El dossier

DOLORS FELIU I TORRENT

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“No ens fa por un bloqueig de les negociacions”

A les portes de la Diada, repassem l’actualitat política amb la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, l’entitat que ha convocat (juntament amb Òmnium Cultural) les manifestacions més multitudinàries de la història de Catalunya

LA LLISTA CÍVICA
“Els partits independentistes es juguen la credibilitat en les negociacions. La possibilitat de fer una llista cívica sempre està damunt la taula”
EL PROCÉS DE NEGOCIACIÓ
“Ens han enganyat tantes vegades que ja no ens podem refiar de si ens donen més engrunes o menys ni de si aquest o aquell és més bon o més mal negociador”
L’OU O LA GALLINA
“Per a nosaltres, primer es tracta de reconèixer que Catalunya pot fer la independència i, després, ve l’amnistia”
L’inde­pen­den­tisme va bai­xar en vots i en escons en les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les. A què ho atri­bu­eix?
Sobre­tot al fet que els par­tits inde­pen­den­tis­tes o ano­me­nats inde­pen­den­tis­tes no aca­ben de tenir un pro­jecte per fer la inde­pendència. Aquest fet pro­voca molt des­encís entre les per­so­nes acti­vis­tes, perquè no tenen espe­rança de com­pro­var que la inde­pendència sigui real. Això ho ver­ba­lit­zen mol­tes vega­des en els actes que fem pel ter­ri­tori, on ens diuen que no saben a qui votar. Hi ha una part impor­tant de l’elec­to­rat que està pen­dent d’aquesta decisió o no de fer la inde­pendència.
Mal­grat el des­cens en nom­bre de vots i escons, s’ha produït una para­doxa i és el fet que l’inde­pen­den­tisme té a les seves mans la clau de la gover­na­bi­li­tat a Espa­nya. Què espera del procés de nego­ci­ació que s’ha obert?
Una cosa és el que n’espero i una altra el que m’agra­da­ria. Malau­ra­da­ment, no sem­bla que en puguem espe­rar gaire res. La pri­mera fase de la mesa del Congrés ja ha donat tot un pac­tisme amb aquesta posició de gover­na­bi­li­tat del PSOE que no ens fa tenir gaire bons pre­sa­gis. Tot i això, m’agra­da­ria espe­rar-ne fer­mesa per part dels par­tits inde­pen­den­tis­tes per tal que es res­pecti l’1 d’Octu­bre i el procés d’inde­pendència de Cata­lu­nya. Espe­rem que no ser­veixi per blan­que­jar les for­ces polítiques espa­nyo­lis­tes.
En pocs mesos, s’ha pas­sat de voler aïllar el PSC i el PSOE pel seu paper en la repressió i l’apli­cació del 155 a pac­tar-hi. Creu que s’ha anat massa ràpid a fer aquest gir de guió?
Sí. Estem en un moment molt impor­tant en què encara hi ha d’haver la decisió més impor­tant del govern espa­nyol, que és la de la inves­ti­dura. I ens han enga­nyat tan­tes vega­des que ja no ens podem refiar de si ens donen més engru­nes o menys ni de si aquest o aquell és més bon o més mal nego­ci­a­dor. Hem d’anar per la nos­tra gran fita, que és asso­lir la inde­pendència.
Hem tin­gut un pri­mer tast d’aques­tes nego­ci­a­ci­ons amb la mesa del Congrés. Què pensa dels acords asso­lits en matèria de llen­gua?
Evi­dent­ment, a tots ens agrada que es pugui par­lar català a la Unió Euro­pea. Però, en pri­mer lloc, tam­poc tenim clar que això repre­senti real­ment avançar, perquè el procés per acon­se­guir l’ofi­ci­a­li­tat del català és llarg i té mol­tes fites. Ja veu­rem com acaba tot ple­gat! En segon lloc, aquí també hi ha un cap­te­ni­ment dels par­tits inde­pen­den­tis­tes per acon­se­guir un grup par­la­men­tari propi al Congrés amb uns diners al dar­rere i unes altres fites, com ara la comissió d’inves­ti­gació sobre el cas Pega­sus, acords que no es pro­dui­ran si hi ha noves elec­ci­ons. Per tant, no sabem exac­ta­ment quin rere­fons hi ha, si hi ha una volun­tat que això sigui el pre­ludi del que és un pacte d’inves­ti­dura o si real­ment no està tan con­di­ci­o­nat com sem­bla.
ERC ha posat l’amnis­tia com a línia ver­me­lla, i Car­les Puig­de­mont l’ha esta­blert com a con­dició prèvia per nego­ciar. Com ho veu i, en tot cas, com s’ha de con­cre­tar aquesta amnis­tia?
L’amnis­tia, en rea­li­tat, hau­ria de ser una con­seqüència del res­pecte per la lli­ber­tat de Cata­lu­nya. Un canvi de para­digma en el qual l’Estat espa­nyol reco­negués el dret a l’auto­de­ter­mi­nació i a l’1 d’Octu­bre. Al dar­rere, evi­dent­ment, hi va una amnis­tia de tot el que ha com­por­tat la repressió a aquells que han par­ti­ci­pat en el procés per fer la inde­pendència. Ara bé, fer un procés d’amnis­tia sense reconèixer el dret de Cata­lu­nya a la inde­pendència repre­senta que al cap de pocs dies esta­rem en la mateixa situ­ació, o bé que renun­ci­a­rem a la inde­pendència. Es tracta del dilema de l’ou o la gallina. Per a nosal­tres, pri­mer es tracta de reconèixer que Cata­lu­nya pot fer la inde­pendència i, després, ve l’amnis­tia.
Hi ha par­tits, però, que pro­po­sen par­lar pri­mer de l’amnis­tia i després de l’auto­de­ter­mi­nació.
No ho veig pos­si­ble. Podem caure una altra vegada en un parany que sigui una espècie de via de perdó, com en el cas dels indults; uns indults con­di­ci­o­nats que no es fes­sin acci­ons a favor de la inde­pendència. L’altre dia hi havia una entre­vista a en Jordi Palou-  Lover­dos, advo­cat i medi­a­dor inter­na­ci­o­nal, i deia exac­ta­ment el mateix, que en els con­flic­tes hi ha un aca­ba­ment del con­flicte i després una amnis­tia. Aquí, en canvi, hem can­viat els paràmetres i s’actua com si no hi hagués con­flicte. Ens hem de pre­gun­tar per què s’amnis­tia? Ho fem perquè reco­nei­xem la inde­pendència de Cata­lu­nya? Ho fem perquè no volem fer-ho tan gros? Ho fem perquè ara volem refle­xi­o­nar sobre el nos­tre encaix a Espa­nya? Què és exac­ta­ment l’amnis­tia?
Veu fac­ti­ble que el PSOE pugui arri­bar a accep­tar l’auto­de­ter­mi­nació?
Ho veig molt difícil. Ho tenen molt tan­cat pel que fa al seu orde­na­ment jurídic, però és veri­tat que ells van sig­nar el pacte de drets soci­als i polítics, en què es parla d’auto­de­ter­mi­nació, i també és veri­tat que hi ha hagut molts pro­nun­ci­a­ments del Con­sell d’Europa i d’instàncies inter­na­ci­o­nals reco­nei­xent que l’inde­pen­den­tisme ha de poder tenir una fina­li­tat i que l’1 d’Octu­bre va ser un exer­cici cívic i democràtic, sense cap tipus de violència. Veig difícil que el PSOE ho accepti, però al cap­da­vall és l’única via de diàleg que es pot esta­blir amb l’Estat espa­nyol.
En aquest procés de nego­ci­ació, té por que pesi més el temor entre els par­tits inde­pen­den­tis­tes que no es repe­tei­xin les elec­ci­ons i pugui arri­bar a gover­nar l’extrema dreta que no pas que s’asso­leixi un bon acord?
Hi ha una certa dis­jun­tiva per la qual pot no agra­dar repe­tir elec­ci­ons, però hem de tenir en compte que tenim un objec­tiu molt clar i que l’hem de posar al damunt de la taula. No hem de bai­xar d’aquí. Si no, legis­la­tura rere legis­la­tura ens pas­sarà el mateix. I no ens ha d’espan­tar cap mena de movi­ment de l’Estat espa­nyol perquè, al cap­da­vall, n’hem vist de tots colors, tant en governs de dre­tes com de supo­sa­da­ment d’esquer­res. Una repe­tició elec­to­ral no ens ha d’afec­tar gens, real­ment. Si la qüestió és seguir en aquesta situ­ació de repressió i de dependència de l’Estat espa­nyol, no varia gaire si és una cosa o una altra.
Per tant, no li fa por un blo­queig de la situ­ació?
Al con­trari. Des del món inde­pen­den­tista el que es demana és no cedir una vegada més. Pen­sem que al llarg de la història hi ha hagut aquest dilema per part de grups cata­la­nis­tes i s’han fet mol­tes pro­me­ses que s’han incom­plert. Neces­si­tem posar-hi una línia ver­me­lla.
El resul­tat de les nego­ci­a­ci­ons pot ser deter­mi­nant per a la cre­ació d’una llista cívica en les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment?
Estem al davant d’una prova de fia­bi­li­tat dels par­tits inde­pen­den­tis­tes. Es tracta d’una opor­tu­ni­tat per pres­si­o­nar i no cedir. S’hi juguen la cre­di­bi­li­tat. La pos­si­bi­li­tat de fer una llista cívica sem­pre està damunt de la taula. Estem pen­dents d’una dar­rera votació dels socis i sòcies de l’Assem­blea, però ente­nem que hi ha d’haver una opció neta­ment inde­pen­den­tista a les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment, i no només opci­ons auto­no­mis­tes.
Per tant, les nego­ci­a­ci­ons les con­ce­ben com una mena de prova del cotó que podria aca­bar acce­le­rant una llista cívica?
En rea­li­tat, està tot molt con­di­ci­o­nat a l’existència d’un pro­jecte per fer la inde­pendència. No tant en el que passi o no a Madrid, sinó que tot desem­bo­qui en un pro­jecte per fer la inde­pendència. Ens hem de pre­gun­tar si aquesta fines­tra d’opor­tu­ni­tat que ens obre Madrid ho és per fer la inde­pendència. Si ho és, per­fecte. Si no ho apro­fi­tem i aca­bem fent auto­no­misme, ens tro­ba­rem en un esce­nari de molta decepció en el món inde­pen­den­tista.
Par­lem de la pro­pera Diada. Fal­ten pocs dies per a una cita que des del 2012 s’ha con­ver­tit en un baròmetre per mesu­rar la mobi­lit­zació inde­pen­den­tista. Com es pre­senta aquesta Diada?
Les Dia­des han ser­vit, en els dar­rers anys, per sac­se­jar els esce­na­ris polítics. L’any pas­sat ho va fer i, de fet, va pro­vo­car la rup­tura d’un govern que no tenia un pro­jecte inde­pen­den­tista. Ara estem en un altre moment impor­tant, en què cal dir que o bé hi ha inde­pendència o bé no hi ha impli­cació en la gover­na­bi­li­tat a l’Estat espa­nyol. Hem de sor­tir al car­rer a ense­nyar la força democràtica i la volun­tat de Cata­lu­nya per fer la inde­pendència. Això ens dona força davant l’Estat espa­nyol i el món.
El la con­vo­catòria es reclama que “la ciu­ta­da­nia pren­gui les reg­nes i torni a la con­fron­tació i a l’embat”. Les ha per­dut, les reg­nes?
En rea­li­tat no les ha per­dut mai, però costa d’exer­cir-les; sobre­tot perquè els par­tits inde­pen­den­tis­tes encara estan situ­ats en l’auto­no­misme. El que volem es situar una altra vegada damunt la taula el pro­jecte inde­pen­den­tista que vam tenir tant a prop el 2017.
Què pensa del retorn d’ERC a la Diada després de l’absència de l’any pas­sat? La secretària gene­ral del par­tit, Marta Vilalta, va dir que “veu un tarannà “dife­rent” en la con­vo­catòria d’aquest any” i que per això hi ani­rien.
Nosal­tres no ens hem mogut d’on érem. Pot­ser són ells que han fet les seves refle­xi­ons després de la dava­llada elec­to­ral que han tin­gut. En tot cas, cele­brem que tot aquell que se senti iden­ti­fi­cat amb la idea de fer la inde­pendència vin­gui a la mani­fes­tació. No hi sobra ningú.
En el mani­fest que també s’asse­nyala aquesta Diada com l’inici d’un “un nou procés cap a la inde­pendència de Cata­lu­nya”. En què ha de con­sis­tir aquesta nova etapa?
Per fer la inde­pendència s’ha d’avant­po­sar l’efec­ti­vi­tat. En rea­li­tat, la volun­tat ja hi va ser, l’1 d’octu­bre del 2017. Però ens cal l’embat final. Fer efec­tiva aquesta volun­tat amb un horitzó real i superar la nos­tra sub­missió a l’Estat espa­nyol.

CANVIAR ELS ESCENARIS

Dolors Feliu fa una crida a participar en la manifestació de l’11 de Setembre: “Les diades han servit per canviar escenaris. Ho va fer la de l’any passat i aquesta també ho farà. S’està movent tot, i en aquest moviment els independentistes som els protagonistes. La independència la tenim més a prop del que ens pensem, però depèn de cadascun de nosaltres fer-la efectiva. Cal sortir al carrer perquè ens vegin, però també per veure’ns a nosaltres mateixos i per refermar la nostra voluntat.” La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana també es rebel·la contra els qui diuen que “s’ha desinflat el suflé”, i afirma: “El procés rau en cadascuna de les persones que volen la independència, i mentre hi hagi independentistes al carrer, el procés segueix molt viu.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor