El dossier

Raúl Sánchez Flores

Director de Fanoc Famílies Nombroses de Catalunya

“Hem de trencar amb els estigmes que hi ha arrelats”

El director de Fanoc i secretari general de la Confederació Europea de Famílies Nombroses ens explica els reptes de present i de futur de les famílies amb més de tres fills a Catalunya

UN MIRALL DE LA SOCIETAT
“Les nostres famílies són un mirall molt precís de la societat, tant a nivell de posició socioeconòmica com de pensament”
POLÍTIQUES PÚBLIQUES
“El primer problema que hi ha al nostre país és una absència de polítiques integrades, a diferència del que es fa als països del nostre entorn, com França”
Pre­senti’ns breu­ment l’asso­ci­ació. Quins objec­tius per­se­guiu i quins ser­veis ofe­riu?
Bàsica­ment, tenim dues fina­li­tats. La pri­mera és defen­sar els drets de les famílies nom­bro­ses per tal que no hi hagi cap dis­cri­mi­nació per raó del nom­bre de fills; i acon­se­guir que tenir fills es valori com una apor­tació posi­tiva al país en ter­mes de benes­tar social. La segona part seria acon­se­guir ser­veis i ofer­tes ade­qua­des a les famílies nom­bro­ses, per la qual cosa també tre­ba­llem amb empre­ses pri­va­des. Per altra banda, també tenim una incidència forta en el tema del lleure en família. Cada mes orga­nit­zem dues o tres acti­vi­tats gratuïtes o a un preu molt asse­qui­ble.
Abans es veia nor­mal tenir molts fills. Quin és el per­fil de les famílies que estan asso­ci­a­des a la Fanoc?
El 85% de les famílies que tenim són de tres fills, que és la xifra bàsica per ser con­si­de­rada família nom­brosa. Un 10% són de qua­tre fills i després queda un 5% que són els de cinc o més, que seria la cate­go­ria espe­cial. L’altre dia pre­ci­sa­ment lle­gia que a tot Espa­nya de deu o més fills només hi ha 140 famílies. Ja es veu que ha can­viat molt amb l’esce­nari de fa alguns anys. Ara la immensa majo­ria de les famílies són de tres fills.
No sé si teniu la per­cepció que encara hi ha pre­ju­di­cis ideològics amb el con­cepte de família nom­brosa. Ho dic, per exem­ple, per la des­a­pa­rició del con­cepte en la llei que s’està deba­tent al Congrés.
Afor­tu­na­da­ment, aquesta llei ha que­dat en sus­pens per la con­vo­catòria d’elec­ci­ons i, per tant, si es vol impul­sar, s’ha de començar de zero, com a mínim el tràmit par­la­men­tari. En tot cas, reflec­teix un cert estigma que hi ha sobre les famílies nom­bro­ses. Sem­bla fins i tot que hi ha qui té por del con­cepte de família nom­brosa perquè l’acaba iden­ti­fi­cant amb l’època fran­quista o amb posi­ci­ons inte­gris­tes. I això no és només una cosa que passi a Espa­nya. Fa poc lle­gia dos infor­mes que va fer el Minis­teri de l’Inte­rior ale­many i en què pre­ci­sa­ment es par­lava d’aquest biaix, que allà s’asso­cia més amb la immi­gració. Amb això hem de tren­car els tabús. Nosal­tres fem una enquesta cada any per conèixer com són les nos­tres famílies i resulta que són un mirall molt precís del con­junt de la població, tant a nivell de posició soci­o­e­conòmica com de pen­sa­ment. L’única diferència és que hi ha una part de mem­bres de la uni­tat que no ingressa i que reque­reix una dedi­cació i té una reper­cussió en la vida de les famílies a nivell labo­ral, econòmic i social. Tot i això, hi ha un doble estigma: d’una banda, els que cre­uen que les famílies nom­bro­ses són gent de dre­tes, rics i molt reli­gi­o­sos; i, de l’altra, els que els asso­cien a gent pobra i immi­grant. Hem de tren­car aquests estig­mes i posar en valor la lli­ber­tat de la gent de cons­truir el seu pro­jecte fami­liar com vul­gui. En rea­li­tat, les enques­tes mos­tren una gran des­pro­porció, encara més gran a Cata­lu­nya, entre els fills desit­jats i els que s’aca­ben tenint. Aquí és on tenim el pro­blema. En altres països com França o el nord d’Euro­pea es veu com a molt posi­tiu el fet de tenir una família nom­brosa, entre d’altres raons perquè són cons­ci­ents que l’incre­ment de la nata­li­tat és bàsic per garan­tir el relleu gene­ra­ci­o­nal. Aquí tenim una feina molt impor­tant a fer. Cal fer un canvi de cul­tura per veure el fet de tenir fills com una ini­ci­a­tiva posi­tiva.
Per què creu que hi ha aquests pre­ju­di­cis quan resulta que la nata­li­tat baixa sense atu­ra­dor?
És una cosa que sorprèn. Tinc la sort que fa anys que soc secre­tari gene­ral de la Con­fe­de­ració Euro­pea de Famílies Nom­bro­ses, vaig molt a diver­sos països d’Europa i et tro­bes que a la majo­ria dels llocs no hi ha cap por i es parla ober­ta­ment d’aquests temes. Al cap­da­vall, és un dels rep­tes més grans que hi ha en aquest moment a Europa. Tant és així que Ursula von der Leyen, la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, quan va fer el seu dar­rer govern va posar una vice­pre­si­denta de demo­gra­fia. En canvi, Espa­nya és una rara avis, perquè és un tema del qual fa por par­lar, suposo perquè venim dels anys del fran­quisme en què es va exal­tar la família. Per part de la dreta hi ha una por perquè no els diguin que estan con­ti­nu­ant amb polítiques del fran­quisme; i per part de l’esquerra perquè es par­teix d’una deter­mi­nada visió de la família com a espai de domi­nació. Hem de superar total­ment això. Al cap­da­vall, tot­hom té la família que vol i és evi­dent que els que estan tenint més fills estan fent una apor­tació impor­tant a la soci­e­tat i els hem de trac­tar perquè aquesta sigui con­si­de­rada.
Tot i aquests estig­mes, els estu­dis indi­quen que amb tres o més fills el risc de vul­ne­ra­bi­li­tat es dis­para.
És un tema que ens pre­o­cupa moltíssim. Hi ha un índex que s’uti­litza a tot Europa per ava­luar la pobresa que és la taxa Arope. Fins fa tres anys sor­tia que les famílies que tenen tres fills o més fins i tot tenen més risc d’exclusió social que les mono­pa­ren­tals. Curi­o­sa­ment, ara això ha des­a­pa­re­gut i només sur­ten les llars amb un fill o més i estem inten­tant esbri­nar què ha pas­sat. En tot cas, el 30% dels nens estan en llars de famílies nom­bro­ses i és una rea­li­tat que cal tenir pre­sent en les polítiques d’inclusió social.
Entre les rei­vin­di­ca­ci­ons que es poden lle­gir al vos­tre web hi ha la de no dis­cri­mi­nació per raó del nom­bre de fills. Com es mani­festa aquesta dis­cri­mi­nació?
De moltíssi­mes mane­res. Per exem­ple. Quan tens un ter­cer fill el pri­mer que has de fer és can­viar el cotxe perquè les cadi­re­tes no t’hi caben. Com que el cotxe és més gran té més potència i tots els impos­tos estan basats en la potència. Quan has de com­prar una casa és exac­ta­ment igual. Però qui apro­fita millor l’espai? Set per­so­nes que viuen en cent metres qua­drats o bé una per­sona que viu en sei­xanta? És més, la majo­ria de famílies nom­bro­ses viuen en menys espai del que reco­mana Naci­ons Uni­des per viure en dig­ni­tat.
En gene­ral, com valora les polítiques fami­li­ars que s’impul­sen a casa nos­tra? Sem­bla que anem a bat­ze­ga­des, sense un pacte de país.
Abso­lu­ta­ment. El pri­mer pro­blema és una absència de polítiques inte­gra­des. A la majo­ria dels països del nos­tre entorn com ara a França, hi ha una estratègia que es manté des de fa molts anys que es va tre­ba­llant any rere any a través d’uns espai ano­me­nat Con­sell Naci­o­nal de Família que es dedica a ana­lit­zar què fun­ci­ona i què cal can­viar. És igual que gover­nin dre­tes o esquer­res, que això es manté abso­lu­ta­ment. Lla­vors tens la pres­tació uni­ver­sal per fill a càrrec, tens un xec de ser­veis i mol­tes altres coses. Si tens un ter­cer fill hi ha una segu­re­tat espe­cial pels bene­fi­cis de la família. Tot està enfo­cat perquè hi hagi molta lli­ber­tat a l’hora d’orga­nit­zar-te i perquè no per­dis sala­ris ni opor­tu­ni­tats pel fet de tenir fills. Aquí és jus­ta­ment al con­trari. Tot són pro­ble­mes. I a més anem erràtica­ment, la qual cosa és nefasta perquè les polítiques fami­li­ars pre­ci­sa­ment tenen efec­tes a mitjà i llarg ter­mini. Va haver-hi el xec de Zapa­tero i quan va durar? Ni tres anys! A més a més es fan polítiques que no tenen cap sen­tit. Veig ajun­ta­ments que diuen: “Ara dona­rem mil euros per cada fill que neixi.” Molt bé. I després què? Fa uns dies vaig estar a Polònia. Des de fa qua­tre o cinc anys estan donant 120 euros per fill al mes. Uni­ver­sals. Però és que això és el que s’està fent a tot Europa: és el que s’ano­mena pres­tació uni­ver­sal per fill a càrrec i que els experts diuen que és l’ins­tru­ment més efi­ci­ent per llui­tar con­tra la pobresa infan­til. Aquí ho recla­men totes les orga­nit­za­ci­ons de suport a la infància, però ni se’n sent par­lar en el debat polític. L’única cosa que hi ha és una pres­tació per a famílies molt i molt vul­ne­ra­bles. En con­junt, falta consciència que és un tema amb què ens estem jugant el futur i que reque­reix un pacte d’estat. No es pot pen­sar en polítiques fami­li­ars en ter­mes elec­to­rals. Les polítiques fami­li­ars no comen­cen a tenir efecte fins que han pas­sat dos can­vis de govern i la gent veu que es man­te­nen. Reque­rei­xen con­fiança.

els orígens de la fanoc

La Fanoc (Famílies Nombroses de Catalunya) va néixer el 1990 quan uns quants pares, preocupats per la discriminació de què eren objecte les famílies nombroses, van voler recuperar una associació que ja existia des dels anys seixanta. Quan veure que això no era possible van fundar una associació. Alguns anys després, l’entitat va liderar una protesta per canviar el sistema de rebuts de l’aigua, que no tenia en compte el nombre de gent que vivia en cada domicili. El tema va arribar als tribunals i van donar la raó a les famílies nombroses. A partir del ressò d’aquella polèmica, l’entitat es va professionalitzar. Actualment aplega 14.627 famílies i té 76.060 persones associades, tal com es pot llegir al seu portal web.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.