El dossier

Viure (bé) de la política

Malgrat la renovació del sistema de partits en els darrers anys, hi ha polítics que encadenen càrrecs públics durant dècades, sense haver tingut mai cap tipus d’experiència en el sector privat

POLÍTICS DE CARRERA
Al Parlament hi ha dotze diputats sense experiència professional fora de la política, la meitat dels quals són del PSC
EL CAS DEL SENAT
L’anomenada cambra alta té alguns casos de polítics incombustibles, com ara el juntaire Josep Lluís Cleries o la socialista Núria Marín

En els dar­rers anys, s’ha produït una reno­vació con­si­de­ra­ble en el sis­tema de par­tits polítics i, de retruc, també entre els seus repre­sen­tants. Aquells polítics incom­bus­ti­bles com ara Jordi Pujol, que arri­ba­ven a for­mar part de la nos­tra vida quo­ti­di­ana, sem­blen cosa del pas­sat, i cada vegada hi ha lide­rat­ges i polítics més efímers. Només cal res­se­guir la com­po­sició del Par­la­ment en les dar­re­res legis­la­tu­res per com­pro­var que pre­do­mi­nen els repre­sen­tants novells i que són molt pocs els que han repe­tit diver­ses legis­la­tu­res.

Tot i això, a tots els par­tits o espais ideològics tro­bem exem­ples de polítics incom­bus­ti­bles, que s’eter­nit­zen en l’acti­vi­tat pública, ja sigui sota les matei­xes sigles o bé pas­sant d’una for­mació a l’altra; ja sigui en un càrrec electe (des de regi­dor fins a dipu­tat) o even­tual, nome­nat a dit. Algu­nes ins­ti­tu­ci­ons com el Senat, les dipu­ta­ci­ons o enti­tats com el Con­sell de l’Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC) o l’Auto­ri­tat Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (AMB) s’han con­ver­tit en espais on s’aca­ben recol·locant alguns polítics que seguei­xen vin­cu­lats a l’acti­vi­tat pública durant una pila d’anys.

Polítics eterns

Entre els polítics incom­bus­ti­bles, tro­bem repre­sen­tants de tots els colors. Si comen­cem pels soci­a­lis­tes, des­ta­quen els casos de José Mon­ti­lla, que ha estat extot i més, i que després de qua­ranta-qua­tre anys d’anar de càrrec en càrrec ha fet el salt a Ena­gas, un clar exem­ple de porta giratòria. De fet, quan era minis­tre d’Indústria va faci­li­tar que l’actual pre­si­dent de la com­pa­nyia, Anto­nio Llardén (pro­per al PSC), fos nome­nat con­se­ller d’Ena­gas en repre­sen­tació de Gas Natu­ral i també va donar suport a la cons­trucció del magat­zem Cas­tor. Un altre soci­a­lista que s’ha eter­nit­zat és Josep Bor­rell, que va aban­do­nar ben aviat l’engi­nye­ria i es va dedi­car en cos i ànima a la política, prin­ci­pal­ment a Espa­nya i a la Unió Euro­pea. Pri­mer va començar com a secre­tari gene­ral de Pres­su­post i Des­pesa Pública, en el pri­mer govern de Felipe González, i des del 2019 és l’alt repre­sen­tant de la UE per Assump­tes Exte­ri­ors. En total, qua­ranta-un anys d’acti­vi­tat política.

Entre els soci­a­lis­tes hi ha un munt de casos de polítics gai­rebé eterns. Si res­se­guim els que encara es man­te­nen a pri­mera línia, també cal recor­dar el cas de Miquel Iceta, que va entrar en política amb poc més de 20 anys (ara en té 60) i que ha estat regi­dor a Cor­nellà, asses­sor a La Mon­cloa, dipu­tat d’aquí i d’allà i fins i tot minis­tre. Es tracta d’un autèntic super­vi­vent de la política. Una altra incom­bus­ti­ble del PSC és Assumpta Escarp, que va for­jar la seva car­rera política a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i que el 2015 va fer el salt al Par­la­ment. El 2014, Iceta va esco­llir-la com a secre­ta­ria d’orga­nit­zació per reco­sir el par­tit, ales­ho­res tren­cat en ple debat sobre el dret a deci­dir. Una altra super­vi­vent és Carme Figue­ras, que va entrar en la política ins­ti­tu­ci­o­nal el 1983 (amb 28 anys) i que encara no n’ha sor­tit. Ha estat regi­dora de Molins de Rei, dipu­tada a Madrid i a Bar­ce­lona i con­se­llera de Benes­tar i Família durant unes poques set­ma­nes. El 2010 va aban­do­nar la política i va pas­sar a ocu­par, pri­me­ra­ment, una cadira al Con­sell de l’Audi­o­vi­sual (2010-2022) i després una altra a la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (on es manté des del març de l’any pas­sat).

