El dossier

ELISENDA PALUZIE I HERNÁNDEZ

ECONOMISTA

“Pel que fa al finançament, és un dels pitjors acords que s’han signat”

La catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona valora un dels annexos del pacte entre el PSOE i ERC, el que fa referència a la “millora dels recursos públics”

LA CONDONACIÓ DEL FLA
“Només es condona el 20% del FLA. El govern de la Generalitat s’estalviarà uns 310 milions d’euros anuals en interessos”
UN DIAGNÒSTIC ERRONI
“En l’acord entre ERC i el PSOE no només no hi ha cap compromís concret respecte a la reforma del sistema de finançament, sinó que s’amaga la injustícia del finançament de Catalunya”
Al’acord subs­crit entre el PSOE i ERC per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez, con­cre­ta­ment a l’annex 2, es parla d’acon­se­guir “una millora sig­ni­fi­ca­tiva dels recur­sos públics des­ti­nats a la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya”. A parer seu, aquest objec­tiu s’acon­se­gueix?
No, al meu enten­dre aquest objec­tiu no s’acon­se­gueix. L’acord no incor­pora cap com­promís res­pecte al finançament autonòmic.
El docu­ment parla d’un “finançament ade­quat que garan­teixi la suficiència finan­cera dels ser­veis públics a Cata­lu­nya” i el con­di­ci­ona a una comissió bila­te­ral entre el govern de l’Estat i el de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya que s’ha de cons­ti­tuir en el pri­mer tri­mes­tre del 2024. Com ho valora?
Ho valoro molt nega­ti­va­ment. No només no hi ha cap com­promís con­cret res­pecte a la reforma del sis­tema de finançament, sinó que fins i tot el diagnòstic dels pro­ble­mes actu­als de finançament amaga la injustícia que es pateix des de Cata­lu­nya. Ja no només perquè ni s’esmenta que exis­teixi un dèficit fis­cal del 8% del PIB de Cata­lu­nya i de més de 21.000 mili­ons d’euros anu­als, sinó que quan es valora el resul­tat del sis­tema de finançament actual ni tan sols es reco­neix que no es com­pleix el prin­cipi d’ordi­na­li­tat que esta­blia l’Esta­tut i s’arriba fins i tot a ama­gar que en finançament per capita que­dem per sota de la mit­jana de les comu­ni­tats autònomes. Es diu tex­tu­al­ment que ens situem en l’entorn de la mit­jana de finançament per habi­tant, quan, de fet hem, estat lleu­ge­ra­ment per sota des que es va apro­var la llei orgànica del finançament de les comu­ni­tats autònomes (LOFCA) l’any 2009. Vull recor­dar que el prin­cipi d’ordi­na­li­tat, mal­grat la vague­tat amb què que­dava defi­nit a l’Esta­tut, sem­pre s’havia inter­pre­tat de la manera següent: si Cata­lu­nya és la ter­cera comu­ni­tat en recap­tació per capita de tri­buts cedits par­ci­al­ment i total­ment, ha de man­te­nir aquest lloc en els recur­sos per capita que s’obte­nen del finançament autonòmic després de l’ani­ve­lla­ment. En l’acord es diu que Cata­lu­nya es la ter­cera i que després de l’ani­ve­lla­ment queda “a l’entorn de la mit­jana de les comu­ni­tats autònomes”, però ni esmenta el prin­cipi d’ordi­na­li­tat ni el fet que que­dem els desens o onzens després de l’ani­ve­lla­ment.
En allò que fa referència a les inver­si­ons, es parla de la cre­ació d’una comissió entre la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i el govern de l’Estat “per acor­dar la pri­o­rit­zació i pla­ni­fi­cació de l’acti­vi­tat inver­sora i el seu segui­ment i exe­cució” i del com­promís, per part de l’Estat, que “la pro­porció de la inversió pública pro­gra­mada a Cata­lu­nya s’ajusti a la pro­porció de l’eco­no­mia de Cata­lu­nya en el con­junt de l’Estat, mesu­rat en ter­mes del PIB nomi­nal”. Què li sem­bla?
En l’apar­tat del diàleg sobre el finançament es diu que la comissió bila­te­ral Estat - Gene­ra­li­tat ana­lit­zarà com asse­gu­rar el com­pli­ment dels com­pro­mi­sos d’inversió inclo­sos a l’Esta­tut d’Auto­no­mia de Cata­lu­nya. Vull recor­dar que la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut que esta­blia un com­promís d’inver­tir d’acord amb el pes del PIB de Cata­lu­nya res­pecte al PIB espa­nyol era d’apli­cació durant set anys, del 2007 al 2013. Fa deu anys que va cadu­car, a banda que la sentència del TC sobre l’Esta­tut la va dei­xar a la bona volun­tat del govern espa­nyol de torn, perquè va dic­tar que no era vin­cu­lant per a l’Estat. En qual­se­vol cas, d’aquells set anys de vigència de la dis­po­sició que­da­ven pen­dents de cobrar 3.800 mili­ons d’euros, i el 2022 es va acor­dar que l’Estat paga­ria al llarg del 2022, el 2023 i el 2024 els 759 mili­ons d’euros pen­dents del 2008 exclu­si­va­ment. Des­comp­tats aquests encara en que­den 3.000 de pen­dents, i l’acord entre ERC i el PSOE no dona cap xifra ni incor­pora cap com­promís con­cret res­pecte a aquest deute. De cara al futur, en l’acord es diu que l’admi­nis­tració gene­ral de l’Estat assu­meix el com­promís que la pro­porció de la inversió pro­gra­mada a Cata­lu­nya s’ajusti al pes del PIB nomi­nal. Ara bé, difícil­ment es pot creure que aquest com­promís es com­pleixi quan encara no s’han pagat els deu­tes pas­sats, i quan el com­promís és en relació amb la inversió pro­gra­mada (no l’exe­cu­tada). Val a dir que res­pecte al pro­blema d’infra­e­xe­cució, l’únic com­promís és el de per­me­tre que les noves inver­si­ons per a Cata­lu­nya que no siguin crítiques per infra­es­truc­tu­res d’interès gene­ral siguin mate­ri­a­lit­za­des per la Gene­ra­li­tat. Aquest com­promís ja estava pac­tat per apro­var els pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat d’aquest any. Per tant, no és nou, i no afecta les grans inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res que són totes d’interès gene­ral.
A l’acord hi ha un apar­tat sobre “gestió sin­gu­lar”, amb referències als Mos­sos d’Esqua­dra, al finançament dels ser­veis peni­ten­ci­a­ris, a la inves­ti­gació i al desen­vo­lu­pa­ment i a les beques i aju­des a l’estudi. Creu que hi ha prou con­creció i avenços remar­ca­bles en aquests àmbits?
En beques, l’acord és de 2 mili­ons d’euros anu­als. Una xifra ridícula i que fa una mica de ver­go­nya que s’incor­pori a un acord de l’enver­ga­dura d’una inves­ti­dura. Pel que fa als Mos­sos d’Esqua­dra, el com­promís només és el de finançar, d’acord amb el mateix sis­tema de mòduls actual, l’incre­ment d’efec­tius. No incor­pora cap xifra econòmica. En ser­veis peni­ten­ci­a­ris, no hi ha cap com­promís con­cret, i només diu que es con­vo­carà la comissió cor­res­po­nent per ava­luar l’impacte de les noves nor­ma­ti­ves esta­tals. I final­ment, l’única xifra mínima­ment des­ta­ca­ble és la dels 150 mili­ons d’euros anu­als per a pro­jec­tes estratègics de recerca.
Un dels temes cen­trals de l’acord és el Fons de Liqui­di­tat Autonòmica (FLA). En aquest cas, es parla de “l’assumpció de l’entorn del 20% del deute viu en el moment d’exe­cució d’aquest acord, adop­tat per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya amb l’admi­nis­tració gene­ral de l’Estat als meca­nis­mes de liqui­desa esta­tals”, i es xifra en uns 15.000 mili­ons d’euros el deute de Cata­lu­nya i un estalvi al vol­tant dels 1.300 mili­ons d’euros en interes­sos. Com ho valora?
En pri­mer lloc, cal recor­dar que FLA va ser un ins­tru­ment per­vers creat per l’Estat per res­ca­tar les comu­ni­tats autònomes durant la crisi econòmica ini­ci­ada el 2008, quan en paral·lel les asfi­xi­ava econòmica­ment, i en par­ti­cu­lar les més infra­fi­nançades i amb dèficits fis­cals més ele­vats com eren les dels Països Cata­lans. Els diners del FLA no eren un ingrés addi­ci­o­nal per a la Gene­ra­li­tat, eren un deute que en el balanç com­puta com un deute. I tot ple­gat és doble­ment per­vers, perquè la Gene­ra­li­tat paga interes­sos per un préstec que li fa algú que té els diners dels impos­tos pagats pels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. Ja fa anys que s’hau­ria d’haver con­do­nat el Fons de Liqui­di­tat Autonòmica; de fet, l’AIREF ho ha estat recla­mant. No té efec­tes per a l’endeu­ta­ment de l’Estat espa­nyol, perquè les comu­ni­tats autònomes també són Estat i el seu deute com­puta en el deute de l’Estat a efec­tes dels reque­ri­ments del Banc Cen­tral Euro­peu i la Unió Euro­pea. En tot cas, només es con­dona el 20% del FLA. El govern de la Gene­ra­li­tat s’estal­viarà uns 310 mili­ons d’euros anu­als en interes­sos, i els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya, la mei­tat (uns 160 mili­ons d’euros) perquè hau­ran de pagar via impos­tos el 20% del FLA de totes les comu­ni­tats autònomes que ara assu­meix l’Estat.
I l’acord que Junts ha subs­crit amb el PSOE? Com valora la referència que hi ha al model de finançament per a Cata­lu­nya?
En rea­li­tat, no hi ha cap acord. Junts afirma que defen­sarà una clàusula de sin­gu­la­ri­tat a la llei orgànica del finançament de les comu­ni­tats autònomes (LOFCA) per recep­tar tots els impos­tos, i el PSOE repe­teix allò a què ja s’ha com­promès amb ERC: garan­tir l’auto­no­mia finan­cera i l’accés al mer­cat de Cata­lu­nya, així com un diàleg sin­gu­lar sobre l’impacte de l’actual model de finançament. Els dos acords, el d’ERC i el de Junts, impli­quen un retorn a les nego­ci­a­ci­ons auto­no­mis­tes.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor