El dossier

El llegat de la Protectora

L’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana va desplegar una intensa activitat editorial, amb algunes obres pioneres

UNA SECCIÓ EDITORIAL
La tasca editorial va anar augmentant, i el 1917 es van veure obligats a crear una secció editorial al seu si: l’Editorial Pedagògica
EL PARÈNTESI FRANQUISTA
L’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana es va clausurar el 1939, però no la seva editorial, reconvertida

L’Asso­ci­ació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana va ser una enti­tat nas­cuda a redós del Col·legi de Sant Jordi, fun­dat per Fran­cisco Flos i Cal­cat el 1898, que va con­tri­buir a la cata­la­nit­zació de l’ense­nya­ment a través de suports diver­sos a les esco­les cata­la­nes, orga­nit­zació de colònies esco­lars, cam­pa­nyes, home­nat­ges, expo­si­ci­ons, fes­tes i con­cur­sos esco­lars, cre­ació de càtedres de català a les esco­les Nor­mals i, en gene­ral, la defensa de la llen­gua en àmbits diver­sos. Tenia comis­si­ons dele­ga­des a tot el país i arreu del món.

L’any 1917 va crear al seu si l’Edi­to­rial Pedagógica per tal que ges­tionés les publi­ca­ci­ons que anava edi­tant. Aquesta edi­to­rial, tot i la clau­sura de l’enti­tat mare que l’aco­llia, es va recon­ver­tir, amb el fran­quisme, en l’Edi­to­rial Pedagògica (can­vi­ant només un accent), per tal de publi­car obres en cas­tellà tot espe­rant temps millors. Temps que, malau­ra­da­ment, com sabem, no van arri­bar fins molts més anys després.

Final­ment, sobre­tot a par­tir dels anys sei­xanta, quan l’Edi­to­rial Pedagògica ja havia dei­xat d’exis­tir, altres edi­to­ri­als van començar a ree­di­tar les obres de la Pro­tec­tora en català. L’última obra ree­di­tada és el Mapa de les ter­res de llen­gua cata­lana, un mapa mural del 1920 del qual es va fer una edició facsímil el 2018. Són cent vint anys d’història, que inten­ta­rem resu­mir en aques­tes pàgines.

Les pri­me­res temp­ta­ti­ves

Un dels objec­tius que des dels ini­cis es va mar­car l’Agru­pació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana (que es va con­ver­tir en Asso­ci­ació el 1902) va ser el de sub­ven­ci­o­nar la publi­cació d’obres didàcti­ques escri­tes en català. Alguns d’aquests mate­ri­als es repar­ti­ren entre els socis i d’altres es rega­la­ren al Col·legi de Sant Jordi i a ins­ti­tu­ci­ons que col·labo­ra­ren en les tas­ques de la Pro­tec­tora.

En aquests anys es van fer impri­mir cent col·lec­ci­ons de car­tells per a lec­tura de Fran­cisco Flos i Cal­cat, el lli­bre d’aritmètica de mossèn Camilo Vives, l’obra de tea­tre Lo Vec­ti­gal, d’Antoni Bori i Fon­testà, un lli­bret de geo­gra­fia uni­ver­sal de Fran­cisco Flos i Cal­cat, així com diver­ses col·lec­ci­ons de postals, que es venien a les asso­ci­a­ci­ons cata­la­nis­tes i en diver­ses lli­bre­ries. Al revers hi deia: “Els bene­fi­cis que s’obtin­guen amb la venda d’aques­tes postals es des­ti­na­ran a fomen­tar i sos­te­nir esco­les cata­la­nes.” Un exem­ple, dels molts que podríem posar, de l’èxit d’aquesta última ini­ci­a­tiva, que s’estengué fora de les nos­tres fron­te­res, el tro­bem l’any 1921, quan la Comissió Dele­gada de Men­doza, a l’Argen­tina, demanà al con­sell direc­tiu de la Pro­tec­tora la remesa d’un gran nom­bre de postals per a la venda i pro­pa­ganda.

En aquesta etapa també es va poder publi­car un but­lletí infor­ma­tiu –el But­lletí d’Esco­les– durant els dotze mesos de l’any 1907, tot i que aquesta ini­ci­a­tiva no va tenir con­tinuïtat fins anys més tard. Dins del grup de mate­ri­als didàctics de suport van tenir una gran tra­dició els car­tells o murals ins­truc­tius, pen­sats per ser pen­jats a les parets de l’escola. Els mes­tres els havien anat uti­lit­zant amb pro­fusió des de finals del segle XVIII, pri­me­ra­ment per una qüestió econòmica i, poste­ri­or­ment, també, per una raó didàctica. En aquest sen­tit, el 1911 s’edità un car­tell, titu­lat Per la higi­ene i per la moral, amb un seguit de nor­mes i con­sells que els alum­nes havien de seguir.

L’acti­vi­tat edi­to­rial

La tasca edi­to­rial de l’Asso­ci­ació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana va anar aug­men­tant, i el 1917 es va veure obli­gada a crear una secció edi­to­rial al seu si: l’Edi­to­rial Pedagògica. Aquesta comissió edi­to­rial, pre­si­dida per Pom­peu Fabra, tre­ballà coor­di­na­da­ment amb la comissió tècnica, pre­si­dida pel mes­tre Llo­renç Jou i Olió, i ela­borà un ambiciós pla de publi­ca­ci­ons, que a poc a poc s’anà des­ple­gant.

El dibui­xant Josep Obi­ols, amb només 23 anys, s’incor­porà a l’enti­tat com a direc­tor artístic. La seva obra emblemàtica va ser el car­tell pro­mo­ci­o­nal, del qual l’any 1922 es va fer un pri­mer tiratge de 1.000 exem­plars de mida gran, 3.000 de mida petita, a més d’una sèrie de postals. Fre­de­ric Pau Verrié ho expli­cava amb aques­tes parau­les: “Els ita­li­ans, d’un car­tell en diuen un mani­festo. Un veri­ta­ble mani­fest va ser el car­tell per a la Pro­tec­tora com, per abreu­jar, hem dit sem­pre. El noiet ves­tit amb bata esco­lar, calça curta i espar­de­nya, car­tera en ban­do­lera i car­tipàs sota el braç, que avança som­ri­ent damunt del prat cap a l’escola i ens pre­gunta si ja som de l’Asso­ci­ació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana, és la figura emblemàtica i més sig­ni­fi­ca­tiva del car­te­llisme nou­cen­tista i de Josep Obi­ols, mal­grat la seva ele­men­ta­ri­e­tat for­mal, per la sim­pli­ci­tat impac­tant del seu mis­satge.”

En aquests anys es va publi­car la Vida abreu­jada del Bena­ven­tu­rat Ramon Lull, del pre­vere i escrip­tor mallorquí Llo­renç Riber; un opus­cle de Car­les Sal­va­dor per als mes­tres de les esco­les valen­ci­a­nes; la Geo­gra­fia ele­men­tal de Cata­lu­nya, del mes­tre i geògraf Pere Blasi; l’edició facsímil de les Ins­truc­ci­ons per la ense­nyança de minyons, i el Mapa de Cata­lu­nya, un mapa mural en versió tela i paper, que fou ela­bo­rat per la Secció de Car­to­gra­fia de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya. També va aparèixer una bio­gra­fia de Pau Cla­ris, de mossèn Cinto Ver­da­guer, i una altra de Fran­cisco Pi i Mar­gall, a més del Sil·labari Català, de Pau Romeva, el Manual d’història crítica de la lite­ra­tura cata­lana moderna, de Manuel de Mon­to­liu, la Història de Cata­lu­nya, de Fer­ran Sol­de­vila, i Les Ciències en la vida de la llar, de Rosa Sen­sat, entre altres obres.

Després de la dic­ta­dura de Primo de Rivera, l’Edi­to­rial Pedagògica va aga­far una nova embran­zida i va can­viar d’ori­en­tació. Ale­xan­dre Galí diu que es va orga­nit­zar una nova etapa de publi­ca­ci­ons esco­lars pot­ser més sis­temàtica i reei­xida que la que es va cloure el 1923. El pri­mer lli­bre d’aquesta nova etapa va ser el pri­mer volum de les Lec­tu­res d’infants, de M. de l’Assumpció Pas­cual, amb dibui­xos de Josep Obi­ols. Un dels models per redac­tar-lo va ser la cone­guda col·lecció anglesa titu­lada Royal Rea­ders. L’any següent, el 1931, va sor­tir el segon volum, aquesta vegada il·lus­trat per Lola Anglada.

El mateix 1931 va ser un any pro­duc­tiu. Es van fer públics uns car­tells edi­tats con­jun­ta­ment per la Pro­tec­tora i l’enti­tat Pales­tra i van sor­tir publi­cats els lli­bres Lliçons de llen­guatge (pri­mera i segona part i lli­bre del mes­tre), del peda­gog Ale­xan­dre Galí, i les Lliçons d’aritmètica, de Con­cepció Van­dellós i Maria Esteve-Llach, una obra que ini­ci­al­ment havia de tenir tres volums i en va aca­bar tenint qua­tre. L’aritmètica hi és ense­nyada sense defi­ni­ci­ons de cap mena ni res que s’hagi d’apren­dre de memòria, només a par­tir d’exer­ci­cis sàvia­ment orde­nats i sem­pre engi­nyo­sos.

El 1932 va aparèixer el Lli­bre de la natura, de gran qua­li­tat, que va tenir un èxit nota­ble, obra de Sal­va­dor Malu­quer i Antoni Par­ra­mon. Està estruc­tu­rat a par­tir de les qua­tre esta­ci­ons de l’any, més un apar­tat final dedi­cat a les roques. El 1934 se’n va fer la segona edició i el 1936, la ter­cera. “Els autors es dona­ran per satis­fets si en finir l’alumne el pre­sent lli­bre ha començat a apren­dre a estu­diar la natura, repe­tint experiències i com­pa­rant rao­na­da­ment els resul­tats, i interes­sant-se en els seus pas­seigs i sor­ti­des al camp per tot el que l’envolta”, diuen els autors.

L’any 1932, l’engi­nyer indus­trial Joan Rosich, direc­tor de l’Escola Indus­trial de Ter­rassa, va publi­car Motors hidràulics, un text per a l’ense­nya­ment tècnic, ben dife­rent de la resta de les obres que publi­cava la Pro­tec­tora. El 1933 (i el 1935 la segona edició) es va publi­car, sota el segell con­junt de la Pro­tec­tora i Seix i Bar­ral Ger­mans-Edi­tors, el lli­bre de Fer­ran Sol­de­vila Història de Cata­lu­nya. Pri­me­res lec­tu­res, amb il·lus­tra­ci­ons de Josep Vinyals. Eladi Homs va dei­xar escrit que ens havíem de con­gra­tu­lar que un uni­ver­si­tari autèntic, que es tro­bava al cim més alt d’una ciència, hagués con­des­cen­dit a bai­xar a peu pla per esco­me­tre l’infant.

Final­ment, durant aquesta etapa també es va publi­car Salut, de Ramon Fage­lla, la Intro­ducció a la gramàtica, La prova de Burt i l’ense­nya­ment de l’aritmètica i les Tau­les per al con­trol pedagògic de l’infant, d’Ale­xan­dre Galí, entre altres obres.

Obres en cas­tellà

La Torre de las siete damas, d’Enric Bagué i Gar­riga, és el pri­mer lli­bre que va publi­car després de la Guerra Civil l’Edi­to­rial Pedagógica (ara ja amb l’accent tan­cat), en cas­tellà, espe­rant uns temps millors que, com sabem, no van arri­bar fins molts més anys més tard. L’Asso­ci­ació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana s’havia clau­su­rat, però no la seva edi­to­rial, ara recon­ver­tida. Durant els pri­mers anys del fran­quisme va publi­car el Tra­tado de aritmética práctica, que és la tra­ducció del lli­bre de Lluís G. Cas­tellà, publi­cat el 1923. També el Libro de la natu­ra­leza, de Malu­quer i Par­ra­mon; Cuen­tos, de Fran­cesc Eixi­me­nis; El celoso extremeño, de Miguel de Cer­van­tes; Lec­ci­o­nes de aritmética, de Con­cepció Van­dellós i M. Esteve-Llach, i El ahor­cado, del por­tugués, d’Eça de Quei­roz.

També són d’aquesta època Las gran­des cre­a­ci­o­nes del arte español, La pasión de Nues­tro Señor Jesu­cristo en el arte español i Tres aspec­tos del románico español, del figue­renc Joan Subias i Gal­ter. L’Edi­to­rial Pedagógica també es va veure obli­gada a publi­car lli­bres tan curi­o­sos com ¿Qué debe hacerse para que el tabaco no dañe? i ¿Qué me cuenta usted del alco­hol?, dos opus­cles sig­nats amb les ini­ci­als E. P. C., que pro­ba­ble­ment res­po­nen a l’autor Enric Pérez Cap­de­vila.

Per aca­bar, l’any 1973 l’Edi­tora Aymà va publi­car, dins la col·lecció “Los libros blan­cos”, la His­to­ria de Cataluña ilus­trada, de Fer­ran Sol­de­vila, amb dibui­xos de l’artista Josep Gra­nyer i Giralt, que s’havia publi­cat en català uns anys abans, el 1967. És, de fet, igual que la del 1967, una versió revi­sada i ampli­ada de la Història de Cata­lu­nya. Pri­me­res lec­tu­res, publi­cada per la Pro­tec­tora el 1933 (1a edició) i el 1935 (2a edició).

Ree­dició en català

El pri­mer lli­bre de la Pro­tec­tora que es va ree­di­tar en català és del 1956, quan Fer­ran Sol­de­vila publicà a la Col·lecció Popu­lar Bar­cino el Resum d’història de Cata­lu­nya, edi­tat per pri­mera vegada el 1923. L’any 1967, Edi­ci­ons Proa va ree­di­tar, ampliat, el lli­bre Història de Cata­lu­nya. Pri­me­res lec­tu­res, també de Fer­ran Sol­de­vila. Aquest lli­bre va ser pro­hi­bit quan s’aca­bava de dis­tri­buir a les lli­bre­ries, i l’edi­tor, Joan B. Cendrós, quan va saber que el minis­tre Fraga Iri­barne havia dit que “se l’hau­ria de men­jar amb pata­tes”, va anar a Madrid, li va plan­tar cara i va gua­nyar la bata­lla.

El 1967-1968 l’Edi­to­rial Bar­cino va ree­di­tar les Lliçons de llen­guatge: pri­mer grau, d’Ale­xan­dre Galí, dins la col·lecció Manu­als Lingüístics. D’altra banda, el lli­bre Història de Cata­lu­nya, de Fer­ran Sol­de­vila i Fer­ran Valls, és una de les obres de la Pro­tec­tora més ree­di­tada. N’hi ha edi­ci­ons del 1968, el 1972, el 1977, el 1979, el 1982 i el 1989. L’abril del 1968 es va tor­nar a publi­car, amb el títol lleu­ge­ra­ment modi­fi­cat, la Gramàtica Cata­lana, de Pom­peu Fabra, que s’havia anat publi­cant, del 1918 al 1935, en cinc oca­si­ons. El 1968 feia vint anys de la seva mort i es com­plia també el cen­te­nari del nai­xe­ment. Per això es va encar­re­gar a Ramon Ara­mon que la revisés i ampliés.

L’any 1977, Edi­ci­ons Proa va publi­car, en un sol volum, la Intro­ducció a la gramàtica, d’Ale­xan­dre Galí, que la Pro­tec­tora havia edi­tat el 1935 en un pri­mer volum i el 1937 en un segon. Era el segon número de la col·lecció Bal­diri Rei­xac, que anava a cura de la Dele­gació d’Ense­nya­ment Català d’Òmnium Cul­tu­ral. L’any 1978, l’Edi­to­rial Vicens Vives va ree­di­tar el lli­bre que Jaume Vicens i Enric Bagué van publi­car, amb el títol Històries. Pri­me­res lec­tu­res, a l’Edi­to­rial Pedagògica. S’hi van afe­gir algu­nes imat­ges, alguns capítols i també un voca­bu­lari final.

El lli­bre de l’etnògraf Ramon Vio­lant i Simorra La joguina tra­di­ci­o­nal cons­truïda pels matei­xos infants emprant plan­tes, flors, fruits, canya, fusta, fang, paper, cartó i altres mate­ri­als va ser un dels diver­sos tre­balls que la Pro­tec­tora tenia sobre la taula per publi­car abans del tri­omf de l’exèrcit facciós. L’obra, amb il·lus­tra­ci­ons d’Ale­xan­dre Car­du­nets, està dedi­cada als tre­balls manu­als i ofe­reix un variat recull sobre jogui­nes fetes per la mai­nada amb els més diver­sos mate­ri­als, seguit d’una sèrie de notes etnogràfiques sobre alguns dels jocs i jogui­nes. L’any 1996, la filla de Ramon Vio­lant, Ramona Vio­lant Ribera, va fer pos­si­ble que l’Edi­to­rial Alta Fulla el publiqués per pri­mera vegada.

Durant aquests dar­rers anys també es va publi­car una edició facsímil de Les ciències en la vida de la llar, de Rosa Sen­sat; la Gramàtica cata­lana de Pom­peu Fabra (dins el segon volum de les seves Obres Com­ple­tes); la Història de Cata­lu­nya, de Fer­ran Valls i Fer­ran Sol­de­vila, i una edició facsímil del Mapa de les ter­res de llen­gua cata­lana, aquesta última obra a càrrec de l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya. La ree­dició de totes aques­tes obres, després de tants anys, és una prova més de l’enorme qua­li­tat que tenien els lli­bres i els mate­ri­als de l’Asso­ci­ació Pro­tec­tora de l’Ense­nyança Cata­lana.

Edició facsímil de les Instruccions per la ensenyança de minyons Autor: Baldiri Rexach Any: 1923
Lecciones de aritmética Autores: Concepció Vandellós i Maria Esteve-Llach Any: 1960
Lliçons de llenguatge Autor: Alexandre Galí Any: 1978
Lo vectigal (Premi de l’Agrupació Protectora) Autor: Antoni Bori i Fontestà Any: 1901
La torre de las siete damas Autor: Enric Bagué Any: 1939
Les ciències en la vida de la llar Autora: Rosa Sensat Any: 1998
Geometria elemental Autor: Camilo Vives, prevere Any: 1900
Motors hidràulics Autor: Joan Rosich Any: 1932
Introducció a la gramàtica Autor: Alexandre Galí Any: 1977
Nomenclatura de GeografÍa Universal Autor: Francisco Flos i Calcat Any: 1902
Història de Catalunya. primeres lectures Autor: Ferran Soldevila Any: 1932
Història de Catalunya il·lustrada Autor: Ferran Soldevila Any: 1980
Gramàtica Catalana. curs mitjà Autor: Pompeu Fabra Any: 1918
Método de canto gregoriano Autor: Fernando Martínez Soques Any: 1943
La joguina tradicional... Autor: Ramon Violant i Simorra Any: 1996
Fotos dels embassaments: Manel Lladó, Quim Puig, Lluís Romero i Oriol duran
Geografia elemental de Catalunya Autor: Pere Blasi Any: 1922
cuentos Autor: Francesc Eiximenis Any: s/d
Resum d’història dels Països Catalans Autor: Ferran Soldevila Any: 1974
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor