El dossier

Pactes multicolors

Les negociacions entre els partits polítics després de les eleccions municipals del 28 de maig deixen un escenari molt heterogeni, amb pactes i governs de tots colors

EL DRAMA DE RIPOLL
“Ripoll, on va guanyar Aliança Catalana, ha estat l’escenari d’un dels serials més tronats d’aquestes setmanes de pactes”
ACORDS DE JUNTS I PSC
“En alguns municipis s’ha imposat un acord entre Junts i el PSC en detriment d’ERC, que havia estat la llista més votada”
TRES DIPUTACIONS
“Els pactes més sonats entre ERC i el PSC han estat a les diputacions de Lleida i Tarragona. A la de Girona s’ha repetit l’entesa entre Junts i ERC”
PACTES DEL PSC AMB ERC
“Els republicans s’han aliat amb els socialistes per desbancar Junts a Tortosa, tot i que havia obtingut 10 dels 21 regidors que hi havia”

Cada casa és un món. La frase ante­rior seria per­fec­ta­ment apli­ca­ble als pac­tes muni­ci­pals que s’han anat defi­nint des de les elec­ci­ons del 28 de maig pas­sat i que aquest dis­sabte es con­cre­ta­ran en la cons­ti­tució dels nous ajun­ta­ments. En rea­li­tat, s’impo­sen les dinàmiques locals més que no pas les direc­trius naci­o­nals, si és que n’hi ha hagut alguna. El 2 de juny es va pro­duir una reunió d’alt nivell entre repre­sen­tants d’ERC i Junts a Gine­bra (Suïssa) en la qual es va acor­dar “pri­o­rit­zar pac­tes per alcal­dies i pre­sidències inde­pen­den­tis­tes en muni­ci­pis, con­sells comar­cals i dipu­ta­ci­ons”, però no sem­bla que aquest acord s’hagi reflec­tit a l’hora de con­fe­gir els governs muni­ci­pals, ni tan sols als ens supra­mu­ni­ci­pals, en mans de les direc­ci­ons regi­o­nals o naci­o­nals dels par­tits. Més aviat al con­trari. Caldrà com­pro­var, en tot cas, si tenen alguna incidència als con­sells comar­cals que encara no s’han acor­dat o a la Dipu­tació de Bar­ce­lona, de la qual encara no es coneix cap entesa defi­ni­tiva.

De fet, si res­se­guim el mapa de Cata­lu­nya muni­cipi a muni­cipi amb la idea d’extreure’n tendències, es fa difícil tro­bar-ne una, més enllà del paper cen­tral que ha jugat el PSC, que ha pac­tat amb Junts, ERC i amb qui ha vol­gut, i dels escas­sos acords entre inde­pen­den­tis­tes. També és cert, però, que els soci­a­lis­tes van gua­nyar regi­dors a tot arreu, la qual cosa els ha permès situar-se en més bona posició per bas­tir acords i acce­dir a mol­tes alcal­dies.

La soci­o­vergència

En alguns muni­ci­pis (més d’una vin­tena) s’ha impo­sat un acord entre Junts i el PSC. En alguns casos, això ha anat en detri­ment d’ERC, que havia estat la llista més votada. Aquest ha estat, per exem­ple, el cas de Roses (Alt Empordà), on Junts ha optat per can­viar de soci i donar l’alcal­dia al PSC argu­men­tant que “és el que millor reflec­teix el resul­tat elec­to­ral”. El PSC i ERC van empa­tar a regi­dors, tot i que els repu­bli­cans van acon­se­guir 121 vots més. Un cas sem­blat és el que s’ha donat a Lliçà de Vall (Vallès Ori­en­tal), l’Amet­lla de Mar (Baix Ebre) i la Bis­bal d’Empordà (Baix Empordà), on gover­nava ERC i ara gover­narà el PSC.

Junts també ha garan­tit l’alcal­dia per al PSC en altres muni­ci­pis, si bé en unes cir­cumstàncies molt dife­rents. A Llo­ret de Mar (Selva), per exem­ple, l’ascens dels soci­a­lis­tes, que han pas­sat de 5 a 8 regi­dors ha can­viat total­ment l’aritmètica i la força de cada for­mació, i l’alcal­dia ha pas­sat de Junts al PSC. El mateix ha pas­sat a Bla­nes (Selva), on PSC va arra­bas­sar el pri­mer lloc a ERC i el pri­mer ha acon­se­guit un acord amb Junts i el Grup Bla­nes. El cas de Cas­tell-Platja d’Aro (Baix Empordà) ha estat molt sem­blant, amb un pacte entre el pri­mer par­tit (el PSC) i el segon (Junts). I també el de Dos­rius (Maresme), on s’ha ree­di­tat el pacte de govern. A Cala­fell (Baix Penedès), el PSC ha millo­rat resul­tats i s’ha garan­tit el govern gràcies a un acord amb l’únic regi­dor de Junts. A Vila­fant (Alt Empordà), Junts també ha donat l’alcal­dia al PSC (que va gua­nyar clara­ment les elec­ci­ons), amb l’ingre­di­ent afe­git que el pacte inclou un con­vi­dat de pedra, un dels deu regi­dors que Ciu­ta­dans ha con­ser­vat a Cata­lu­nya.

Els pac­tes que Junts ha subs­crit amb els soci­a­lis­tes també li han permès garan­tir-se alguna alcal­dia després d’haver estat la força més votada. Aquest és el cas, per exem­ple, de Sit­ges (Gar­raf), on un acord amb el PSC-El Mar­galló per­metrà que l’alcal­dia sigui per a Mònica Gallardo. En l’ante­rior man­dat havia estat per a ERC a través d’un pacte amb Sit­ges Grup Inde­pen­dent i Gua­nyem. El mateix cas s’ha donat a Llançà (Alt Empordà), Lla­gos­tera (Gironès), Vila­llonga del Camp (Tar­ra­gonès), Quart (Gironès), la Gar­riga (Vallès Ori­en­tal), Tor­dera (Maresme) o Camp­devànol (Ripollès), on a l’acord s’ha afe­git la CUP. Junts també ha pac­tat amb el PSC a Man­lleu (Osona). La for­mació va gua­nyar les elec­ci­ons i ha optat per un acord amb els soci­a­lis­tes que li per­metrà arra­bas­sar l’alcal­dia a ERC després de vint anys. Junts i el PSC també han ree­di­tat l’acord que tenien a Cale­lla (Maresme). L’alcal­dia serà per al jun­taire Marc Buch. El PSC va gua­nyar un regi­dor, el mateix que va per­dre ERC, per la qual cosa la coa­lició n’ha sor­tit més reforçada. El cas de Calonge (Baix Empordà) és més sor­pre­nent, perquè al pacte amb el PSC s’hi ha afe­git el PP. De fet, la coa­lició entre Junts, el PSC i el PP es remunta al 2021, quan van arra­bas­sar l’alcal­dia a ERC a par­tir d’una moció de cen­sura. Alguns dels pac­tes entre soci­a­lis­tes i jun­tai­res han aca­bat amb la típica decisió salomònica, amb un repar­ti­ment de l’alcal­dia, com ara a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). També hi haurà relleu d’aquí a dos anys a Cunit (Baix Penedès), tal­ment com en l’ante­rior man­dat. El cas de la Segarra ha estat més “ima­gi­na­tiu”, perquè el repar­ti­ment entre el PSC i Junts inclou Cer­vera i el con­sell comar­cal: el pri­mer par­tit tindrà el paer men­tre que el segon es reserva la pre­sidència de l’ens comar­cal.

El retorn del tri­par­tit

ERC també s’ha aliat amb els soci­a­lis­tes. I en algun cas, ho ha fet per des­ban­car Junts, que havia estat la llista més votada. A Tor­tosa (Baix Ebre), un acord entre Movem-PSC i ERC impe­dirà a Merit­xell Roigé acce­dir a l’alcal­dia, tot i que havia obtin­gut 10 dels 21 regi­dors que s’esco­llien. Els sig­nants de l’acord s’han repar­tit l’alcal­dia a terços: els tres pri­mers anys la tindrà el soci­a­lista Jordi Jor­dan, men­tre que el dar­rer serà en mans de la repu­bli­cana Mar Lleixà. En l’ope­ració també hi ha par­ti­ci­pat la CUP, que ha sig­nat un “acord d’esta­bi­li­tat” que ha de garan­tir l’apro­vació del pres­su­post. Un cas molt sem­blant s’ha produït a les Fran­que­ses del Vallès (Vallès Ori­en­tal) i a Mas­quefa (Anoia), on el PSC i ERC han sig­nat acords que dei­xen fora de l’alcal­dia Junts, que havia gua­nyat les elec­ci­ons i ocu­pava el càrrec des del 2011 i el 2007, res­pec­ti­va­ment. O a Tàrrega (Urgell), on Junts es va que­dar a un regi­dor de la majo­ria abso­luta però perdrà l’alcal­dia per un pacte entre ERC, el PSC i la CUP.

ERC també ha pac­tat amb el PSC en altres muni­ci­pis, si bé com a pri­mera força. A Salt (Gironès), el par­tit de l’alcalde en fun­ci­ons, Jordi Viñas, va ser la força més votada, però la pèrdua d’un regi­dor no li per­met acon­se­guir la majo­ria abso­luta amb Junts i ha explo­rat un pacte amb la segona força, el PSC. Els repu­bli­cans també s’han aliat amb el PSC a Cas­telló d’Empúries (Alt Empordà) i a Palamós (Baix Empordà), tot i que en els dos casos Junts tenia els matei­xos regi­dors que els soci­a­lis­tes. La mateixa coa­lició s’ha produït a Mora la Nova (Ribera d’Ebre), on ERC va acon­se­guir 5 regi­dors men­tre que els soci­a­lis­tes i els jun­tai­res van empa­tar a 3. Soci­a­lis­tes i repu­bli­cans es repar­ti­ran l’alcal­dia, un any i mig per als pri­mers i la resta del man­dat per als segons; una solució inversa a la que han pes a la Selva del Camp (Baix Camp). A Tor­re­dem­barra (Tar­ra­gonès) encara han tro­bat una solució més cre­a­tiva: els repu­bli­cans tin­dran el pri­mer i l’últim any de man­dat i els soci­a­lis­tes els dos cen­trals

El PSC i ERC també han arri­bat a un acord a Reus (Baix Camp), tot i que en un pri­mer moment la pre­si­denta en fun­ci­ons de la Dipu­tació i vice­al­cal­dessa de Reus, Noemí Llau­radó, va inten­tar un pacte sur­re­a­lista amb el PP, de bra­cet de Junts, per acon­se­guir l’alcal­dia i des­ban­car els soci­a­lis­tes. Al final, s’ha aca­bat con­for­mant un pacte entre el PSC, ERC i Ara Reus, men­tre que Junts s’ha que­dat a l’opo­sició. La cap de files de Junts, Teresa Pallarès, no s’ha estal­viat crítiques cap a qui encara són els seus socis de govern i ha asse­gu­rat que “l’acord és el retorn del tri­par­tit a Reus”.

En tot cas, els pac­tes més sonats entre ERC i el PSC han estat a les dipu­ta­ci­ons de Lleida i Tar­ra­gona. Junts i ERC tenien la pos­si­bi­li­tat de gover­nar jun­tes a les cam­bres, però després d’alguns dies de nego­ci­a­ci­ons, els repu­bli­cans s’han decan­tat pel PSC, la qual cosa els per­metrà seguir dis­po­sant de les dues pre­sidències. L’any 2019, quan Junts va pac­tar amb el PSC per asse­gu­rar-se el con­trol de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, els repu­bli­cans van posar el crit al cel. ERC també s’ha aliat amb altres par­tits per expul­sar Junts del govern en algun muni­cipi. El cas més sonat s’ha produït a Mont­blanc (Conca de Bar­berà), on Josep Andreu, que ante­ri­or­ment havia estat alcalde i dipu­tat d’ERC, es que­darà a l’opo­sició tot i haver obtin­gut gai­rebé un 36% dels vots, a molta distància de les dues for­ces següents, ERC i Junts per Mont­blanc (PDe­CAT).

En els pac­tes amb el PSC també ha par­ti­ci­pat la CUP. A Sarrià de Ter (Gironès), el poble del con­se­ller d’Empresa i Tre­ball, Roger Tor­rent, la CUP, que es pre­sen­tava sota la marca de Poble Actiu, ha tan­cat un acord d’inves­ti­dura amb els soci­a­lis­tes i subs­ti­tui­ran ERC a l’alcal­dia.

Pac­tes sobi­ra­nis­tes

Els pac­tes entre for­ma­ci­ons inde­pen­den­tis­tes han estat menors, però molt simbòlics. El més mati­ner de tots ha estat el de la Dipu­tació de Girona, on el pre­si­dent i el vice­pre­si­dent en fun­ci­ons, Miquel Noguer i Pau Pre­sas van deci­dir ree­di­tar l’acord del man­dat ante­rior sense espe­rar que els afec­tes­sin les dinàmiques naci­o­nals. També és cert, però, que la distància entre les dues for­ma­ci­ons és molt clara i que no hi havia gai­res alter­na­ti­ves.

A escala muni­ci­pal, des­taca l’acord a Girona entre Gua­nyem, Junts i ERC, que per­metrà que Lluc Sale­llas es con­ver­teixi en alcalde. I, lògica­ment, també el de Bar­ce­lona, en què després de llar­gues nego­ci­a­ci­ons, Xavier Trias i Ernest Mara­gall han subs­crit un pacte de govern. També s’han esta­blert ente­ses entre Junts i ERC en altres pobla­ci­ons com ara Alcarràs (Segrià), Alta­fu­lla (Tar­ra­gonès), Cassà de la Selva (Gironès) o Canet de Mar (Maresme), en aquest dar­rer cas, dei­xant a l’opo­sició el gua­nya­dor de les elec­ci­ons, el PSC. En tot cas, l’acord entre for­ma­ci­ons inde­pen­den­tis­tes, ja sigui a dues ban­des o amb altres for­ma­ci­ons, ha estat més aviat l’excepció que no con­firma la regla. ERC i Junts també han par­ti­ci­pat en altres pac­tes, però amb el PSC com a ter­cer con­vi­dat. Aquest ha estat el cas del Cat­llar (Tar­ra­gonès), Tor­re­dem­barra (Tar­ra­gonès), Sen­te­rada (Pallars Jussà) o Cam­brils (Baix Camp).

Tots con­tra un

En aques­tes elec­ci­ons, la dreta i l’extrema dreta han gua­nyat posi­ci­ons. En bona part, gràcies a la des­feta de Ciu­ta­dans, que pràcti­ca­ment ha des­a­pa­re­gut del mapa. En con­tra­po­sició, el PP i Vox han pujat de forma sig­ni­fi­ca­tiva. A Bada­lona (Bar­ce­lonès), Albiol podrà gover­nar en soli­tari, men­tre que a Cas­tell­de­fels (Baix Llo­bre­gat) Manu Reyes tor­narà a l’alcal­dia gràcies a un pacte amb Som Cas­tell­de­fels.

Capítol a part mereix el cas de Ripoll (Ripollès), que s’ha con­ver­tit en un dels prin­ci­pals cen­tres d’atenció de les nego­ci­a­ci­ons. La mateixa nit elec­to­ral es va par­lar d’apli­car un “cordó sani­tari” a Aliança Cata­lana, que havia gua­nyat amb el doble de regi­dors que la segona for­mació, però el procés de con­creció d’aquest cordó s’ha con­ver­tit en un vode­vil, sobre­tot per la inde­cisió de Junts. Al final, la resta de par­tits (ERC, el PSC i la CUP) han arri­bat a un pacte de govern, amb la repu­bli­cana Chan­tal Pérez d’alcal­dessa, però s’ha posat damunt la taula la pos­si­bi­li­tat de com­par­tir l’alcal­dia amb Junts.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.