El dossier

Més que el millor amic

Tot i que acostumem a associar els gossos d’assistència a les persones amb discapacitat visual, també són una ajuda inestimable en molts altres casos, com ara l’autisme o l’epilèpsia

ALTRES SERVEIS
“A més dels gossos guia o pigall, també hi ha els gossos de servei, els de senyalització de sons o els d’avís”
DADES OFICIALS
“Segons el Departament de Drets Socials, a Catalunya hi ha 283 gossos d’assistència, la majoria guia o pigall”

“Està aju­dant tota la família.” Es fa difícil expres­sar millor el paper que juga en Bruno, el gos d’assistència que té cura de la Paula, una nena de 8 anys que pateix un tras­torn autista de resul­tes de la síndrome de Phe­lan McDer­mid. Quan van rebre el diagnòstic, els seus pares, la Núria i l’Enric, van començar “una cursa d’obs­ta­cles”. Després de conèixer alguns casos que havien vist en notícies i docu­men­tals o que havien cone­gut de pri­mera mà, es van plan­te­jar la pos­si­bi­li­tat de recórrer a un gos d’assistència. Van fer-ho a través de DIS­CAN, una de les sis enti­tats homo­lo­ga­des que hi ha a Cata­lu­nya. El procés, que encara no ha aca­bat, és llarg. “Tu el vol­dries de seguida”, ens con­fessa la Núria, però “és un gos que cal ensi­nis­trar, que ha de fer l’edu­cació bàsica, l’específica per a nens amb autisme i que després s’ha d’aco­blar al nou entorn”. Van inten­tar acce­le­rar el procés perquè la seva filla ha hagut d’ingres­sar a l’hos­pi­tal tres cops en els dar­rers mesos. Ara mateix por­ten un any i set mesos i es tro­ben en la dar­rera fase. Pri­me­ra­ment, en Bruno es va que­dar com a gos de com­pa­nyia, però dues set­ma­nes després va començar el procés d’aco­bla­ment amb les ins­truc­to­res, que s’ha hagut d’anar adap­tant als estats anímics de la Paula.

Des de finals de juliol, en Bruno ja viu amb ells i s’ha con­ver­tit, per mèrits pro­pis, en un més de la família, fins al punt que no només ajuda la Paula a cal­mar-se amb més rapi­desa o a evi­tar les esca­pa­des recur­rents al car­rer, sinó que també interac­tua amb la resta de la família. D’una banda, està “aju­dant el germà de la Paula, en Marc, de 5 anys, a pro­ces­sar la situ­ació que viu”. De moment, en Bruno juga amb ell, però comença a apren­dre que la pri­o­ri­tat és la Paula. També interac­tua amb l’àvia, que té Alz­hei­mer i viu amb ells: “Algun matí que la iaia no s’ha aixe­cat a l’hora, en Bruno va a l’habi­tació i fins que l’àvia no el toca i com­prova que tot està bé, no marxa. És molt intuïtiu i superin­tel·ligent”, ens explica la Núria. Com ens podem ima­gi­nar, la valo­ració que fan d’en Bruno, el gos d’assistència, no deixa cap mena de dubte: “No és qüestió només que tre­ba­lli i esti­gui per la Paula. Ens està aju­dant a tots ple­gats a viure millor la situ­ació.”

A Cata­lu­nya hi ha 283 gos­sos d’assistència, segons dades del Depar­ta­ment de Drets Soci­als. Bona part d’aquests (212) són guia o pigall, és a dir aju­den per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat visual. És la imatge més habi­tual, que iden­ti­fi­quem ràpida­ment pels car­rers de les nos­tres ciu­tats o pobles, però també n’hi ha que tre­ba­llen amb l’espec­tre autisme, com en Bruno (un total de 31). O amb la senya­lit­zació de sons, és a dir ensi­nis­trats per avi­sar les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat audi­tiva de dife­rents sons i indi­car-los la font de pro­cedència; o de ser­vei (25), que aju­den alguna per­sona amb difi­cul­tats de mobi­li­tat; o d’avís (12), que donen alerta mèdica a per­so­nes amb atacs d’epilèpsia, dia­be­tis o sínco­pes cere­brals, com la Virgínia, que té des­mais de forma sovin­te­jada.

La Virgínia, que de resul­tes de la malal­tia pateix ago­rafòbia, va tenir un gos d’assistència per casu­a­li­tat o, com a mínim, d’una forma ben atípica. Fa alguns anys se li va morir el gos que tenia i va deci­dir adop­tar un labra­dor, en Lucky, sense cap altre motiu que tenir un gos de com­pa­nyia. Quan feia poc més de tres mesos que el tenia, però, va començar a ado­nar-se que, sense haver-lo ensi­nis­trat, el gos li anun­ci­ava l’inici de les cri­sis que tenia. Ràpida­ment, es va posar en con­tacte amb DIS­CAN i després de par­lar-ho va enviar el Lucky a fer for­mació i a ense­nyar-lo a fer certs avi­sos. El seu gos de com­pa­nyia, doncs, es va con­ver­tir en gos d’assistència i en un aju­dant inse­pa­ra­ble. A part de gos d’avís, en Lucky també té altres habi­li­tats, com ara reco­llir coses amb la boca o aju­dar-la a sor­tir al car­rer. De tota manera, el bene­fici més pre­uat és que li dona “segu­re­tat per sor­tir”, tal com diu la Virgínia, que va estar un any i mig sense sor­tir de casa. Fins que va arri­bar en Lucky: “Quan m’avisa, jo sé que imme­di­a­ta­ment em des­ma­iaré. Així em puc pre­pa­rar. M’assec a terra, estiro les cames i em des­maio durant alguns segons. Durant tot aquest procés, en Lucky no se separa del meu cos­tat. Això em dona molta segu­re­tat.”

Un altre cas és el de la Cris­tina, que va néixer amb paràlisi cere­bral i té pro­ble­mes de mobi­li­tat. Mai s’hau­ria ima­gi­nat com­par­tir la vida amb un gos. De fet, tant a ella com al seu marit els feien por. Però l’estiu del 2019, estant de vacan­ces a Sant Sebastià, van topar amb un senyor que anava acom­pa­nyat d’un gol­den que, de fet, ni tan sols era d’assistència. Mal­grat tot, aque­lla topada fortuïta es va con­ver­tir en una reve­lació. En aquell moment va con­fes­sar al seu marit i a la seva filla que sem­pre s’havia ima­gi­nat amb un gos d’assistència. A la tor­nada va començar a bus­car infor­mació i va topar amb DIS­CAN, asso­ci­ació amb la qual va con­tac­tar. Així va començar tot. El procés d’adap­tació amb el seu gos d’assistència, en Bai­leys, ha estat pro­gres­siu: pri­mer amb un tre­ball a les ins­tal·laci­ons de DIS­CAN i més enda­vant amb un aco­bla­ment a casa. Dos anys després, en Bai­leys es que­dava defi­ni­ti­va­ment a casa, com un mem­bre més de la família.

El gos d’assistència el porta sense arnès, amb la cor­retja, però li dona la segu­re­tat que ella sola no té per cir­cu­lar pel car­rer, per tra­ves­sar els pas­sos de via­nants o per pujar les esca­les. També l’ajuda en cas de cai­guda. En aquest cas, es col·loca perquè s’hi pugui recol­zar, una ope­ració que fan amb molta cura. El Bai­leys s’ha con­ver­tit en un com­pany de viatge, però la Cris­tina ens explica que no sem­pre va “en mode tre­ball” i que en aquests casos és un gos de com­pa­nyia com qual­se­vol altre.

Els gos­sos pigall

El gos d’assistència més habi­tual és el guia o pigall, que dona suport a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat visual. Una bona part sur­ten de l’ONCE, que fa unes pro­ves a l’usu­ari poten­cial, forma el gos i en fa el procés d’adap­tació i segui­ment. Isaac Padrós i David Abad són dos dels 283 d’usu­a­ris que hi ha a Cata­lu­nya. En el pri­mer cas, l’Isaac té un gos pigall, en Guilty, que li he fet aug­men­tar molt la con­fiança i l’auto­no­mia, fins al punt de pas­sar de fer 4 a 10 quilòmetres dia­ris per Girona, la seva ciu­tat: el gos l’acom­pa­nya a por­tar la seva filla a l’escola, fins a la Facul­tat de Dret de la Uni­ver­si­tat de Girona, on estu­dia, i també a la pis­cina. “Un pas­seig que abans feia amb ner­vis, ara es gau­deix a par­tir del precís ins­tant que dic: Guilty, anem aquí!”, ens explica. En el cas d’en David, ha tin­gut dos gos­sos guia: la Puka i, des de fa pocs mesos, en Nit. I, a l’hora de des­ta­car-ne alguna habi­li­tat, remarca “la capa­ci­tat per tro­bar els encre­ua­ments i, sobre­tot, per esqui­var els obs­ta­cles”.

FALTA MÉS CONSCIÈNCIA

Les persones que tenen algun gos d’assistència es queixen dels problemes per accedir a alguns espais, tot i estar emparats per la llei i tenir el gos perfectament identificat. La Virgínia es queixa que tot sovint ha de donar explicacions i que alguna vegada fins i tot li han suggerit “fer-se la cega per no tenir problemes”. L’Isaac Padrós, que té ceguesa, reconeix que fa poques setmanes va tenir problemes amb un socorrista per accedir a la platja, però diu que es va tractar d’un cas puntual. Els problemes també sorgeixen amb “el típic graciós”, tal com els defineix en David Abad, usuari d’un gos pigall, i fa una crida a la gent perquè no es llanci al damunt del gos o perquè demani permís abans de tocar-lo. La Virgínia ens explica l’anècdota d’un senyor que es va posar a jugar amb el gos mentre estava a la sala d’espera del metge i que la va obligar a canviar de lloc perquè no li feia cas. La gent, però, també els mira “amb admiració i curiositat”, tal com recorda la Núria, la mare de la Paula.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.