Entre els repu­bli­cans també tro­bem casos de lon­ge­vi­tat política i d’acu­mu­lació de càrrecs, com ara Oriol Amorós, que va començar tre­ba­llant al cos­tat de Jordi Por­ta­be­lla a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, va pas­sar al Par­la­ment i, des d’ales­ho­res, ha anat de secre­ta­ria en secre­ta­ria, pri­me­ra­ment a Inte­rior i actu­al­ment a la Con­se­lle­ria de Drets Soci­als. També va ser Secre­tari d’Immi­gració. Per cert, Amorós tre­ba­lla al cos­tat d’un altre incom­bus­ti­ble, Car­les Cam­pu­zano, que va començar amb 23 anys com a regi­dor a Vila­nova i la Geltrú i con­se­ller comar­cal al Gar­raf, va fer una breu incursió al Par­la­ment (1992-1995) i es va man­te­nir com a dipu­tat durant set legis­la­tu­res i vint-i-tres anys seguits, un veri­ta­ble rècord al Congrés dels Dipu­tats. Després d’alguns anys apar­tat de la pri­mera línia política, ERC el va repes­car per assu­mir la con­se­lle­ria de Drets Soci­als. En total, Cam­pu­zano ja fa més de trenta anys que es dedica a la política. El cas de Pere Ara­gonès tam­poc es queda curt, ja que amb 41 anys ja acu­mula cinc legis­la­tu­res al Par­la­ment i diver­sos càrrecs a la Gene­ra­li­tat, des de secre­tari d’Eco­no­mia durant el govern de Car­les Puig­de­mont fins a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.

En el cas dels popu­lars, el millor exem­ple de la política incom­bus­ti­ble és Alícia Sánchez Camacho; amb permís, òbvi­a­ment, de la família Mont­ser­rat. En aquest dar­rer cas, la mare, Dolors Mont­ser­rat, es va man­te­nir com a dipu­tada al Par­la­ment durant nou legis­la­tu­res (del 1988 al 2015). Quan va ple­gar, va cobrar una subs­tan­ci­osa indem­nit­zació de 120.000 euros. La seva filla, Dolors Mont­ser­rat, va pel camí de superar-la, si bé ha cen­trat la car­rera més lluny de Cata­lu­nya. Va entrar en la política esta­tal el 2008 i, des d’ales­ho­res, ha estat dipu­tada al Congrés, minis­tra i, des del 2019, euro­di­pu­tada. Alícia Sánchez-Camacho acu­mula vint-i-qua­tre anys en la política ins­ti­tu­ci­o­nal. El 2019 va aga­far el pont aeri i, de moment, s’ha man­tin­gut com a dipu­tada a l’Assem­blea de Madrid. També va fer les male­tes un altre popu­lar, Enric Millo (que ara es fa dir José Enri­que Millo), qui havia estat mili­tant d’Unió Democràtica i ara és secre­tari gene­ral d’Acció Exte­rior, Unió Euro­pea i Coo­pe­ració de la Junta d’Anda­lu­sia, i cobra 82.100 euros anu­als més die­tes. Sense moure’ns del PP, tam­poc es queda curta la per­sona a qui Sánchez-Camacho va subs­ti­tuir en el càrrec de sena­dor per desig­nació autonòmica i també en la pre­sidència del par­tit: Daniel Sirera. Aquest advo­cat de Bada­lona ha ocu­pat tots els càrrecs haguts i per haver.

També hi ha polítics que han sobre­vis­cut una pila d’anys, si bé can­vi­ant de par­tit. Un d’aquests és Ernest Mara­gall, que ha tran­si­tat del PSC a ERC i de càrrec en càrrec des del 1995, quan va començar com a regi­dor de Bar­ce­lona, i que ahir va anun­ciar que ple­gava. Durant aquests gai­rebé trenta anys de dedi­cació a la política, l’hem vist sent con­se­ller, dipu­tat i regi­dor, en tots tres casos tant sota les sigles del PSC com d’ERC. Hi ha més casos d’antics diri­gents soci­a­lis­tes que han aca­bat fent car­rera en altres for­ma­ci­ons polítiques, com ara Joan Ignasi Elena, exal­calde soci­a­lista de Vila­nova i la Geltrú, que des de fa dos anys i mig ocupa la con­se­lle­ria d’Inte­rior de la Gene­ra­li­tat en un govern d’ERC. Al seu cos­tat, al con­sell exe­cu­tiu, també s’hi asseu un altre polític incom­bus­ti­ble, Joa­quim Nadal, que es va con­ver­tir en el pri­mer alcalde de Girona després del fran­quisme amb només 31 anys i que després de trenta-tres anys dedi­cat a la vida política i alguns anys de jubi­lació, va tor­nar a l’acti­vi­tat com a con­se­ller d’Uni­ver­si­tats. També hi ha soci­a­lis­tes que s’han pas­sat a l’eco­so­ci­a­lisme. Un dels casos més cone­guts és el de Jordi Martí, que va començar com a res­pon­sa­ble de l’Ins­ti­tut Muni­ci­pal de Cul­tura i que després de moure’s durant molts anys en el món muni­ci­pal, fa pocs dies s’ha con­ver­tit en la mà dreta del nou minis­tre de Cul­tura, Ernest Urta­sun.

JUBI­LAR-SE AL SENAT

Hi ha algu­nes ins­ti­tu­ci­ons que s’han con­ver­tit en espais d’aco­llida de per­so­nes que enca­ren la recta final d’una vida dedi­cada a la política. El cas més para­digmàtic és el Senat. Si repas­sem la com­po­sició d’aquest orga­nisme, tro­bem casos de polítics vete­rans com Josep Lluís Cle­ries, qui ha fet i ha estat gai­rebé de tot: dipu­tat al Par­la­ment (2003-1011), con­se­ller de Benes­tar (2010-2012) i sena­dor (des del 2013 fins ara). Cle­ries fa gai­rebé els matei­xos anys que està en política que un altre sena­dor excon­ver­gent, Joan Bagué, que ha pas­sat d’un càrrec públic a un altre des del 1991, quan van entrar a l’Ajun­ta­ment de Girona. Actu­al­ment és sena­dor electe. En total, acu­mula trenta-dos anys dedi­cat a la política. El cas d’una altra sena­dora, la soci­a­lista Núria Marín és molt sem­blant, però amb força més acu­mu­lació de càrrecs, tant de forma cor­re­la­tiva com simultània. Va començar com a regi­dora de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat el 1995, va ser pre­si­denta de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i actu­al­ment és alcal­dessa i sena­dora per desig­nació autonòmica.

Un altre dels espais on tro­bem un munt de polítics (o expolítics) és a les dipu­ta­ci­ons, si bé en aquest cas com a “asses­sors”. Si repas­sem el por­tal de trans­parència de la Dipu­tació de Girona, per exem­ple, podem tro­bar-hi l’alcalde de Besalú (Lluís Guinó), l’exal­calde de Santa Pau (Pep Com­panys), un tinent d’alcalde de la Bis­bal (Xavier Dilmé) o un exal­calde de Breda (Jordi Igle­sias). Tots ells, amb el mateix càrrec d’“asses­sors de ple” i amb unes retri­bu­ci­ons que oscil·len entre els 42.000 i els 58.000 euros anu­als.

