocs caixers automàtics que estiguin adaptats”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor