El dossier

Els altres Trump

En pocs dies de diferència, l’extrema dreta populista ha afegit dos nous espais de poder al tauler mundial: l’Argentina i els Països Baixos

LES XARXES SOCIALS
Aquests “nous” líders guanyen la seva popularitat a través de les pantalles de televisió o les xarxes socials
EL REPTE ELECTORAL
L’any 2024, amb la fita de les eleccions al Parlament Europeu, serà clau per mesurar la força d’aquesta nova extrema dreta
DEIXEBLES DE TRUMP
L’onada de nacionalpopulisme, que va tenir com a principal icona Donald Trump, ha trobat nous imitadors

Fa pocs dies, l’ultra­dretà Javier Milei es va impo­sar clara­ment en la segona volta de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als argen­ti­nes, amb onze punts de diferència res­pecte al can­di­dat pero­nista. I el dime­cres de la set­mana pas­sada, el xenòfob Geert Wil­ders es va con­ver­tir en el can­di­dat més votat en els comi­cis legis­la­tius als Països Bai­xos. Wil­ders ho té força com­pli­cat per gover­nar, sobre­tot per l’ato­mit­zació del Par­la­ment neer­landès, que fa anys que reflec­teix la crisi del sis­tema tra­di­ci­o­nal de par­tits. Però el seu ascens, com el de Milei a més d’11.000 quilòmetres de distància, és una peça més que posa de mani­fest l’avenç de l’extrema dreta arreu del tau­ler inter­na­ci­o­nal.

L’onada de naci­o­nal­po­pu­lisme, que va tenir com a prin­ci­pal icona l’expre­si­dent dels Estats Units Donald Trump, ha tro­bat en els dar­rers mesos nous imi­ta­dors. Tots ells, amb alguns trets comuns, però també d’altres adap­tats a les par­ti­cu­la­ri­tats de cada país. Es tracta, en pri­mer lloc, de líders carismàtics o, com a mínim, amb una capa­ci­tat innata per atreure l’atenció dels votants a còpia de decla­ració pro­vo­ca­dora o de gest pas­sat de vol­tes. La foto­gra­fia de Javier Milei amb una moto­serra, dis­po­sat a des­truir tot allò que és públic, és ben para­digmàtica d’aquesta vocació de tras­lla­dar una imatge cri­da­nera i tren­ca­dora, sense mit­ges tin­tes. En la seva cursa per arri­bar a la Casa Rosada, l’eco­no­mista i dipu­tat d’ide­o­lo­gia lli­bertària i pro­pos­tes ultra­con­ser­va­do­res, ha acu­mu­lat un munt de sor­ti­des de to: ha dit que “l’estat és el pedòfil a la llar d’infants, amb els nens enca­de­nats i banyats amb vase­lina”, que “una empresa pot con­ta­mi­nar tant com vul­gui” o que “l’impre­sen­ta­ble que governa Roma és el repre­sen­tant del maligne a la Terra”, una dedi­catòria espe­cial per al papa Fran­cesc, com­pa­trici seu.

Hi ha una tendència genèrica a cari­ca­tu­rit­zar aquest tipus de per­so­nat­ges, en bona part per la seva imatge his­triònica. L’aposta d’alguns d’ells pels pen­ti­nats caòtics (“no em pen­tino, em pen­tina el vent”, va con­fes­sar el mateix Milei) no sem­bla, segons alguns ana­lis­tes, una sim­ple coin­cidència, sinó una estratègia per­fec­ta­ment pla­ni­fi­cada de màrque­ting, una forma de per­me­tre que la seva imatge sigui recor­dada i popu­la­rit­zada fàcil­ment. De fet, en el cas del nou pre­si­dent de l’Argen­tina, els seus cabells esva­lo­tats han ser­vit per ver­te­brar una cam­pa­nya elec­to­ral al vol­tant de la figura del lleó indo­ma­ble.

Hi ha una certa coin­cidència si res­se­guim els orígens d’aquests nous líders de l’extrema dreta. La majo­ria han seguit una tra­jectòria política poc con­ven­ci­o­nal, ja sigui des de l’èxit empre­sa­rial, com ara Donald Trump, o des de la pla­ta­forma mediàtica, com Javier Milei, i a par­tir d’aquesta, s’han con­ver­tit en fla­gells dels par­tits tra­di­ci­o­nals, des­gas­tats. També n’hi ha, però, que pro­ve­nen de la dreta con­ven­ci­o­nal, de la qual han aca­bat rene­gant, com ara San­ti­ago Abas­cal, que va començar la seva car­rera política el 1996 al Par­tit Popu­lar d’Àlaba; o Geert Wil­ders, que el 2006 va aban­do­nar el gran par­tit de cen­tre­dreta neer­landès per mun­tar el seu propi pro­jecte.

Tot i que amb estils i mati­sos dife­rents, aquests nous líders gua­nyen la seva popu­la­ri­tat a través de les pan­ta­lles de tele­visió o les xar­xes soci­als, sem­pre a cop d’estridència (sovint d’excen­tri­ci­tat o insult als seus adver­sa­ris) i amb algu­nes idees sen­zi­lles que acon­se­guei­xen atreure votants de tots els sec­tors soci­als, can­sats d’allò que ano­me­nen la “casta”. Trump i Wil­ders es mouen pre­fe­rent­ment a X, men­tre que Milei s’ha fet fort a Tik­Tok. Aquests canals de comu­ni­cació direc­tes amb l’elec­to­ral els per­me­ten difon­dre notícies fal­ses o apro­fun­dir en els temors de la soci­e­tat sense neces­si­tat de pas­sar cap mena de fil­tre. I, al mateix temps, els aju­den a arri­bar a un votant jove, pre­fe­rent­ment apolític i que acos­tuma a ser immune als mis­sat­ges dels par­tits tra­di­ci­o­nals.

Fan­tas­mes com­par­tits

Ideològica­ment, tots aquests can­di­dats pre­sen­ten alguns trets comuns. Rei­vin­di­quen la recu­pe­ració de la gran­desa naci­o­nal i el rebuig als valors pro­gres­sis­tes. Make Ame­rica great again és l’eslògan més carac­terístic de Donald Trump, men­tre que Milei hi posa data i pro­met retor­nar a l’Argen­tina de fa cent anys, abans de l’arri­bada del pero­nisme, quan el país, actu­al­ment enfon­sat en la misèria econòmica, “tenia un pro­ducte inte­rior brut més ele­vat que el dels Estats Units”. Una de les prin­ci­pals ban­de­res per fer forat entre un elec­to­ral esgo­tat de les recep­tes tra­di­ci­o­nals és la superació de la “casta”, dels par­tits polítics tra­di­ci­o­nals. En el cas de l’Argen­tina, per exem­ple, l’arri­bada de Milei no s’entén sense l’esgo­ta­ment de les altres opci­ons, com el kirch­ne­risme més o menys dur o el macrisme. Mieli ha arri­bat a la Casa Rosada a còpia d’impug­nar el sis­tema sen­cer i der­ro­tar l’ofi­ci­a­lisme.

L’extrema dreta, com a mínim en el cas d’Europa i dels Estats Units, uti­litza hàbil­ment la indig­nació o la por pro­vo­cada per la cor­rupció sistèmica en els par­tits tra­di­ci­o­nals, per la crisi econòmica i social i, en casos com el de l’Argen­tina, per una inflació des­con­tro­lada. Però un dels seus cavalls de bata­lla pre­fe­rits és la immi­gració, a la qual res­pon­sa­bi­lit­zen de tots els mals. No es tracta d’un tema nou, però en el marc d’una Europa en crisi, resulta un recurs fàcil­ment recu­pe­ra­ble. El neer­landès Geert Wil­ders, per exem­ple, ha gua­nyat les elec­ci­ons amb un pro­grama elec­to­ral en què pro­me­tia tan­car mes­qui­tes, pro­hi­bir direc­ta­ment l’Alcorà o cobrar un impost extra a les dones musul­ma­nes que por­tes­sin moca­dor. I, en les seves inter­ven­ci­ons ha qua­li­fi­cat Mahoma de “pedòfil” o l’islam (la religió que pro­fessa un 4% dels neer­lan­de­sos) d’ide­o­lo­gia “fei­xista”. En un míting, fins i tot, va arri­bar a pre­gun­tar als seus segui­dors si volien més o menys mar­ro­quins. Quan aquests li van res­pon­dre que menys, ell va etzi­bar: “Ens n’encar­re­ga­rem”, una afir­mació que li va val­dre una sentència judi­cial per dis­cri­mi­nació.

Gai­rebé tots aquests líders com­par­tei­xen una idea essen­ci­a­lista de la nació, que és un patri­moni exclu­siu dels nadius. La metàfora més recur­rent és la de la casa, que passa de gene­ració en gene­ració i que està per damunt de tot, ja siguin les ins­ti­tu­ci­ons o la mateixa democràcia. De fet, les naci­ons estan inte­gra­des, tal com pro­clama Marine Le Pen, pels “vius, els morts i els que encara han d’arri­bar”. Aquest tipus de plan­te­ja­ments no només atien l’odi a la immi­gració, sinó als matei­xos rivals polítics, que arri­ben a ser tit­llats d’il·legítims. El que va pas­sar amb l’assalt al Capi­toli el 6 de gener del 2021, amb l’assalt a la Plaça dels Tres Poders el 8 de gener del 2023, després de la der­rota de Bol­so­naro al Bra­sil, o amb les con­cen­tra­ci­ons que s’han produït els dar­rers dies als car­rers de Madrid o en altres pobla­ci­ons espa­nyo­les just abans del debat d’inves­ti­dura, són una bona mos­tra de plan­te­ja­ments que se situen a l’altra banda de la democràcia. Tal com sosté Gui­llermo Fernández Vázquez, inves­ti­ga­dor i autor de Qué hacer con la extrema derecha en Europa. El caso del Frente Naci­o­nal (Len­gua de Trapo, 2019): “En el marc de la Unió Euro­pea es fa difícil pen­sar en cops d’estats, però hi ha un com­po­nent de pola­rit­zació molt fort. Aquesta crítica demo­li­dora que porta a des­le­gi­ti­mar el rival polític implica una degra­dació de la democràcia.”

El pit­jor de tot és que aquests tipus de mis­sat­ges acon­se­guei­xen fer forat en el debat públic i des­plaçar ideològica­ment la dreta tra­di­ci­o­nal, que acaba fent un gir més cap a la dreta. La influència no es dona només a l’inte­rior de cada estat, com passa a Espa­nya amb el PP i amb Vox, sinó també al con­junt de la Unió Euro­pea. El cas de Gior­gia Meloni és ben sig­ni­fi­ca­tiu. La pri­mera minis­tra ita­li­ana ha acon­se­guit que la Comissió Euro­pea, lide­rada per Ursula von der Leyen, es feu seu el dis­curs de l’extrema dreta en temes migra­to­ris i signés acords antiim­mi­gració amb dife­rents països. De fet, és molt pro­ba­ble que tant la migració com el dret d’asil esde­vin­guin els temes estre­lla de les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu, un fet que repre­sen­ta­ria una altra victòria ideològica de l’extrema dreta.

Un altre dels cavalls de bata­lla de l’extrema dreta són els avenços soci­als que s’han produït en àmbits com el femi­nisme, la comu­ni­tat LGT­BIQ+ o l’eco­lo­gisme. En aquest dar­rer sen­tit, s’han con­ver­tit en els aban­de­rats del nega­ci­o­nisme del canvi climàtic, amb l’excusa de defen­sar empre­sa­ris page­sos o rama­ders. En l’aspecte econòmic, les simi­li­tuds entre aquests nous popu­lis­tes són menors. En la majo­ria dels casos defen­sen una reducció dràstica d’allò públic, però els plan­te­ja­ments de Milei són mani­fes­ta­ment lli­ber­ta­ris o direc­ta­ment excèntrics. Vol reduir l’estat a la mínima expressió, eli­mi­nar el Banc Cen­tral, situar els impos­tos a zero i dola­rit­zar l’eco­no­mia, que és el mateix que per­dre la sobi­ra­nia monetària. Un seguit d’excen­tri­ci­tats que difícil­ment defen­sa­rien diri­gents com Gior­gia Meloni, que ha aca­bat abraçant el prag­ma­tisme des del poder.

Una onada ina­tu­ra­ble?

Si res­se­guim el mapa d’Europa, el pano­rama fa fere­dat. En pocs anys, els par­tits d’extrema dreta han acon­se­guit un suport de més del 40% en països com ara Polònia, Hon­gria o Itàlia. O bé per­cen­tat­ges per damunt del 20% en estats amb una sòlida tra­dició democràtica, com ara Suïssa, Àustria o França. O bé comen­cen a empènyer amb força en llocs que tra­di­ci­o­nal­ment n’havien estat al marge, com ara Finlàndia o Suècia, on un par­tit amb arrels neo­na­zis va que­dar en segona posició en les elec­ci­ons gene­rals de fa un any. A Espa­nya mateix, tot i el retrocés que ha expe­ri­men­tat Vox en les dar­re­res elec­ci­ons, el debat sobre l’amnis­tia s’ha con­ver­tit en una excusa per desen­ter­rar el fei­xisme més caspós, amb ban­de­res fran­quis­tes i resa­des de rosari als car­rers.

En alguns estats, com ara a Ale­ma­nya, s’ha esta­blert un cordó sani­tari que ha permès aïllar la ultra­dre­tana Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya, mal­grat ser la cin­quena força al Bun­des­tag i tenir repre­sen­tació en gai­rebé tots els par­la­ments dels lands. Tot i això, els son­de­jos li augu­ren un 22% dels vots en els elec­ci­ons esta­tals, al dar­rere dels con­ser­va­dors i al davant del soci­al­demòcrata SPD, que governa en coa­lició amb els libe­rals i els verds. L’extrema dreta, però, governa en països com Itàlia i Hon­gria (on Vik­tor Orbán s’ha fet un ves­tit a mida per per­pe­tuar-se en el poder), par­ti­cipa en el govern de coa­lició de Finlàndia i donen suport al gabi­net a Suècia. També són la prin­ci­pal força de l’opo­sició a França i està a les por­tes de gover­nar a Polònia, on el par­tit Llei i Justícia va acon­se­guir el mes pas­sat una victòria insu­fi­ci­ent per gover­nar. A l’Estat espa­nyol, tot i per­dre dinou escons en les pas­sa­des elec­ci­ons, Vox governa en cinc comu­ni­tats autònomes gràcies a la com­pli­ci­tat que ha tro­bat en el Par­tit Popu­lar, que també li ha obert de bat a bat les por­tes de molts ajun­ta­ments. “La nova dreta radi­cal està ins­tal·lada en tots els països d’Europa, a excepció d’Irlanda. No és un glo­bus que s’infla i es desin­fla. Ha vin­gut per que­dar-se”, remarca Gui­llermo Fernández Vázquez.

L’any que estem a punt d’ence­tar, el 2024, serà clau per a aquesta nova extrema dreta. El pri­mer repte seran les elec­ci­ons euro­pees, en què podrien arri­bar a pres­si­o­nar encara més la dreta tra­di­ci­o­nal i con­di­ci­o­nar les noves polítiques comu­nitàries. Una enquesta sobre intenció de vot pro­nos­ti­cava fa pocs mesos que la dreta radi­cal i els euro­escèptics serien les for­ces que més crei­xe­rien en detri­ment dels par­tits tra­di­ci­o­nals de dre­tes. En les dar­re­res dècades, el Par­la­ment Euro­peu ha vist com gua­nya­ven pes les for­ces euro­escèpti­ques que recla­men recu­pe­rar com­petències o, fins i tot, sot­me­tre a referèndum la con­tinuïtat a la Unió Euro­pea. Els resul­tats als Països Bai­xos també poden tenir un efecte en països com ara Bèlgica, on la dreta fla­menca d’Interès Fla­menc, encapçalada per Tom Van Gri­eken, podria con­ver­tir-se en la pri­mera força en les elec­ci­ons fede­rals de l’any vinent. I el mateix podria suc­ceir a Àustria, on algu­nes enques­tes indi­quen una victòria de l’extrema dreta en les elec­ci­ons que han de cele­brar-se l’any vinent. Els perills no només pro­ve­nen de la UE, sinó també de l’altre cos­tat de l’Atlàntic. Al mes de novem­bre, Donald Trump, un dels prin­ci­pals refe­rents d’aquest nou movi­ment, inten­tarà tor­nar a la Casa Blanca, mal­grat la gran quan­ti­tat d’obs­ta­cles judi­ci­als que haurà de superar. La seva victòria podria pro­vo­car un nou ter­ratrèmol que es dei­xa­ria sen­tir arreu de pla­neta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.