El dossier

Partits en liquidació

En els darrers anys, el sistema de partits català s’ha transformat de dalt a baix i han desaparegut algunes sigles històriques, com ara CDC, UDC o ICV, mentre que d’altres es troben en vies d’extinció, com Valents, el PDeCAT i Cs

A PUNT DE DESAPARÈIXER
Hi ha formacions polítiques que encara no s’han dissolt, però que es troben en una situació compromesa, gairebé a la unitat de cures intensives
ASTRID BARuIO
“Un dels elements clau per garantir la supervivència d’un partit és la capacitat per a mantenir un arrelament social i la institucionalització”

El 25 de novem­bre del 2012 es van cele­brar elec­ci­ons al Par­la­ment. Es trac­tava d’una con­vo­catòria excep­ci­o­nal, la pri­mera després de la mani­fes­tació mul­ti­tu­dinària de la Diada, que repre­sen­ta­ria el punt d’arren­cada del procés inde­pen­den­tista. Mal­grat tot, en la nova cam­bra que va sor­gir de les urnes es va man­te­nir, a grans trets, el sis­tema polític tra­di­ci­o­nal, aquell que s’havia bas­tit des del 1980, amb un pes con­si­de­ra­ble de CiU, que va per­dre dotze escons, i amb un empat tècnic entre el PSC i ERC (el pri­mer va per­dre vuit escons i el segon en va gua­nyar onze). Molt a prop va situar-se el Par­tit Popu­lar lide­rat per Alícia Sánchez-Camacho, que va acon­se­guir divuit escons, i ICV, que es va que­dar amb tretze. Ciu­ta­dans, que afron­tava la seva ter­cera legis­la­tura, va aug­men­tar la repre­sen­tació de forma con­si­de­ra­ble (va pas­sar de tres a nou) men­tre que la CUP, encapçalada per David Fernández, entrava per pri­mera vegada al Par­la­ment.

Han pas­sat onze anys d’ençà d’aque­lles elec­ci­ons i dos dels par­tits que con­for­ma­ven aquell Par­la­ment ja no exis­tei­xen. Pri­mer va des­a­parèixer la coa­lició que havia gover­nat la Gene­ra­li­tat des del 1980 fins al 2023, CiU, que es va liqui­dar el 18 de juny del 2015, i després van fer el mateix els dos par­tits que la con­for­ma­ven, CDC (el 2016) i UDC (el 2017). També va des­a­parèixer Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya, que va con­fluir pro­gres­si­va­ment en Podem i En Comú Podem. Tot i que hi ha moti­va­ci­ons específiques per a cada cas, també exis­tei­xen algu­nes cau­ses genèriques, com ara els can­vis en el com­por­ta­ment elec­to­ral i l’evo­lució de l’ano­me­nat vot dual, símpto­mes d’un “ter­ratrèmol silenciós” i d’un relleu gene­ra­ci­o­nal que va radi­o­gra­fiar el politòleg Oriol Bar­to­meus i, al mateix temps, l’impacte que va tenir el procés inde­pen­den­tista, que va sac­se­jar de dalt a baix els fona­ments del sis­tema de par­tits català, pro­vo­cant escis­si­ons, falli­des i una recon­fi­gu­ració del mapa polític que s’havia man­tin­gut gai­rebé inal­te­ra­ble des del 1980.

La sac­se­jada del procés

Fa cinc anys, l’his­to­ri­a­dor Joan B. Culla va publi­car un lli­bre en què uti­lit­zada un símil ben il·lus­tra­tiu per resu­mir aquest canvi: El tsu­nami (Pòrtic, 2017). A la clo­enda del lli­bre, Culla sen­ten­ci­ava: “El mapa polític con­fi­gu­rat a par­tir de la tran­sició post­fran­quista i que, amb petits retocs i nove­tats comp­ta­des, regí fins al 2011-2012, ha pas­sat a millor vida.” El resul­tat d’aquest tsu­nami estat la defe­nes­tració d’algu­nes sigles històriques com UDC, fun­dat el 1931, o d’altres de fun­da­des a les aca­ba­lles del fran­quisme, com CDC. Totes dues, que van man­te­nir una coa­lició que va lide­rar el cata­la­nisme con­ser­va­dor des del 1978 fins al 2015, es tro­ba­ven sòlida­ment arre­la­des al país, amb un munt de mili­tants, sec­ci­ons locals i càrrecs públics. Al mateix grup es podria incloure un par­tit que es tro­bava ideològica­ment a les antípodes de CiU però que, para­do­xal­ment, ha aca­bat tenint la mateixa fi: Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya Verds, una for­mació que va néixer el 1987 de la con­fluència de tres par­tits, si bé el PSUC era i va con­ti­nuar sent l’hegemònic i el que va apor­tar el gruix dels actius ideològics, humans i mate­ri­als de la nova for­mació.

Els antics càrrecs d’aquests par­tits s’han aco­mo­dat en altres for­ma­ci­ons o bé en ins­ti­tu­ci­ons. Aquest és el cas, per exem­ple, d’UDC, amb una bona part de l’antiga cúpula del par­tit arre­ce­rada a Foment del Tre­ball. En aquest sen­tit, més d’una desena de càrrecs de la patro­nal cata­lana, entre direc­tius i asses­sors, pro­ve­nen del plan­ter demo­cra­ta­cristià, amb Josep Sánchez Lli­bre al cap­da­vant. Sánchez Lli­bre havia estat la mà dreta de l’històric diri­gent d’UDC Josep Antoni Duran Lleida, dipu­tat al Par­la­ment i poste­ri­or­ment al Congrés dels Dipu­tats entre el 1993 i el 2015. I, en pocs anys, ha pas­sat del comitè de govern d’UDC a pre­si­dir la patro­nal cata­lana.

També n’hi ha, però, que han aca­bat fent car­rera política amb unes altres sigles. El juny del 2017, alguns antics diri­gents del par­tit van pre­sen­tar Units per Avançar, que s’ha aca­bat con­ver­tint en el soci per­ma­nent del PSC. Ramon Espa­da­ler, que el 27 de setem­bre del 2015 va fra­cas­sar com a cap de llista d’UDC a les elec­ci­ons al Par­la­ment (era la pri­mera vegada que aquesta for­mació s’hi pre­sen­tava en soli­tari), va aca­bar tro­bant un bot sal­va­vi­des al rival tra­di­ci­o­nal de CiU, el PSC. Actu­al­ment es manté com a dipu­tat al Par­la­ment.

En l’àmbit polític, el lle­gat d’UDC el rei­vin­dica Demòcra­tes de Cata­lu­nya, amb Toni Cas­tellà –que fa poc ha retor­nat al Par­la­ment en subs­ti­tució de Laura Borràs– al cap­da­vant. Cas­tellà havia estat mem­bre d’Unió fins al 2015, quan va ser expe­di­en­tat, i jun­ta­ment amb altres mili­tants inde­pen­den­tis­tes com ara Núria de Gis­pert o Joan Rigol (agru­pats a la pla­ta­forma Hereus 1931) va fun­dar el par­tit Demòcra­tes, que ha sobre­vis­cut a par­tir de la seva inte­gració elec­to­ral en altres for­ma­ci­ons, ja sigui Junts pel Sí, ERC o Junts per Cata­lu­nya.

La fi de Valents

El dar­rer par­tit que ha anun­ciat la dis­so­lució ha estat Valents, la for­mació cre­ada com una refun­dació de la marca amb què Manuel Valls es va pre­sen­tar a les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2019. En un pri­mer moment, el par­tit es va pre­sen­tar en soci­e­tat com a cata­la­nista i con­ser­va­dor, però a l’hora de la veri­tat ha aca­bat defen­sant postu­lats espa­nyo­lis­tes i posi­ci­ons molt pro­pe­res a Vox en matèria social, sobre­tot en un tema tan deli­cat com el de les ocu­pa­ci­ons. De fet, va ser una de les can­di­da­tu­res que va ali­men­tar el con­flicte amb dues de les cases ocu­pa­des del barri de la Bona­nova de Bar­ce­lona; una polèmica ine­xis­tent fins a les set­ma­nes prèvies a les elec­ci­ons. Ja sigui per aquest gir ideològic o per la bipo­la­rit­zació que es va viure en les elec­ci­ons muni­ci­pals, Valents només va acon­se­guir tres regi­dors i un total de 32.048 vots a tot Cata­lu­nya, la mei­tat dels quals a Bar­ce­lona, on no va obte­nir cap regi­dor. Aquest fracàs elec­to­ral va pre­ci­pi­tar la seva fi.

El 15 de juliol pas­sat, la seva can­di­data per Bar­ce­lona, Eva Parera, va adreçar una carta de comiat en què dema­nava “dis­cul­pes” a la militància i asse­gu­rava que els resul­tats obtin­guts no havien estat “sufi­ci­ents”. I inten­tava expli­car el fracàs pel fet d’haver-les afron­tat “de manera massa pre­ma­tura” i com­pe­tint amb for­ma­ci­ons “molt con­so­li­da­des”. En la mateixa carta s’anun­ci­ava la pre­sen­tació d’un con­curs de cre­di­tors després de bus­car opci­ons per fer “via­ble” el par­tit. En aquest cas, la diàspora d’antics mili­tants o càrrecs només ha començat, i alguns excon­se­llers de dis­tricte de la for­mació han fet el salt a Vox.

PAR­TITS A LA UCI

Un dels ele­ments clau per garan­tir la super­vivència d’un par­tit és la capa­ci­tat per man­te­nir un arre­la­ment social i la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació. La politòloga Astrid Bar­rio ho argu­menta així: “Per man­te­nir-se, els par­tits s’han d’ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zar i no tots poden fer-ho. I això els resulta com­pli­cat als que nei­xen molt vin­cu­lats a un lide­ratge. Això ha afec­tat més els nous par­tits [...]. El PSC, mal­grat les difi­cul­tats que va haver de superar en els moments més àlgids del procés, i fins i tot el PP en una altra mesura, han pogut sobre­viure perquè estan ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zats i no depe­nen de lide­rat­ges carismàtics.”

Hi ha for­ma­ci­ons que encara no s’han dis­solt, però que es tro­ben en una situ­ació com­pro­mesa, gai­rebé a la uni­tat de cures inten­si­ves. Un d’aquests par­tits és el PDe­CAT, que no va poder acon­se­guir repre­sen­tació en les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les tot i haver dis­po­sat d’una certa reper­cussió mediàtica i de pre­sen­tar-se com l’hereva de l’antiga Con­vergència. En un esce­nari bipo­la­rit­zat, però, el mis­satge de Roger Muntañola (que pre­ci­sa­ment havia mili­tat a les joven­tuts d’UDC i n’havia estat dipu­tat al Par­la­ment) no va arri­bar a la ciu­ta­da­nia i es va que­dar molt lluny d’acon­se­guir repre­sen­tació. En un sis­tema com l’actual, en què els par­tits es nodrei­xen dels recur­sos de les admi­nis­tra­ci­ons, el futur es pre­sen­tava incert. El par­tit havia acon­se­guit sal­var els mobles en les elec­ci­ons muni­ci­pals del 28 de maig, en les quals la marca Ara Poble Local va enfi­lar-se als 55.452 sufra­gis i els 187 regi­dors. En total, la for­mació va acon­se­guir tretze alcal­dies, la majo­ria en nuclis petits. La més des­ta­cada és la de Molle­russa, capi­tal del Pla d’Urgell, que encapçala Marc Sol­sona, que ocupa el càrrec des del desem­bre del 2010.

En les elec­ci­ons del 23-J, però, el repte era molt més com­plex. Amb una can­di­da­tura lide­rada per Roger Muntañola i amb el nom PDe­CAT Espai CiU, tot just va rebre 31.687 vots, 5.000 menys que l’ani­ma­lista PACMA, uns resul­tats que el van dei­xar fora del Congrés, on fins ales­ho­res comp­tava amb qua­tre dipu­tats obtin­guts als comi­cis del novem­bre del 2019, quan va concórrer con­jun­ta­ment amb Junts en una llista que va acu­mu­lar vuit escons.

Pocs dies després de la dava­llada elec­to­ral, els diri­gents de la for­mació van anun­ciar la con­vo­catòria d’una assem­blea extra­or­dinària per al mes de setem­bre per deci­dir si es dis­sol o con­ti­nua l’acti­vi­tat. Entre les qüesti­ons que tin­dran un pes deter­mi­nant en aquest debat hi ha la solvència econòmica del par­tit després de per­dre la repre­sen­tació ins­ti­tu­ci­o­nal en dos anys, ja que el febrer del 2021 tam­poc van acon­se­guir cap dipu­tat al Par­la­ment. El pas­sat 23-J tenien els drets elec­to­rals, però asse­gu­ren que no van fer ús de les bes­tre­tes davant la incer­tesa dels comi­cis. No dis­po­sar de repre­sen­tació par­la­mentària com­porta una reducció nota­ble dels ingres­sos. Tot i això, el PDe­CAT intenta treure importància a la situ­ació i argu­menta que arran de que­dar fora del Par­la­ment, el febrer del 2021, ja van posar en marxa un pla econòmic per garan­tir la per­vivència del par­tit. La direcció del par­tit asse­gura que aquell pla econòmic s’ha acom­plert, la qual cosa ha permès pagar tant els tre­ba­lla­dors del par­tit com els proveïdors. A més, també diuen que en les dues últi­mes con­te­ses elec­to­rals, les muni­ci­pals i les gene­rals, no s’ha gene­rat més deute.

EL FUTUR DE CIU­TA­DANS

Un altre par­tit que té unes pers­pec­ti­ves poc favo­ra­bles és Ciu­ta­dans, que s’aca­barà con­ver­tint en un objecte d’anàlisi dels politòlegs i his­to­ri­a­dors, sobre­tot pel seu ascens i cai­guda en picat. La for­mació va néixer a Cata­lu­nya el 2006 amb l’objec­tiu d’atiar el debat iden­ti­tari i tren­car con­sen­sos com el de la immersió lingüística, i després d’uns anys con­vul­sos (amb els tres pri­mers dipu­tats enfron­tats) es va aca­bar ali­men­tant del procés inde­pen­den­tista i de la con­nivència d’alguns mit­jans de comu­ni­cació i empre­sa­ris de l’Ibex-35. El salt a la política espa­nyola va ser com un suflé. En qua­tre anys va pas­sar de ser la ter­cera força al Congrés dels Dipu­tats a deci­dir no pre­sen­tar-se després de la fallida del 28-M.

La fugida d’Albert Rivera, que va aban­do­nar el par­tit després de con­duir-lo al des­as­tre elec­to­ral, va obrir un període d’enfron­ta­ments interns i deser­ci­ons sense atu­ra­dor, algu­nes de ben sig­ni­fi­ca­ti­ves. Un dels dar­rers a aban­do­nar la nau ha estat el dipu­tat i por­ta­veu del grup par­la­men­tari, Nacho Martín Blanco, que pocs dies després de la dava­llada en les elec­ci­ons muni­ci­pals, i quan ja s’ensu­ma­ven les espa­nyo­les, va anun­ciar que aban­do­nava el par­tit i dei­xava tots els seus càrrecs orgànics i ins­ti­tu­ci­o­nals. Mar­tin Blanco va mar­xar amb una frase que sonava a epi­tafi: “Deixo Ciu­ta­dans perquè he per­dut l’espe­rança en la capa­ci­tat i la via­bi­li­tat del par­tit.”

Davant d’aquest esce­nari, el futur del par­tit taronja és molt incert, tot i el man­te­ni­ment d’alguns càrrecs locals i euro­di­pu­tats. Fa pocs dies, el pre­si­dent del grup par­la­men­tari al Par­la­ment, Car­los Car­ri­zosa, va apos­tar per crear una pla­ta­forma d’àmbit espa­nyol que englobi l’actual par­tit i, en l’àmbit català, per man­te­nir la marca de Ciu­ta­dans. Es trac­ta­ria, doncs, de retor­nar als orígens de la for­mació. Caldrà com­pro­var, en tot cas, si la marca segueix tenint tirada elec­to­ral a Cata­lu­nya o si, contrària­ment, els seus votants l’han aban­do­nat defi­ni­ti­va­ment per retor­nar al PSC i a Par­tit Popu­lar o per aco­llir-se, direc­ta­ment, a Vox.

Fundació: 7 de novembre del 1931
Dissolució: 24 de març del 2017
Deute: 22,5 milions d’euros
Fundació: 23 de febrer del 1987 Dissolució: 2019 Deute: 10,2 milions d’euros
Fundació: 17 de novembre del 1974 Dissolució: 8 de juliol del 2016 Deute: 4,3 milions + 6 milions del cas Palau
Fundació: 2019 Dissolució: 15 de juliol del 2023 Deute: per determinar

El llast del deute

L’extinció d’un partit polític té una derivada gens anecdòtica, la que fa referència al deute econòmic de la formació. En alguns casos, els partits no disposen de prou actius per liquidar-lo. Un dels casos més dramàtics és el d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Tot i que el 24 de març del 2017 el partit va anunciar la fi de la seva vida política, el procés de liquidació del deute, avaluat en 22,5 milions d’euros, va resultar més complex i va deixar alguns damnificats. Dels bancs, només va recuperar-ne alguna cosa el BBVA, en bona part perquè tenia la hipoteca de la seu central de Barcelona, al carrer Nàpols. La resta d’entitats financeres no en van recuperar ni un euro. En total, d’acord amb l’informe concursal, CaixaBank va perdre-hi 9 milions d’euros; el Santander, gairebé 4 milions; Ibercaja, 1 milió; el Sabadell, 800.000 euros; el Banco Popular, 500.000, i Kutxabank, 400.000.

En el cas de Convergència Democràtica de Catalunya, el 4 de juny del 2020 el partit va presentar concurs de creditors al jutjat mercantil número 9 de Barcelona com a pas previ a la seva dissolució, amb un deute acumulat de 4,3 milions d’euros. Però a això calia afegir el llast de la sentència del cas Palau, que va considerar provat que dels més de 23 milions d’euros espoliats una part va servir per al “pagament de comissions”, i va condemnar el partit a pagar 6,6 milions d’euros. També li va embargar diverses seus per cobrir aquest import.

Un altre cas destacable és el d’Iniciativa per Catalunya Verds, que fa més de tres anys que va presentar un expedient de regulació d’ocupació i un concurs de creditors: acumulava un deute de 10,2 milions d’euros i, per contra, tenia uns actius valorats en 8,2 milions d’euros. La diferència entre ambdues xifres s’ha incrementat amb el pas del temps i tot fa preveure que els creditors deixaran de cobrar part del que van prestar al seu dia a la formació ecosocialista. Una de les claus d’aquest entrellat es troba en la seu nacional del partit, que va costar 7,5 milions d’euros i que encara no ha trobat comprador.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor