El dossier

Josep M. Prat Viciano

Ex venedor d’enciclopèdies

“La GEC va implicar els millors científics”

UNA OBRA DE PRESTIGI
“Si es tractava d’una persona que havia fet estudis superiors era molt més fàcil, perquè entre els col·laboradors hi havia el bo i millor dels científics catalans d’aquell moment”

Fa alguns anys, cen­te­nars de vene­dors de la Gran Enci­clopèdia Cata­lana ana­ven porta a porta d’una punta a l’altra del país amb un mis­satge que es repe­tia: “No la com­pra per a vostè, la com­pra per als seus fills.” Josep Maria Prat Vici­ano va ser un d’aquells vene­dors durant gai­rebé qua­ranta anys i ara, jubi­lat des de fa poc, ens explica la seva experiència.

Avui dia, com a mínim per a la gent més jove, ima­gi­nar-se una per­sona anant casa per casa a ven­dre enci­clopèdies, es fa estrany...
Abans, l’única manera d’infor­mar-se era anant a fonts en paper, però el procés va ser irre­ver­si­ble. També és veri­tat que en un pri­mer moment hi havia gent que posava en dubte noves fonts com ara la Viquipèdia, però a poc a poc es va anar veient que eren seri­o­ses. I això va fer que enci­clopèdies com la nos­tra, o com la Larousse, que eren en paper, es dei­xes­sin de ven­dre. Va ser una cai­guda pro­gres­siva i ràpida. L’Enci­clopèdia Cata­lana es va pas­sar a for­mat digi­tal, però com­pe­tir amb altres fonts vir­tu­als és molt com­pli­cat.
Com es venia un pro­ducte tan sin­gu­lar com l’Enci­clopèdia Cata­lana? Quin era el mis­satge que es donava, a banda del tema de la llen­gua?
L’única manera de ven­dre un pro­ducte com la GEC era inten­tar esbri­nar prèvia­ment, a través del regi­dor de Cul­tura de l’Ajun­ta­ment o del dele­gat de La Caixa, quina era la gent amb sen­si­bi­li­tat cata­lana o impli­cada cul­tu­ral­ment del lloc on volies anar. I a par­tir d’aquí, ana­ves ampli­ant la xarxa amb amics, cone­guts i salu­dats. En un moment en què molta gent no conei­xia la Gran Enci­clopèdia Cata­lana, era molt arris­cat anar a cegues.
Quin per­fil tenia el com­pra­dor de l’Enci­clopèdia?
La com­prava gent que tenia algun tipus d’inqui­e­tud cul­tu­ral, que tenia un deter­mi­nat esta­tus social que li per­me­tia poder fer una des­pesa men­sual com la que es reque­ria. Nor­mal­ment era gent d’ori­gen català, tot i que també tro­ba­ves gent cas­te­lla­no­par­lant que volia que els seus fills estu­di­es­sin en català. Era molt més anecdòtic que no pas gene­ral, però també n’hi havia.
L’Enci­clopèdia també posava en valor els científics que havien redac­tat cadas­cuna de les entra­des. Ho des­ta­cava?
Si es trac­tava d’una per­sona que havia fet estu­dis supe­ri­ors era molt més fàcil, perquè entre els col·labo­ra­dors hi havia el bo i millor dels científics cata­lans d’aquell moment. Jo em per­me­tia el luxe d’anar casa per casa amb un volum i pre­gun­tava als cli­ents: “Qui és el millor pro­fes­sor de botànica de la seva Uni­ver­si­tat? L’Oriol de Bolós, em con­tes­ta­ven. Doncs, miri, ha col·labo­rat amb nosal­tres!” Era espec­ta­cu­lar. El mira­cle de l’Enci­clopèdia va ser acon­se­guir que els millors científics de tots i cadas­cun dels sec­tors del conei­xe­ment hi poses­sin el seu esforç. Aquesta és la fita més impor­tant. Alguns d’ells, a més, tenien impli­ca­ci­ons polítiques. Hi ha arti­cles de física de l’Heri­bert Bar­rera o d’eco­no­mia de l’Andreu Mas Collell. Tots aquells polítics de la Tran­sició que sen­tien el país i volien fer coses, s’hi van impli­car.
En ter­mes gene­rals, com els rebia la gent? La conei­xia?
Va arri­bar un moment que era molt estrany que la gent no la conegués. I la majo­ria en tenia un molt bon con­cepte, fins al punt que alguns vene­dors començaven la con­versa amb els cli­ents dient: “Què li he d’expli­car jo, de la GEC?” I de seguida es posa­ven a infor­mar-los sobre els preus i les con­di­ci­ons de paga­ment, sense neces­si­tat d’haver d’entrar a fons en el con­tin­gut. A mi, però, m’agra­dava argu­men­tar-ho molt i començava par­lant de la importància de l’Enci­clopèdia per al país. Els deia: “Miri, es tracta d’un pro­jecte col·lec­tiu que ha acon­se­guit fer el que tots els països del món nor­mal i nor­ma­lit­zats tenen: una enci­clopèdia que recu­lli tots els conei­xe­ments uni­ver­sals en la seva pròpia llen­gua. Els fran­ce­sos tenen la Larousse, els angle­sos tenen la Gran Enci­clopèdia Britànica, els espa­nyols, l’Espasa i nosal­tres no en teníem cap, i ara aquí la té.”
Ima­gino que deu tenir un munt d’anècdo­tes?
Algu­nes vega­des t’empor­ta­ves sor­pre­ses, com ara gent cata­lana de tota la vida i amb molt poder adqui­si­tiu que no en volia saber res. Però, al cos­tat d’això, tro­ba­ves gent molt més modesta a qui li feia espe­cial il·lusió par­ti­ci­par-hi. Encara avui la con­ser­ven a casa seva com un totem de cul­tura, tot i que no la fan ser­vir habi­tu­al­ment.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor