El dossier

El dol de les papallones

Les famílies reclamen més visibilitat del dol i l’acompanyament pel qual han de passar quan perden un nadó durant l’embaràs o en els primers dies de vida

ELEMENT SIMBÒLIC
“El dol perinatal té la papallona com a símbol i es refereix als nadons morts durant la gestació amb el nom de «nens estrella»” ESPAIS DE DOL “Les famílies reclamen que als cementiris hi hagi un espai de dol perinatal on poder recordar els seus fills. Alguns ja el tenen”
GRUPS D’AJUDA
“Alguns centres d’atenció primària i algunes associacions han impulsat grups d’ajuda mútua per als pares que passen per aquest procés”
LES XIFRES
“La taxa de mortalitat entre les 22 setmanes de gestació i els primers dies després del part és de 4 per cada 1.000 nascuts”

Les fre­des estadísti­ques diuen que un de cada cinc emba­ras­sos no arriba al moment del part. Una rea­li­tat molt comuna de la qual fins fa no gaire pràcti­ca­ment no es par­lava, mal­grat el dolor, la ràbia, la culpa i la sen­sació de soli­tud que genera sobre les famílies que, poques set­ma­nes abans de ser pares, veuen com es tren­quen els pro­jec­tes de família que pro­jec­ta­ven. Cal ges­ti­o­nar-ho emo­ci­o­nal­ment i no tot­hom ho fa de la mateixa manera. Una rea­li­tat molt comuna, i a la vegada, invi­si­bi­lit­zada durant molt temps, perquè costa molt pen­sar i accep­tar que un nadó pot morir. Famílies i pro­fes­si­o­nals de la sani­tat han començat en els dar­rers anys a tre­ba­llar per crear eines que aju­din a donar un bon acom­pa­nya­ment al dol i a les morts peri­na­tals.

Si bé les defi­ni­ci­ons no són una matèria exacta, s’entén que una pèrdua peri­na­tal és la que té lloc des de l’inici de la ges­tació fins als pri­mers 28 dies de vida del nadó (també es parla de pèrdua ges­ta­ci­o­nal si és durant l’embaràs i de pèrdua neo­na­tal si és en els pri­mers 28 dies de vida). Dar­rere aques­tes xifres hi ha casuísti­ques molt dife­rents, però amb unes deman­des i uns patrons freqüents. Sem­pre és una rea­li­tat sobre­vin­guda.

El dia de Sant Joan del 2021, Ana González va dei­xar de notar la seva filla. Va anar a urgències a l’hos­pi­tal, després d’un embaràs sense com­pli­ca­ci­ons. Estava emba­ras­sada de 39 set­ma­nes i 5 dies. La Dhara, la seva filla, podia néixer en qual­se­vol moment. No va ser així. Allà li van comu­ni­car el que no s’espe­rava. “El metge em deia que no hi havia batec i no ente­nia el que em volia dir, no ente­nia que no pogues­sin fer res per la meva filla”, recorda. A par­tir d’aquell moment, tot van ser deci­si­ons a pren­dre amb poc temps i una allau d’infor­mació que no sem­pre podia assi­mi­lar. Entre aques­tes, si volia veure la seva filla després del part, sense vida. Després dels dub­tes ini­ci­als, ho va fer. Aquesta és la història de l’Ana, que és mare mono­pa­ren­tal, de 42 anys i que viu a Bada­lona. I les emo­ci­ons i les reac­ci­ons es repe­tei­xen molt sovint.

Héctor Lina­res i la Cris­tina Pri­eto van tenir l’Olmo el 22 de juliol també del 2021. El part va ser llarg per a aquesta pare­lla bar­ce­lo­nina, però va anar bé, com l’embaràs. Mitja hora després de néixer, l’Olmo va patir un col·lapse post­na­tal. Va estar a l’UCI durant vuit dies abans el seu cor deixés de bate­gar. Per a l’Héctor “va ser un drama per com va aca­bar, però ara estem molt con­tents d’haver pogut estar aquells dies amb ell, perquè molta gent no té la sort de poder estar vuit dies amb el seu fill abans de morir”. Si bé el tracte a l’UCI va ser cor­recte, diu que no pot dir el mateix pel que fa als moments ini­ci­als a l’habi­tació. Van fallar algu­nes coses. Actu­al­ment és el pre­si­dent de l’asso­ci­ació Petits amb Llum, enti­tat que tre­ba­lla per a la visi­bi­lit­zació del dol peri­na­tal i la millora de la seva atenció, tant durant l’estada a l’hos­pi­tal com en la tor­nada a casa.

Els dar­rers anys han anat apa­rei­xent nom­bro­ses enti­tats com la de Petits amb Llum. Uma­ma­nita i A Con­tra­cor en són altres exem­ples, amb les seves rei­vin­di­ca­ci­ons i les seves espe­ci­fi­ci­tats. A l’altre cos­tat hi ha l’àmbit sani­tari, en què els hos­pi­tals i cen­tres d’atenció primària s’estan obrint al debat i a les pro­pos­tes de millora, sovint esta­blint pro­to­cols que mar­quen com ha de ser l’acom­pa­nya­ment a la dona i a la pare­lla en un moment tan difícil per a ells. L’Héctor creu que si bé és cert que del dol peri­na­tal cada vegada se’n parla més, “encara estem molt lluny d’on hem d’estar, sobre­tot quan després de l’hos­pi­tal arri­bes a casa, perquè és aquí quan real­ment comença tot”. La seva anàlisi la com­par­tei­xen tant les famílies com els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris.

Infor­mació i records

Als cen­tres que tenen algun pro­to­col, els sani­ta­ris for­mats per a aquest tipus d’atenció tenen defi­nit com s’ha de donar des del pri­mer moment una infor­mació tan sen­si­ble. Cris­tina Rebo­llo, lle­va­dora de la uni­tat d’atenció a la salut sexual i repro­duc­tiva (ASSIR)-Gar­raf i mem­bre del Grup de Tre­ball de Dol Peri­na­tal de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Lle­va­do­res, asse­nyala que “és molt impor­tant la manera com par­les amb la família, o amb la mare si no hi ha pare­lla, com expli­ques el que ha pas­sat i com serà acom­pa­nyada. Les mares que han pas­sat per aquesta situ­ació després ens diuen que recor­den per­fec­ta­ment com els han dit les coses”. Es tracta d’un moment deli­cat, el pri­mer de tots els que vin­dran. Després s’ha de ges­ti­o­nar la resta de la infor­mació i les deci­si­ons que s’han de pren­dre amb molt poc temps: si es vol dema­nar o no la necròpsia per inten­tar esbri­nar la causa de la mort, què fer amb el nadó, enter­rar, inci­ne­rar... Aquest és un altre dels laments de mol­tes famílies. No sem­pre es dona tota la infor­mació i tot ha de ser molt ràpid.

També Ginesta Urbano i la seva pare­lla, el Dani, van haver de pren­dre deci­si­ons amb molt poc temps. Era el 2017 i de dol peri­na­tal encara no se’n par­lava gaire. En el seu cas, la pèrdua no va ser espontània. A les 22 set­ma­nes i un dia de ges­tació un segon diagnòstic li va con­fir­mar que el nadó s’estava ges­tant amb espina bífida oberta i altres pro­ble­mes deri­vats. La llei esta­bleix que a les 22 set­ma­nes i sis dies ja no es pot avor­tar si no ho auto­ritza un tri­bu­nal mèdic. A ells els que­da­ven pocs dies per deci­dir lliu­re­ment. Final­ment van optar per la inter­rupció voluntària de l’embaràs per motius mèdics. “Vaig tenir només un cap de set­mana per assu­mir el que m’aca­ba­ven de dir i pren­dre una decisió. Per dolorós que fos, vam con­si­de­rar que el menys cruel era posar fi a l’embaràs en aquell moment”, recorda la Ginesta, que ara té 36 anys i viu a Vila­nova del Vallès. El sen­ti­ment de culpa i el sotrac emo­ci­o­nal que li va gene­rar el procés que estava pas­sant també el va haver de ges­ti­o­nar amb ajuda psi­cològica, com passa en molts altres casos. Tot ple­gat va por­tar la Ginesta a refle­xi­o­nar sobre tot allò que li havia pas­sat i amb altres dones que va conèixer a través de les xar­xes soci­als amb experiències simi­lars va crear A Con­tra­cor, una asso­ci­ació que es foca­litza sobre­tot cap a les dones que han hagut de deci­dir inter­rom­pre el seu embaràs de manera legal i per motius mèdics.

En aquest acom­pa­nya­ment comença a ser habi­tual la pos­si­bi­li­tat de mar­xar de l’hos­pi­tal tenint alguns records amb el nadó. Els matei­xos pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris con­vi­den les famílies a fer-se foto­gra­fies amb ell, a que­dar-se la imatge de les emprem­tes dels peus, banyar-lo o ves­tir-lo si es dona l’opció... La pro­posta de la foto­gra­fia és la que pot gene­rar més recels ini­ci­als entre els pares. És el record que tin­dran d’ell, sense vida, i això genera dub­tes durant els pri­mers ins­tants. És el que li va pas­sar a Iván García amb la Valen­tina, la seva filla: “Sabia que nai­xia amb tres vol­tes de cordó i una ban­do­lera i em feia por que­dar-me amb aquell record, perquè no sabia com sor­ti­ria.” Com la resta de famílies, ara guarda aquesta foto­gra­fia com un tre­sor. El de la foto­gra­fia no és un tema menor. Molts estu­dis asse­nya­len que tenir-la, com la resta de records, és bene­ficiós per a totes les famílies des d’un punt de vista psi­cològic. Es tracta de cons­truir ele­ments que cer­ti­fi­quen i donen rea­li­tat al nadó que s’ha tin­gut.

evo­lució Lenta

Els can­vis i l’evo­lució en l’acom­pa­nya­ment també l’ha vist des de l’ASSIR-Alt Penedès Lur­des Artís, que és lle­va­dora des de fa 42 anys i en fa 30 que va començar a interes­sar-se per la mort i la manera de ges­ti­o­nar-la en el seu àmbit pro­fes­si­o­nal. En una ini­ci­a­tiva quasi pio­nera, el 2003 va impul­sar el grup d’ajuda mútua Aurora per a mares en procés de dol peri­na­tal a Vila­franca del Penedès. El con­trast que es dona en aquests dar­rers 20 anys és més que evi­dent, en els recur­sos, en la mirada “i en una inqui­e­tud que va a més per for­mar-se en aquest àmbit entre els pro­fes­si­o­nals”. Si ara són habi­tu­als les foto­gra­fies amb els nadons, recorda com abans les mares opta­ven per no veure’ls i havia de ser el marit o un fami­liar qui el veiés, perquè legal­ment algú de la família l’havia de veure. A diferència d’ara, a la mare no se li insis­tia.

L’hos­pi­tal Vall d’Hebron ha actu­a­lit­zat aquest estiu el seu pro­to­col d’acom­pa­nya­ment, que ara afe­geix l’opció de fer un pla de part que per­met als pares deci­dir de quina forma es volen aco­mi­a­dar del seu fill. Un altre exem­ple de la feina de millora que es fa en l’atenció al dol peri­na­tal és l’SJD Hos­pi­tal de Sant Boi de Llo­bre­gat. Aquí hi ha un equip mul­ti­dis­ci­pli­nari que s’ha for­mat (entre altres fonts) amb les apor­ta­ci­ons de les matei­xes mares que han pas­sat per aquesta situ­ació. Un com­promís que té també con­tinuïtat fora de l’hos­pi­tal amb dife­rents ini­ci­a­ti­ves. Ara també tre­ba­lla en un pro­jecte de recerca que ana­litza l’impacte que poden tenir els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris en la salut men­tal materna poste­rior a la pèrdua, en funció de com actuen.

