El dossier

La covid que no marxa

Tres mesos després que l’OMS declarés la fi de l’emergència sanitària, els malalts de covid persistent reclamen que no se’ls oblidi i es tingui en compte la situació en què es troben

EVITAR UN PELEGRINATGE
“Els afectats reclamen ser atesos amb eficiència des de l’atenció primària i evitar un pelegrinatge de metge en metge”
LES CONSEQÜÈNCIES
“La covid persistent també genera als pacients conseqüències socials, econòmiques i laborals”
UNA XIFRA DE MÍNIMS
“Segons les darreres dades, a Catalunya hi ha diagnosticats quasi 15.000 casos de covid persistent, però la xifra és molt superior”

Va ser just l’endemà de jugar un par­tit de fut­bol amb els amics quan l’Arnau va detec­tar que alguna cosa no anava bé. Sis set­ma­nes abans, el gener del 2022, va pas­sar per una covid que el va dei­xar al llit durant cinc dies, i després va notar una intensa sen­sació d’esgo­ta­ment que va tri­gar un mes i mig a des­a­parèixer. Quan es va tro­bar millor va ser quan es va atre­vir a jugar a fut­bol amb els amics, un exer­cici físic que el va fer recaure i el va fer tor­nar al llit, amb molt can­sa­ment i dolors mus­cu­lars. Així va estar cinc mesos més. Després d’un estiu en què va expe­ri­men­tar una certa millora, al setem­bre van tor­nar els símpto­mes, ara afe­gint-se-n’hi de nous, com emboi­ra­ment men­tal, amb pèrdua de capa­ci­tat de con­cen­tració i petits lap­sus de memòria. Va ser el ter­cer metge que el va visi­tar qui li va dir que tenia covid per­sis­tent.

Arnau Bus­quets té 38 anys, viu a Igua­lada i és inves­ti­ga­dor en neu­rociència a l’Ins­ti­tut de Recerca de l’Hos­pi­tal del Mar de Bar­ce­lona. El seu és un per­fil que es repe­teix en la majo­ria de per­so­nes que tenen covid per­sis­tent: símpto­mes que impli­quen pro­ble­mes físics i cog­ni­tius, mit­jana edat, com­bi­nen mesos que es tro­ben mit­ja­na­ment bé amb d’altres que es tro­ben espe­ci­al­ment mala­ment... Les que ho patei­xen han vist com les seves vides han can­viat com­ple­ta­ment des que es van con­ta­giar del virus. “Abans sem­pre feia mil plans per al cap de set­mana i ara he après a pri­o­rit­zar, perquè sé que qual­se­vol esforç em pot dei­xar sense for­ces per a l’endemà”, diu l’Arnau. La fatiga és el fac­tor més limi­tant per a la majo­ria de paci­ents.

Ell és un dels 15.000 casos de covid per­sis­tent diagnos­ti­cats a Cata­lu­nya. Ofi­ci­al­ment, perquè és pro­ba­ble que hi hagi molts casos encara no diagnos­ti­cats. Hi ha qui diu que la xifra veri­ta­ble es podria acos­tar als 300.000. Es tracta d’una malal­tia de què s’han des­crit uns 200 símpto­mes. Els més comuns entre la immensa majo­ria són la fatiga crònica, dolors arti­cu­lars, pro­ble­mes de memòria i con­cen­tració, febrícules, acúfens... Després d’un període d’incer­tesa, com tan­tes altres coses que van envol­tar la pandèmia, l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut va esta­blir l’octu­bre del 2021 que es pot par­lar de covid per­sis­tent quan els símpto­mes no des­a­pa­rei­xen tres mesos després de la fase aguda del con­tagi –l’OMS uti­litza el terme con­dició post­co­vid-19, una defi­nició tècnica que, a la vegada, l’ele­vava a la cate­go­ria de malal­tia real, ja que fins ales­ho­res hi havia dub­tes del que real­ment estava pas­sant amb aquests paci­ents. La mateixa OMS diu que al vol­tant del 10% de totes les per­so­nes que s’han con­ta­giat poden haver desen­vo­lu­pat covid per­sis­tent.

No hi ha un perquè

Encara hi ha dub­tes sobre molts aspec­tes de la malal­tia. El més impor­tant segu­ra­ment és el perquè. Encara no està clar què pro­voca que els símpto­mes s’hagin cro­ni­fi­cat en els paci­ents, la majo­ria dels quals són dones de 40 a 55 anys i que van pas­sar una covid lleu. Hi ha dife­rents hipòtesis, com les que apun­ten a una per­sistència viral dins el cos (ja sigui el virus, un reser­vori, partícules virals...), algun tipus d’infla­mació, l’autoim­mu­ni­tat del mateix SARS-CoV-2 o una afec­tació vas­cu­lar o de la micro­bi­ota. Hi ha un altre greuge impor­tant sobre aquesta malal­tia, ja que encara no s’ha acon­se­guit tro­bar un mar­ca­dor biològic o indi­ca­dor que deter­mini si un paci­ent té real­ment o no covid per­sis­tent. En tot cas, els dar­rers anys s’ha mul­ti­pli­cat la recerca i el conei­xe­ment (també a Cata­lu­nya) sobre una malal­tia que es cal­cula que tenen a tot el món uns 65 mili­ons de per­so­nes.

Men­tre no arri­ben els trac­ta­ments o fàrmacs, la vida de tots aquests paci­ents s’ha con­ver­tit en una “sub­pandèmia”, com ho defi­neix Sílvia Soler, por­ta­veu del Col·lec­tiu d’Afec­ta­des i Afec­tats de Covid Per­sis­tent a Cata­lu­nya. Molts d’ells han hagut de dei­xar de tre­ba­llar o tre­ba­llar acos­tu­mant-se a la seva nova situ­ació, després d’haver pas­sat per llar­gues bai­xes labo­rals. “Dei­xes de ser tu per ser una altra per­sona, amb el cost emo­ci­o­nal que això suposa, renun­ci­ant a allò que abans t’agra­dava fer”, con­ti­nua la Sílvia. Ella té 55 anys, és filòloga al cen­tre de ter­mi­no­lo­gia Term­cat i viu a Cas­tell­de­fels. Es va infec­tar de covid a la pri­mera onada, el març del 2020, amb uns forts epi­so­dis de fatiga, afo­nia, prin­cipi de pneumònia al pulmó esquerre, pèrdua d’olfacte i gust, boira men­tal, febre, acúfens... No va ser fins a l’octu­bre d’aquell any que va arri­bar a la uni­tat de covid per­sis­tent de l’hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol de Bada­lona (cre­ada qua­tre mesos abans) i li van cer­ti­fi­car el que té. Com molts altres paci­ents, s’ha con­ta­giat de covid fins a qua­tre vega­des, “i cada rein­fecció és un pas enrere molt gran, no pots aixe­car cap”.

Més enllà de la situ­ació física i cog­ni­tiva per­so­nal, un dels pro­ble­mes de què més es quei­xen és l’atenció sanitària. Ho va ser sobre­tot al prin­cipi de la pandèmia, amb el des­con­cert propi d’aquells mesos, quan els cen­tres d’atenció primària esta­ven reser­vats als casos més greus d’aque­lla emergència sanitària. Però ara la relació entre els paci­ents i el cir­cuit sani­tari no és gaire millor. Neus Viso té 58 anys, és de Vila­nova i la Geltrú, i també s’ha infec­tat de covid qua­tre vega­des. Ella defi­neix la seva relació amb el sis­tema sani­tari com “un pele­gri­natge en què un metge espe­ci­a­lista et fa anar a un altre metge espe­ci­a­lista, sense tenir un camí gaire clar i sense un metge de referència, que és el que neces­si­tem als ambu­la­to­ris”.

La queixa per la deso­ri­en­tació que viuen quan són ate­sos als ambu­la­to­ris o als hos­pi­tals és molt freqüent entre els que tenen covid per­sis­tent. En el que també coin­ci­dei­xen és a denun­ciar que encara avui es tro­ben amb met­ges que no es cre­uen la malal­tia. Els defi­nei­xen com a “nega­ci­o­nis­tes” que ho rela­ci­o­nen amb epi­so­dis d’ansi­e­tat o altres pro­ble­mes de salut men­tal. De moment, hi ha trac­ta­ments que pas­sen per pro­gra­mes de reha­bi­li­tació, amb exer­ci­cis de ree­du­cació d’acti­vi­tats de la vida diària, tècni­ques de ree­du­cació res­pi­ratòria, entre­na­ment cog­ni­tiu i exer­cici físic (la marxa nòrdica és un dels més reco­ma­nats).

El des­con­cert mèdic també l’adme­ten molts met­ges, perquè sovint tenen poca infor­mació i for­mació sobre com s’ha d’aten­dre una malal­tia de què tot just fa tres anys es va començar a par­lar i de què encara falta estan­dar­dit­zar el procés d’atenció. De fet, la mateixa relació entre els ambu­la­to­ris i els hos­pi­tals quan han d’aten­dre un mateix paci­ent encara pre­senta espais poc defi­nits. Com a res­posta, comen­cen a haver-hi experiències que volen cla­ri­fi­car aquest cir­cuit sani­tari. Fa un any i mig va començar una prova pilot a la regió sanitària de l’Àmbit Metro­po­lità Nord per orde­nar la relació entre dife­rents cen­tres d’atenció primària d’aquesta zona amb l’hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol de Bada­lona (Can Ruti), que és un dels grans refe­rents en l’atenció i recerca de covid per­sis­tent a Cata­lu­nya. La idea és que els paci­ents puguin ser ate­sos als seus ambu­la­to­ris de manera cor­recta i efi­ci­ent, i només se’ls deriva a l’hos­pi­tal quan es con­si­dera del tot neces­sari. Això vol dir molta més for­mació en aquests ambu­la­to­ris i evi­tar el “pele­gri­natge” que diu la Neus.

El cen­tre d’atenció primària de Bufalà, a Bada­lona, forma part d’aquesta prova pilot. La doc­tora Asun Wilke, met­gessa de família i experta en la matèria, recorda que l’experiència va començar quan es va veure clar que “no tenia sen­tit deri­var un paci­ent a l’hos­pi­tal, fent-lo entrar en una llista d’espera en què podria estar durant mesos, si encara no dis­po­sem de cap trac­ta­ment far­ma­cològic que reque­reixi una inter­venció dins un hos­pi­tal”. Aquí, el seu equip atén un cen­te­nar de paci­ents. El pri­mer que fan és el que hau­ria de ser el més sen­zill, però no ho és: iden­ti­fi­car els malalts de covid per­sis­tent. Després els ava­luen amb dife­rents pro­ves i qüesti­o­na­ris per deter­mi­nar-ne el grau d’afec­tació i final­ment els fan una pro­posta d’acom­pa­nya­ment, amb trac­ta­ments i exer­ci­cis de reha­bi­li­tació física i cog­ni­tiva que poden fer al mateix ambu­la­tori o a casa.

“Els paci­ents millo­ren amb aquests exer­ci­cis, però la meva impressió és que la situ­ació s’estanca quan dei­xen de fer-los, i per tant, real­ment podem donar molt poques altes mèdiques”, con­ti­nua Wilke. La relació amb Can Ruti és cons­tant per bus­car l’eficiència “i no fer per­dre el temps ni a l’hos­pi­tal ni als malalts”. Encara avui els arri­ben nous casos. Ella creu que els resul­tats que està donant l’experiència són molt posi­tius (així ho diuen els paci­ents) i lamenta que el seu model de pro­xi­mi­tat des de l’atenció primària no s’hagi escam­pat encara entre els cen­tres d’atenció primària d’arreu de Cata­lu­nya. Admet que falta for­mació entre el per­so­nal sani­tari.

Molts paci­ents de covid per­sis­tent tenen por que les admi­nis­tra­ci­ons s’obli­din d’ells, després que l’OMS declarés el pas­sat mes de maig la fi de l’emergència sanitària per covid. Asse­gu­ren que molts hos­pi­tals estan tacant les uni­tats post­co­vid que es van obrir al seu dia. De manera paral·lela, però, s’està impul­sant la recerca mèdica sobre aquesta malal­tia amb nous estu­dis i recer­ques. I aquí hi tenen un paper molt impor­tant els matei­xos paci­ents, que estan sent molt actius i s’ofe­rei­xen a fer de coni­llets d’índies per aju­dar a tro­bar un trac­ta­ment o fàrmac que els faci­liti la vida.

Con­fiança en la recerca

Chris­tian Escrig, bar­ce­loní de 41 anys i engi­nyer en l’àmbit de l’ener­gia, ha par­ti­ci­pat ja en set estu­dis clínics. Té clar que ha de fer els pos­si­bles perquè la recerca avanci, doni res­pos­tes a mol­tes pre­gun­tes encara ober­tes i ser­veixi, per exem­ple, per tro­bar un indi­ca­dor biològic que deter­mini que una per­sona té covid per­sis­tent. Tro­bar-lo és vital per a la comu­ni­tat mèdica i per als malalts, perquè fins ara, com diu el Chris­tian, “sense uns mar­ca­dors objec­tius acaba sent la teva paraula con­tra la d’algú que pot dir que t’ho estàs inven­tant tot”. Sap de què parla, perquè s’ha tro­bat met­ges espe­ci­a­lis­tes “que tenen un ego infi­nit, que no accep­ten dir que no saben el que tens i ho tras­lla­den a la negació”, hi afe­geix.

Dife­rents hos­pi­tals cata­lans estan inves­ti­gant. Un refe­rent és l’hos­pi­tal de Ter­rassa. Pri­mer van començar amb el pro­grama Nau­ti­lus, lide­rat des del Con­sorci Sani­tari de Ter­rassa i tre­ba­llant amb altres hos­pi­tals i uni­ver­si­tats com la UB i la UPC, apli­cant tècni­ques de neu­roi­matge cere­bral i intel·ligència arti­fi­cial. Reco­llint dades de 600 malalts de covid per­sis­tent, l’objec­tiu és iden­ti­fi­car els pro­ble­mes cog­ni­tius asso­ci­ats a la malal­tia i enten­dre què passa al cer­vell. Després van veure la neces­si­tat de fer un pas enda­vant i bus­car fórmu­les d’inter­venció per aju­dar els paci­ents, amb mesu­res de reha­bi­li­tació cog­ni­tiva i apro­fi­tant els conei­xe­ments que es tenen d’altres pato­lo­gies com l’ictus, trau­ma­tis­mes cra­ni­o­en­cefàlics o pro­ces­sos neu­ro­de­ge­ne­ra­tius.

Aquest pas enda­vant l’han fet lide­rant els pro­jec­tes Nutes­coti (que aplica pro­pos­tes de rea­li­tat vir­tual immer­siva) i RehaB­CO­VID. En aquest segon els malalts seguei­xen un pro­grama de reha­bi­li­tació que inclou entre­na­ment cog­ni­tiu, exer­cici físic i mind­ful­ness. Els resul­tats tri­ga­ran un any a arri­bar. La psicòloga clínica experta en neu­ropsi­co­lo­gia Maite Garo­lera és la inves­ti­ga­dora prin­ci­pal del pro­jecte. Ella també va pas­sar la covid i va per­dre l’olfacte en la pri­mera onada, i ja ales­ho­res va intuir que el virus era capaç de gene­rar afec­ta­ci­ons cog­ni­ti­ves, com ho han fet altres virus ante­ri­ors. “El que sabem és que al cer­vell li ha pas­sat alguna cosa, com li passa també a altres òrgans que també es poden veure afec­tats”, asse­nyala Garo­lera. Segons ella, cada vegada hi ha més lite­ra­tura científica i més conei­xe­ment sobre les carac­terísti­ques i els aspec­tes cog­ni­tius de la covid per­sis­tent, “però el que encara no sabem és el perquè, i con­fio que amb el temps ho aca­ba­rem des­co­brint”.

La con­fiança en la ciència és un ele­ment comú entre els que tenen covid per­sis­tent. Arnau Bus­quets, que pre­ci­sa­ment és inves­ti­ga­dor en neu­rociència, admet que tres anys és molt poc temps en el camp de la recerca científica, però és opti­mista. “Per la meva for­mació, això és molt frus­trant perquè m’agra­da­ria enten­dre què m’està pas­sant”, mani­festa. El Chris­tian diu que els científics cata­lans tenen doble mèrit, per la feina que fan i pels pocs recur­sos de què dis­po­sen.

L’afec­tació de la covid peris­tent sobre els paci­ents té mol­tes altres deri­va­des. Una d’essen­cial és la labo­ral. La majo­ria d’ells han hagut de dei­xar de tre­ba­llar. D’altres, l’empresa on tre­ba­lla­ven no els han adap­tat el lloc de tre­ball a les seves capa­ci­tats i han estat aco­mi­a­dats. D’altres han tin­gut sort, com per exem­ple Neus Viso, que ha pogut man­te­nir la feina fent altres fun­ci­ons. Del que no estan gens con­tents és del paper que té l’Ins­ti­tut Català d’Ava­lu­a­ci­ons Mèdiques, que ava­lua els malalts per deter­mi­nar si els con­ce­dei­xen una inca­pa­ci­tat tem­po­ral o per­ma­nent o si els donen l’alta. No els agrada ni les for­mes amb què actua ni mol­tes vega­des les seves reso­lu­ci­ons, a l’enten­dre que els fan tre­ba­llar quan no poden.

Una reflexió que fan és que són molts malalts en edat de tre­ba­llar i volen tre­ba­llar. I tenint en compte que a Cata­lu­nya poden ser entre 200.000 i 300.000, si no se’ls dona una solució poden ser també un pro­blema que, més enllà de l’àmbit sani­tari, afecti el tei­xit pro­duc­tiu. Per això Sílvia Soler creu que els diagnos­ti­cats actu­al­ment “són només la punta de l’ice­berg”.

La vida se’ls cap­gira quasi de la nit al dia, amb cer­tes millo­res i recai­gu­des, sense saber com es tro­ba­ran l’endemà. El Chris­tian ho viu de manera frus­trant perquè “és una malal­tia difícil de con­viure-hi; un dia puc fer bé el que em pro­poso i l’endemà que­dar-me sense gaso­lina”. Com molts altres, ell va tro­bar el suport del Col·lec­tiu d’Afec­ta­des i Afec­tats de Covid Per­sis­tent, una enti­tat que ha sabut orga­nit­zar-se i ser inci­siva davant les admi­nis­tra­ci­ons. Com a con­seqüència de tot ple­gat en surt una altra deri­vada: la salut men­tal.

Assu­mir la nova situ­ació no és fàcil per a ningú i sovint s’ha de recórrer al suport psi­cològic i la relació amb altres malalts. En aquest sen­tit ja hi ha també algu­nes experiències d’acom­pa­nya­ment des de la nova pers­pec­tiva de salut comu­nitària. Al Cen­tre d’Atenció Primària Inte­gral Baix-a-Mar de Vila­nova i la Geltrú a finals de l’any pas­sat s’hi va crear un Grup de Suport que fa acom­pa­nya­ment emo­ci­o­nal a una quin­zena d’afec­tats per la covid per­sis­tent. Es reu­nei­xen cada set­mana, par­len del que els passa i s’inter­can­vien con­sells i estratègies. Sem­pre hi ha alguna cadira buida perquè sem­pre hi ha abscències de dar­rera hora. “Conei­xen per­so­nes que pas­sen pel mateix que elles, veuen que el que estan vivint no s’ho estan inven­tant i això ja és terapèutic”, diu San­dra Pérez, psicòloga del cen­tre i coor­di­na­dora del grup. Defensa el paper de l’atenció primària perquè els que la patei­xen “neces­si­ten vali­dar el que estan pas­sant”.

Loli Anaya, com Neus Viso, par­ti­cipa en aquest grup de suport a Vila­nova. Ella és infer­mera a l’hos­pi­tal del Ven­drell i es va con­ta­giar en la segona onada, el gener del 2021. Des d’ales­ho­res ho ha pas­sat molt mala­ment, amb molts símpto­mes. Però un altre fac­tor que l’esgota és “haver-te de jus­ti­fi­car cons­tant­ment amb tot­hom, veure que hi ha gent al teu vol­tant que no t’acaba d’enten­dre i al final és molt depri­ment per a tu i per als altres”. L’aïlla­ment social pot ser un altre perill. I no par­lar del que ha pas­sat durant la pandèmia, també. La Loli asse­gura que ha tri­gat dos anys a expli­car el que ha vist com a infer­mera. I repe­teix el mateix mis­satge que tots els afec­tats: “La covid no la podem obli­dar, perquè encara hi és.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor