El dossier

El dilema de l’abstenció

La proximitat entre convocatòries electorals, la coincidència amb el període de vacances de molts ciutadans i el precedent de les municipals, amb una caiguda de la participació respecte al 2019, generen un escenari d’incertesa

JOAN FONT
“No m’ha agrada la idea que l’abstenció afecta els partits, com si fossin agents passius en el tema”
ORIOL BARTOMEUS
“Hi ha un votant del Partit Popular, i també de Vox, que d’alguna manera va anticipar el vot a les generals”
JOAN FONT
“En la gran majoria dels casos, la abstenció política, fruit d’una consigna política, ha estat minoritària”

Gai­rebé des del mateix moment que el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, anun­ci­ava l’avançament elec­to­ral per al 23 de juliol, una bona part del debat polític s’ha cen­trat en la vari­a­ble de l’abs­tenció. En pri­mer lloc, per la pro­xi­mi­tat d’unes elec­ci­ons muni­ci­pals espe­ci­al­ment abs­ten­ci­o­nis­tes, amb una cai­guda del 9,2% de la par­ti­ci­pació en relació amb el 2019, però també pel fet que la ciu­ta­da­nia era cri­dada a les urnes en una data poc habi­tual, en ple període de vacan­ces d’estiu, quan molts votants són fora del seu domi­cili habi­tual. De moment, aquest fet ja ha pro­vo­cat una allau de peti­ci­ons de vot per cor­reu. Per ara, s’han ges­ti­o­nat més d’1,8 mili­ons de sol·lici­tuds, una xifra que ja suposa un rècord històric quan encara queda més d’una set­mana perquè expiri el ter­mini per tra­mi­tar-les. Per muni­ci­pis, Bar­ce­lona és on més ciu­ta­dans han recla­mat votar anti­ci­pa­da­ment, amb 53.400 sol·lici­tuds.

La pre­o­cu­pació per la par­ti­ci­pació també està asso­ci­ada al fet que des d’alguns sec­tors de l’inde­pen­den­tisme s’han fet cri­des explícites a l’abs­tenció. Unes cri­des que s’han inten­tat con­tra­res­tar des dels par­tits polítics i, fins i tot, des d’enti­tats com el Con­sell de la República i Òmnium. En tot cas, més enllà de les cri­des i els argu­ments dels uns i els altres, hem vol­gut par­lar amb tres politòlegs per ana­lit­zar quin paper ha tin­gut l’abs­tenció en les dar­re­res elec­ci­ons i quin pot tenir en les del 23-J, tant en allò que fa referència a la xifra glo­bal com en la incidència en el repar­ti­ment final dels escons. En les dar­re­res elec­ci­ons, les muni­ci­pals del 28 de maig, hi va haver una cai­guda nota­ble de la par­ti­ci­pació res­pecte a la mateixa con­vo­catòria del 2019, de 9,2 punts al con­junt del país i d’11,6 a la demar­cació de Girona, la més abs­ten­ci­o­nista de Cata­lu­nya. Es tracta d’un ape­ri­tiu del que es pot pro­duir el 23 juliol, o bé cal inter­pre­tar aques­tes dades només en clau local?

El pre­ce­dent imme­diat

Oriol Bar­to­meus, doc­tor en ciència política per la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona i autor d’un lli­bre en què explora el “relleu gene­ra­ci­o­nal i la trans­for­mació del com­por­ta­ment elec­to­ral a Cata­lu­nya”, pun­tu­a­litza: “Les elec­ci­ons muni­ci­pals no han estat espe­ci­al­ment par­ti­ci­pa­ti­ves al llarg de la història, i en el cas de les del 28M van estar dins de la nor­ma­li­tat, amb una par­ti­ci­pació simi­lar a la del 2011, una mica per damunt de les del 2007 i cla­va­des a les del 1999. Per tant, no estem davant d’una par­ti­ci­pació extra­or­dinària­ment baixa.” Bar­to­meus també des­taca els ele­ments dife­ren­ci­als de les elec­ci­ons muni­ci­pals res­pecte a les gene­rals: “Es tracta de con­vo­catòries que cri­den menys perquè hi ha una certa sen­sació de menys importància. Passa el mateix amb les autonòmiques, que la gent per­cep com de segon grau, o les euro­pees”, una anàlisi com­par­tida per Àstrid Bar­rio, politòloga i pro­fes­sora de Ciència Política a la Uni­ver­si­tat de València, que sosté que “el des­in­terès per la política no és simètric i no s’expressa de la mateixa manera en unes elec­ci­ons que en unes altres”: “Nor­mal­ment la gent per­cep les elec­ci­ons muni­ci­pals com de segon ordre.” A més, afe­geix: “Ens tro­bem en un moment d’una certa con­fusió pel que fa a l’oferta política. Venim d’una etapa amb par­tits molt con­so­li­dats i ara tot és molt més volàtil. I això genera des­con­cert entre l’elec­tor.”

A banda d’aquesta com­pa­ra­tiva amb altres con­vo­catòries, també des­taca un altre efecte, el de cicle elec­to­ral: “Les muni­ci­pals del 2019 venien dar­rere d’unes gene­rals, de tal manera que aques­tes van impul­sar la par­ti­ci­pació. Després hi ha un altre ele­ment, que és el clima gene­ral, i que afecta de manera dife­rent els grups elec­to­rals. Per exem­ple, en aques­tes dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals es va detec­tar que hi havia un sobre­vot, una sobre­par­ti­ci­pació en l’espai de la dreta espa­nyo­lista. Hi va haver un votant del Par­tit Popu­lar, i també de Vox, que d’alguna manera va anti­ci­par el vot a les gene­rals. Per dir-ho mala­ment: es van votar al damunt. Tenen tan­tes ganes de fer fora Pedro Sánchez que no es poden espe­rar a les elec­ci­ons gene­rals, encara que aques­tes esti­guin a la can­to­nada. I això fa pujar la par­ti­ci­pació.”

Joan Font, doc­tor en Ciència Política i Soci­o­lo­gia per la UAB, afirma que “a Cata­lu­nya sí que ha cres­cut més l’abs­tenció”, i asse­gura que “faran falta estu­dis fets amb més calma, tot i que la dis­tri­bució ter­ri­to­rial de l’abs­tenció sí que sem­bla sug­ge­rir que part d’aquesta des­mo­bi­lit­zació excep­ci­o­nal s’ha produït en zones de forta hege­mo­nia inde­pen­den­tista”. Tot i això, pun­tu­a­litza: “No m’agrada la idea que l’abs­tenció afecta els par­tits, com si fos­sin agents pas­sius en el tema. Tenim dues rea­li­tats. D’una banda, hi ha par­tits amb elec­to­rats més difícils de mobi­lit­zar, que voten o es que­den a casa en funció de fac­tors més con­jun­tu­rals, men­tre que d’altres tenen un vot més fidel i per­ma­nent. Però par­tint d’aquesta desi­gual­tat de fons, els par­tits són més o menys capaços en cada moment de mobi­lit­zar i seduir el seu elec­to­rat per anar a votar, convèncer-los que anar a votar-los com­pensa i té sen­tit.”

El diagnòstic d’una major abs­tenció per part del votant inde­pen­den­tista és com­par­tit per Oriol Bar­to­meus, que creu que “no s’ha sen­tit cri­dat, cosa que ha afec­tat prin­ci­pal­ment ERC, però també una mica Junts”: “El vot inde­pen­den­tista, que va tenir una gran cai­guda a les autonòmiques del 2021, en aques­tes muni­ci­pals no s’ha recu­pe­rat i fins i tot ha cai­gut una mica més.” A banda d’aquests fac­tors gene­rals, el pro­fes­sor de la UAB també des­taca que en unes elec­ci­ons locals “cada muni­cipi és un món, i en funció de les pers­pec­ti­ves de com­petència, el vot puja o baixa”: “El cas més clar és Bar­ce­lona, on la par­ti­ci­pació s’ha dis­pa­rat perquè hi havia com­petència.”

Un esce­nari nou

Joan Font, doc­tor en Ciències Polítiques i Soci­o­lo­gia per la UAB i autor del lli­bre Cómo vota­mos en los referéndums (Los Libros de la Cata­rata, 2014), afirma: “Tot és tant nou en aques­tes pro­pe­res elec­ci­ons que no sabem amb cer­tesa com influirà. L’elec­to­rat del PP, de Junts o de Sumar mar­xen més de vacan­ces que el del PSOE. Però els que esti­guin molt moti­vats per votar tro­ba­ran la manera de fer-ho en la gran majo­ria dels casos. Si l’ordre de les elec­ci­ons fos al revés, seria molt pro­ba­ble que la pro­xi­mi­tat entre elec­ci­ons tingués un efecte des­mo­bi­lit­za­dor. En aquest ordre, no n’estic tant segur, són elec­ci­ons força pola­rit­za­des i segu­ra­ment hi ha més sen­sació de moment deci­siu que de can­sa­ment elec­to­ral.” Bar­to­meus, per la seva banda, creu que “el fet que siguin unes elec­ci­ons a finals del juliol ens faria pen­sar que a una part del vot li cos­tarà molt par­ti­ci­par-hi”: “D’una banda, la gent que esti­gui fora del seu domi­cili, o bé tor­narà per votar si està molt con­vençuda, o bé votarà per cor­reu, que encara és una fórmula molt des­co­ne­guda entre nosal­tres.” A banda d’aquest fac­tor, també con­si­dera que hi ha altres fac­tors que poden “ten­sar la par­ti­ci­pació cap a la baixa”. I entre aquests des­taca el fet que “es reforci la idea que el resul­tat ja està deci­dit; en aquest cas, que el Par­tit Popu­lar i Vox tenen asse­gu­rada la victòria i no hi ha res a fer”. Contrària­ment, argu­menta: “Si es con­so­lidés la idea que tot està més obert del que sem­bla i el PSOE, prin­ci­pal­ment, acon­seguís fer creure que és pos­si­ble gua­nyar aques­tes elec­ci­ons, això tin­dria un efecte rebot. Hi hau­ria gent que en prin­cipi no tin­dria pre­vist anar a votar, però que final­ment es decan­ta­ria per fer-ho.”

En el cas con­cret de Cata­lu­nya, hi ha un fac­tor dife­ren­cial: el com­por­ta­ment de l’elec­to­rat inde­pen­den­tista i, més con­cre­ta­ment, les cri­des que s’han fet a l’abs­tenció. Oriol Bar­to­meus afirma: “Des de les elec­ci­ons al Par­la­ment del 2021 es per­cep, no només elec­to­ral­ment, sinó també a través de les enques­tes, molt can­sa­ment des de l’espai inde­pen­den­tista. Des d’aque­lla data hi ha una part del vot sobi­ra­nista que s’ha que­dat a casa. Pot­ser la crida d’alguns sec­tors els reforçarà la seva con­vicció de no anar a votar.” Bar­to­meus no pensa que sigui un vot que esti­gui can­sat només dels par­tits, sinó “també de la mateixa ANC”. Tot i això, creu que caldrà com­pro­var “si a aquest grup que ja estava can­sat se n’afe­gei­xen més”.

Les cri­des a l’abs­tenció

Joan Font, doc­tor en Ciències Polítiques i Soci­o­lo­gia per la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, no creu que les pos­si­bles cri­des a l’abs­tenció que es puguin fer des de deter­mi­nats sec­tors de l’inde­pen­den­tisme aca­bin tenint un efecte sig­ni­fi­ca­tiu: “En la gran majo­ria dels casos, l’abs­tenció política, fruit d’una con­signa política, ha estat mino­ritària durant aquests dar­rers anys. Va ser molt impor­tant en el període repu­blicà, va ser sig­ni­fi­ca­tiva en alguna elecció basca pun­tual, però per a la major part de ciu­ta­dans fun­ci­ona més el mis­satge del deure cívic de votar o el del vot defen­siu al “menys dolent”. Una con­signa molt forta d’abs­tenció, amb molt suport social divers, de par­tits, de movi­ments, d’intel·lec­tu­als, de famo­sos..., podria arri­bar a ser impor­tant, però ara mateix no sem­bla que el cor­rent de suport sigui prou ampli perquè esde­vin­gui un feno­men cen­tral en les pro­pe­res elec­ci­ons”.

Sobre la incidència de l’abs­tenció en els resul­tats elec­to­rals, Font es mos­tra con­tun­dent: “No té cap efecte mecànic. Pot afa­vo­rir o per­ju­di­car uns o altres, depèn de qui s’abs­tin­gui. Òbvi­a­ment, si totes les per­so­nes d’esquer­res s’abs­te­nen, afa­vo­reix la dreta (i vice­versa), però ni hi ha cap llei ine­xo­ra­ble al res­pecte.” Tot i això, intro­du­eix un matís ideològic al debat i asse­gura que “els esce­na­ris de des­mo­bi­lit­zació de les esquer­res són més freqüents i, en aquests casos, una des­mo­bi­lit­zació que afecti molt més uns elec­to­rats que uns altres pot ser impor­tant, sobre­tot en un con­text com l’actual, en què la dreta està força mobi­lit­zada”.

A qui bene­fi­cia?

Oriol Bar­to­meus es fa seva una reflexió de Jordi Muñoz, l’actual direc­tor del Cen­tre d’Estu­dis d’Opinió, en el sen­tit que “l’abs­tenció per­ju­dica aquell par­tit que l’abs­ten­ci­o­nista pen­sava votar”. En aquest sen­tit, es mos­tra crític amb aque­lles “lleis immu­ta­bles” que hi havia per­fec­ta­ment arre­la­des, com ara que una par­ti­ci­pació molt ele­vada bene­fi­cia l’esquerra: “L’abs­tenció no per­ju­dica específica­ment cap bloc. Es mou molt en funció del que l’elec­tor veu que pot ser bene­ficiós.” I recorda una tesi defen­sada en el seu dar­rer lli­bre El ter­ratrèmol silenciós (Eumo, 2018): “Cada cop més, els elec­tors són gasius amb el seu vot. Volen que ser­veixi per a alguna cosa. I cada vegada més hi ha una abs­tenció con­jun­tu­ral, que actua en funció de si l’elec­tor se sent o no cri­dat o creu o no que el seu vot ser­virà per a alguna cosa, ja sigui perquè el seu par­tit gua­nyi les elec­ci­ons o per evi­tar que un altre ho faci. L’elec­tor actua en funció de com veu l’esce­nari, i això afa­vo­rirà els uns o els altres. I pre­veu l’abs­tenció com una opció més. No ho veu com una opció nega­tiva, a diferència de les gene­ra­ci­ons més velles.” Bar­to­meus defensa que en el futur “l’abs­tenció, cada vegada més, serà con­jun­tu­ral”: “L’abs­tenció estruc­tu­ral hi és, òbvi­a­ment, però està molt lli­gada a unes con­di­ci­ons soci­als molt espe­ci­als.”

Sobre la visió que l’abs­tenció afa­vo­reix l’extrema dreta, Bar­to­meus defensa que hi ha “una teo­ria inne­ga­ble, i és que com menys par­ti­ci­pació hi ha, més barat és superar el límit per acon­se­guir repre­sen­tació”: “Això és així, i ho hem vist en les elec­ci­ons muni­ci­pals. Amb els matei­xos vots, però amb una par­ti­ci­pació més baixa, un deter­mi­nat par­tit pot acon­se­guir repre­sen­tació. Amb una par­ti­ci­pació més alta, segu­ra­ment en molts muni­ci­pis un par­tit com Vox no hau­ria acon­se­guit repre­sen­tació.” Tot i això, matisa que “en altres moments aquest paper l’ha jugat la CUP”: “Allò més relle­vant no és la ide­o­lo­gia del par­tit, sinó que es tracti de for­ma­ci­ons que es mouen en el límit, que tenen un votant molt fidel, però que els costa fer el salt.”

ÀSTRID BARRIO
Politòloga
“El desinterès per la política no és simètric. No s’expressa igual en cada elecció”
O. BARTOMEUS
Politòleg
“Unes eleccions al juliol fan pensar que a una part del votant li costarà participar”
JOAN FONT
Dr. Ciència Política
“Tot és tant nou en les properes eleccions que no sabem com influirà”
ORIOL BARTOMEUS
Politòleg
“Cada vegada més hi ha una abstenció conjuntural, que actua en funció de l’escenari
ÀSTRID BARRIO
Politòloga
“Es percep una certa desmobilització en l’electorat independentista”
JOAN FONT
Dr. Ciència Política
“L’abstenció no té cap efecte mecànic. Pot afavorir o perjudicar uns o altres”

“Un tret al peu”

Una part de l’independentisme s’ha posicionat a favor de l’abstenció. No és la primera vegada. De fet, durant moltes dècades, la CUP es va inhibir en les eleccions espanyoles. Uns dels que ha defensat aquesta opció amb més vehemència ha estat l’exsecretari de la mesa del Parlament, Josep Costa, que considera que es tracta d’una opció legítima per expressar el descontentament sobiranista: “Per fer política autonòmica, convé estar al Congrés; però per fer política de ruptura, els vots que tinguis de menys o de més no et serviran de res.”

L’opció de no anar a votar també la va defensar, en un primer moment, l’ANC. La seva presidenta, Dolors Feliu, va assegurar que era el moment de dir “prou a salvar Espanya” i es va mostrar partidària de no participar en les eleccions argumentant que el Congrés és “un òrgan d’aïllament i de minoració de Catalunya” que “no representa” els independentistes. En tot cas, de manera gairebé immediata algunes delegacions territorials, com la de Girona, es van posicionar en contra d’aquesta proposta perquè argumentaven que només beneficiava “les forces espanyolistes”, i van fer una crida a la direcció per no “confondre’s d’adversari” i dirigir l’embat “contra aquells qui neguen el dret a decidir” i no contra els partits independentistes. Al final, la direcció va convocar una consulta interna i els socis han decidit, val a dir que amb una participació molt baixa, no fer campanya per l’abstenció activa i el vot nul polític a les eleccions espanyoles del 23 de juliol: el 59,71% dels socis que hi van participar es van decantar per aquesta opció.

A banda del dilema de l’ANC, els partits independentistes han intentat, des del primer moment, fer front a les crides a l’abstenció, especialment actives a les xarxes socials. Junts, que va rebre amb malestar la proposta inicial de l’ANC, s’hi va oposar, tot i compartir la tesi de no investir cap president que no accepti l’autodeterminació i la necessitat de fer un front comú a Madrid. El candidat de Junts al Senat, Toni Castellà, es va mostrar contundent: “Entenc que hi hagi molta gent emprenyada, però l’abstencionisme és el gran somni del nacionalisme espanyol. És un tret al peu. Absurd.” Per la seva banda, el politòleg i nou fitxatge d’ERC, Francesc-Marc Álvaro sosté: “L’abstencionisme és antipolítica i t’elimina del joc. Et converteix en més irrellevant.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.