El dossier

Tres i més

A Catalunya hi ha més de 150.000 famílies nombroses, 9.000 de les quals tenen cinc fills o més i, d’aquestes, 820 són monoparentals

GESTIÓ DE LES VACANCES
“Les vacances és un tema complicat, tant pel cost que representa com per les dificultats de trobar allotjament per a tants”
SUPORT ESCÀS I INESTABLE
“Les famílies nombroses es queixen que les ajudes o els descomptes que s’ofereixen són insuficients, tant les públiques com les privades”
MÉS CIRCUMSTÀNCIES
“La normativa no només té en compte que es tinguin tres o més fills, sinó casos com tenir un fill amb discapacitat”

“Ens agra­den els nens, però tenir-ne molts no era un objec­tiu inqüesti­o­na­ble.” La Maria i en Jordi reco­nei­xen que no tenien pre­vist aca­bar for­mant una família nom­brosa, però tot seguit mati­sen que “teníem clar que no ens impor­tava”. Actu­al­ment, tenen set fills, d’entre divuit anys (en Marc, el més gran) i qua­tre (la Mar­tina, la més petita). A banda de la volun­tat de no posar-se límits, reco­nei­xen que també pesa­ven els ante­ce­dents fami­li­ars: “Tots dos venim de famílies nom­bro­ses i vul­guis o no, això acaba influint, encara que sigui perquè ja és un esce­nari que forma part de la teva rea­li­tat.” En el cas de la família de la Maria eren sis ger­mans, men­tre que en la d’en Jordi eren qua­tre, tot i que en aquest dar­rer cas reco­neix: “Eren dues pare­lles a molta distància els dos pri­mers dels dos segons i la veri­tat és que tam­poc vam viure gaire l’experiència d’una família nom­brosa.”

Segons dades de l’Ins­ti­tut d’Estadística, a Cata­lu­nya hi ha 152.878 famílies nom­bro­ses. D’aques­tes, 9.000 tenen cinc fills o més. En tot cas, el títol acre­di­ta­tiu no només es dona a aque­lles uni­tats fami­li­ars que tenen més de tres fills, sinó també a les que es tro­ben en alguna cir­cumstància espe­cial, com ara que els infants siguin orfes d’algun dels dos pro­ge­ni­tors o algun dels fills tin­gui una dis­ca­pa­ci­tat. Les moti­va­ci­ons i les cir­cumstàncies d’aques­tes famílies nom­bro­ses són molt diver­ses. Com en el cas de la Maria i en Jordi, els ante­ce­dents fami­li­ars són deter­mi­nants. Una altra de les famílies amb què hem par­lat, la d’en Quim i la Maria, tenen una experiència sem­blant. En Quim prové d’una família de dotze fills, fruit de dos matri­mo­nis dife­rents; men­tre que en el cas de la Maria eren cinc. El seu «avant­pro­jecte fami­liar», tal com el defi­neix en Quim, con­sis­tia a tenir entre cinc o set fills, però quan va arri­bar el ter­cer la seva per­cepció va can­viar. Ara mateix en tenen cinc, d’entre sis anys (l’Àlvaro) i cinc mesos (la Inés) i con­fes­sen que estan “des­bor­dats”: “No podem amb tot i estem en un moment en què ens plan­te­gem si seguim o bé si ens que­dem amb cinc.” Mal­grat tot, tenen molt clar que “és molt bonic tenir fills”.

En canvi, en Lucas i la Maria Eugènia reco­nei­xen que tot va començar gai­rebé “sense pen­sar-ho”. Estan junts des del 1999 i fins al 2010 no es van deci­dir a tenir fills. Ara, però, en tenen nou, el més petit dels quals (l’Ash­lie) té onze mesos, men­tre que el més gran (en Brian), tretze anys. Entre aques­tes dues dates, a més a més, en Lucas va tenir un acci­dent labo­ral, de resul­tes del qual va per­dre com­ple­ta­ment la visió. El cas de la Mar i en Daniel és dife­rent. Quan es van conèixer, ella tenia tres fills d’una relació ante­rior i ell en tenia una d’una altra. Mal­grat tot, quan van començar a viure junts van deci­dir que volien tenir fills en comú. En aquest cas, més que els ante­ce­dents fami­li­ars va pesar el fet de no par­tir de zero. “El fet de tenir-ne ho fa tot molt més sen­zill perquè ja por­tes una vida de família, però també tens ganes de for­mar una família amb la teva pare­lla. És un procés que es va fent”, explica en Daniel. En total, tenen set fills, de dinou a dos anys, tot i que el més gran ja no viu amb ells des de fa un any i mig.

La logística

Un dels rep­tes més com­pli­cats que han d’assu­mir les famílies nom­bro­ses és la gestió del dia a dia. En molts casos cal fer equi­li­bris, en què són deci­sius fac­tors com ara la feina dels pro­ge­ni­tors, l’edat de la mai­nada, el suport fami­liar o la capa­ci­tat econòmica. En el cas d’en Quim i la Maria, per exem­ple, tots dos eren pro­fes­sors, però ell va haver de posar-se a fer de comer­cial per millo­rar els ingres­sos i les pers­pec­ti­ves pro­fes­si­o­nals, tot i que con­fessa que “ja sabia que amb la nova feina tin­dria zero con­ci­li­ació”. Mal­grat tot, des­taca que l’horari actual, amb jor­nada par­tida, li per­met por­tar cada matí els fills a l’escola. A més a més, els por­ten al mateix cen­tre on tre­ba­lla la seva dona, la Maria, la qual cosa “faci­lita molt les coses”. En Ramon i la Carme, que tenen cinc fills d’edats entre els 21 i els 14 anys, recor­den que els pri­mers anys “van ser molt com­pli­cats, sobre­tot quan un dels fills encara era petit i s’estava a casa, un altre anava a l’escola bres­sol i algun altre a l’escola”. Però es van poder espa­vi­lar; en bona mesura, gràcies a la feina: ell és pro­fes­sor de la mateixa escola a què ha anat la mai­nada des de P3 i ella es va aga­far horari inten­siu, amb la qual cosa un podia anar a por­tar-los a l’escola i l’altre a reco­llir-los. A més a més, també van tenir suport extern. Quan tots cinc fills van anar a l’escola, la gestió va ser molt més fàcil.

En el cas de la Mar i en Daniel, que viuen amb sis fills amb edats de dos a quinze anys, s’ho ges­ti­o­nen entre ells dos, però afe­gei­xen que “les tres nenes grans aju­den molt: ren­ten plats, tre­uen les escom­bra­ries, este­nen i ple­guen la roba...”. Per la seva banda, en Jordi i la Maria, que tenen set fills i viuen en un pis de l’Eixam­ple de Bar­ce­lona, comp­ten amb l’ajuda ines­ti­ma­ble dels fills, que tenen edats molt diver­ses, entre qua­tre i divuit anys, però que “des de petits s’acos­tu­men a aju­dar i veuen com els seus ger­mans ho fan”. De fet, el fill més gran, que en té 18 i va a la uni­ver­si­tat de tar­des, és el que acaba d’enlles­tir el dinar a dos dels seus ger­mans petits.

A banda d’aquesta col·labo­ració ines­ti­ma­ble, des­ta­quen que quan ha estat neces­sari han tin­gut ajuda fami­liar, ja sigui en cas de malal­tia o d’alguna emergència “molt pun­tual”. Però mati­sen que han pro­cu­rat que no fos “cons­tant ni de dia i hora, per no lli­gar exces­si­va­ment els altres; tot i això, quan hem neces­si­tat comp­tar-hi ho hem pogut fer”. També és veri­tat, però, que la Maria va estar alguns anys sense tre­ba­llar i va poder dedi­car més temps a la família. En aquests moments, però, tre­ba­lla d’admi­nis­tra­tiva. En Ramon i la Carme con­tras­ten la gestió del dia a dia d’ara amb la d’alguns anys enrere: “Ara, els fills tenen entre 14 i 21 anys i és un petit caos. Cadascú té hora­ris dife­rents i vas veient què fa un o què fa l’altre sobre la marxa. Quan eren més petits, tot era molt més orde­nat. El prin­ci­pal pro­blema era el trans­port de la mai­nada amunt i avall.” En Lucas i la Maria Eugènia, que tenen nou fills d’entre 11 mesos i 9 anys, també tenen ajuda molt pun­tual, ell té la inva­li­desa i ella està a l’atur. En el cas de la Mar i en Daniel, també acos­tu­men a ges­ti­o­nar-se tots dos el dia a dia, tot i que ella està a l’atur des de fa alguns mesos.

La mobi­li­tat

Un altre dels rep­tes com­pli­cats és el de la mobi­li­tat. La família d’en Quim i la Maria es mouen per Bar­ce­lona en trans­port públic, en bona mesura forçats per les cir­cumstàncies: “L’Ajun­ta­ment va treure la nor­ma­tiva de bai­xes emis­si­ons. Nosal­tres teníem una fur­go­neta que ens havia dei­xat el meu pare, però no podem fer-la ser­vir per cir­cu­lar per la ciu­tat. I una fur­go­neta de segona mà amb capa­ci­tat per a set per­so­nes com a mínim costa 25.000 euros”, ens explica en Quim. Al final, però, valora que s’ho han pogut ges­ti­o­nar amb la T-usual, que costa la mei­tat en el cas de les famílies nom­bro­ses espe­ci­als com la seva. Tot i això, pun­tu­a­litza que “por­tar cada dia qua­tre menors en bus, que és el que hau­rem de fer a par­tir del curs vinent, és una boge­ria; a banda que hi des­ti­nes molt més temps, uns 45 minuts d’anada i el mateix de tor­nada”. La Maria Eugènia i en Lucas, que viuen en un pis de Cas­tell­de­fels i tenen nou fills, es mouen sobre­tot en trans­port públic: “Inten­tem no moure’ns tots alhora, perquè és molt com­pli­cat a nivell econòmic i logístic; però, si és ine­vi­ta­ble, ens des­pla­cem en bus o en tren i, en alguna ocasió molt pun­tual, en taxi.” Un dels avan­tat­ges que tenen és que l’escola on van els nens està a deu minuts cami­nant.

La Maria i en Jordi, per la seva banda, posen en relleu la soli­da­ri­tat espontània que s’acaba esta­blint amb altres famílies: “Mol­tes vega­des l’entorn s’ofe­reix abans que ho neces­si­tis. S’ha esta­blert una com­pli­ci­tat i tant als altres com a nosal­tres ens surt com molt natu­ral por­tar el fill dels altres o els nos­tres quan hi ha alguna acti­vi­tat extra­es­co­lar o algun par­tit de fut­bol.” En aquest moments tenen una fur­go­neta de nou pla­ces.

També és com­pli­cat qua­drar els números. Totes les famílies amb què hem par­lat reco­nei­xen que han hagut de fer algun sacri­fici, ja sigui can­vi­ant de feina o bé renun­ci­ant a alguna acti­vi­tats extra­es­co­lar per a la mai­nada; però se sen­ten satis­fets del resul­tat final. En Lucas i la Maria Eugènia, per la seva banda, viuen en un pis petit, de 95 metres qua­drats útils. Ell és pen­si­o­nista per acci­dent labo­ral i la seva dona va dei­xar de tre­ba­llar quan ell va per­dre la visió, l’any 2007.

Les vacan­ces és un tema com­plex, tant pel cost que repre­senta com per les difi­cul­tats de tro­bar allot­ja­ment per a tanta gent. Fa poques set­ma­nes, amb motiu del Dia Inter­na­ci­o­nal de les Famílies, l’Asso­ci­ació de Famílies Nom­bro­ses de Cata­lu­nya (Fanoc) va donar a conèixer una enquesta que reve­lava que més de la mei­tat de les famílies amb més de tres fills tenen difi­cul­tats per assu­mir els cos­tos que els suposa fer vacan­ces. En Lucas i la Maria Eugènia, que tenen nou fills, els con­fes­sen que “a part d’invi­a­ble, és impos­si­ble”. Un cobra una pensió d’inva­li­desa i l’altra està a l’atur. “Sense aju­des, amb la pensió d’inva­li­desa que estic cobrant i amb l’enca­ri­ment del cost de la vida arran de la pandèmia, és molt difícil estal­viar per anar de vacan­ces. Ja prou pro­ble­mes tenim per viure el dia a dia”, ens explica en Lucas.

En Daniel i la Mar, que també es troba a l’atur, con­fes­sen que també els resulta molt com­pli­cat anar de vacan­ces i posen incís en el tema logístic: “Només anem a un càmping, que és l’únic lloc on podem anar tots junts.” La Maria i en Jordi també des­ta­quen la mateixa pro­blemàtica: “Has de bus­car alguna casa de llo­guer, millor que un apar­ta­ment, en què hi puguem cabre tots nou i això acos­tuma a ser molt clar, a banda que n’hi ha poques i has de reser­var amb molta ante­lació.” Tot i això, encara és pit­jor quan han neces­si­tat anar d’hotel: “Has de reser­var qua­tre o cinc habi­ta­ci­ons i això és molt car, a part que sovint no tro­bes habi­ta­ci­ons grans.”

Les aju­des públi­ques

Des de la Fede­ració de l’Asso­ci­ació de Famílies Nom­bro­ses de Cata­lu­nya, que aplega més de 14.000 famílies, es reclama una equi­pa­ració amb les mesu­res de suport que reben les famílies amb fills a la resta de països de la Unió Euro­pea. A Cata­lu­nya i a Espa­nya hi ha aju­des per infants a càrrec o famílies nom­bro­ses, però aques­tes són molt limi­ta­des i, a més a més, no es man­te­nen amb el temps, per la qual cosa és molt com­pli­cat que pugui aju­dar les famílies a pla­ni­fi­car el futur; i a nivell de país, tam­poc se’n poden per­ce­bre els pos­si­bles resul­tats.

Els pares amb qui hem par­lat es bene­fi­cien d’aques­tes aju­des, però es quei­xen de la migra­desa i la ines­ta­bi­li­tat. En Ramon i la Carme, que tenen cinc fills (la més petita dels quals ja té 14 anys) remar­quen que han vis­cut una època en què els governs van fer pro­ves: “Amb un dels fills vam cobrar els 2.500 euros del Zapa­tero. Després vam rebre una ajuda de la Gene­ra­li­tat. Totes les han aca­bat reti­rant. Ara només rebem la d’Hisenda de 200 euros al mes perquè som família nom­brosa espe­cial.” En Jordi i la Maria, per la seva banda, es quei­xen que “les aju­des no estan comp­ta­des pel nom­bre de per­so­nes que hi ha en una família”. En tot cas, un dels des­comp­tes que valo­ren més posi­ti­va­ment és el trans­port en tren. En canvi, en Lucas i la Maria Eugènia, que por­ten set dels seus nou fills a una escola de Cas­tell­de­fels, aquest any s’han que­dat sense les aju­des de men­ja­dor perquè no el van avi­sar de la data que calia dema­nar-les, la qual cosa com­por­tarà que hagin d’anar a reco­llir la mai­nada al mig­dia.

Al final, les aju­des tam­poc són deter­mi­nants a l’hora de deci­dir for­mar una família nom­brosa. En Jordi i la Maria, que tenen set fills, ho expres­sen amb molta clare­dat: “Encara que no hi hagués hagut cap mena d’ajuda pública hauríem tin­gut els matei­xos fills. Si de cas, hauríem dema­nat més diners a la família o bé hauríem anat més jus­tos o faríem menys coses de les que fem. Però sí que és veri­tat que hi ha molta gent que fa marxa enrere per la falta d’aju­des.” I ens con­vida a fer una reflexió: “Ens hem de plan­te­jar quina soci­e­tat volem. Si hi hagués més aju­des segu­ra­ment hi hau­ria més nata­li­tat. No sé si hi hau­ria més famílies nom­bro­ses, perquè al cap­da­vall es tracta d’una opció molt per­so­nal i no tot­hom té vocació per tenir fills, però com a mínim la gent tin­dria l’opció d’esco­llir.”

150.284

Famílies nom­bro­ses

9.443 d’aques­tes tenen cinc fills o més i d’aques­tes 820 són mono­pa­ren­tals

14.627

El pes de la Fanoc

L’Asso­ci­ació de Famílies Nom­bro­ses de Cata­lu­nya aplega més de 14.000 famílies i 76.060 per­so­nes asso­ci­a­des

LA REACCIÓ DE L’ENTORN

“Esteu bojos!” La reacció de l’entorn, dels amics i els coneguts d’en Lucas i la Maria Eugènia quan els van explicar que volien construir una família nombrosa va ser molt contundent. Tots dos ens recorden alguns dels arguments que els posaven damunt de la taula: “Que ara no és el moment! Que ja no estem a la postguerra, que això de tenir molts fills és antiquat. Que no sabeu el que feu!” Malgrat tot, ells ho tenien molt clar i van seguir el seu camí fins a tenir nou fills.

Tot i això, la majoria de les parelles amb qui hem parlat destaquen que bona part dels comentaris que els arriben de l’entorn són positius. En Quim destaca que “la majoria de comentaris són bons, però de tant en tant et trobes amb alguna que se’t queda mirant com si fossis un marcià i comença a comptar els nens que hi ha al teu voltant com si alguna cosa no li acabés de quadrar o com si estiguessis fent alguna cosa estranya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor