El dossier

El conflicte a l’extrem

El fals abandonament que l’ocupació contra els palestins pateix per part dels grans poders del món i la manca de vies per trobar-hi una sortida aboca les parts a l’espiral de violència

L’INFERN DE GAZA
Gaza, amb 2,2 milions d’habitants, ha rebut gairebé una desena de grans ofensives durant les darreres dues dècades UN BALANÇ DRAMÀTIC Més de 2.500 persones han mort des de dissabte passat, i la vida de 2 milions de residents a Gaza ha perdut el poc sentit que podia tenir
UN SETGE MORTÍFER
El setge dificulta l’accés a una sanitat que els salvi la vida en situacions mèdiques mínimament complicades
POSICIONS A L’EXTREM
L’absència de vies cap a la pau que desactivin l’espiral de violència desemboca en l’enduriment de posicions EL BALANÇ DE HAMAS Els milicians van arribar a controlar un 2% del territori israelià mentre massacraven més de 1.200 persones

La Franja de Gaza pateix aquests dies un bom­bar­deig gai­rebé inèdit fins i tot per al que pro­ba­ble­ment sigui el ter­ri­tori més bom­bar­de­jat del dar­rer segle a tot el món. Al mateix temps, aquest encla­va­ment amb més de 2 mili­ons d’habi­tants pateix un blo­queig medi­e­val, ja que Israel l’ha dei­xat sense elec­tri­ci­tat ni com­bus­ti­ble ni cap de les neces­si­tats bàsiques que fan la vida pos­si­ble. En aquest con­text, el peri­o­dista de la cadena britànica Sky News entre­vis­tava en directe Naf­tali Ben­net, un isra­elià d’ultra­dreta i mul­ti­mi­li­o­nari que fins al juliol del 2022 exer­cia de pri­mer minis­tre d’Israel. Quan l’entre­vis­ta­dor li va dema­nar que què pas­sa­ria amb els nadons que neces­si­ten elec­tri­ci­tat per seguir amb vida als hos­pi­tals de Gaza, Ben­net va entrar en còlera. “De debò m’estàs pre­gun­tant pels civils pales­tins? Què coi et passa, a tu? No has vist el que ha pas­sat? Ens estem enfron­tant a nazis!”

Ben­net, com s’ha dit, no és un pela­ca­nyes qual­se­vol a qui els tur­ments de la vida hagin por­tat a abraçar l’odi gratuït i la des­hu­ma­nit­zació d’altri, sinó que ha arri­bat a eri­gir-se en pri­mer minis­tre d’un estat els suc­ces­sius governs del qual bom­bar­de­gen la Franja de Gaza per rea­fir­mar la seva iden­ti­tat. Tot i que ho facin des d’una asi­me­tria de poder impos­si­ble de posar en parau­les, els líders que actu­al­ment encapçalen cada un dels supo­sats bàndols del con­flicte pales­ti­nois­ra­elià són cri­mi­nals de guerra. I són rein­ci­dents.

El fals aban­do­na­ment que aquest con­flicte pateix a mans dels grans poders del món –en bona mesura, això que ano­me­nem Occi­dent– ens porta on som avui. D’una banda, els Estats Units, la Unió Euro­pea i l’ONU –tots ells actors que, sobre el paper, donen suport a una solució dels dos estats– estan pre­pa­rats per legi­ti­mar, finançar o igno­rar els crims con­tra la huma­ni­tat que Israel comet recur­rent­ment con­tra població civil. Això inclou, per des­comp­tat, l’annexió de ter­ri­tori reco­ne­gut com a palestí sota reso­lu­ci­ons inter­na­ci­o­nals o l’esta­bli­ment d’un sofis­ti­cadíssim sis­tema d’apart­heid que fins i tot als acti­vis­tes isra­e­li­ans anti­o­cu­pació els resulta com­pli­cat d’enten­dre. Però d’altra banda, men­tre Israel cons­tru­eix nous assen­ta­ments i els pales­tins per­den més drets, les dècades pas­sen i en aquest món no hi ha ningú que es pre­o­cupi de bus­car-hi una solució política.

L’absència de vies cap a la pau que desac­ti­vin l’espi­ral de la violència –i, en alguns casos, la bola de neu del dolor i de la frus­tració– desem­boca en l’endu­ri­ment de posi­ci­ons. L’extre­mit­zació afecta els dos cos­tats del mur. A Israel, dècades enrere hi havia les for­ma­ci­ons polítiques que toca­ven poder i que feien cam­pa­nyes elec­to­rals aban­de­rant con­cep­tes com la nego­ci­ació i la pau. Avui, aques­tes for­ma­ci­ons són irre­lle­vants i, quan fan cam­pa­nyes elec­to­rals com la de l’octu­bre del 2022, no par­len ni de nego­ci­ació ni de pau. Al seu lloc, hi ha for­ma­ci­ons ultra­na­ci­o­na­lis­tes i ultra­or­to­do­xes que con­for­men el govern isra­elià més anco­rat a la dreta que hi hagi hagut en els setanta-cinc anys de vida d’aquest país. A l’altre bàndol, dècades enrere hi havia una for­mació pales­tina que lide­rava les aspi­ra­ci­ons de lli­ber­tat del seu poble, que va fer el pas de reconèixer l’existència d’Israel i que s’ave­nia a nego­ciar. Fatah, aquesta mateixa for­mació, no té avui cap intenció de nego­ciar perquè s’ha con­ver­tit en una ges­to­ria dels ter­ri­to­ris ocu­pats en bene­fici d’Israel, i els pale­tins saben que el reco­nei­xe­ment de Fatah cap a l’existència d’Israel mai s’ha traduït en res –els diri­gents isra­e­li­ans, de fet, es neguen a reu­nir-se amb els seus homòlegs pales­tins des de fa gai­rebé una dècada–. Qui ha aga­fat el relleu de Fatah en el lide­ratge de la causa pales­tina és Hamas.

Rea­li­tat sobre el ter­reny

Entre el riu Jordà i el Medi­ter­rani hi ha 7 mili­ons de jueus isra­e­li­ans i 7 mili­ons de pales­tins. Tot i que aquesta dada podria fer difícil d’ima­gi­nar-ho, la rea­li­tat sobre el ter­reny revela una diferència insal­va­ble entre els drets i les lli­ber­tats d’un i altre grup. L’ocu­pació més llarga de la història moderna hi té molt a veure. Israel ocupa Cis­jordània des de fa cin­quanta-sis anys de manera inin­ter­rom­puda, i la política que hi aplica ha evo­lu­ci­o­nat en un sis­tema d’apart­heid, que tot just recent­ment ha dei­xat de ser un con­cepte tabú en alguns cer­cles d’Israel. El pri­mer grup a emprar aquest terme a Israel va ser B’Tse­lem. Imme­di­a­ta­ment després, tal­ment com si espe­res­sin el tret de sor­tida, van arri­bar exten­sos infor­mes d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal i de Human Rights Watch que ava­la­ven la tesi. Aquesta segona orga­nit­zació deia el següent: “A la major part d’aquesta àrea, Israel és l’únic poder de govern; a la resta, exer­ceix l’auto­ri­tat pre­do­mi­nant al cos­tat, en tot cas, d’un auto­go­vern palestí limi­tat. En la majo­ria dels aspec­tes de la vida, les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes pri­vi­le­gien de forma metòdica els jueus isra­e­li­ans i dis­cri­mi­nen els pales­tins. Les lleis, les polítiques i les decla­ra­ci­ons dels prin­ci­pals líders isra­e­li­ans dei­xen clar que l’objec­tiu depèn de man­te­nir el con­trol jueu isra­elià sobre la demo­gra­fia, el poder polític i la terra, i que aquesta visió és la que ha guiat la política de govern des de fa molt de temps.”

On tot això es fa més visi­ble és a Cis­jordània, on la ima­gi­nació d’un futur estat palestí és imprac­ti­ca­ble. El ter­ri­tori està para­lit­zat per 560 punts de con­trol mili­tars i divi­dit en més de 220 gue­tos, i els resi­dents pales­tins de Cis­jordània neces­si­ten un permís de les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes gai­rebé per cada cosa que fan, una humi­li­ació que els recorda qui mana a casa seva. Al ter­ri­tori ja hi viuen més de 600.000 colons que con­ti­nuen poblant els ter­ri­to­ris d’on els pales­tins són expul­sats. Men­tre, les inti­mi­da­ci­ons, els crims i els assas­si­nats que sol­dats i colons per­pe­tren con­tra civils són el pa de cada dia.

A Gaza, l’infern que ofega 2,2 mili­ons de per­so­nes és únic al món. Aquest petit ter­ri­tori ha rebut gai­rebé una desena de grans ofen­si­ves durant les dar­re­res dues dècades i la des­trucció del pre­cari pai­satge urbà s’acu­mula bom­bar­deig rere bom­bar­deig. Les bom­bes, però, també dei­xen devas­tat el pai­satge psi­cològic. Es cal­cula que el 80% dels infants del ter­ri­tori –uns 800.000– patei­xen depressió, i que nou de cada deu va tenir algun tipus de tras­torn per estrès postraumàtic durant els mesos poste­ri­ors a l’ofen­siva del 2021, que va supo­sar una fracció de l’actual. El setge els deixa sense elec­tri­ci­tat durant la major part del dia, i en molts casos els difi­culta l’accés a una sani­tat que els salvi la vida en situ­a­ci­ons mèdiques mínima­ment com­pli­ca­des. Tot i que en situ­ació de falsa calma els ali­ments sí que arri­ben a la Franja, la des­trucció de l’eco­no­mia fa que la majo­ria sim­ple­ment no tin­gui diners per adqui­rir-los. El 2018, el rela­tor espe­cial de l’ONU per a la situ­ació dels drets humans als Ter­ri­to­ris Pales­tins Ocu­pats va denun­ciar que la vida, a Gaza, seria “invi­si­ble” a par­tir del 2020. D’això ja fa més de tres anys.

Per enten­dre el con­flicte cal enten­dre el con­text en què es tro­ben les dues parts. Aquests dies, Israel ha entrat en guerra, però la sen­sació per a molts pales­tins és que la guerra con­tra ells ja hi era –mit­jançant tres quarts de segle d’exili forçat, més de mig segle d’ocu­pació mili­tar i setze anys de blo­queig medi­e­val–. Tot i l’avant­guarda tec­nològica i d’intel·ligència que Israel pos­se­eix, molts obser­va­dors d’arreu del món es miren la seva estratègia con­tra els pales­tins amb estu­pe­facció. No ente­nen la hipòtesi segons la qual pots apar­tar 2 mili­ons de per­so­nes de la resta del món, dei­xant que es podrei­xin dia a dia, i espe­rar que no hi hagi una res­posta con­tra aquesta mar­gi­nació. Molts pales­tins que advo­quen per la pau ho resu­mei­xen en una frase: “Men­tre Gaza sigui un infern, Israel no podrà ser el paradís.”

El via­cru­cis isra­elià és sovint resu­mit en un tri­lema. Israel no pot ser al mateix temps una democràcia, un estat jueu i una ocu­pació. Pot que­dar-se, com a molt, amb dues d’aques­tes tres rea­li­tats. Ser un estat jueu i democràtic hau­ria d’impli­car dei­xar de ser una ocu­pació. Ser democràtic i man­te­nir el con­trol sobre el ter­ri­tori palestí que avui ocupa sig­ni­fi­ca­ria pas­sar a ser bina­ci­o­nal, i no única­ment jueu. I la situ­ació actual, ser un estat jueu men­tre es manté el con­trol dels ter­ri­to­ris pales­tins, no és democràtica. És un apart­heid.

Cap a on anem?

Israel uti­litza les tec­no­lo­gies de con­trol més avançades del pla­neta i l’assalt de Hamas podria haver neces­si­tat, segons els experts, fins a dos anys de pre­pa­ració. Aquesta orga­nit­zació extre­mista hau­ria fet creure a Israel des de temps enrere que no estava pre­pa­rada per anar a la guerra. Fins i tot va arri­bar a des­mar­car-se de com­bats ante­ri­ors, quan la Jihad Islàmica –amb presència a la Franja– va inter­can­viar pro­jec­tis amb Israel l’agost del 2022 i el maig del 2023.

L’estratègia de Hamas va incloure pro­duir a Israel la sen­sació que bus­cava alguna mena de con­vivència, així com incen­tius econòmics que alleu­ge­ris­sin la vida a la població de Gaza. Per sota de la taula, i esqui­vant la intel·ligència isra­e­li­ana d’una manera que encara no s’ha entès ni expli­cat, Hamas pre­pa­rava una ofen­siva sense pre­ce­dents de la qual ni tan sols part impor­tant de l’orga­nit­zació tenia constància. Dis­sabte pas­sat, quan Israel encara dor­mia en ple sàbat –el dia de des­cans jueu que implica, entre altres coses, tenir apa­gat el telèfon mòbil–, els com­ba­tents pales­tins van llançar un atac con­tra un Israel pos­si­ble­ment rela­xat.

Els mili­ci­ans van arri­bar a con­tro­lar un ter­ri­tori de 600 km², un 2% del ter­ri­tori isra­elià, men­tre mas­sa­cra­ven més de 1.200 per­so­nes i en segres­ta­ven unes 150. Però molt més impor­tant que això, els assal­tants pales­tins van arri­bar a con­tro­lar el pànic isra­elià. I aquesta serà una de les pit­jors con­seqüències per als habi­tants del sud. Ni els ciu­ta­dans isra­e­li­ans ni les seves auto­ri­tats, que deien pro­te­gir-los, no podien ima­gi­nar una ofen­siva ter­res­tre de les milícies pales­ti­nes a Israel, i aquest ele­ment sor­presa des­trossa el miratge de la ultra­se­gu­re­tat isra­e­li­ana. Aquests dies, molts resi­dents de qui­buts pro­pers a la Franja de Gaza que es tro­ben des­plaçats a altres punts d’Israel expli­quen a La República que tenen intenció de tor­nar al sud –“No els dei­xa­rem gua­nyar, tor­na­rem a casa nos­tra”–. El cert, però, és que ho fan men­tre reco­nei­xen que s’han plan­te­jat que la vida amb sen­sació de segu­re­tat ja no hi sigui pos­si­ble.

La ven­jança de les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes, que es veuen greu­ment qüesti­o­na­des, impli­carà –i està impli­cant– una pèrdua de vides a Gaza sense pre­ce­dents. En un exer­cici d’hones­te­dat inèdit, caps mili­tars isra­e­li­ans han reco­ne­gut aquests dies que no bom­bar­de­gen Gaza apun­tant amb pre­cisió, sinó que l’objec­tiu és “anar a fer mal”. Les ope­ra­ci­ons isra­e­li­a­nes a la Franja inclou­ran –ja estan inclo­ent– vio­la­ci­ons del dret inter­na­ci­o­nal huma­ni­tari, com ara l’ús de fòsfor blanc. Aquest pro­ducte tòxic, que pro­voca cre­ma­des a la pell i que pot arri­bar a pren­dre foc a un edi­fici, és il·legal en zones pobla­des. Israel l’ha dis­pa­rat aquests dies con­tra Gaza, el ter­ri­tori més den­sa­ment poblat del pla­neta, i con­tra el Líban.

El món, però, no podrà expli­car-ho amb detall. Israel imposa el silenci infor­ma­tiu, bar­rant el pas a cen­te­nars de peri­o­dis­tes acre­di­tats per pas­sar pel pas d’Erez, al nord, i que han mos­trat interès a acce­dir a la Franja de Gaza. Tam­poc podran pas­sar pel pas de Rafah, que con­necta l’encla­va­ment amb Egipte. Israel ha bom­bar­de­jat aquest pas en dues oca­si­ons durant els dar­rers dies i ha amenaçat de con­ti­nuar-ho fent.

Com a teló de fons, un esce­nari i un dilema. La invasió ter­res­tre que Israel podria llançar con­tra Gaza seria la pri­mera des del 2014, quan les tro­pes isra­e­li­a­nes hi van ser durant més de dos mesos, fet que va com­por­tar la mort de més de 2.200 pales­tins, la gran majo­ria civils. Alhora, als des­pat­xos de decisió del govern d’emergència del pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu, amb Benny Gantz –líder de l’ofen­siva ter­res­tre del 2014–, s’hi plan­teja un dubte. Donar per per­duts els ciu­ta­dans segres­tats o bai­xar al fang i envair Gaza, on els espe­ren unes milícies pales­ti­nes que pre­ve­ien aquest esce­nari molt abans que ho fes­sin les tro­pes que hi hau­rien d’entrar.

El món s’ali­nea a un cantó o a l’altre. Els EUA, que jun­ta­ment amb la Unió Euro­pea finan­cen i ava­len els crims d’Israel, han enviat avi­ons de com­bat, por­ta­a­vi­ons i muni­ci­ons per reforçar Israel en una bata­lla con­tra milícies pales­ti­nes –un ele­ment per al qual costa tro­bar pre­ce­dents–. L’Iran, que jun­ta­ment amb Hez­bo­llah finança i avala els crims dels grups armats isla­mis­tes de la Franja de Gaza, es mobi­litza en nom del que ano­me­nen l’eix de la resistència con­tra Occi­dent. Més de 2.500 per­so­nes han mort des de dis­sabte pas­sat i la vida de 2 mili­ons de resi­dents a Gaza ha per­dut el poc sen­tit que podia tenir. Men­tres­tant, l’extre­mit­zació de cada un d’aquests bàndols es con­ti­nua retro­a­li­men­tant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor