El dossier

CLARA GARCÍA TEROL

Llevadora al Parc Sanitari SJD i especialista en dol perinatal

“Que l’entorn vulgui oblidar la pèrdua d’un nadó no ajuda”

És la investigadora principal d’un projecte de recerca sobre dol perinatal de l’SJD Hospital de Sant Boi i coordina el Grup de Treball en Dol Perinatal de l’Associació Catalana de Llevadores

Diria que cada vegada hi ha més sen­si­bi­li­tat i menys por a par­lar de les pèrdues peri­na­tals?
Fa vint anys que soc lle­va­dora i des de la nos­tra experiència puc dir que sí he vist una evo­lució. Pot­ser més pel que fa a la visi­bi­lit­zació d’aquesta rea­li­tat que no pas pel que fa a la feina que cal fer a l’hora de trac­tar el dol peri­na­tal en si. Tenim encara molt camí a recórrer en el trac­ta­ment i l’acom­pa­nya­ment d’aquest dol cap a les famílies, com a soci­e­tat i com a sani­ta­ris. Evi­dent­ment, que se’n parli i que no s’ama­gui és posi­tiu per a les famílies, i en aquest punt sí que hem avançat. Però per exem­ple també hem de pen­sar més en l’acom­pa­nya­ment psi­cològic a les famílies. Hem après com trac­tar-les en el moment agut de la pèrdua, a l’hos­pi­tal, sobre­tot perquè les mares ens han expli­cat què és el que no els va bé. Però quan tor­nen a casa i es tro­ben amb la seva rea­li­tat, la família i el seu entorn, veuen que encara no s’entén la mag­ni­tud d’aquest dol.
En la soci­e­tat actual sem­bla com si ara es veu més la mater­ni­tat i la pater­ni­tat com un procés que comença amb la ges­tació. Abans pot­ser s’ente­nia que començava a par­tir del part.
Depèn d’on posis el focus, si en la pare­lla o en el seu entorn. Pensa que dar­rere de qual­se­vol nadó sem­pre hi ha un pro­jecte de família que va més enllà de la pare­lla. Si ho pen­sem frívola­ment, avui hi ha molts cur­sos, eco­gra­fies 3D, 4D, 8D, cur­sos per con­nec­tar amb el fetus, perquè senti la música que li poses... O sigui, quan està viu, com a soci­e­tat accep­tem que real­ment hi ha una con­nexió entre mare i nadó abans del part. Ara bé, quan hi ha una pèrdua peri­na­tal sem­bla que el nadó no ha exis­tit i que el que hem de fer com a soci­e­tat és obli­dar el que ha pas­sat. És una hipo­cre­sia. Sem­bla que en el moment en què el nadó ja no té vida el pro­jecte s’esfuma i la dona no té aquesta iden­ti­tat de mare que ens reclama. Les pare­lles que ho patei­xen diuen que ho viuen mala­ment, perquè per a ells el nadó ha exis­tit i exis­tirà sem­pre. Els toca apren­dre a tran­si­tar per aquest dol i el que no els ajuda és que el seu entorn tin­gui l’objec­tiu que obli­din aque­lla pèrdua.
És una con­tra­dicció, perquè tots o hem pas­sat o conei­xem algú que ha pas­sat per aquesta situ­ació.
De fet, abans ofi­ci­al­ment es deien nonats, quan en rea­li­tat sí que havien nas­cut, però sense vida. I s’enter­ra­ven fora del cemen­tiri. Les famílies també for­men part de tot això, no en par­len, tot és fosc i tot es queda a dins. I així, la següent dona de l’entorn que passa per aquesta situ­ació es troba que ningú la pot aju­dar, perquè s’ha anat repli­cant aquesta manera de fer, d’ama­gar. És un dol encara molt silen­ciat.
La mirada trans­ver­sal en l’acom­pa­nya­ment al dol peri­na­tal que apli­queu al Parc Sani­tari SJD és rela­ti­va­ment nova a casa nos­tra?
És nova a Espa­nya, però al nos­tre entorn tenim països com Angla­terra o altres que ens por­ten molt avan­tatge i podem emmi­ra­llar-nos-hi. De fet, algu­nes asso­ci­a­ci­ons de mares a casa nos­tra han nas­cut a par­tir de l’experiència de dones d’altres països que han tin­gut la pèrdua aquí i han vist la diferència que hi ha entre un món i l’altre. També s’ha de dir que a Cata­lu­nya s’ha avançat i tre­ba­llat molt, sobre­tot en com­pa­ració amb la resta de l’Estat, tot i que és veri­tat que cada cen­tre ha anat fent camí amb els pro­fes­si­o­nals, la for­mació i l’experiència que té.
Fins a quin punt és impor­tant saber la causa de la mort d’un nadó que es troba al ven­tre de la mare?
És impor­tant par­lar de la causa de la mort perquè la majo­ria de vega­des no les aca­bem sabent. Quan la família no sap la causa de la mort els pares adme­ten que això no els deixa tan­car el procés que estan vivint. No saben què ha pas­sat i si pot tor­nar a pas­sar. Està clar que si no fem estu­dis i necròpsies no en podrem saber cada vegada més sobre les cau­ses de pèrdues peri­na­tals, però són els pares els que han de deci­dir si volen la necròpsia o no. I els sani­ta­ris hem de donar la infor­mació donant unes expec­ta­ti­ves reals i hones­tes, és a dir, expli­cant que és pos­si­ble que tot i fer-la no puguem deter­mi­nar què ha pas­sat, ni si els pot tor­nar a pas­sar.
La mort d’un fill o una filla és evi­dent­ment un fet traumàtic. Però el dol és sem­pre nega­tiu, o també es pot veure com un procés posi­tiu perquè és la manera de superar-ho?
El dol és una res­posta a una pèrdua, que pot ser de mol­tes mane­res i tots en podem tenir. Tots els dols han de ser patològics? No. Tran­si­tar el procés del dol no ha de ser per si nega­tiu. El que recla­men les mares és que no els posem les coses més difícils del que ja ho són.
Tot­hom passa per les matei­xes fases del dol?
Hi ha autors que deter­mi­nen algu­nes fases del dol, però és un procés molt indi­vi­dual i a vega­des el fet de posar fases és posar ter­mi­nis i pressió en uns moments que s’hau­rien de dedi­car a la recu­pe­ració. Nosal­tres indi­vi­du­a­lit­zem el procés per veure què neces­sita la pare­lla en cada moment. I els temps que s’esta­blei­xen si par­lem de fases fan que a vega­des en l’entorn no s’enten­gui que el dol dura més per a una per­sona que per a una altra. Sobre­tot si es parla de set­ma­nes de ges­tació. Tra­di­ci­o­nal­ment sem­pre s’ha con­si­de­rat que un dol per una pèrdua durant el pri­mer tri­mes­tre de l’embaràs havia de ser molt més ràpid que si es tracta d’una pèrdua al final de l’embaràs. De fet, ni tan sols hi ha baixa pater­nal si el nadó ha mort durant l’embaràs. Això ja és un mis­satge que indica que has de tor­nar a tre­ba­llar i superar això amb un temps molt curt. Al final cadascú tran­sita pel dol com vol i amb les eines, el suport i l’entorn que té al vol­tant.
Encara hi ha la creença que és millor no dir que estàs emba­ras­sada fins a superar el pri­mer tri­mes­tre.
Sí. I soci­al­ment està com accep­tat que una pèrdua durant el pri­mer tri­mes­tre no és una pèrdua. No dic que estic emba­ras­sada fins que no hagi pas­sat per la pri­mera eco­gra­fia, per si de cas. I si va mala­ment, hi ha dones que ho diuen i dones que no. S’ha de dir que en el movi­ment de l’atenció a la pèrdua peri­na­tal i en l’acti­visme de mares ara el que veiem molt és una onada de dones amb pèrdues als pri­mers mesos de ges­tació que diuen "nosal­tres també estem aquí i també patim".
Tot­hom sap que un embaràs pot no aca­bar bé. En canvi, mai t’espe­res que et pot pas­sar a tu.
És així. Sovint hi ha el debat sobre si s’ha de par­lar de pèrdua i dol peri­na­tal durant l’embaràs i en les clas­ses de pre­part. Des de la nos­tra experiència, crec que pot­ser no és durant l’embaràs quan hem d’expli­car que es pot donar una mort peri­na­tal. L’embaràs sem­pre es viu en posi­tiu, i si en aquell moment par­les de dol peri­na­tal, què acon­se­guei­xes? Jo crec que pot­ser aug­men­tes l’ansi­e­tat durant l’embaràs, pen­sant en les coses que poden anar mala­ment. Si algú pre­gunta, evi­dent­ment s’explica. Però si no, no tinc clar que par­lar-ne sigui pro­duc­tiu.
Però ales­ho­res, quan et tro­bes en aquesta situ­ació has de pren­dre mol­tes deci­si­ons en molt poc temps i no sem­pre tens la infor­mació que neces­si­tes.
Sí, però mirem-ho al revés. Si ho han mirat abans, serà menys dolo­rosa la decisió que es pren­gui? Si durant l’embaràs em plan­tejo què faré si mor el meu nadó, si l’enter­raré o no, si dema­naré o no la necròpsia, si voldràs fer foto, el comiat... Real­ment això serà pro­duc­tiu? Jo tinc molts dub­tes que ho sigui. És veri­tat que quan això passa és molta la infor­mació que has d’assi­mi­lar amb una certa rapi­desa, i per això es pot anar donant de manera gra­dual. Com a soci­e­tat hem de ser actius a l’hora de visi­bi­lit­zar aquesta qüestió i el que ens pot pas­sar, però no necessària­ment durant l’embaràs.
El moment de l’hos­pi­tal deu ser molt dur. I la tor­nada a casa?
A l’hos­pi­tal és tot molt com­pli­cat perquè es donen males notícies, la pèrdua és molt recent i tot és molt ràpid. Però real­ment les famílies ens diuen que és quan tor­nen a casa quan comença tot. I és en el moment d’aquest acom­pa­nya­ment poste­rior, que neces­si­ten per adap­tar la pèrdua a les seves vides, quan arri­ben les difi­cul­tats per començar el procés de veri­tat.
Es parla de la salut men­tal dels pares, però la dels sani­ta­ris que con­vi­viu amb aques­tes situ­a­ci­ons quasi a diari també és impor­tant.
I tant. Ens hem de cui­dar per poder cui­dar aques­tes famílies. És un fet traumàtic evi­dent­ment per a les famílies, i també per als pro­fes­si­o­nals. Pensa que això afecta pro­fes­si­o­nals de l’obs­tetrícia, de la mater­ni­tat, que estem molt enfo­cats i molt for­mats per als nai­xe­ments i pro­ces­sos que aca­ben bé. El fet de par­lar de la mort en aquest entorn, és abso­lu­ta­ment con­trari al que la teo­ria ens ha ense­nyat. Per això tre­ba­llar en equip, de manera trans­ver­sal i com­par­tir casos i recol­zar-nos els uns als altres, és fona­men­tal per a nosal­tres. Com a sani­tari és una atenció que reque­reix una con­nexió emo­ci­o­nal amb tu mateixa i amb aque­lla pare­lla, amb una forta càrrega emo­ci­o­nal.

UN EQUIP REFERENCIAL

El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu va crear el 2015 al seu hospital de Sant Boi de Llobregat un grup multidisciplinari per atendre de manera respectuosa les famílies en un moment tan delicat com és la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs. Està format per llevadores, infermeres, pediatres, ginecòlogues i psicòlogues. En aquest equip i dins el Parc Sanitari, Clara García Terol (Alcoi, 1978) és llevadora, supervisora del procés maternoinfantil del centre, coordinadora de la comissió d’atenció a la pèrdua perinatal i lidera un projecte de recerca

en el programa de doctorat de la UB. També coordina el Grup de Treball en Dol Perinatal de l’Associació Catalana de Llevadores.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor