El dossier

Una eina de país

La ‘Gran Enciclopèdia Catalana’, que es va convertir en una obra de referència en moltes llars del país, va tenir un procés de gestació complex, que es ressegueix en un llibre recent de Josep Lluís Martín i Berbois

PAÏSOS CATALANS
Els impulsors del projecte van tenir en tot moment una visió nacional, amb els Països Catalans com a àmbit de referència
a Gran Enciclopèdia Catalana va haver de superar una quantitat considerable de complicacions, sobretot econòmiques
PROBLEMES ECONÒMICS
L
UN ESFORÇ COL·LECTIU
La nòmina de col·laboradors que van participar en la GEC és impressionant, amb científics de renom en cadascuna de les branques del coneixement
van aparèixer el 1980, ja amb la Generalitat restablerta i en un context molt diferent del que havia nascut
L’ESFORÇ FINAL
Els darrers volums

A mit­jans dels anys sei­xanta, el geògraf i sots­di­rec­tor de l’edi­to­rial Pla­neta Larousse, Enric Lluch, va pro­po­sar a l’edi­tor Max Cah­ner un pro­jecte ago­sa­rat, colos­sal. Es trac­tava de crear una gran enci­clopèdia uni­ver­sal en català, a l’estil de les que hi ha havia en mol­tes altres llengües. La ini­ci­a­tiva, tal com recorda el peri­o­dista Vicenç Villa­toro, for­mava part de l’esforç “per dotar el país d’una eina de cons­trucció naci­o­nal i de resistència cul­tu­ral en ple fran­quisme”. Els seus impul­sors, però, eren ben cons­ci­ents que “s’hi per­drien diners, que la difusió seria limi­tada i que com­por­ta­ria pro­ble­mes logístics, legals, mate­ri­als i ideològics con­si­de­ra­bles, en part pre­vi­si­bles, en part impre­vi­si­bles”. Mal­grat tot, no van defa­llir fins a fer-la rea­li­tat.

Cah­ner va començar a posar fil a l’agu­lla a finals del 1964 des de Per­pinyà, on es man­te­nia exi­liat. Ini­ci­al­ment, l’edi­tor tenia la intenció de fer “un petit dic­ci­o­nari català”, i per tal d’estu­diar alguns models, va anar a la Fira de Frank­furt, on va tenir l’opor­tu­ni­tat de veure els estands d’altres països: “Va ser així com em vaig fixar en un dic­ci­o­nari enci­clopèdic italià, el Gar­zanti, i vaig veure que podia ser­vir de model per al que jo volia fer en català. Els ita­li­ans tenien unes arts gràfiques molt bones, moder­nes i tre­ba­lla­ven molt bé. En vaig com­prar uns quants exem­plars i [...] vaig començar els pri­mers pre­pa­ra­tius”, expli­cava Cah­ner en un arti­cle de l’època. D’aquesta manera tan rudi­mentària va començar tot.

Una visió naci­o­nal

En un lli­bre que acaba d’aparèixer, l’his­to­ri­a­dor Josep Lluís Martín Ber­bois (Edi­to­rial Base, 2023) res­se­gueix amb detall el procés de ges­tació d’aquesta “obra de país”. L’autor, doc­tor en història con­tem­porània per la UAB, ha espre­mut a fons l’escassa docu­men­tació con­ser­vada i ha entre­vis­tat alguns dels pro­ta­go­nis­tes del pro­jecte. En un dels docu­ments que ha recu­pe­rat es par­lava de la intenció de fer “tres volums de 16,5 x 22,5 cm d’unes mil pàgines cadas­cun”. També es pre­veia que “la pre­pa­ració de l’ori­gi­nal com­plet, amb la il·lus­tració inclosa, a punt d’anar a l’impremta, podia durar uns vint-i-qua­tre mesos”, si bé es comp­tava amb “un retard rao­na­ble, de sis mesos més”. Ben aviat, però, aque­lles pre­vi­si­ons d’espai i temps es van sobre­pas­sar amb escreix: es va pas­sar dels tres volums als vuit, dels vuit als deu i dels deu als quinze que va tenir la pri­mera edició, que no es va com­ple­tar fins al 1980. La segona, que va fina­lit­zar el 1989, va arri­bar fins als 24.

La dimensió del pro­jecte va espan­tar ben aviat alguns dels impul­sors. A les seves memòries, l’expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Jordi Pujol, recorda que “hi havia tants arti­cles i tan minu­ci­o­sos dedi­cats a les pri­me­res parau­les de la lle­tra A, que si se seguia per aquest camí, no s’arri­ba­ria mai a com­ple­tar l’abe­ce­dari ni hi hau­ria llei­xes a les cases que pogues­sin fer lloc a la massa de paper que s’anun­ci­ava”.

Els arti­cles van tenir en tot moment una visió naci­o­nal, amb els Països Cata­lans ben pre­sents com a àmbit d’anàlisi. El pro­jecte, a més, havia de per­me­tre un objec­tiu prou impor­tant, la “cre­ació i cata­la­nit­zació de tota la ter­mi­no­lo­gia moderna sor­gida des de la publi­cació del Dic­ci­o­nari gene­ral de Fabra”, tal com recor­da­ria el seu direc­tor, Jordi Car­bo­nell. En un pri­mer moment es va sos­pe­sar la idea de fer una enci­clopèdia que se centrés exclu­si­va­ment en la cul­tura cata­lana, però es va aca­bar impo­sant una visió uni­ver­sal, que incor­porés conei­xe­ments sobre qual­se­vol matèria.

Tenint en compte que ni Enric Lluch ni Max Cah­ner van voler diri­gir el pro­jecte, va cal­dre cer­car una ter­cera per­sona. I l’esco­llit va ser el filòleg Jordi Car­bo­nell, que va refu­sar la pro­posta fins a dues vega­des. A la ter­cera, però, va dir que sí. Ell mateix recor­dava: “Quan et posen la pis­tola al pit per una cosa que veus molt clara que pot ser impor­tant per a la cul­tura del país, que el país neces­sita...; no vaig saber dir que no.” Al cos­tat de Car­bo­nell, hi van par­ti­ci­par un munt de col·labo­ra­dors, entre edi­tors, cor­rec­tors i científics, que van estam­par el seu nom en cadas­cuna de les entra­des. El pro­jecte reque­ria l’esforç de tota una “gene­ració d’intel·lec­tu­als cata­lans de totes les matèries”. La nòmina de col·labo­ra­dors que es poden tro­bar a l’inici de cada volum és impres­si­o­nant, amb per­so­na­li­tats de renom en cadas­cuna de les bran­ques del conei­xe­ment, com ara Martí de Riquer i Josep Fon­tana, però també joves que es van aca­bar con­ver­tint en eminències i que van dei­xar el seu segell en aque­lla obra monu­men­tal, entre els quals des­ta­quen Joan B. Culla i Borja de Riquer.

Un pro­jecte com­plex

La Gran Enci­clopèdia Cata­lana va haver de superar una quan­ti­tat con­si­de­ra­ble de com­pli­ca­ci­ons. Una de les més impor­tants van ser les de caire econòmic; encara més tenint en compte la impos­si­bi­li­tat de recórrer a qual­se­vol tipus de suport ins­ti­tu­ci­o­nal. Les dimen­si­ons del pro­jecte van fer que les pri­me­res esti­ma­ci­ons es que­des­sin molt cur­tes. Les pri­me­res pèrdues van fer que Max Cah­ner s’endeutés, fins i tot que s’hagués de des­fer d’una part del seu patri­moni fami­liar. Això, però, no va ser sufi­ci­ent i es va haver de recórrer a un nou inver­sor, Banca Cata­lana, que “en cap moment [...]no tingué interès a par­ti­ci­par en un pro­jecte edi­to­rial, ja que no encai­xava en el seu objec­tiu de banca comer­cial”, tal com recorda l’eco­no­mista Fran­cesc Cabana. Però la pressió de Jordi Pujol i d’altres per­so­nes que li feien cos­tat van fer que a finals del 1965 es cons­tituís Enci­clopèdia Cata­lana, SA, amb un capi­tal de 100.000 pes­se­tes.

Tot i això, els enfron­ta­ments entre els repre­sen­tants de Banca Cata­lana i el pri­mer direc­tor, Jordi Car­bo­nell, van ser cons­tants. Els pri­mers volien acce­le­rar el pro­jecte per recu­pe­rar la inversió al més aviat pos­si­ble, men­tre que el segon inten­tava con­duir un pro­jecte com­plex, fet amb mol­tes mans i en unes con­di­ci­ons precàries. Les ten­si­ons es van tra­duir en pica­ba­ra­lles, però també en l’aco­mi­a­da­ment de tota la plan­ti­lla en més d’una ocasió, una mesura que, com ens podem ima­gi­nar, va gene­rar una mala maror con­si­de­ra­ble. La urgència de l’empresa, sobre­tot quan es va fixar l’objec­tiu de dis­tri­buir-la en fas­ci­cles, encara va afe­gir més lle­nya al foc.

Un dels par­ti­ci­pants en el pro­jecte, el filòleg Jordi Cas­te­lla­nos, recor­dava una d’aque­lles cri­sis: “Un matí, en arri­bar a la feina [...] ens vam tro­bar que no en teníem: ens havien reti­rat tot el mate­rial de tre­ball, les fit­xes de redacció. Era una mena de locaut empre­sa­rial. No vam aban­do­nar, però, el lloc de tre­ball, perquè es veia clar que tot allò era el pri­mer pas cap a l’aco­mi­a­da­ment mas­siu, que va pro­duir-se dos o tres mesos més tard.” Els tre­ba­lla­dors no només van man­te­nir-se ferms al lloc de feina, sinó que van reti­rar col·lec­ti­va­ment els seus comp­tes cor­rents del banc, però al final els van aco­mi­a­dar.

Les des­a­vi­nen­ces també tenien un rere­fons polític. Els impul­sors es van unir en una empresa comuna, però pro­ve­nien de sec­tors ideològics molt diver­sos, sovint con­tra­po­sats. L’endemà que l’empresa decidís reti­rar tota la feina de la redacció amb l’excusa que es podia des­truir, la premsa de Madrid des­ta­cava que les bara­lles eren una mos­tra de l’enfron­ta­ment “entre el cata­la­nisme burgès i el cata­la­nisme esquerrà”. La situ­ació va ate­mo­rir Banca Cata­lana, tal com recor­dava el mateix Pujol a les seves memòries, i va estar a punt de fer enfon­sar el pro­jecte: “El con­sell d’admi­nis­tració de l’edi­to­rial i de Banca Cata­lana es van ate­mo­rir. Patien per la imatge nega­tiva que les pro­tes­tes pro­jec­ta­ven sobre el banc. Com que, a més a més, l’empresa edi­to­rial en aquell moment no pro­por­ci­o­nava sinó des­pe­ses i cap resul­tat tan­gi­ble, se’n va plan­te­jar la dis­so­lució.”

L’obra, però, no es va arri­bar a inter­rom­pre mai. Alguns par­ti­cu­lars i la Secció Cata­lana, diri­gida per Max Cah­ner, van seguir amb la feina des dels seus domi­ci­lis, i el ter­cer volum es va com­ple­tar aquell mateix any, el 1971. L’11 de setem­bre del 1972 es va anun­ciar que es repre­nia la publi­cació, però el quart i el cinquè volum no van aparèixer fins a l’any següent.

Ja sigui per aquests entre­bancs o per altres motius, el volum de subs­crip­tors es va situar molt lluny de les pre­vi­si­ons. En un anunci publi­cat a La Van­guar­dia Española a prin­ci­pis del 1973, es reco­nei­xia ober­ta­ment aquesta limi­tació amb una crida pro­vo­ca­dora: “És que a Cata­lu­nya només hi ha 20.000 cata­lans? Si la Gran Enci­clopèdia Cata­lana és una de les obres cul­tu­rals més impor­tants del nos­tre país, si reu­neix tot allò que cal saber sobre la terra on vivim i que diem que esti­mem, si aplega els esforços de més de mil espe­ci­a­lis­tes en coses de Cata­lu­nya, que hi dedi­quen temps i saber, si és una obra de tots i que neces­sita de tots, per què [...] només té 20.000 subs­crip­tors?”

Final­ment, la situ­ació es va recon­duir i l’Enci­clopèdia va aga­far volada: el 1974 van aparèixer els volums sisè i setè, el 1975 el vuitè, i entre el 1976 i el 1978 del novè al dotzè. Els dos dar­rers, el catorzè i el quinzè, van aparèixer el 1980, ja amb la Gene­ra­li­tat res­ta­blerta i en un con­text molt dife­rent del que havia nas­cut. El volum de ven­des també va pro­gres­sar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment fins a arri­bar a les 200.000 col·lec­ci­ons venu­des a finals dels anys noranta. El pas dels anys i, sobre­tot, la intro­ducció del món vir­tual, la van aca­bar arra­co­nant com a ins­tru­ment de con­sulta, però sem­pre es man­tindrà com un dels pro­jec­tes cul­tu­rals més ambi­ci­o­sos que s’han impul­sat al nos­tre país.

Gran Enciclopèdia Catalana. Una obra de país Autor: Josep Lluís Martín i Berbois Editorial: Base Pàgines: 135
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.