El dossier

centre de lectura de reus

El tracte de la lectura

El 1859, uns quants veïns de Reus van tenir la idea de crear una societat en què els socis poguessin gaudir, tal com diria l’article primer del futur reglament, de “l’agradable tracte de les persones i de la lectura dels llibres i diaris que no estiguin prohibits per la llei”. Malgrat tot, durant algunes dècades la biblioteca d’aquell Centre de Lectura es va mantenir en una situació bastant precària, fins al punt que, a principis del 1920, en la mateixa revista de l’entitat es reconeixia que era “un dipòsit de llibres vells” amb un “catàleg d’obres […] pobre i migrat”. A partir d’aleshores, però, gràcies al mecenatge d’Evarist Fàbregas (que va cedir l’antic Palau o Casal dels Tamarit i va finançar les obres de remodelació), al lideratge de Pere Cavallé i a la tasca d’un grup de bibliotecàries encapçalades per Francesca Farró, aquell vell dipòsit va iniciar un procés de creixement i especialització que el portaria a convertir-se, amb el pas dels anys, en una de les biblioteques més importants del país, tant per la quantitat de volums inventariats com per la seva qualitat històrica i documental. Actualment, conserva uns 160.000 volums, entre els quals cal destacar 20 incunables i llibres dels segles XVI, XVII i XVIII com els que ens presenta la Montserrat de Anciola, la seva bibliotecària. I és la biblioteca patrimonial més antiga del país. Alguns dels volums es troben a les sales de lectura, tancats en llibreries de roure i vidre; d’altres, els més valuosos, en una petita estança; i una bona quantitat del fons es concentra a la planta baixa de l’edifici.

el tresor

Atlante Veneto

Any: 1695

Impressor: Venècia

LA JOIA DE LA BIBLIOTECA

“D’entre totes les obres que conserva el Centre de Lectura de Reus, l’Atlante Veneto, de Vincenzo Maria Coronelli, és, amb tota probabilitat, la més valuosa, tant per la seva bellesa tipogràfica com per l’espectacularitat dels seus gravats. Es tracta d’un atles de grans dimensions (de 50 x 37 cm) que incorpora mapes impresos a Venècia entre els anys 1690 i 1698.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital de El Punt Avui

Per
només
48€

l'any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció