El dossier

Les claus de la negociació

Els partits independentistes han fixat els punts clau o les línies vermelles per donar suport a una possible investidura del líder del PSOE

L’OPOSICIÓ A L’AMNISTIA
La possibilitat d’una amnistia ha tingut des del començament un exèrcit d’opositors entre la dreta política, mediàtica i judicial
GARANTIR ELS ACORDS
Una de les condicions que Puigdemont va exposar en la conferència a Brussel·les va ser la mediació
EL TEMA DE L’AMNISTIA
Junts i ERC coincideixen a assenyalar l’amnistia com una “línia vermella” de les negociacions LES INVERSIONS PENDENTS Les “qüestions materials pendents de resoldre” han estat un dels punts que ERC ha posat damunt de la taula

“Som en un esce­nari inèdit que ofe­reix una opor­tu­ni­tat política indub­ta­ble, i estem con­vençuts que cal apro­fi­tar-la.” La frase ante­rior va pro­nun­ciar-la el pre­si­dent d’Òmnium Cul­tu­ral, Xavier Antich, durant l’acte de la Diada, i expressa per­fec­ta­ment el sen­ti­ment d’una bona part de l’inde­pen­den­tisme, cons­ci­ent que el resul­tat de les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les i el paper clau d’ERC i Junts a l’hora de deci­dir qui ocupa el palau de La Mon­cloa, o quan es con­vo­quen les pro­pe­res elec­ci­ons, esdevé una opor­tu­ni­tat immi­llo­ra­ble, impen­sa­ble alguns mesos enrere.

De fet, fa pocs dies que Junts s’ha afe­git ober­ta­ment a l’opció del diàleg amb el govern espa­nyol, recu­pe­rant la via que ja havia ence­tat Quim Torra i que havia por­tat a l’ano­me­nada Decla­ració de Pedral­bes. Ara, però, l’esce­nari és ben dife­rent, amb un Pedro Sánchez que neces­sita els vots dels dipu­tats inde­pen­den­tis­tes si vol tor­nar a ser inves­tit pre­si­dent. La set­mana pas­sada, Car­les Puig­de­mont va assu­mir el lide­ratge de Junts en les nego­ci­a­ci­ons. Pri­me­ra­ment, amb una foto­gra­fia amb la vice­pre­si­denta en fun­ci­ons del govern espa­nyol, Yolanda Díaz, i l’endemà, fixant les con­di­ci­ons del seu par­tit per donar suport a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez. En el seu dis­curs, Puig­de­mont va uti­lit­zar diver­ses vega­des el con­cepte històric. En pri­mer lloc, per des­mar­car-se de qual­se­vol ante­ce­dent dels dar­rers qua­ranta anys, ja fos dels pac­tes d’inves­ti­dura dels anys del peix al cove o, fins i tot, des la taula de diàleg assa­jada per Quim Torra i que es va aca­bar con­ver­tint en la gran aposta d’ERC. El pre­si­dent a l’exili es va remun­tar a segles enrere i va des­ta­car el repte que repre­sen­tava afron­tar un acord que “cap règim ni govern espa­nyol no ha estat capaç de fer rea­li­tat des del 1714”. Puig­de­mont també va uti­lit­zar el terme històric per defi­nir el dilema en què es troba el PSOE: “Estem pre­pa­rats per si hi ha elec­ci­ons, però també per a una nego­ci­ació que pugui cul­mi­nar amb un pacte històric.” El dis­curs de Puig­de­mont, extre­ma­da­ment cal­cu­lat, va resi­tuar les claus de la nego­ci­ació, amb algu­nes pro­pos­tes simi­lars a les que ha plan­te­jat ERC, però amb vari­a­ci­ons en el con­tin­gut i en les for­mes, en l’abast.

L’amnis­tia

Un dels temes de les nego­ci­a­ci­ons és el de l’amnis­tia, que Junts i ERC coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar com un dels punts clau. Dilluns pas­sat, durant el dis­curs de la Diada, el pre­si­dent d’Òmnium, Xavier Antich, va xifrar en 1.432 les per­so­nes que “com a mínim” hau­rien de bene­fi­ciar-se de l’amnis­tia. És la pri­mera vegada que se situa una xifra al damunt de la taula. Entre aques­tes 1.432 per­so­nes hi hau­ria 113 con­dem­nats penal­ment, 17 pen­dents de sentència, 387 amb causa penal oberta, 35 pen­dents del Tri­bu­nal de Comp­tes i 880 de san­ci­o­nats admi­nis­tra­ti­va­ment. Més enllà de les xifres, hi ha els noms i els cognoms i, entre aquests, no apa­reix el de Laura Borràs. L’expre­si­denta del Par­la­ment no ha estat comp­ta­bi­lit­zada per Òmnium, que jus­ti­fica aquesta exclusió dient que “sense entrar a valo­rar ni la seva gestió a la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, ni si ha tin­gut un judici just”, la seva causa “no està rela­ci­o­nada amb l’exer­cici dels drets fona­men­tals, que és el que rei­vin­dica l’amnis­tia”. En qual­se­vol cas, Xavier Antich va asse­gu­rar que no obli­da­ven els “4.400 repre­sa­li­ats”, per als quals va dema­nar “una justa repa­ració”.

Una de les línies ver­me­lles que va fixar Car­les Puig­de­mont en la seva con­ferència del 5 de setem­bre va ser tenir apro­vada una llei d’amnis­tia abans de la inves­ti­dura de Pedro Sánchez. També fa poques set­ma­nes, després de la cons­ti­tució del Congrés espa­nyol i de l’elecció dels mem­bres de la mesa, ERC va dir públi­ca­ment que la llei d’amnis­tia era una línia ver­me­lla en la nego­ci­ació, sense par­lar, però, d’una con­dició prèvia. Amb el calen­dari a la mà, perquè això sigui pos­si­ble cal­dria prémer al màxim l’acce­le­ra­dor i escurçar els tràmits al Congrés; una pos­si­bi­li­tat bas­tant com­pli­cada segons han expres­sat des del PSOE i també des de Sumar. El mateix Jaume Asens, advo­cat i nego­ci­a­dor d’aquesta dar­rera for­mació, ha admès: “Anem molt jus­tos, és forçar molt la màquina, no sé si es podrà fer.”

La pos­si­bi­li­tat d’una amnis­tia ha tin­gut, des del començament, un exèrcit d’opo­si­tors, entre els quals hi ha sec­tors de la dreta política, mediàtica i judi­cial, que la pre­sen­ten com una intro­missió per part del legis­la­dor en una decisió dels tri­bu­nals des­ti­nada a con­ju­rar el perill d’un nou embat con­tra l’Estat. Un dels pri­mers que s’hi ha pro­nun­ciat en con­tra ha estat l’expre­si­dent del govern espa­nyol Felipe González, que va cri­ti­car amb duresa la reunió de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb l’expre­si­dent Car­les Puig­de­mont. En la seva par­ti­cu­lar anàlisi de la situ­ació, l’expre­si­dent soci­a­lista va adver­tir que si hi ha una amnis­tia això suposa reconèixer que els diri­gents del procés van fer el cor­recte, que el “sis­tema repres­sor” els va cul­par injus­ta­ment, que ells van ser les vícti­mes i que, per tant, ho poden tor­nar a fer. El diagnòstic de González és molt coin­ci­dent amb el del seu suc­ces­sor i antic adver­sari polític, José María Aznar, qui va apro­fi­tar l’acte d’inau­gu­ració del Cam­pus de la FAES (que s’ha con­ver­tit en la seva tri­bu­nal habi­tual) per acu­sar el PSOE d’haver “per­dut el cap” per plan­te­jar-se nego­ciar una llei d’amnis­tia amb l’inde­pen­den­tisme “que atorga impu­ni­tat, con­ver­teix en legítim un gravíssim intent sediciós con­tra la inte­gri­tat cons­ti­tu­ci­o­nal i que és una invi­tació a tor­nar-ho a fer”. Cap diri­gent popu­lar va reba­tre o ni tan sols mati­sar les parau­les d’Aznar, molt coin­ci­dents amb les que havia pro­nun­ciat unes hores abans la pre­si­denta madri­le­nya, Isa­bel Díaz Ayuso, que va qua­li­fi­car l’amnis­tia com una “humi­li­ació”. De moment, Alberto Núñez Feijóo es manté a l’expec­ta­tiva del que pugui suc­ceir durant la seva temp­ta­tiva d’inves­ti­dura, però ja ha qua­li­fi­cat l’amnis­tia com una mesura “indigna” i ha amenaçat d’uti­lit­zar la via judi­cial i el seu pes al Congrés i al Senat per inten­tar fre­nar-la. Vox també ha expres­sat la volun­tat d’empren­dre “acci­ons” al Par­la­ment Euro­peu, tal com va afir­mar el secre­tari gene­ral del par­tit, Igna­cio Gar­riga.

Les veus en con­tra de l’amnis­tia també han arri­bat d’àmbits més “deci­sius”, com ara algu­nes ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat. La set­mana pas­sada, en l’acte d’ober­tura de l’any judi­cial, el pre­si­dent del Tri­bu­nal Suprem en fun­ci­ons, Fran­cisco Marín, es va refe­rir als atacs direc­tes pro­ce­dents dels diri­gents polítics i va afir­mar que eren “més peri­llo­sos per al fun­ci­o­na­ment del sis­tema democràtic”. Una cita que des del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial es va pun­tu­a­lit­zar que es trac­tava d’una referència explícita al pro­jecte d’amnis­tia. Per la seva banda, el pre­si­dent interí del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ), Vicente Gui­larte, ha afir­mat que no és par­ti­dari d’una amnis­tia “una mica oca­si­o­nal” i sense un con­sens majo­ri­tari, tot i reconèixer “la neces­si­tat i urgència” dels vots del pre­si­dent a l’exili Car­les Puig­de­mont.

En tot cas, més enllà de la volun­tat política del PSOE i els seus socis de Sumar, no sem­bla que l’apro­vació d’una amnis­tia sigui una ini­ci­a­tiva gens sen­zi­lla. Des del PSOE, de moment, es manté una acti­tud de prudència sobre la pos­si­bi­li­tat d’una amnis­tia. Les dar­re­res hores s’hi ha pro­nun­ciat el minis­tre de la Pre­sidència, una per­sona molt pro­pera a Pedro Sánchez. Félix Bolaños ha afir­mat que “el PSOE aposta sem­pre per la con­vivència, el retro­ba­ment i el com­pli­ment de la Cons­ti­tució”. En un arti­cle recent, el pro­fes­sor de dret cons­ti­tu­ci­o­nal de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, Joan Ridao, recor­dava que l’amnis­tia s’ha emprat “tant en situ­a­ci­ons de nou ordre polític com de superació de greus cri­sis polítiques” i afe­gia ante­ce­dents com l’amnis­tia del 15 d’abril del 1931 o la del 15 d’octu­bre del 1977, després del fran­quisme: “Ara es tracta de posar el mar­ca­dor a zero i de crear les con­di­ci­ons sin­ce­res i equi­ta­ti­ves per ence­tar un diàleg sobre un con­flicte polític accep­tat pel govern de Pedro Sánchez tant en la Decla­ració de Pedral­bes (desem­bre del 2018) com en l’acord de cre­ació d’una «taula bila­te­ral de diàleg, nego­ci­ació i acord per a la reso­lució del con­flicte polític» (febrer del 2020)”.

Els medi­a­dors

Una de les con­di­ci­ons que Car­les Puig­de­mont va expo­sar en la con­ferència a Brus­sel·les va ser la medi­ació. L’expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat va par­tir de la idea que en aquest moment no es dona­ven les con­di­ci­ons per arri­bar a un acord, sobre­tot perquè hi havia des­con­fiança amb l’Estat, ali­men­tada per la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­tra l’Esta­tut, l’apli­cació del 155 i “l’incom­pli­ment dels pac­tes”. La figura del medi­a­dor, que s’ha uti­lit­zar en tot tipus de con­flic­tes, té dos avan­tat­ges: d’una banda, tal com va remar­car Puig­de­mont, perquè es tracta d’una garan­tia per al com­pli­ment dels pos­si­bles acords i, de l’altra, perquè és un reco­nei­xe­ment implícit de l’existència d’un con­flicte entre dues parts situ­a­des en pla d’igual­tat.

De fet, no es tracta d’un tema nou. El mateix expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, en el lli­bre M’explico (La Cam­pana, 2019) des­taca que alguns països euro­peus com ara Bèlgica, Dina­marca o Finlàndia es van “interes­sar” per la situ­ació del con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya. I fins i tot revela l’ofe­ri­ment del govern suís pocs dies després del referèndum, una pos­si­bi­li­tat que l’exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy no va accep­tar. La pos­si­bi­li­tat d’una medi­ació també la va situar al damunt de la taula l’expre­si­dent Quim Torra durant la fase de diàleg amb el pri­mer govern de Pedro Sánchez. En aque­lla ocasió, la part cata­lana va recla­mar la figura d’un medi­a­dor inter­na­ci­o­nal.

La pro­posta de Puig­de­mont, doncs, no és com­ple­ta­ment nova, però sí que ho és la idea de plan­te­jar-la com un requi­sit “impres­cin­di­ble” abans de la inves­ti­dura, al mateix nivell que l’amnis­tia. Des de Junts, a més, es manté que el medi­a­dor ha de ser una figura inter­na­ci­o­nal com­ple­ta­ment des­lli­gada d’Espa­nya, a més de tenir un reco­nei­xe­ment per la seva tra­jectòria a favor dels drets humans i la democràcia.

El referèndum

Puig­de­mont va ser molt clar a l’hora de traçar les con­di­ci­ons “necessàries per poder empren­dre el camí de la nego­ci­ació”: el reco­nei­xe­ment de la “legi­ti­mi­tat” de l’inde­pen­den­tisme, l’amnis­tia i l’aban­do­na­ment de la via judi­cial, un meca­nisme de medi­ació i veri­fi­cació i que els trac­tats inter­na­ci­o­nals siguin els únics límits per nego­ciar-la. El cronòmetre, doncs, està en marxa per garan­tir aquests punts “abans que s’esgoti el ter­mini per evi­tar la repe­tició elec­to­ral”. Una vegada es com­plei­xin aques­tes con­di­ci­ons, el líder de Junts creu que serà pos­si­ble nego­ciar “amb garan­ties” sobre dos grans àmbits: les “qüesti­ons mate­ri­als pen­dents de resol­dre a Cata­lu­nya” i l’auto­de­ter­mi­nació, amb el benentès que “només un referèndum acor­dat amb l’Estat pot subs­ti­tuir el man­dat polític de l’1 d’Octu­bre”.

Les “qüesti­ons mate­ri­als pen­dents de resol­dre” han estat un dels punts que ERC ha posat des del pri­mer moment damunt de la taula, cons­ci­ent que es tracta d’una car­peta més assu­mi­ble per part dels inter­lo­cu­tors espa­nyols. El 19 de juliol, en un míting a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, va acla­rir qui­nes eren les seves con­di­ci­ons per a una hipotètica inves­ti­dura. Entre aques­tes, es par­lava de con­ti­nuar el diàleg, que havia de per­me­tre d’avançar cap a l’exer­cici del dret d’auto­de­ter­mi­nació, però també de posar fi al dèficit fis­cal i del traspàs de Roda­lies.

1.432

per­so­nes, “com a mínim”,
s’hau­rien de bene­fi­ciar a través de la pos­si­ble llei d’amnis­tia.

4.400

repre­sa­li­ats del procés

comp­ta­bi­litza Òmnium Cul­tu­ral, per als quals reclama “una justa repa­ració”.

DE PRÒFUG A NEGOCIADOR

El 4 de novembre del 2019, durant el debat electoral a cinc que van retransmetre algunes televisions estatals, Pedro Sánchez, es va comprometre que “si guanyava les eleccions, Carles Puigdemont tornaria a territori espanyol per ser jutjat pels tribunals”. La proposta, que no apareixia en el programa electoral del PSOE, va provocar una reacció de la Unió Progressista de Fiscals, que va assegurar: “El ministeri és autònom del govern, de qualsevol govern i aquest no pot donar ordres al fiscal general.” El PP, com ens podem imaginar, no es quedava enrere en aquesta persecució al president de l’exili, i dia rere dia el qualificava de “pròfug”, de fer “xantatge” al govern o d’haver-se “aixecat contra la Constitució o els estatuts d’autonomia”. Ara, per efecte de l’aritmètica parlamentària, Carles Puigdemont s’ha convertit en un “negociador”, un polític rehabilitat.

Pedres al camí

UNA NOVA MOSTRA
La sentència de l’Audiència de Barcelona és una altra prova de la voluntat d’interferir en el procés negociador per part dels aparells de l’Estat

En una entrevista que publiquem a les pàgines següents, l’advocat i negociador de Sumar, Jaume Asens, deixa molt clar que “en aquest procés, l’Estat i els seus aparells no es quedaran de braços plegats”. I posa com a exemple l’actuació del Tribunal Constitucional, quan va convocar l’anomenada “sala de vacances” per resoldre el recurs de Carles Puigdemont i Toni Comín, amb la qual cosa va evidenciar una voluntat clara d’interferir en el procés.

Aquesta setmana hem tingut una nova prova d’aquesta voluntat d’interferència per part dels aparells de l’Estat. L’Audiència de Barcelona ha actuat amb una agilitat inèdita, i en vuitanta dies ha dictat una sentència per la qual condemna l’exconseller d’Interior Miquel Buch a quatre anys i mig de presó i nou anys i mig d’inhabilitació per ocupar un càrrec públic i deu i mig d’inhabilitació absoluta pel cas de l’escorta de Carles Puigdemont. La sentència també condemna el sergent Lluís Escolà a quatre anys de presó i nou d’inhabilitació per ocupar càrrecs públics i a deu anys d’absoluta. El jutge ha donat per bona la tesi de la fiscalia, que defensava que el contracte a Escolà com a assessor de Buch en matèria de seguretat era una manera encoberta de dotar de protecció Puigdemont, tot desviant diners públics a una finalitat diferent de la inicial. Cal remarcar que tots els antics presidents de la Generalitat tenen dret a ser protegits, però a Puigdemont, després del 155 i a l’exili, l’hi van negar.

La sentència, clarament desproporcionada, ha generat una reacció d’indignació entre el món independentista. Carles Puigdemont ha assenyalat que es tracta d’un “acte de venjança i de represàlia”, mentre que el president la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat la sentència com “una autèntica aberració”, i ha afegit: “Ara i sempre, l’amnistia i l’autodeterminació són el camí.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor