El dossier

Les altres carpetes

A banda de l’amnistia i el referèndum, ERC i Junts han posat damunt la taula de negociació amb el PSOE reivindicacions històriques, com ara el traspàs de Rodalies o la reducció del dèficit fiscal

UN SISTEMA CADUCAT
El model de finançament vigent es remunta al 2009 i es va aprovar amb un clar lideratge del govern de la Generalitat UNA CARPETA NOVA A diferència de Rodalies, el cas de l’aeroport no s’ha airejat públicament en el debat sobre la investidura
INCOMPLIMENTS
Tot i que han format part de diversos acords d’investidura, els governs espanyols de torn no han acabat executant mai les inversions compromeses

Tot i que l’amnis­tia, el meca­nisme de medi­ació i l’auto­de­ter­mi­nació cen­trin bona part dels titu­lars de les nego­ci­a­ci­ons, els dos par­tits inde­pen­den­tis­tes volen apro­fi­tar la inves­ti­dura de Pedro Sánchez per situar damunt la taula altres qüesti­ons. Per als repu­bli­cans, l’acord ha de tenir una ter­cera pota social que defi­nei­xen com la del “benes­tar” o, dit d’una altra manera, la millora de les con­di­ci­ons mate­ri­als de la gent. Per a Car­les Puig­de­mont, que va fixar les con­di­ci­ons de Junts en una con­ferència a Brus­sel·les, també hi ha “un gran paquet de qüesti­ons mate­ri­als pen­dents de resol­dre”. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat a l’exili no es va limi­tar a aquesta referència. També va citar-ne algu­nes, amb una frase prèvia de jus­ti­fi­cació: “Cata­lu­nya és un país ric, però de ciu­ta­dans amb mol­tes neces­si­tats i amb unes ins­ti­tu­ci­ons sense recur­sos per aten­dre-les, amb un dèficit fis­cal de més de 20.000 mili­ons d’euros l’any.” A banda del dèficit fis­cal, Puig­de­mont es va refe­rir explícita­ment a Roda­lies, a la gestió de la immi­gració, a la neces­si­tat de for­mar prou met­ges i a la impos­si­bi­li­tat de pagar-los “com es merei­xen”, a l’eman­ci­pació dels joves i l’accés a l’habi­tatge i, final­ment, a la “falta crònica d’inver­si­ons”. En defi­ni­tiva, a les “man­can­ces mate­ri­als” que “no ha resolt l’auto­no­misme ni el cons­ti­tu­ci­o­na­lisme”.

No es tracta, en molts casos, de temes nous, a diferència de l’amnis­tia o el referèndum, sinó de rei­vin­di­ca­ci­ons que s’han posat damunt la taula des dels matei­xos ini­cis de l’auto­no­misme per part del cata­la­nisme i d’àmplies capes de la soci­e­tat cata­lana. Fa pocs dies, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, va recla­mar a Sánchez que es “mogués” si volia seguir a La Mon­cloa, i va resu­mir en tres les con­di­ci­ons per a la inves­ti­dura: el referèndum i posar fi a la repressió i als “dèficits estruc­tu­rals” que pateix Cata­lu­nya, entre els quals va esmen­tar el dèficit fis­cal i en infra­es­truc­tu­res. Alguns d’aquests temes, com ara la falta d’inver­si­ons o el traspàs de Roda­lies, s’han con­ver­tit en deman­des urgents, sobre­tot per les incidències cròniques, que posen de mani­fest les man­can­ces del sis­tema de gestió actual.

El dèficit crònic

Fa anys que el dèficit fis­cal de l’Estat amb Cata­lu­nya té xifres escan­da­lo­ses. El dar­rer càlcul cone­gut cor­res­pon a l’exer­cici del 2021 i és d’uns 22.000 mili­ons d’euros. Per la seva banda, fa anys que el govern espa­nyol no ofe­reix dades ofi­ci­als i quan les havia donat, forçat per alguna nego­ci­ació, havia estat de forma pun­tual. El dèficit fis­cal és la diferència entre els ingres­sos que l’Estat obté de Cata­lu­nya (bàsica­ment via impos­tos) i les des­pe­ses efec­ti­ves que hi des­tina. Fa anys que els par­tits cata­lans denun­cien la situ­ació crònica que es pateix i les con­seqüències que genera, i recla­men posar-hi remei.

El model de finançament vigent es remunta al 2009 i es va apro­var, com bona part dels que hi ha hagut, amb un clar lide­ratge del govern de la Gene­ra­li­tat. En aquest cas, deri­vava de l’Esta­tut de Cata­lu­nya, i el govern que va nego­ciar-lo (el tri­par­tit, amb el PSC, ERC i ICV-EUiA) va anun­ciar que per­me­tria posar fi a l’històric dèficit fis­cal. A l’hora de la veri­tat, però, Cata­lu­nya va per­dre posi­ci­ons en el rànquing d’auto­no­mies des del segon any. L’any 2014 hau­ria d’haver entrat un nou model de finançament, però el país es tro­bava en plena dinàmica del procés, i els governs espa­nyols tam­poc han posat de mani­fest un exces­siu interès en la qüestió.

La rea­li­tat és que el model actual ja fa una dècada que està cadu­cat. La mateixa minis­tra d’Hisenda en fun­ci­ons, María Jesús Mon­tero, ha reco­ne­gut en diver­ses oca­si­ons que la reforma del finançament és “una urgència” que cal abor­dar “al llarg de la legis­la­tura”, i fins i tot s’ha mos­trat pre­dis­po­sada a vin­cu­lar-la a la nego­ci­ació de la inves­ti­dura. En alguna ocasió, però, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, li ha recor­dat que “fa deu anys que està cadu­cat i cinc que ella és minis­tra” i li ha etzi­bat que “si s’hi vol posar, que s’hi posi”. El govern espa­nyol, en tot cas, plan­teja una nego­ci­ació mul­ti­la­te­ral amb totes les auto­no­mies de règim comú, men­tre que el govern de la Gene­ra­li­tat ha recla­mat històrica­ment una nego­ci­ació “bila­te­ral”.

La dema­nada d’ERC és dis­po­sar d’un model de finançament “sin­gu­lar”, que trans­fe­reixi a la Gene­ra­li­tat la gestió i la recap­tació de tots els impos­tos gene­rats a Cata­lu­nya. La pro­posta, com­par­tida per Junts, repre­senta reo­brir el debat sobre el “pacte fis­cal”, amb un model equi­pa­ra­ble al con­cert basc. El PSOE, però, des­carta ober­ta­ment qual­se­vol pos­si­bi­li­tat que repre­senti una nova excepció en el règim comú.

Les inver­si­ons

Una altra car­peta que hi ha damunt la taula és la de les inver­si­ons pen­dents. La dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut pre­veia que la inversió de l’Estat a Cata­lu­nya en infra­es­truc­tu­res s’havia d’equi­pa­rar al per­cen­tatge del pro­ducte inte­rior brut (PIB) que Cata­lu­nya aporta a l’Estat (un 19% anual) durant set anys. Es va pac­tar que les quan­ti­tats serien abo­na­des en tres anys després de l’exer­cici cor­res­po­nent. Es trac­tava d’una fórmula per inten­tar garan­tir un pro­blema endèmic: la falta històrica d’inver­si­ons. Tot i que han for­mat part de diver­sos acords d’inves­ti­dura, els governs espa­nyols de torn no les han aca­bat exe­cu­tant mai i, de fet, el nivell d’exe­cució pres­su­postària de les inver­si­ons a Cata­lu­nya s’ha situat en per­cen­tat­ges ridículs, sobre­tot si ho com­pa­rem amb comu­ni­tats autònomes com Madrid.

Sigui com sigui, una sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va deci­dir que allò que esta­blia l’Esta­tut no era vin­cu­lant. A hores d’ara, dels diners que s’hau­rien d’haver ingres­sat per al 2008 (759 mili­ons segons els càlculs de la Gene­ra­li­tat) en que­den pen­dents 359. Des del 2009, el govern català con­si­dera que el deute s’enfila fins als 2.970 mili­ons d’euros. Junts encara ha anat més enllà i situa en 450.000 mili­ons el “deute històric”, inclo­ent els incom­pli­ments en infra­es­truc­tu­res, en l’exe­cució pres­su­postària i el dèficit fis­cal. En tot cas, aquesta és una de les car­pe­tes que, a pri­ori, sem­blen més fàcils de con­sen­suar, més enllà de la capa­ci­tat de posar-se d’acord amb els números i amb els meca­nis­mes per garan­tir el com­pli­ment.

L’aero­port

Per aca­bar, cal par­lar d’un altre tema que també forma part de les nego­ci­a­ci­ons: la gestió de l’aero­port del Prat, una petició antiga i que els resul­tats del 23-J han tor­nat a posar en el punt de mira. Des de Cata­lu­nya es demana que la gestió d’aquesta infra­es­truc­tura cab­dal esti­gui lide­rada pel govern i no pas per Aena, el ges­tor aero­por­tu­ari cen­tra­lit­zat que con­trola l’Estat. La gestió de l’aero­port ha gene­rat una àmplia mobi­lit­zació d’alguns sec­tors de la soci­e­tat cata­lana. El 23 de març del 2007, l’IESE (l’escola de nego­cis) va aple­gar més de vuit-cents empre­sa­ris, repre­sen­tants de les prin­ci­pals com­pa­nyies cata­la­nes i els líders sin­di­cals per recla­mar una “gestió autònoma” i no cen­tra­lit­zada del Prat sota lide­ratge català.

El govern espa­nyol, mal­grat tot, no ha atès en cap moment les deman­des de Cata­lu­nya, i només ha avançat en el camí de la pri­va­tit­zació. Des del 2015, el 51% d’aquest orga­nisme està en mans del govern espa­nyol, men­tre que el 49% res­tant el con­tro­len acci­o­nis­tes pri­vats. Igual­ment com la resta de car­pe­tes, no és un tema nou. Tot al con­trari. Es tracta d’un tema recur­rent, que ha omplert pàgines i pàgines de diari, tot i que en els dar­rers mesos s’hagi situat en un segon pla davant la pos­si­bi­li­tat d’una ampli­ació de la infra­es­truc­tura, un tema que divi­deix ins­ti­tu­ci­ons i par­tits. Fa dos anys, el govern espa­nyol va des­car­tar el pro­jecte d’ampli­ació pel rebuig d’ERC, que es negava a ava­lar un pla que impac­tava de ple en l’espai natu­ral de la lla­cuna de la Ricarda. En tot moment, però, Pere Ara­gonès ha apro­fi­tat el debat al vol­tant de l’ampli­ació de l’aero­port del Prat per recla­mar un canvi radi­cal en el model de gestió, amb un pre­do­mini de les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes.

A diferència de Roda­lies, el cas de l’aero­port no s’ha aire­jat públi­ca­ment en el debat sobre la inves­ti­dura, però els dos par­tits inde­pen­den­tis­tes l’inclo­uen en els seus res­pec­tius pro­gra­mes elec­to­rals. Fa alguns mesos, el pre­si­dent d’Aena, Mau­rici Lucena, va tan­car la porta a aquesta pos­si­bi­li­tat: “Poden millo­rar-se els meca­nis­mes de col·labo­ració o reforçar-los, però al mateix temps cal recor­dar que Aena per­tany als seus acci­o­nis­tes, cotit­zem en borsa i aquesta rea­li­tat no és neu­tra a l’hora de valo­rar com ges­ti­o­nes les teves prin­ci­pals infra­es­truc­tu­res”, va dir. L’aeròdrom bar­ce­loní suposa el 16% de pas­sat­gers d’una empresa que val prop de 22.000 mili­ons i que s’ha con­ver­tit en “la joia de la corona de l’Estat”, tal com asse­nya­len alguns experts. Sigui com sigui, l’Estat té un 51% d’acci­ons i la decisió final, mal­grat les com­pli­ca­ci­ons, segueix sent política. I per a un país que té l’ambició de gover­nar-se amb totes les con­seqüències, és evi­dent que la gestió del seu prin­ci­pal aero­port hau­ria de for­mar part de qual­se­vol pro­jecte de futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.