El dossier

Terra eixuta

La sequera excepcional que patim provocarà pèrdues milionàries al camp català i acabarà tenint una incidència directa en el consumidor, que veurà com la cistella de la compra s’encarirà significativament

NO S’HAN FET ELS DEURES
Els representants dels pagesos asseguren que des de la sequera del 2008 no s’han fet els deures i que “s’ha estat mirant el cel”
PÈRDUES MILIONÀRIES
Des d’entitats agràries com JARC, s’avaluen en 1.200 milions d’euros les pèrdues derivades dels conreus que no es podran vendre
EXPLOTACIONS EN PERILL
A banda de les pèrdues immediates, els representants del sector alerten que hi ha en joc la viabilitat de moltes explotacions

La situ­ació al camp català és dramàtica. Es dona per per­duda el 80% de la collita de cereal de secà (blat, ordi i civada, prin­ci­pal­ment), gai­rebé la mei­tat de la de rega­diu (blat de moro i arròs) i un 60% de la far­ratge des­ti­nat al bes­tiar. També peri­lla la pro­pera cam­pa­nya de l’oli, i, si no plou els pro­pers dies, pot ser tan dolenta com l’any pas­sat, quan ja es va per­dre el 75% de la collita. La recol·lecció de fruita, per la seva banda, es pre­veu que sigui un 70% infe­rior que el 2022, amb una pre­vi­si­ble pèrdua de més de 800.000 tones, sobre­tot de peres, pomes i préssecs. Les dades ante­ri­ors han estat faci­li­ta­des per l’asso­ci­ació Joves Agri­cul­tors i Rama­ders de Cata­lu­nya (JARC) i l’Asso­ci­ació Empre­sa­rial de Fruita de Cata­lu­nya, i són ben reve­la­do­res de la crisi que afronta el camp català arran de la sequera.

Ni el Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural de la Gene­ra­li­tat ni Agro­se­guro (l’empresa encar­re­gada de ges­ti­o­nar les asse­gu­ran­ces del camp) s’atre­vei­xen a quan­ti­fi­car les pèrdues. Tot i això, les pri­me­res esti­ma­ci­ons de les indem­nit­za­ci­ons que hau­ran de pagar les asse­gu­ra­do­res als page­sos per la sequera són de rècord: un mínim de 43 mili­ons d’euros cor­res­po­nents a les decla­ra­ci­ons de sinis­tre que s’han pre­sen­tat per 110.000 hectàrees de civada, blat i ordi de les 130.000 que hi ha asse­gu­ra­des. D’aquests 43 mili­ons, 25 cor­res­pon­drien a les ter­res de Lleida. En rea­li­tat, hi una bona part de la collita que no està asse­gu­rada, i en el cas de la que ho està, sobre­tot de rega­diu, les pòlis­ses només pre­ve­uen con­tingències com el foc o la pedra, però no la falta d’aigua.

Es fa difícil ava­luar l’impacte econòmic d’aquesta tragèdia, sobre­tot abans no s’acabi la cam­pa­nya, però des de les enti­tats agràries s’han avançat algu­nes xifres. Es parla de fins a 1.200 mili­ons de pèrdues deri­va­des dels con­reus que no es podran ven­dre. En el cas con­cret de la fruita dolça, des de JARC les ava­luen en 250 mili­ons d’euros deri­vats de les 12.000 hectàrees que depe­nen del canal d’Urgell. Només a la zona regada per aquesta infra­es­truc­tura hidràulica es pro­du­ei­xen el 55% de les pomes i peres de Cata­lu­nya. Car­les Vicente, res­pon­sa­ble d’orga­nit­zació d’Unió de Page­sos, dis­tin­geix entre dues seque­res i dues cri­sis que se sobre­po­sen: “D’una banda, la que afecta els con­reus de secà i el 70% de la superfície con­re­ada a Cata­lu­nya, a la qual estem acos­tu­mats. I, de l’altra, una de nova, la de rega­diu.” El pro­blema, segons el res­pon­sa­ble d’orga­nit­zació del sin­di­cat, és que en aquest dar­rer cas “no hi ha eines per asse­gu­rar, i davant això, estàs nu”. També es lamenta que la mala pla­ni­fi­cació de l’admi­nis­tració ha pro­vo­cat que no hi hagi hagut temps per pre­pa­rar-se, amb la qual cosa s’hau­ria pogut “mini­mit­zar l’impacte”, afe­geix Vicente.

Tot més car

A banda de les pèrdues pro­vo­ca­des, els repre­sen­tants del sec­tor aler­ten que hi ha en perill el futur de mol­tes explo­ta­ci­ons. Car­les Vicente, des­taca: “Tot i que les empre­ses pre­do­mi­nants al nos­tre país són de caràcter fami­liar, en molts casos s’han fet inver­si­ons i aquesta crisi pot ensor­rar més d’un.” La reper­cussió també es pot dei­xar sen­tir en empre­ses més grans. Aquesta mateixa set­mana, repre­sen­tants de la patro­nal del sec­tor de la fruita, Afru­cat, s’han reu­nit amb la UGT i han anun­ciat la pos­si­bi­li­tat d’impul­sar expe­di­ents de regu­lació tem­po­ral (ERTO) a causa de la cai­guda dràstica de la pro­ducció de fruita. La patro­nal cata­lana estima que la sequera pot afec­tar entre 10.000 i 15.000 tre­ba­lla­dors del total de 40.000 llocs de feina que actu­al­ment genera el sec­tor. El direc­tor gene­ral, Manel Simon, va dei­xar clar que amb els ERTO no n’hi hau­ria prou i que el sec­tor neces­sita ajuts. El secre­tari gene­ral de la UGT, per la seva banda, va exi­gir un “pla de xoc per sal­var els arbres i els llocs de tre­ball”.

El drama que es viu al camp ens aca­barà afec­tant a tots, tal­ment com si es tractés d’un efecte dominó ina­tu­ra­ble. Cata­lu­nya importa un 60% dels ali­ments que con­su­meix. I, d’aquest 40% res­tant, més de la mei­tat (un 57%) prové de les comar­ques llei­da­ta­nes. Sergi Balué, del sec­tor de la fruita dolça de Joves Agri­cul­tors i Rama­ders de Cata­lu­nya, ho té molt clar: “L’impacte de la sequera serà de país: pot arri­bar a can­viar el model que tenim.” Pri­mer de tot tindrà una incidència al camp, amb un incre­ment de l’atur i una reducció dràstica de les expor­ta­ci­ons, però també n’aca­barà tenint en el con­su­mi­dor, amb l’enca­ri­ment dels preus, fins a con­ver­tir-los en pro­duc­tes de luxe. Martí Cos­tal, cap de la sec­to­rial d’aigua de JARC, resu­meix molt bé l’esce­nari en què ens podem tro­bar: “Si hem d’impor­tar més ali­ments, això tindrà un preu. D’una banda, per­drem sobi­ra­nia ali­mentària i depen­drem de països ter­cers. I, a més, això tindrà un impacte en el medi ambi­ent, amb més pet­jada de CO2 i sense garan­ties des del punt de vista del com­pli­ment de les nor­ma­ti­ves medi­am­bi­en­tals, labo­rals i sanitàries de la UE.” De moment, els preus dels lle­gums, les hor­ta­lis­ses, els tuber­cles, l’oliva i la fruita dolça ja s’han apu­jat un 16,6% i segui­ran a l’alça. Davant aquest esce­nari, els repre­sen­tants dels page­sos recla­men la neces­si­tat de pri­o­rit­zar el sec­tor pri­mari a l’hora de pren­dre deci­si­ons en l’esce­nari de sequera: “Podem pres­cin­dir de mol­tes coses, però no de men­jar i beure. L’agri­cul­tura i la rama­de­ria són essen­ci­als per obte­nir ali­ments de qua­li­tat i pro­xi­mi­tat”, alerta Martí Cos­tal, de la sec­to­rial de l’aigua de JARC. Segons Cos­tal, cal­dria pri­o­rit­zar la seva pro­ducció, perquè és de pri­mera neces­si­tat, a més de tenir en compte altres con­tri­bu­ci­ons, com ara el fet de garan­tir el bon man­te­ni­ment del ter­ri­tori, el seu tei­xit econòmic, la gestió del medi i evi­tar incen­dis, entre altres aspec­tes posi­tius.

“Ens han dei­xat sols”

Els page­sos fa mesos que recla­men a les admi­nis­tra­ci­ons mesu­res ade­qua­des, i es quei­xen de la len­ti­tud i la insu­ficiència de les que s’han pres fins ara. Cos­tal es mos­tra con­tun­dent: “Les admi­nis­tra­ci­ons no han reac­ci­o­nat. Les aju­des que han anun­ciat només són per al sec­tor dels far­rat­ges, quan en rea­li­tat ens tro­bem davant una crisi trans­ver­sal, que afecta des dels api­cul­tors –que han reco­llit un 40% menys de mel que l’any pas­sat– fins als arros­sai­res –que acon­se­gui­ran un 50% menys d’arròs–. Tot això aca­barà tenint una incidència directa en el con­su­mi­dor.” A banda de la len­ti­tud i la tebior de la reacció, Cos­tal també reclama que es donin cer­te­ses a la page­sia: “L’admi­nis­tració no dona segu­re­tat a la gent, en el sen­tit de garan­tir-los que no els dei­xarà caure. En el cas con­cret de la fruita, per exem­ple, els page­sos estan pen­dents de tirar o no la fruita a terra per sal­var els arbres, amb tot el que això com­porta. La gent està molt angoi­xada, però l’admi­nis­tració no diu res. Ens han dei­xat sols.”

Els page­sos no saben amb quina aigua podran comp­tar i viuen pen­dents del cel. El 25 d’abril, per pri­mera vegada en els seus 161 anys d’història, el canal d’Urgell, que pro­ve­eix 120.000 per­so­nes i rega 70.000 hectàrees agrícoles, va tan­car les com­por­tes del canal prin­ci­pal. Des d’ales­ho­res, només hi cir­cula aigua per pro­veir els muni­ci­pis i per regar els arbres per evi­tar que es morin. Els agri­cul­tors, doncs, han retor­nat a un esce­nari ines­pe­rat i incert. En aquesta espera angoi­xant, cadascú pren les seves deci­si­ons. Els uns obren nous pous per regar els arbres. D’altres dei­xen caure la fruita o seguen els cere­als abans d’hora. I també hi ha qui espera que la pluja que pro­nos­ti­quen els meteoròlegs els salvi la collita.

Una de les prin­ci­pals quei­xes de les orga­nit­za­ci­ons agràries és la manca d’una pla­ni­fi­cació ade­quada, sobre­tot en allò que fa referència a la gestió de l’aigua. Pre­ci­sa­ment aquest dimarts, uns 40 trac­tors, 40 vehi­cles i 200 per­so­nes van par­ti­ci­par en una marxa de pro­testa que va sor­tir des de l’Urgell i la resta de comar­ques de la Plana fins a Lleida, i des de Batea (Terra Alta), pro­vi­nents de les altres comar­ques de les Ter­res de l’Ebre, i que es van con­cen­trar davant la seu de la CHE a Sara­gossa. Tot i això, Car­les Vicente, res­pon­sa­ble d’orga­nit­zació d’Unió de Page­sos, dife­ren­cia entre la gestió de les con­ques inter­nes, en mans de la Gene­ra­li­tat, i la de l’Ebre, que es con­trola des de la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre (la CHE). I ho jus­ti­fica així: “La part de l’Ebre no s’ha ges­ti­o­nat cor­rec­ta­ment. Des del mes d’octu­bre estem dema­nant xifres. Hi ha molta opa­ci­tat.”

Els sin­di­cats recla­men mesu­res molt més con­tun­dents i urgents i, en el cas del govern espa­nyol, que vagin molt més enllà del decret del 15 de març pas­sat. A parer de Car­les Vicente, aques­tes aju­des són “un engany a la page­sia”: “A més, s’han anun­ciat per a tot l’Estat, prin­ci­pal­ment per a la zona del Gua­dal­qui­vir i del Gua­di­ana, i no per a Cata­lu­nya específica­ment. A banda d’això, són insu­fi­ci­ents, ja que pre­ve­uen 250 mili­ons d’euros que s’han de repar­tir a tot l’Estat i que, per tant, tin­dran una incidència molt escassa en deter­mi­nats sec­tors i ter­ri­to­ris, com ara a Cata­lu­nya.”

Un futur com­pli­cat

Els repre­sen­tants dels sin­di­cats agra­ris es quei­xen que des del 2008, quan es va viure la dar­rera gran sequera, no s’ha fet res: “Fa anys que s’hau­ria d’haver tre­ba­llat en alter­na­ti­ves per no haver d’estar mirant al cel. No ens hem adap­tat. Es fa exac­ta­ment el mateix”, asse­gura Martí Cos­tal, cap sec­to­rial de l’aigua de JARC. Ales­ho­res, el con­se­ller del ram es va arri­bar a enco­ma­nar a la More­neta i va arri­bar a ploure molt a la pri­ma­vera. Ara, però, les pre­vi­si­ons no són tan bones, i tant l’Aemet com el Mete­o­cat asse­nya­len que, en el millor dels casos, plourà al vol­tant de la mit­jana i de manera irre­gu­lar a tot el ter­ri­tori. Una quan­ti­tat insu­fi­ci­ent per recu­pe­rar els nivells dels pan­tans i aban­do­nar la situ­ació d’emergència.

De fet, des de JARC s’han fet tot un seguit de pro­pos­tes per tal que el sec­tor es pugui adap­tar a la nova rea­li­tat que fa temps que anun­cien els cli­matòlegs, amb seque­res més sovin­te­ja­des i per­sis­tents. Entre aques­tes pro­pos­tes hi ha la millora dels meca­nis­mes d’infor­mació. Sergi Balué, res­pon­sa­ble del sec­tor de la fruita dolça de JARC, reclama “millo­rar la infor­mació sobre les reser­ves d’aigua per tal de poder per­dre les deci­si­ons ade­qua­des”. De fet, en aquests moments els pro­duc­tors de fruita es tro­ben en un dilema dramàtic, de difícil solució: o bé tiren a terra la fruita per asse­gu­rar la super­vivència de l’arbre o bé s’arris­quen que aquest pugui morir, amb tot el que això repre­senta. Balué recorda: “Hi ha aigua per regar només una vegada més a par­tir del canal d’Urgell. Si no asse­gu­rem el rec, la super­vivència de l’arbre és molt com­pli­cada. I, tot i això, serà molt com­pli­cat que doni fruits l’any vinent.”

Des de JARC es van enviar un seguit de pro­pos­tes al govern, entre les quals hi ha un repar­ti­ment de l’aigua més equi­ta­tiu, tenint en compte la importància de la pro­ducció d’ali­ments, així com que activi una línia de préstecs boni­fi­cats de l’Ins­ti­tut Català de Finan­ces per als pro­duc­tors, ajuts direc­tes per les pèrdues i que s’ana­lit­zin els requi­sits d’apli­cació específics per a cada sec­tor, ator­gant pri­o­ri­tat als més urgents depe­nent de la situ­ació en què es tro­bin. També se n’han fet des d’Unió de Page­sos. En una reunió d’aquesta mateixa set­mana amb el secre­tari gene­ral del Minis­teri d’Agri­cul­tura a la sub­de­le­gació del govern de l’Estat a Lleida, el sin­di­cat va insis­tir a dema­nar la com­bi­nació d’ajuts direc­tes pel lucre ces­sant, i també una fle­xi­bi­lit­zació de la nor­ma­tiva dels ajuts direc­tes de la Política Agrària Comuna i del desen­vo­lu­pa­ment rural a càrrec del FEDER per usar la màxima capa­ci­tat d’aquests ajuts de suport a la renda dels agri­cul­tors afec­tats per la sequera. Les enti­tats agràries també avan­cen els deu­res a les admi­nis­tra­ci­ons: “Man­quen des­sa­la­do­res, aug­men­tar el volum d’aigua rege­ne­rada, ajuts perquè els agri­cul­tors puguin inver­tir en sis­te­mes de reg més efi­ci­ents i sis­te­mes anti­fui­tes en gran­ges. S’ha ajor­nat massa la moder­nit­zació del rega­diu, i cal inver­tir més en recerca en tec­no­lo­gies apli­ca­bles a l’eficiència amb els recur­sos hídrics”.

EL NIVELL DELS EMBASSAMENTS

CAMARASA (Noguera). 47,65%
RIALB (Noguera). 6,91%
TALARN (Pallars Jussà). 66,36%
Sant Ponç (Solsonès). 28,46%
Sau (Osona). 10,33%
Susqueda (Selva). 36,63%
La Baells (Berguedà). 25,63%
DARNIUS-BOADELLA (Alt Empordà). 28,24%
TERRADETS (Pallars Jussà). 97,70%
Fotos dels embassaments: Manel Lladó, Quim Puig, Lluís Romero i Oriol duran
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.