Aspec­tes a millo­rar

S’avança en l’atenció al dol als hos­pi­tals, però sem­pre hi ha aspec­tes a millo­rar o deba­tre. Per exem­ple, on s’ha de situar l’habi­tació per a la mare que sap que té un fill que nai­xerà sense vida? Els cen­tres hos­pi­ta­la­ris diuen que sem­pre que poden inten­ten que sigui una habi­tació on els pares es puguin sen­tir ben ate­sos i amb el res­pecte que es mereix el moment. Però sovint les ins­tal·laci­ons són les que són i esco­llir una habi­tació que no es trobi a l’àrea de mater­ni­tat pot per­ju­di­car l’atenció que se’ls ha de donar. En tot cas, mol­tes famílies recor­den com sen­tien els plors dels nadons de les habi­ta­ci­ons del cos­tat, una situ­ació que els pot resul­tar vio­lenta. És el que li va pas­sar a l’Ivan, que sen­tia els plors i veia “com la resta de nadons del pas­sadís rebien les pri­me­res visi­tes i regals, men­tre jo m’estava aco­mi­a­dant de la meva filla”.

El cas de l’Ivan, de Lli­nars del Vallès, també va ser com­pli­cat. La Irene, la seva pare­lla, estava emba­ras­sada de set mesos quan l’agost del 2021 va saber que el cor de la Valen­tina havia dei­xat de bate­gar. El part a l’hos­pi­tal va ser sobre­tot acci­den­tat i dolorós, física­ment i emo­ci­o­nal­ment, per com es va desen­vo­lu­par. Asse­gura que no van tro­bar la pro­fes­si­o­na­li­tat que espe­ra­ven. L’Ivan, que també forma part de Petits amb Llum, con­si­dera que la for­mació dels pro­fes­si­o­nals és impres­cin­di­ble per saber ges­ti­o­nar situ­a­ci­ons emo­ci­o­nals tan dures per als pares. Reco­neix que aque­lla experiència el va por­tar molt al límit de la seva salut men­tal.

A Con­tra­cor també denun­cia el fet que hi hagi hos­pi­tals que apli­quin objecció de consciència per no fer avor­ta­ments i les con­seqüències que això pot tenir. És el cas de Cris­tina Romero, bar­ce­lo­nina de 43 anys. Ella i la seva pare­lla, el Sergi, han hagut de pas­sar per dues inter­rup­ci­ons voluntàries per motius mèdics. En la pri­mera, el 2015, al dolor i sen­ti­ment de culpa propi de la decisió que va haver de pren­dre quan estava emba­ras­sada de 21 set­ma­nes s’hi va sumar el fet que la van deri­var a una clínica con­cer­tada perquè al seu hos­pi­tal de referència no l’aten­drien. Va tenir la sen­sació de ser atesa sense cap empa­tia, fora de l’entorn hos­pi­ta­lari. “Quan et toca una situ­ació així estàs venuda, perquè no tens infor­mació i fas el que et diuen”, lamenta la Cris­tina. Un any després va tenir clar que l’atenció hau­ria pogut ser molt millor, quan va pas­sar per una segona inter­rupció voluntària en un hos­pi­tal bar­ce­loní. Es va poder aco­mi­a­dar del nadó, de 13 set­ma­nes, i va poder “cica­trit­zar les feri­des ober­tes amb la pri­mera inter­rupció”.

Des de casa

Per a la majo­ria de famílies i mares mono­pa­ren­tals que pas­sen per aquest procés, si el moment de l’hos­pi­tal ha estat dur, la tor­nada a casa encara ho és molt més. Tor­nar a casa sense el fill que s’espe­rava, sense les il·lusi­ons que s’havien gene­rat i amb l’habi­tació i la roba a punt per al nou­vin­gut. Tot­hom coin­ci­deix a dir que és en aquest moment quan comença el procés d’invi­si­bi­lit­zació que es dona sobre les pèrdues peri­na­tals. Héctor Lina­res asse­gura que va viure aquell moment “amb un sen­ti­ment de soli­tud total, et sents sol i ningú t’ajuda. Hi ha molta gent del teu entorn que pri­mer s’aparta perquè no sap com dige­rir-ho, o com adreçar-se a tu”. El seu prin­ci­pal suport asse­gura que va ser pre­ci­sa­ment el de la seva dona, la Cris­tina. L’Ana, que va per­dre la Dhara pocs dies abans d’arri­bar a les 40 set­ma­nes, entrar a l’habi­tació que havia pre­pa­rat per a la seva filla no li va ser fàcil. “Sabia que si entrava em posa­ria trista, però hi entrava perquè m’aju­dava a treure-ho tot”, explica.

Les famílies recla­men més acom­pa­nya­ment després de la pèrdua, com ajuda psi­cològica. Mol­tes mares i pares l’han neces­si­tat i han recor­re­gut a psicòlegs pri­vats. Petits amb Llum es pre­gunta què passa amb les pare­lles que no s’ho poden per­me­tre i per això dema­nen més ajuda en aquest sen­tit des de la sani­tat pública, així com més for­mació específica per als pro­fes­si­o­nals. Al final, el dol és un procés molt per­so­nal que cadascú ges­ti­ona i exte­ri­o­ritza com pot. A l’Ivan també li va aju­dar escriure un text dedi­cat a la seva filla, la Valen­tina: “No hi ha dre­ce­res, haig de cami­nar per aquest camí i només així podré evi­tar no morir jo també en vida. Sem­pre estaràs en la meva ment”, s’hi pot lle­gir.

Capítol a part merei­xen les pèrdues que es donen en el pri­mer tri­mes­tre de l’embaràs, mini­mit­za­des durant molt de temps, tot i que poden tenir uns efec­tes psi­cològics equi­va­lents als que es donen en estats més avançats de ges­tació. La psicòloga peri­na­tal del Parc Sani­tari SJD al Gar­raf, Mónica Tronc­honi, asse­nyala que “el pro­jecte que cons­tru­ei­xes men­tal­ment, tenir un fill, cons­truir una família i sen­tir-te com a mare ja ho pro­jec­tes des del pri­mer dia, i per tant, el sen­ti­ment és el mateix al llarg de l’embaràs. A par­tir d’aquí, ja depèn de cadascú, perquè no totes les dones sen­ti­ran el mateix”.

La poeta vila­fran­quina Anna Gual va pas­sar per dues pèrdues en el pri­mer tri­mes­tre durant el 2022, quan ja tenia un fill. Lamenta que soci­al­ment encara no es tin­guin gaire en compte les situ­a­ci­ons dolo­ro­ses que es regis­tren en les pri­me­res set­ma­nes de ges­tació. “És un tema que vull posar a debat, perquè qui dic­ta­mina quan puc aga­far afecte? Jo tenia un ésser viu que bate­gava dins meu i de cop vaig dei­xar de notar-lo!”. Al dar­rere sem­pre hi ha una il·lusió que es trenca i veu absurda la creença que no es pot anun­ciar un embaràs fins que hagi pas­sat un tri­mes­tre i tot vagi bé. A ella la poe­sia li ha ser­vit per cana­lit­zar-ho, amb ver­sos com els que es poden lle­gir al poe­mari amb què l’any pas­sat va gua­nyar el premi Miquel de Palol de poe­sia i que té un títol prou eloqüent, Les ocul­ta­ci­ons.

El canvi de mirada també es nota en els aspec­tes legals. Des d’aquest estiu, els nadons que moren a par­tir dels sis mesos de ges­tació ja es poden ins­criure al Regis­tre Civil (com a nas­cuts sense vida). Poden tenir un nom, fet que deixa enrere l’etapa en què només eren poc més que una xifra en l’ano­me­nat Lli­gall d’avor­ta­ments, sense efec­tes jurídics. Un avenç que no acaba d’arri­bar quan par­lem de per­mi­sos i bai­xes després d’una pèrdua peri­na­tal. Es reclama que en aquests casos es doni també permís de pater­ni­tat. Una sentència recent, que ha creat juris­prudència, ha obert la porta a la pos­si­bi­li­tat de dema­nar-lo. Fins ara, el més habi­tual és dema­nar la baixa labo­ral. Després del dol, tor­nar a pas­sar per un embaràs és una decisió que s’afronta sem­pre amb por. L’experiència pas­sada con­di­ci­ona molt, però la mater­ni­tat torna a ser una opció. Després d’aquells moments difícils, l’Héctor, l’Ana, l’Ivan, la Ginesta i la Cris­tina han tor­nat a tenir uns fills que, ho tenen molt clar, no han vin­gut a subs­ti­tuir ningú.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.