El dossier

Amnistia: punt i a part

L’amnistia s’ha convertit en la principal línia vermella dels partits sobiranistes de cara a la investidura de Pedro Sánchez, però la seva aplicació provoca alguns dubtes

QUINS AMNISTIATS?
Sembla que hi ha consens entre el sobiranisme per incloure-hi tot allò que fa referència al 9-N i l’1-O
UN TEMA ESPINÓS
Un altre tema polèmic és si cal incloure o no els policies encausats per les agressions produïdes durant la jornada de l’1-O
MOLTA DISCRECIÓ
De moment, no han transcendit gaires detalls sobre el projecte de llei d’amnistia i, encara menys, documents

“Seguiré amb el camí de la política, que implica gene­ro­si­tat, com­promís i lide­ratge.” No va dir-ho explícita­ment, però tot­hom va inter­pre­tar que amb aques­tes parau­les el can­di­dat del PSOE a la pre­sidència del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, apla­nava el camí per a l’amnis­tia, una de les prin­ci­pals rei­vin­di­ca­ci­ons dels par­tits inde­pen­den­tis­tes. Just després que la pre­si­denta del Congrés, Fran­cina Armen­gol, comu­niqués for­mal­ment al monarca la can­di­da­tura de Sánchez, aquest va com­parèixer a La Mon­cloa per remar­car que el seu propòsit era “con­ti­nuar amb aquest full de ruta que té com a nord la con­vivència i la concòrdia”.

El PSOE, mal­grat les veus dis­so­nants de velles glòries com Felipe González, Alfonso Guerra o Juan Car­los Rodríguez Ibarra (aquest dar­rer, amb una sor­tida de to impre­sen­ta­ble), sem­bla con­vençut que el camí per man­te­nir-se al palau de La Mon­cloa depèn d’una àmplia amnis­tia, i encara que vul­gui man­te­nir en tot moment la dis­creció i es resis­teixi a par­lar-ne ober­ta­ment, dona per fet que serà un peatge a pagar. La mani­fes­tació fallida del PP a Madrid i les dar­re­res enques­tes, que sem­blen con­fir­mar la tendència a l’alça del PSOE i l’escàs des­gast de la gestió de la car­peta cata­lana, encara apla­nen més el camí.

Per la banda dels dos par­tits inde­pen­den­tis­tes, ja es dona per superada la pan­ta­lla de l’amnis­tia. Sense per­dre de vista les nego­ci­a­ci­ons per fer-la efec­tiva, ERC i Junts ja tenen fixada la mirada en altres objec­tius, com ara “les qüesti­ons mate­ri­als pen­dents de resol­dre”, en parau­les dels repu­bli­cans, o els greu­ges històrics, en el llen­guatge dels jun­tai­res, i també en l’auto­de­ter­mi­nació, fins al punt que des de les files de Sumar s’ha adver­tit de la neces­si­tat d’anar pas a pas i de tan­car la car­peta de l’amnis­tia abans d’obrir la del referèndum. Cada vegada queda més clar, però, que aquesta s’ha fixat com una línia ver­me­lla sense la qual difícil­ment Pedro Sánchez tor­narà a ocu­par La Mon­cloa. Una altra cosa és que hi hagi acord en els ter­mi­nis o en l’abast. Dit en altres parau­les, si hi ha temps que s’aprovi abans de la inves­ti­dura i qui­nes han de ser per per­so­nes que se n’han de bene­fi­ciar.

Quina amnis­tia?

De moment no han trans­cen­dit gai­res detalls i, encara menys, docu­ments. Un dels pocs tex­tos de referència és la pro­po­sició de llei que els par­tits inde­pen­den­tis­tes van pre­sen­tar al Congrés el 2012 i que el PSOE, amb el suport del PP i Vox, va impe­dir que es tra­mités. Tant ERC com Junts i la CUP defen­sen que l’amnis­tia ha de par­tir d’aquell docu­ment en què es dei­xava molt clar que havien de que­dar amnis­ti­ats “tots els actes d’inten­ci­o­na­li­tat política, qual­se­vol que en fos el resul­tat, tipi­fi­cats com a delic­tes des de l’1 de gener del 2013 fins al moment de l’entrada en vigor de la llei.”I seguia: “S’entendrà per inten­ci­o­na­li­tat política qual­se­vol fet vin­cu­lat a la lluita democràtica per l’auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya.”

El docu­ment que ha trans­cen­dit des de Sumar s’expressa en uns ter­mes molt sem­blants. Con­cre­ta­ment, esta­bleix que que­dem amnis­ti­a­des “totes les acci­ons o omis­si­ons d’inten­ci­o­na­li­tat política vin­cu­la­des a l’objec­tiu d’acon­se­guir l’auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya, tipi­fi­ca­des com a infracció penal o admi­nis­tra­tiva que hagues­sin tin­gut lloc entre l’1 de gener del 2013 i fins a l’entrada en vigor de la llei”.

Més enllà de la lle­tra, caldrà com­pro­var quina és la volun­tat del PSOE i, també, la inter­pre­tació que en fan els jut­ges i com superarà el sedàs del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. En la com­pa­rei­xença d’aquesta set­mana, el pre­si­dent del govern espa­nyol en fun­ci­ons, Pedro Sánchez, va recor­dar que “segur (perquè ha pas­sat en l’ante­rior legis­la­tura) que fins i tot el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal s’hi haurà de pro­nun­ciar”, tot i que, a diferència d’un temps enrere, la majo­ria és “pro­gres­sista” i no es pre­veu que pugui supo­sar cap entre­banc insu­pe­ra­ble.

A qui bene­fi­ciarà?

Si ens cenyim als exem­ples con­crets, cal pre­gun­tar-se qui­nes cau­ses o quins supòsits han d’entrar-hi. En defi­ni­tiva, quins seran els bene­fi­ci­a­ris de l’amnis­tia. El con­sens sem­bla bas­tant gene­ra­lit­zat, com a mínim entre el sobi­ra­nisme, en el fet que cal incloure-hi tot allò que fa referència a l’orga­nit­zació de la con­sulta del 9 de novem­bre del 2014 i el referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017, i que això bene­fi­ci­a­ria els alts càrrecs del govern, els alcal­des i l’acció exte­rior inves­ti­gada des del Tri­bu­nal de Comp­tes. A banda d’aquests casos, en el còmput ela­bo­rat per Òmnium Cul­tu­ral es comp­ta­bi­lit­zen 1.432 repre­sa­li­ats “vin­cu­lats a l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació” des del 2017. Això inclou­ria els mani­fes­tants encau­sats per dife­rents mobi­lit­za­ci­ons del procés, des dels inves­ti­gats per les pro­tes­tes post­sentència a la plaça Urqui­na­ona, fins a la causa del Tsu­nami i els CRD detin­guts en l’ope­ració Judes, impu­tats per ter­ro­risme. I també el cas de l’excon­se­ller Miquel Buch i el ser­gent dels Mos­sos d’Esqua­dra Lluís Escolà, con­dem­nats a qua­tre anys i mig i qua­tre de presó, res­pec­ti­va­ment, per haver faci­li­tat un ser­vei d’escorta a Car­les Puig­de­mont a l’exili.

Hi ha un altre grup de repre­sa­li­ats que no tenen res a veure direc­ta­ment amb el 9-N i l’1-O. Un d’aquests són els afec­tats pel cas Vol­hov, que l’inde­pen­den­tisme ha situat en el marc d’una “causa gene­ral” con­tra l’estat major de l’1-O. També hi ha el cas de Josep Lluís Alay, direc­tor de l’ofi­cina de l’expre­si­dent Car­les Puig­de­mont i que està acu­sat de mal­ver­sació i pre­va­ri­cació per fer d’obser­va­dor en el referèndum de Nova Caledònia. Encara resulta més deli­cat tot allò que té a veure amb la “poli­cia patriòtica” i el cas Pujol. En aquest cas, alguns sec­tors de l’inde­pen­den­tisme defen­sen que s’han vist con­ta­mi­nats per les “moti­va­ci­ons polítiques”, però des d’ERC i la CUP no ho veuen clar i els situen en uns paràmetres sem­blants al cas de l’expre­si­denta del Par­la­ment Laura Borràs, con­dem­nada a qua­tre anys i mig de presó i a tretze d’inha­bi­li­tació pel cas de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes i que l’afec­tada sem­pre ha qua­li­fi­cat com a law­fare. En aquest cas, tot i que la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogue­ras, va asse­gu­rar que “òbvi­a­ment” l’expre­si­denta del Par­la­ment havia de for­mar part de l’amnis­tia perquè havia estat víctima de la “injustícia espa­nyola”, altres veus del par­tit, com l’advo­cada i mem­bre del comitè de garan­ties, Magda Ora­nich, han afir­mat que incloure-la seria “una bar­ba­ri­tat” atès que el seu delicte “no té res a veure amb l’1-O” i pot tenir “altres mesu­res de gràcia”.

També hi ha qui defensa que cal­dria apro­fi­tar l’avi­nen­tesa per incloure casos fla­grants en què s’han vul­ne­rat drets fona­men­tals. Tot i que no esti­guin direc­ta­ment vin­cu­lats al procés inde­pen­den­tista, els casos de Pablo Hasél, empre­so­nat des del 2012, i de Valtònyc, exi­liat a Brus­sel·les, també podrien for­mar part de l’amnis­tia. Els dos estan encau­sats per enal­ti­ment del ter­ro­risme i injúries a la corona i poden inter­pre­tar-se ben bé com a vícti­mes de la voràgine repres­siva de l’Estat, i més con­cre­ta­ment com a exem­ples de la vul­ne­ració de la lli­ber­tat d’expressió. Ofi­ci­al­ment, cap diri­gent d’ERC o de Junts s’ha expres­sat sobre el tema, lle­vat de Joan Que­ralt, que en una entre­vista a Vilaweb va uti­lit­zar el con­cepte de “delic­tes con­ne­xos” per refe­rir-se a aquells que s’hau­rien comès en el con­text del procés inde­pen­den­tista. A banda del sena­dor d’ERC, també s’hi ha mani­fes­tat Jaume Asens, el nego­ci­a­dor de Sumar, que els va excloure ober­ta­ment i va jus­ti­fi­car-ho dient: “L’amnis­tia és una mesura excep­ci­o­nal vin­cu­lada a un con­flicte polític con­cret, que és el con­flicte català. Però això no vol dir que no hi hagi altres con­flic­tes en la soci­e­tat espa­nyola, que no hi hagi altres injustícies i altres cau­ses polítiques.”

Un altre tema polèmic és si cal incloure o no els poli­cies encau­sats per les agres­si­ons produïdes durant la jor­nada de l’1-O. En aquest sen­tit, Sumar i alguns juris­tes defen­sen ober­ta­ment que puguin ser amnis­ti­ats, men­tre que l’inde­pen­den­tisme es resis­teix a accep­tar que es puguin “equi­pa­rar vícti­mes i vic­ti­ma­ris”. En tot cas, sigui quina sigui la redacció de la llei que empari l’amnis­tia, difícil­ment es podrà fer una llista de per­so­nes con­cre­tes bene­ficiàries (una solució que seria inter­pre­tada com un indult gene­ral, pro­hi­bit expres­sa­ment per la Cons­ti­tució espa­nyola), i caldrà com­pro­var quina inter­pre­tació en fa el poder judi­cial.

Els entre­bancs

En la seva com­pa­rei­xença del 5 de setem­bre, en la qual va fixar les con­di­ci­ons per votar la inves­ti­dura, Car­les Puig­de­mont va afir­mar que “s’han de poder com­plir abans que s’esgoti el ter­mini legal per con­vo­car noves elec­ci­ons”. Va situar, doncs, el cronòmetre en marxa. Fa algu­nes set­ma­nes, Junts va fer arri­bar al PSOE un calen­dari per tra­mi­tar la llei després de la pre­vi­si­ble inves­ti­dura fallida d’Alberto Núñez Feijóo. Des del par­tit sobi­ra­nista esta­ven con­vençuts que hi havia temps mate­rial per tra­mi­tar la llei, por­tar-la al Senat i retor­nar-la al Congrés abans de la ree­lecció de Pedro Sánchez. Des del PSOE, però, s’argu­menta que no es pot jus­ti­fi­car política­ment aquesta urgència, sobre­tot tenint en compte la com­ple­xi­tat de la llei, i defen­sen que la futura llei sigui regis­trada durant les pro­pe­res set­ma­nes al Congrés, com a mínim amb la sig­na­tura dels soci­a­lis­tes i de Sumar. Caldrà com­pro­var, en tot cas, com es resol aquest escull, fruit de la des­con­fiança entre les dues parts.

Men­tres­tant, el PP ha començat la seva bata­lla con­tra l’acord, tant des del car­rer com des de les ins­ti­tu­ci­ons. Aquest dime­cres, la for­mació con­ser­va­dora va apro­fi­tar la seva majo­ria al Senat per mar­car ter­reny i va acon­se­guir l’apro­vació d’una moció en què repro­vava al govern de Pedro Sánchez la “nego­ci­ació” amb els par­tits inde­pen­den­tis­tes i el fet que s’esti­gui ofe­rint l’amnis­tia com a “con­tra­par­tida”. El sena­dor del PP, Anto­nio Silván, va dir que “la neces­si­tat de vots fa que Sánchez hagi d’amnis­tiar Puig­de­mont perquè aquest indulti un Sánchez con­dem­nat per les urnes”. En tot cas, més enllà de les pres­si­ons al car­rer o des dels par­la­ments, el prin­ci­pal escull que tro­barà l’amnis­tia seran els embats dels sec­tors més reac­ci­o­na­ris de la judi­ca­tura, que hi veuen una esmena a les sentències judi­ci­als.

“BLANQUEJAR L’ESTAT”

A Catalunya també hi ha hagut veus sobiranistes que s’han manifestat en contra de l’amnistia o, com a mínim, que han advertit del perill d’una mesura que no vagi aparellada a la independència. Diumenge passat, en un acte a la plaça Urquinaona per commemorar l’1-O, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, va retreure a ERC i Junts que siguin al Congrés dels Diputats “negociant no sé què” en comptes de ser a Catalunya per “fer complir la voluntat de l’1 d’Octubre”. I es va mostrar en contra d’una amnistia que no vagi associada a la independència: “A Madrid li poden dir amnistia, li poden dir autodeterminació i li poden dir qualsevol cosa; aquí a Catalunya això ha de dir independència.” I va advertir que es tractarà d’una “amnistia parany que només servirà per blanquejar un Estat espanyol que viola els drets fonamentals”.

Una reivindicació recurrent

La història de l’Estat espanyol durant els darrers dos segles ha estat extraordinàriament convulsa, amb canvis de règims, conflictes bèl·lics, pronunciaments, cops d’estat i, en definitiva, amb períodes o moments en què els poders públics han impulsat indults o amnisties per intentar situar el cronòmetre a zero i resoldre el problema que implicava l’acumulació de presos polítics i socials. Només des de finals del segle XIX fins als nostres dies hi ha hagut més de dues desenes d’amnisties i gairebé una setantena d’indults generals.

Durant els anys trenta del segle passat es van convertir en instruments recurrents. El 14 d’abril del 1931, el mateix dia que es proclamava la República, el govern provisional va aprovar “la més àmplia amnistia de tots els delictes polítics socials i d’impremta, sigui quin sigui l’estat en què es trobi el procés”. De fet, l’amnistia es va convertir en una constant durant tot el període republicà: el 1934, en l’anomenat bienni negre, les dretes van aprovar-ne una que incloïa els delictes d’evasió de capitals, la separació del servei derivada dels delictes de sedició i rebel·lió i que deixava al carrer el general José Sanjurjo, l’impulsor del cop d’estat del 1932. Una de les amnisties més conegudes d’aquell període es va aprovar el 21 de febrer del 1936, cinc dies després de la victòria de les esquerres. Precisament, en l’exposició de motius es fonamentava la mesura en “el resultat de les eleccions dels diputats a les Corts”. Sorprenentment, el decret llei el va aprovar una Diputació Permanent controlada per la dreta, que va justificar el seu vot favorable al “desig d’apaivagar els ànims”.

En tot cas, el referent més proper és la llei d’amnistia que va promulgar el govern d’Adolfo Suárez el 1977. En l’article primer de la llei es concretava que quedaven amnistiats “tots els actes d’intencionalitat política, fos quin fos el seu resultat, tipificats com a delictes i faltes realitzats amb anterioritat al dia 15 de desembre del 1976”. Però han passat els anys i una bona part de la societat ha percebut aquell acord com un obstacle que impedeix la investigació dels crims del franquisme. Des del 1977 no hi hagut cap altra amnistia, però val la pena recordar que l’1 de desembre del 2000 el ministre de l’Interior del govern d’Aznar, Àngel Acebes, va atorgar de cop 1.443 reials decrets d’indult que tothom va interpretar com una amnistia general encoberta. El govern, quan es va veure obligat a justificar la mesura, va recordar que en aquell moment confluïen “dos esdeveniments excepcionals, el canvi de mil·lenni i la petició de la Santa Seu en l’any jubilar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.