El mateix passa amb la Dipu­tació de Bar­ce­lona, on podem tro­bar un munt d’antics alcal­des, regi­dors o dipu­tats, ara recon­ver­tits en asses­sors. D’entre aquests, per citar només alguns noms, hi ha Anna del Frago Barés, alcal­dessa de Bar­berà del Vallès (2006-2015), dipu­tada pro­vin­cial (2015-2019); Joan Gal­ce­ran, alcalde soci­a­lista de Sant Esteve Ses­ro­vi­res (1983-2006) i dipu­tat al Par­la­ment (1999-2006); Car­mela For­tuny, alcal­dessa de Sant Cugat del Vallès entre el 2018 i el 2019, vice­pre­si­denta segona de la Dipu­tació i actu­al­ment asses­sora de Junts; Josep Altayó, exre­gi­dor repu­blicà de Santa Perpètua de Mogoda; Josep Maria Civis, qui havia estat regi­dor d’ERC a Saba­dell i secre­tari d’Acció Ciu­ta­dana, o l’eco­so­ci­a­lista Laura Mas­sana, dipu­tada al Par­la­ment (2006-1015). Les retri­bu­ci­ons d’aquests antics polítics, que ara fan d’asses­sors, oscil·len entre els 4.072 i els 6.519 euros men­su­als en funció del nivell assig­nat.

A TOTS ELS PAR­TITS

Com podem com­pro­var, la pràctica de recol·locar antics càrrecs es dona en tots els par­tits, però encara hi ha més casos d’expolítics que tenen altres des­ti­na­ci­ons. Pere Navarro, qui havia estat el líder dels soci­a­lis­tes cata­lans, actu­al­ment és dele­gat de l’Estat al Con­sorci de la Zona Franca, amb un sou de 173.110 euros bruts a l’any, la qual cosa el con­ver­teix en el càrrec públic català més ben retribuït. Navarro va com­par­tir escó amb Mau­rici Lucena, que havia estat por­ta­veu adjunt dels soci­a­lis­tes cata­lans i ara és pre­si­dent i con­se­ller dele­gat d’AENA. Un altre soci­a­lista, el llei­datà Àngel Ros, es va jubi­lar fa pocs mesos després de fer d’ambai­xa­dor al Prin­ci­pat d’Andorra des del 2018. Quan va ple­gar tenia un sou de 118.000 euros anu­als.

Els repu­bli­cans, que actu­al­ment gover­nen la Gene­ra­li­tat, també tenen alguns exem­ples de polítics que han aban­do­nat la pri­mera línia per situar-se en altres espais de res­pon­sa­bi­li­tat. Un d’aquests és Lluís Sal­va­dor, que va pro­ta­go­nit­zar un epi­sodi bas­tant sonat per uns comen­ta­ris mas­clis­tes i que el 29 de novem­bre de l’any pas­sat va ser nome­nat pre­si­dent de l’Auto­ri­tat Portuària de Bar­ce­lona. En els dar­rers anys, aquest orga­nisme s’ha con­ver­tit en una des­ti­nació pre­fe­rent de polítics, pri­me­ra­ment de con­ver­gents i ara de repu­bli­cans.

L’espai dels antics con­ver­gents també és ple de super­vi­vents. Entre els polítics sòlida­ment esta­blerts, tro­bem exmi­li­tants de CDC com Joana Ortega, qui havia estat con­se­llera i ara és la secretària gene­ral de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis, o Merit­xell Borràs, direc­tora de l’Auto­ri­tat Cata­lana de Pro­tecció de Dades. Capítol a part el mereix Santi Vila, que va pas­sar de con­se­ller de Ter­ri­tori a direc­tor gene­ral d’Aigües de Banyo­les.

Mal­grat que l’espai que ocu­pava Unió Democràtica de Cata­lu­nya ha des­a­pa­re­gut del tot i el par­tit va morir amb un munt de deu­tes, encara hi ha super­vi­vents de l’antiga UDC. Els casos de Ramon Espa­da­ler i Toni Cas­tellà són els més sig­ni­fi­ca­tius. El pri­mer, que havia estat con­se­ller dels governs de Pujol, va fun­dar Units per Avançar i actu­al­ment forma part del grup par­la­men­tari del PSC, men­tre que el segon és a Junts. Espa­da­ler acu­mula més de vint-i-qua­tre anys al Par­la­ment, men­tre que Cas­tellà en fa dis­set que hi és.

D’exem­ples de polítics super­vi­vents també en tro­bem, final­ment, a l’espai de l’esquerra alter­na­tiva. Un dels casos més cone­guts és el de Sal­va­dor Milà, que de tant en tant escriu algun arti­cle d’opinió a la premsa en què es pre­senta com a “advo­cat i excon­se­ller de Medi Ambi­ent”. Milà, però, no explica que des del 2016 (i gràcies a Ada Colau), ocupa el càrrec de direc­tor de l’Àrea de Pla­ni­fi­cació Estratègica i de Pre­sidència de l’Àrea Metro­po­li­tana. Milà no és l’únic super­vi­vent de l’antiga ICV que tro­bem recol·locat a l’AMB. Des de fa anys també hi ha Imma Mayol, en aquest cas com a direc­tora de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metro­po­li­tana. Actu­al­ment té una retri­bució de 115.720 euros anu­als, men­tre que Milà en cobra 75.000.

També tro­bem eco­so­ci­a­lis­tes ocu­pant càrrecs even­tu­als en alguns ajun­ta­ments. El cas més sonat de tots és el de l’Ajun­ta­ment del Prat de Llo­bre­gat, que ha acon­se­guit tor­nar a aple­gar dos antics dipu­tats d’ICV, Joan Her­rera i Laia Ortiz. El pri­mer havia estat dipu­tat al Congrés i al Par­la­ment, i ara és el direc­tor d’Acció Ambi­en­tal i Ener­gia de l’Ajun­ta­ment del Baix Llo­bre­gat. Molt a prop seu tre­ba­lla Laia Ortiz, una altra dipu­tada a les dues cam­bres i que ara és coor­di­na­dora de polítiques d’Acció Social i Comu­nitària. Ambdós tenen una retri­bució de 74.877 euros anu­als.

ERNEST MARAGALL

Barcelona, 1943. Durant molt anys va actuar a l’ombra del seu germà, Pasqual Maragall. Ha estat dues vegades conseller i dues vegades regidor a l’Ajuntament de Barcelona i, en cada cas, amb dues sigles diferents (primer el PSC i després ERC). També ha estat diputat en dos parlaments, el català i l’europeu. Tota una vida dedicada a la política.

ALÍCIA SÁNCHEZ- CAMACHO

Barcelona, 1967.

Va començar com a directora provincial de Treball, però el 1999 va fer el salt a la primera línia política com a cap de cartell del Partit Popular a Girona. A partir d’aleshores, ha estat de tot.

El 2019 va agafar el pont aeri i de moment es manté com a diputada a l’Assemblea de Madrid. En total, encadena vint-i-quatre anys en la primera línia política.

JOSÉ MONTILLA

Iznájar, 1955.

L’hem vist a tot arreu: a l’Ajuntament de Cornellà com a alcalde, a la Diputació de Barcelona com a president, a Madrid com a ministre d’Indústria i a la Generalitat com a president.

També a totes les cambres: Parlament, Congrés i Senat. Després de quaranta-quatre anys en política, ara és conseller delegat a Enagás.

IMMA MAYOL

Palma, 1958. Psicòloga de formació, va ser diputada i cap de cartell d’Iniciativa per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona. El 2011, quan va deixar la política, va passar a Aigües de Barcelona, un cas investigat per l’Oficina Antifrau. Des del 2019, és directora de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana.

DANIEL SIRERA

Badalona, 1967.

Ha ocupat tots els càrrecs haguts i per haver, des de diputat al Parlament fins a senador i, durant alguns anys, també va ser membre del Consell de l’Audiovisual. Sirera també ha passat dues vegades per l’Ajuntament de Barcelona, la seva destinació actual. En total, fa vint-i-vuit anys que va d’un càrrec a l’altre.

JOSEP LLUÍS CLERIES

Barcelona, 1956.

Va començar com a regidor al seu municipi de residència, Vallirana. El 1993 el van nomenar gerent de l’Institut Català del Voluntariat. Des d’aleshores, ha fet i ha estat gairebé de tot en la política catalana: diputat al Parlament (2003-1011), conseller de Benestar i Família (2010-2012) i finalment senador (des del 2013 fins ara).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.