El dossier

Els reptes dels nous ajuntaments

Els governs sorgits de les eleccions del 28 de maig afronten un munt de reptes, des de la gestió de la sequera i el canvi climàtic fins a les diferències socials i l’accés a l’habitatge. Els analitzem amb representants de les tres entitats municipalistes: la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya

Els nous ajun­ta­ments, l’admi­nis­tració més pro­pera a la ciu­ta­da­nia, han començat a cami­nar. El 28 de maig es van cele­brar elec­ci­ons i el 17 de juny es van cons­ti­tuir els nous con­sis­to­ris, lle­vat dels casos d’Olot i Cam­brils, pen­dents de dues reso­lu­ci­ons judi­ci­als. El man­dat que dei­xem enrere ha estat molt con­di­ci­o­nat per la gestió de la pandèmia i, en el tram final, pels efec­tes de la sequera. En el pri­mer cas, sem­bla un repte superat amb nota pels ajun­ta­ments; men­tre que en el segon es con­ver­tirà, jun­ta­ment amb altres efec­tes del canvi climàtic, en un dels grans rep­tes del pre­sent i del futur. En tot cas, hem vol­gut pre­gun­tar als res­pon­sa­bles de les tres prin­ci­pals enti­tats muni­ci­pa­lis­tes del país (la Fede­ració de Muni­ci­pis, l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis i l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles) quin balanç fan del man­dat que dei­xem enrere i quins són els grans rep­tes per als qua­tre anys que tenim al davant.

El pri­mer que cal fer és balanç. Els repre­sen­tants de les tres enti­tats coin­ci­dei­xen que les admi­nis­tra­ci­ons van haver d’assu­mir grans esforços durant la pandèmia i cre­uen que ha posat de mani­fest que “sense la com­pli­ci­tat dels ens locals, tant en els plan­te­ja­ments estratègics com en la seva exe­cució, no es pot arti­cu­lar cap res­posta a aques­tes con­tingències”, en parau­les de Joana Ortega, secretària gene­ral de l’ACM i excon­se­llera de Gover­nació i Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals. Mario Urrea, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya (MdC), que aplega els muni­ci­pis de menys de 1.000 habi­tants, des­taca que els pobles petits “no van fer grans can­vis” arran de la pandèmia. I ho jus­ti­fica pel fet que “l’atenció ja era de tu a tu abans i el conei­xe­ment de la comu­ni­tat va ser clau”. En qual­se­vol cas, des­taca que una de les herències de la pandèmia ha estat “l’ús de reu­ni­ons vir­tu­als i altres eines de comu­ni­cació que han faci­li­tat l’acció dels ens locals”.

A banda de les cir­cumstàncies de cada muni­cipi, els ajun­ta­ments hau­ran de fer front a un pro­ba­ble esce­nari d’ines­ta­bi­li­tat política. Per al 23 de juliol hi ha con­vo­ca­des elec­ci­ons espa­nyo­les i és molt pro­ba­ble que el resul­tat acabi con­di­ci­o­nant la situ­ació política, sobre­tot per la manca d’una majo­ria esta­ble al Par­la­ment. La secretària gene­ral de l’ACM afirma: “Els períodes elec­to­rals alen­tei­xen poder fer plan­te­ja­ments a mitjà i a llarg ter­mini i per afron­tar de manera cor­res­pon­sa­ble els rep­tes que es plan­te­gen a l’inici de cada man­dat.” Mal­grat tot, els repre­sen­tants de les enti­tats muni­ci­pa­lis­tes con­si­de­ren que es tracta d’un esce­nari habi­tual. Lluís Sais, secre­tari gene­ral de la FMC i exal­calde de la Bis­bal d’Empordà, con­si­dera: “Per norma gene­ral sem­pre s’ha man­tin­gut un prin­cipi de lle­ial­tat ins­ti­tu­ci­o­nal. I és en aquest esce­nari que pre­ve­iem el futur més imme­diat.” Per la seva banda, Mario Urrea, en nom dels micro­po­bles, remarca: “És clar que pre­fe­rim un govern sen­si­bi­lit­zat amb el tema social”, però diu: “La col·labo­ració ins­ti­tu­ci­o­nal no es posa en dubte i espe­rem que totes les for­ma­ci­ons siguin sen­si­bles a aquesta qüestió.”

Els nous rep­tes

Un dels rep­tes que hau­ran d’afron­tar els nous con­sis­to­ris serà la gestió de la crisi climàtica, i, de manera imme­di­ata, els efec­tes de la sequera. En els dar­rers mesos ha estat un dels grans temes de debat, tant per l’ela­bo­ració dels ano­me­nats “plans de sequera” com perquè aquest fet ha con­di­ci­o­nat la con­creció d’un acord naci­o­nal per fer front a la situ­ació d’excep­ci­o­na­li­tat que encara viu el país. Aquest dime­cres, l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) ha donat a conèixer un informe amb una dada pre­o­cu­pant: un 36% dels muni­ci­pis de les con­ques inter­nes de Cata­lu­nya (els rius que nei­xen i moren en aquesta comu­ni­tat) incom­plei­xen les dota­ci­ons d’aigua impo­sa­des per la Gene­ra­li­tat en el pla espe­cial de sequera. Els repre­sen­tants de les enti­tats muni­ci­pa­lis­tes coin­ci­dei­xen a des­ta­car que es trac­tarà d’un dels grans temes dels pròxims qua­tre anys. El secre­tari gene­ral de la FMC, Lluís Sais, des­taca: “La situ­ació de sequera pro­ba­ble­ment ha vin­gut per que­dar-se i caldrà fer cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació i de cons­ci­en­ciar el ciu­tadà de l’importància d’un ús res­pon­sa­ble, així com actu­a­ci­ons en la xarxa d’aquells muni­ci­pis que patei­xen fugues d’aigua impor­tants.”

Els repre­sen­tants muni­ci­pa­lis­tes també des­ta­quen altres rep­tes, com ara l’exigència de fer front a l’incre­ment dels preus dels sub­mi­nis­tra­ments, reforçar l’atenció sanitària de pro­xi­mi­tat, la neces­si­tat de des­ti­nar més esforços a l’atenció a les per­so­nes, fer una aposta deci­dida per l’habi­tatge públic de llo­guer i impul­sar visi­ons supra­mu­ni­ci­pals de l’oferta i l’apro­xi­mació de l’admi­nis­tració al ciu­tadà. Lluís Sais des­taca que “cal dedi­car més esforç i ener­gies a asso­lir una admi­nis­tració àgil i efi­ci­ent”, perquè, tot i que fa anys que es tre­ba­lla en aquest àmbit, “encara una bona part de la ciu­ta­da­nia no sent l’Ajun­ta­ment com a quel­com seu”. En el cas dels pobles petits, Mario Urrea des­taca la neces­si­tat de “tre­ba­llar per la igual­tat d’opor­tu­ni­tats, aug­men­tar el nom­bre d’habi­tat­ges dis­po­ni­bles, poten­ciar l’acti­vi­tat econòmica diver­si­fi­cada als micro­po­bles i garan­tir l’accés a ser­veis edu­ca­tius, sani­ta­ris, comer­ci­als, de trans­port i cul­tu­rals”.

Mal finançats

Per afron­tar aquests rep­tes, els ajun­ta­ments hau­ran de fer front a un pro­blema estruc­tu­ral que no s’acaba de resol­dre: la manca d’un finançament ade­quat. Les tres enti­tats muni­ci­pa­lis­tes lamen­ten que han de ges­ti­o­nar ser­veis que els reclama la ciu­ta­da­nia sense dis­po­sar dels recur­sos neces­sa­ris. Lluís Sais, secre­tari gene­ral de la FMC, qua­li­fica aquesta qüestió d’“ano­ma­lia històrica que cas­tiga i pena­litza de manera injusta els ajun­ta­ments i col·late­ral­ment els ciu­ta­dans”. Per la seva banda, Joana Ortega afirma que des de l’ACM han començat a tre­ba­llar en “una pro­posta per a la llei de governs i finan­ces locals que ha de ser el nou marc jurídic que posi al dia les com­petències i el finançament dels ens locals”; i con­si­dera que “cal un empo­de­ra­ment de l’àmbit local i per fer-ho, a part de reforçar les com­petències, s’ha de posar al dia el finançament per a la pres­tació dels ser­veis”.

El pro­blema de la manca de recur­sos és espe­ci­al­ment greu als pobles de menys de 1.000 habi­tants, que han de fer mans i mànigues per pres­tar ser­veis en unes con­di­ci­ons ben poc idònies. Mal­grat tot, Mario Urrea es mos­tra opti­mista i des­taca: “En aquest man­dat s’ha començat a incor­po­rar per pri­mera vegada la pers­pec­tiva del món rural en molts àmbits i se’ns té en compte.” Tot i això, remarca que “el gran cavall de bata­lla és la dis­cri­mi­nació posi­tiva” i enten­dre que “no som iguals a grans ciu­tats”.

LLUÍS SAIS
Secretari gral. FMC
“El mal finançament castiga de manera injusta ajuntaments i ciutadania”
JOANA ORTEGA
Secretària gral. ACM
“A part de reforçar les competències, cal posar al dia el finançament local”
MARIO URREA
Pres. Micropobles
“El problema dels pobles petits no és del món rural, és de país”
MARIO URREA
Pres. Micropobles
“Cal un canvi de mentalitat cap al món rural. Cal creure que al món rural hi ha futur”
JOANA ORTEGA
Secretària gral. ACM
“Cal fer apostar per l’habitatge públic de lloguer amb visions supramunicipals”
LLUÍS SAIS
Secretari gral. FMC
“El canvi climàtic i l’atenció a les persones són dos dels principals reptes”

Els governs en minoria

GOVERNS FEBLES
“L’aritmètica electoral i les negociacions de les darreres setmanes han deixat governs molt febles, com el de Barcelona, amb només 10 dels 41 regidors”

Alguns ajuntaments hauran d’afrontar els reptes del nou mandat sense una majoria sòlida. Com a mínim, en un primer moment. D’entre els municipis amb governs febles hi ha ciutats prou importants, com ara l’Hospitalet de Llobregat (la segona del país), Tarragona, Lleida i Sant Cugat del Vallès. En el cas de la primera, Núria Marín va ser investida per cinquena vegada amb el suport de tres dels 27 regidors, si bé es fa difícil pensar en pactes alternatius, sobretot per la presència de Vox, amb tres regidors al consistori. També governarà en minoria el nou alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, que només té nou dels 27 regidors que hi ha en el ple. La mateixa situació haurà d’afrontar Fèlix Larrosa a Lleida, qui en el seu discurs d’investidura va confessar que “assolir la unanimitat és difícil, però és factible arribar a consensos fruit del diàleg, la mà estesa i la generositat”. A Sant Cugat del Vallès, Junts va recuperar l’alcaldia, però Josep Maria Vallès està lluny de la majoria absoluta. També hi haurà governs en minoria a tres capitals de comarca, Berga, Igualada i la Seu d’Urgell.

En tot cas, un dels casos més controvertits de governs en minoria es va produir a Barcelona, on l’acord per investir Jaume Collboni es va aconseguir en temps de descompte. Els socialistes han aconseguit l’alcaldia, però els vots del PP i els comuns semblen més aviat un regal enverinat. De moment, Jaume Collboni només disposa del suport de 10 regidors (els socialistes) dels 41 que hi ha al consistori. Una feblesa perfectament equiparable a la del govern de Pere Aragonès a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume. El problema és que la gestió de la investidura ha deixat les relacions molt malmeses. Aquest dimecres, el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat els comuns d’haver “enfonsat uns quants ponts” amb la maniobra de dissabte. En teoria, el PP ha vetat l’accés dels d’Ada Colau al govern, per bé que Collboni ja ha assegurat públicament que mantindria tots els càrrecs dels comuns.

El cordó fallit

SENSE ACORD
“A Ripoll, Junts, Esquerra, el PSC i la CUP van intentar un acord per evitar que la candidata d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, fos investida alcaldessa, però no se’n van sortir”

L’extrema dreta es va convertir en una de les guanyadores de les eleccions municipals. Vox va passar de tenir només tres regidors a Catalunya als 124 edils que tindrà els pròxims quatre anys. Pel que fa a vots, el partit de Santiago Abascal va aconseguir 150.653 sufragis, 114.413 més dels 36.240 que van obtenir l’any 2019, fet que suposa un 5,01% dels vots emesos al conjunt del Principat. El partit d’ultradreta ha entrat a les quatre capitals: té tres regidors a Tarragona (on és la quarta força); dos a Barcelona i Lleida, i un a Girona. Als altres 63 municipis catalans de més de 20.000 habitants, tindrà representació en 40 ajuntaments. Però aquest avenç no li ha permès governar en cap dels 947 municipis catalans; no tant perquè hagi estat necessari aplicar un cordó sanitari sinó perquè, a diferència del que ha passat a la resta d’Espanya, aquí no han pogut fer de palanca del PP ni condicionar cap govern municipal. El Partit Popular, per la seva banda, ha aconseguit controlar cinc alcaldies, quatre més que en l’anterior mandat. D’entre aquestes destaquen Badalona i Castelldefels.

L’extrema dreta, però, ha accedit a l’alcaldia de Ripoll després d’uns dies i unes hores de suspens. En les votacions del ple d’investidura, republicans, socialistes i cupaires van votar a favor d’un tripartit d’esquerres, mentre que Junts va fer-ho per la seva cap de llista. A posteriori, la portaveu del partit, Manoli Vega, va assegurar que en un moment de les negociacions estava disposada a cedir l’alcaldia a ERC durant els quatre anys de mandat, però l’acord es va trencar “amb una trucada de 10 segons” i en responsabilitza la cap de llista d’ERC. També va dir que calia “refredar la situació”. De moment, Aliança Catalana governarà en solitari. Caldrà veure, en tot cas, si la resta de formacions podran o sabran fer allò que no han aconseguit en tres setmanes de negociacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor