El dossier

Radiografia dels acords

Els acords que han subscrit ERC i Junts amb el PSOE per garantir la investidura de Pedro Sánchez se centren sobretot en l’amnistia, però també inclouen altres temes rellevants, com ara el traspàs de Rodalies

SENSE COORDINACIÓ
Els dos partits independentistes han negociat en paral·lel, sense una coordinació aparent i mirant-se
més aviat de reüll

Les nego­ci­a­ci­ons s’han per­llon­gat durant set­ma­nes, però el procés final s’ha acce­le­rat, i en poc més d’una set­mana, Pedro Sánchez ha acon­se­guit l’aval d’ERC i el de Junts per a la seva inves­ti­dura. Les con­ver­ses amb Junts s’han con­cen­trat aquesta set­mana a Brus­sel·les. A la capi­tal euro­pea s’hi va des­plaçar el secre­tari d’orga­nit­zació del PSOE, San­tos Cerdán, que va començar esce­ni­fi­cant una imatge inèdita amb el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont. També va anar-hi la plana major de Junts. Les con­ver­ses, mal­grat aquesta imatge ini­cial, s’han man­tin­gut amb una dis­creció extrema i amb escas­ses fil­tra­ci­ons.

De fet, el soroll més eixor­da­dor s’ha produït a Madrid, on l’extrema dreta ha ten­sat la corda des del car­rer, amb mani­fes­ta­ci­ons diàries a les seus del PSOE, amb la par­ti­ci­pació de Vox i la con­nivència d’alguns líders del PP. També s’ha dei­xat sen­tir alguna vella glòria del PSOE, com l’expre­si­dent Felipe González, que ha “exi­git” la con­vo­catòria d’elec­ci­ons. Mal­grat tot, una vegada va defen­sar-la al comitè fede­ral del PSOE i va rebre l’aval de la militància, el pre­si­dent espa­nyol en fun­ci­ons va dei­xar molt clar que no hi havia marxa enrere. “No ens inti­mi­den i segui­rem enda­vant. Tin­drem govern i gover­na­rem qua­tre anys més”, va asse­gu­rar durant una visita als tre­ba­lla­dors de la seu del car­rer Fer­raz.

Els dos par­tits inde­pen­den­tis­tes han nego­ciat en paral·lel, sense una coor­di­nació apa­rent. De fet, més aviat s’han mirat cons­tant­ment de reüll, cons­ci­ents que la par­tida no es jugava només amb el PSOE, sinó també per la dis­puta de l’espai sobi­ra­nista. Els repu­bli­cans, que fa anys que man­te­nen ponts i un clima de con­fiança amb els soci­a­lis­tes, van ser els pri­mers a com­pro­me­tre’s amb la inves­ti­dura de Sánchez, amb la qual cosa van fixar el llistó i, fins a cert punt, les regles de joc. Junts, per la seva banda, es va fer pre­gar uns dies més.

L’acord amb ERC

En el docu­ment acor­dat entre ERC i el PSOE es par­teix d’una “ava­lu­ació posi­tiva” de la pri­mera fase de les nego­ci­a­ci­ons, sobre­tot “a par­tir dels indults con­ce­dits el juny del 2021 als prin­ci­pals líders del procés inde­pen­den­tista”. I s’assu­meix el com­promís d’obrir “una segona fase en el procés de diàleg, nego­ci­ació i acord”. El tema que ha tin­gut més reper­cussió mediàtica i que ha pro­vo­cat més soroll ha estat l’amnis­tia, però el docu­ment, de tretze pàgines, també inclou altres qüesti­ons deri­va­des del procés, si bé de forma molt genèrica. Una d’aques­tes és la “taula de diàleg”, que en els dar­rers anys s’ha con­ver­tit en una ban­dera d’ERC per sim­bo­lit­zar la seva aposta pel diàleg. En el cas del referèndum, el docu­ment fa referència a la neces­si­tat “d’abor­dar el debat sobre la manera en què els acords als quals es pot arri­bar sobre el marc polític de Cata­lu­nya puguin ser refe­ren­dats pel poble català”.

El docu­ment no és només un com­promís de cara a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez. També es dona per segur que “les dipu­ta­des i dipu­tats d’ERC [...] en paral·lel al com­pli­ment dels com­pro­mi­sos adqui­rits en aquest acord, dona­ran esta­bi­li­tat a la legis­la­tura a través d’una nego­ci­ació de bona fe i de la volun­tat d’apro­var els prin­ci­pals objec­tius legis­la­tius, espe­ci­al­ment en l’àmbit pres­su­pos­tari i rela­tiu als fons de recu­pe­ració de la Unió Euro­pea”.

El pacte amb Junts

En el cas de Junts, el docu­ment expressa la volun­tat de “con­tri­buir a resol­dre el con­flicte històric sobre el futur polític de Cata­lu­nya” a canvi de “pro­cu­rar la gover­na­bi­li­tat” de l’actual legis­la­tura esta­tal. Les dues for­ma­ci­ons adme­ten que par­tei­xen de “posi­ci­ons diver­gents” i expli­ci­ten les seves pro­pos­tes per avançar en la reso­lució del con­flicte. La cre­ació d’un meca­nisme de veri­fi­cació “inter­na­ci­o­nal” i la cele­bració de reu­ni­ons per nego­ciar la reso­lució del con­flicte i les limi­ta­ci­ons de l’actual auto­go­vern són altres ele­ments des­ta­cats.

La nego­ci­ació entre Junts i el PSOE s’ha cen­trat en l’ampli­ació del perímetre de l’amnis­tia i a incloure el law­fare, la per­se­cució judi­cial que patei­xen per­so­nes que han par­ti­ci­pat en el procés, però que es tro­ben inves­ti­ga­des a través de casos que no tenen res a veure amb l’orga­nit­zació i defensa de la con­sulta del 9-N i el referèndum de l’1-O. La decisió del jutge de l’Audi­en­cia Naci­o­nal d’incloure, entre d’altres, Car­les Puig­de­mont i Marta Rovira en una inves­ti­gació per ter­ro­risme pel cas Tsu­nami encara ha donat més argu­ments als nego­ci­a­dors de Junts sobre la neces­si­tat de deli­mi­tar de manera molt clara la llei d’amnis­tia i evi­tar que la seva apli­cació quedi en mans de la decisió dels jut­ges. En el docu­ment es defensa que l’amnis­tia abasti les mobi­lit­za­ci­ons de l’última dècada i abordi també “situ­a­ci­ons de law­fare”. També s’assu­meix el com­promís d’abor­dar altres temes com l’auto­de­ter­mi­nació o el finançament, en cadas­cun dels quals es fixa el punt de par­tença de cadas­cuna de les parts.

LA INCLUSIÓ DEL ‘LAWFARE’

El perímetre de la futura llei d’amnistia ha estat el principal punt de discrepància entre Junts i el PSOE. El partit de Carles Puigdemont considera que l’independentisme és víctima d’un lawfare i reclamava que la nova llei els protegís. En el document signat es deixa constància que l’amnistia “ha d’incloure tant els responsables com els ciutadans que, abans i després de la consulta del 2014 i el referèndum del 2017, han estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests esdeveniments”. I es refereix al lawfare d’aquesta manera: “Les conclusions de les comissions d’investigació que es constituiran en la propera legislatura es tindran en compte en l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que se’n puguin derivar situacions compreses en el concepte de lawfare o judicialització de la política [...].”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor